Indisk dahl – vegetarretten over dem alle

30 minutter
719 kcal

Nem, sund, krydret, billig og megalækker – er du lige så vild med den grønne, indiske ret som os? Få vores bedste tips samt en nem opskrift på dahl med røde linser.

En portion dahl med røde linser, hertil naanbrød og raita

OM EN HALV TIME – kan du smække denne lækre dahl på middagsbordet. Tomat og søde kartofler giver lidt at tygge på, og hvidløg, spidskommen, chili og ingefær sørger for smagen.

© Skovdal Nordic

Indisk dahl med røde linser, grøntsager og søde kartofler

Den indiske ret med linser er et hit – både hos vegetarer og alle os, der bare gerne vil skrue ned for kødet. Prøv vores lækre opskrift på dahl med søde kartofler, spinat og tomater, og servér naanbrød og mynte-yoghurt til.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 400 g søde kartofler
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. frisk ingefær
  • 1 rød chili uden kerner
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 75 g røde linser
  • 4 dl grøntsagsbouillon
  • 250 g cherrytomater
  • 100 g frisk spinat
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • 1 naanbrød

Mynte-yoghurt:

  • 150 g græsk yoghurt, 2 pct.
  • 1 håndfuld mynteblade
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Sådan laver du indisk dahl med røde linser:

  • Skræl og skær søde kartofler i grove tern.
  • Hak løg, hvidløg, ingefær og chili fint.
  • Sautér løg, hvidløg, ingefær, chili, gurkemeje og spidskommen i olie i en gryde.
  • Kom de søde kartofler i gryden, og steg 3-4 min.
  • Skyl linserne grundigt, og tilsæt dem sammen med bouillon. Lad retten simre 15 min. ved svag varme. Tilsæt evt. mere bouillon, hvis linserne suger al væden.
  • Kom cherrytomaterne ved, og lad retten simre yderligere 5 min.
  • Rør yoghurt og finthakket mynte sammen. Smag til med salt og peber.
  • Vend spinaten i gryden i de sidste minutter, og smag retten til med salt og peber.
  • Servér dahl med mynte-yoghurt samt lune naanbrød.

Tæller du kalorier? Så drop tilbehøret, og især naanbrødet. Dermed dumper kalorietallet ned fra 719 til 487 kcal pr. person.


Er du til krydret mad, og er det ikke et must for dig at have kød på tallerkenen hver dag, er dahl det oplagte valg til en nem aftensmad.

Den indiske ret er nemlig spækket med krydderier, og i stedet for kød får du sunde, mættende og klimavenlige bælgfrugter i form af linser. Alle bælgfrugter er rige på både kostfibre og proteiner, og derfor er de et supergodt valg i kødfrie retter.

Læs også: Se alle vores vegetar-opskrifter her

Vi får for lidt

Generelt spiser vi danskere alt for få bælgfrugter. De officielle kostråd anbefaler, at vi alle får ca. 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Det kommer du cirka op på med en portion af I FORMs dahl, hvor mængden af røde linser i opskriften gælder tørre (og dermed noget lettere) linser.

Nem er retten også, da den det meste af tiden skal simre på komfuret i fred. Du kan sagtens lave den dagen i forvejen, og retten er også god at fryse ned. Og så er den billig. Men det bedste af det hele er, at dahl smager hamrende godt. Prøv selv!

Læs mere om dahl:

1 Hvad er dahl?


Dahl er en indisk, vegetarisk simreret, der består af linser, grøntsager og masser af krydderier, fx spidskommen, koriander, ingefær, karry, kardemomme og chili.

Ordet dahl betyder “bælgfrugter” eller rettere “flækkede bælgfrugter”, hvilket giver god mening. Hovedingrediensen i en klassisk dahl er nemlig røde linser, der netop er flækkede bælgfrugter.

Kært barn har mange navne, og det gælder også den populære indiske ret – ihvertfald hvad angår stavemåden. Du kan derfor se retten blive stavet både som dahl, dhal, daal og dal.

2 Hvad spiser man til dahl?


Dahl kan sagtens spises, som den er, men vil du gøre lidt ekstra ud af det, er det lækkert både med forskelligt tilbehør og et par toppings.

Fladbrød med yoghurt og hvidløg

FLADBRØD ER PERFEKTE – til en omgang dahl. Og hvis du synes, at de her ser lækre ud, så bare vent, til du smager dem.

© wichmann+bendtsen

3 x tilbehør

Læs også: 6 gode grunde til at spise quinoa

3 x toppings

  • En klat græsk yoghurt
  • Friske koriander
  • Ristede cashewnødder eller mandler

3 Hvad drikker man til dahl?


Det oplagte valg vil være den indiske yoghurtdrik lassi, som både er lækker og dejligt kølende sammen med krydret mad.

Mango lassi er en af de mest populære varianter, men du kan også lave den læskende drik med jordbær eller blot med krydderier som ingefær, kardemomme og kanel.

Læs også: Prøv vores nemme opskrift på mango lassi

To glas med mango lassi

PÅ FÅ MINUTTER – kan du blende en lækker mango lassi sammen. Har du ikke en frisk mango, fungerer frosne mangotern perfekt.

© wichmann+bendtsen

4 Hvor mange kalorier er der i en dahl?


Det afhænger naturligvis af ingredienserne, men generelt er kalorietallet ret lavt i dahl.

Vælger du at spise naanbrød til, stiger kalorierne en del, og det samme gælder, hvis du vælger en opskrift med kokosmælk.

I FORMs opskrift på dahl er med boullion – ikke kokosmælk.

Kalorier i I FORMs opskrift på dahl:

  • Dahl uden tilbehør: 487 kcal
  • Dahl med mynte-yoghurt: 551 kcal
  • Dahl med mynte-yoghurt og 1/2 naanbrød: 719 kcal

5 Sådan laver du dahl lidt sundere


Som udgangspunkt er dahl sund i sig selv. Alene linserne bugner af sunde og mættende kostfibre og proteiner, ligesom du også får en del grøntsager.

Der er dog altid lidt, du kan justere for enten at hælde mere sundhed i gryden eller skrue lidt ned for kalorierne.

Læs også: Nem og sund aftensmad – 100+ opskrifter

Tjek vores 4 bedste tips herunder.

En portion grøn dahl med broccoli

DU BESTEMMER SELV – hvor mange sunde ingredienser der skal i din dahl. Her en dahl med grønne linser, broccoli, squash og quinoa. Find opskriften her

© wichmann+bendtsen

4 sunde justeringer af din dahl

Mere grønt

En nem måde at få mere sundhed ind i en ret er at tilføje flere grøntsager. Det gælder også her, selv om der allerede er grøntsager i en klassisk dahl.

Har du børn, der ikke er vild med grøntsager i maden, kan du evt. blende dem sammen med lidt bouillion, inden du kommer dem i gryden.

Lækkert grønt til din dahl:

Læs også: Snig mere grønt indenbords

Brug bouillon

Når linserne skal koges møre, har de brug for væske. En del dahl-opskrifter bruger kokosmælk, men dermed får du både godt med kalorier og en del mættet fedt, som kan øge dit LDL-kolesterol.

I stedet kan du vælge at bruge en god grøntsagsbouillon og hakkede tomater på dåse.

Drop naanbrødet

Dahl serveres ofte sammen med naanbrød eller andre former for fladbrød, og det er da også ret lækkert at dyppe brød ned i den krydrede ret.

Tæller du kalorier, er der dog en del at hente, hvis du dropper det hvide brød. Servér i stedet store stykker rød peber til – så kan du bruge dem til at “skovle” den varme dahl op med. Dét er faktisk også ret lækkert.

Læs også: Sådan lykkedes det Mette at droppe brød

Justér din raita

Serverer du raita – den indiske yoghurtdressing – som tilbehør, kan du lave den mere eller mindre kalorietung.

Græsk yoghurt på 10 pct. og creme fraiche ligger i den tunge ende, mens du med græsk yoghurt på 2 pct. kan holde kalorietallet nede.

Skal din dahl være ekstra mættende?

Dahl mætter godt takket være linserne, men har du brug for lidt ekstra, er der et par knapper, du kan skrue på.

  • Tilføj flere bælgfrugter. Vælg fx kikærter, hvide bønner eller kidneybønner.
  • Servér ris til. Hører du til dem, der har svært ved at blive mæt uden en omgang stivelse, kan du servere lidt ris sammen med dahl. Vælg brune ris – så får du flest kostfibre. Quinoa er også et godt valg.
  • Supplér med kylling. Kan du – eller nogen i familien – ikke undvære kød, passer det godt at servere et stykke stegt kylling ved siden af.
  • Lav raita med skyr. Alt tæller. Og bruger du skyr i stedet for yoghurt i din raita, får du flere proteiner og dermed mere mæthed.

6 Kan dahl fryses ned?


Ja, som de fleste andre gryderetter er dahl velegnet til nedfrysning. Så du kan med fordel lave en stor grydefuld, dele den op i mindre portioner og fryse dem ned.

Som med alle andre retter er hurtig nedkøling i køleskabet vigtigt for at undgå bakterier. Og når retten skal tø op, skal det også ske i køleskabet, ikke på køkkenbordet.

Du skal være forberedt på, at eventuelle grøntsager i din dahl vil være mere slatne efter nedfrysning. Tilsæt evt. lidt friske grøntsager under genopvarmningen.

Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren

7 Kan man lave dahl dagen før?


Du kan sagtens lave dahl dagen før, at den skal spises. Faktisk bliver den næsten kun bedre af at stå og trække, hvilket i øvrigt gælder for de fleste gryderetter.

Husk blot at køle retten hurtigt ned, så snart du tager den af varmen på komfuret.

En tommelfingerregel siger, at der maksimalt må gå 3 timer, fra en ret er på kogepunktet, og til den er kølet ned til under 10 grader.

Når du skal genopvarme retten dagen efter, er det vigtigt, at du varmer retten godt igennem ved høj varme.

Læs også: Afkøling, genopvarmning og nedfrysning – tjek ekspertens råd

8 Hvor længe kan dahl holde sig?


Dahl kan holde sig i 3-4 dage på køl - hvis altså, du har overholdt følgende:

  1. God køkkenhygiejne, fx rene skærebrætter, knive og karklude samt ingen smage-skeer i gryden
  2. Hurtig nedkøling af maden
  3. Grundig genopvarmning af retten, inden den skal spises.

Er du i tvivl, om din dahl er god nok, så start med at kigge grundigt på den. Lugt derefter til den, og smag så forsigtigt. Virker alt fint, kan du formentlig godt spise den.

9 Er dahl glutenfri?


Ja, dahl er som udgangspunkt en glutenfri ret. Hverken linser eller grøntsager indeholder gluten, og bruger du vand, kokosmælk eller hakkede tomater som væde, er du også på sikker grund her.

Der kan dog være gluten i bouillonterninger, så tåler du ikke gluten, skal du kigge efter en glutenfri udgave.

Ligeledes skal du heller ikke servere klassisk naanbrød som tilbehør, idet de indeholder hvedemel og dermed gluten.

Læs også: Sådan ved du, om du kan tåle gluten

Dahl til vegetarer og veganere

Som vegetar eller veganer, kender du helt sikkert dahl, der jo som udgangspunkt hverken indeholder kød eller andre animalske ingredienser.

Der er dog lige et par få ting, du skal være opmærksom på.

ER DU VEGETAR?

  • Den er ret nem. Dahl er en vegetarisk ret, så hvis du holder dig til en klassisk opskrift, er du på sikker grund.
  • Bruges der bouillon, så tjek, at den er lavet på grøntsager og ikke kød, samt at det anvendte fedt er vegetabilsk.

ER DU VEGANER?

  • Langt de fleste versioner af dahl er også egnet til veganere. Bruges der bouillon, skal du dog lige tjekke, at den er vegansk.
  • Serverer du dahl med raita til, så lav den med en plantebaseret yoghurt, ligesom du skal bage dit fladbrød uden smør og animalsk yoghurt.

10 Få styr på linser


Ingen dahl uden linser. De små bælgfrugter er hovedingrediensen i dahl, og den klassiske udgave laves med røde linser. Du kan dog sagtens bruge andre typer, hvis du har lyst fx grønne linser, belugalinser (sorte linser), le puy linser eller brune linser.

Sundhedsmæssigt er der ikke den store forskel på, hvilken type linser, du vælger. De røde adskiller sig dog fra de øvrige linser i konsistensen efter kogning, og det er væsentligt her.

Hvor de andre linser forbliver faste og dermed er supervelegnede i salater, koger de røde linser helt ud. Det giver en dejlig cremet konsistens i fx supper og gryderetter, og derfor er de røde linser det perfekte valg til en dahl.

Jo længere tid, du koger røde linser, jo mere “splatter” de ud.

Forskellige slags linser til dahl

DU KAN FÅ LINSER i mange forskellige udgaver. De kan variere lidt i smag, konsistens og kogetid, men sundheden har de alle til fælles.

© iStock

Fordele ved linser:

  • Tørrede linser kan koges direkte fra posen og skal ikke lægges i blød først i 10-12 timer ligesom tørrede bønner
  • Bugner af proteiner
  • Rige på kostfibre
  • God kilde til vitaminer og mineraler som kalk, jern og B-vitaminer
  • Har en høj mæthedsværdi
  • Er billige
  • Har en meget lav klimabelastning

Kogetid for linser: 15-30 min.

Vær opmærksom på, at linser suger meget væske under kogning, og derfor kan det være nødvendigt at supplere med ekstra væske undervejs.

11 9 opskrifter på andre indiske retter


Selv om dahl er lækkert, kan man jo ikke spise det hver dag. Og det behøver du heller ikke. Tjek fx alle vores andre lækre opskrifter på indisk mad.

© wichmann+bendtsen

Butter chicken med grillet grønt

Glæd dig til en af de mest kendte retter fra det indiske køkken. Bare i en lidt sundere version med masser af grønt.

Find opskriften her

samosaer
© wichmann+bendtsen

Vegetar-samosaer med raita-dip

Skønne samosas med fyld af kartoffel, kikærter, løg og gulerod. Og så sparer færdigkøbte tortillas dig for en del af arbejdet.

Find opskriften her

en tallerken med chicken tikka masala og blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Chicken Tikka Masala med blomkålsris

Du kender retten fra indiske restauranter, men den er nem at lave selv. Og serverer du blomkålsris til, er kalorierne helt i bund.

Find opskriften her

En portion suppe med tomat og grøntsager
© wichmann+bendtsen

Indisk tomat-grøntsagssuppe med kikærter

Grøntsagssuppe er altid godt. Med spicy krydderier som chili, hvidløg, karry, ingefær og gurkemeje fra det indiske køkken er det endnu bedre.

Find opskriften her

ovnbagt indisk frittata i fad
© wichmann+bendtsen

Indisk inspireret frittata

Prøv vores frittata (på dansk: ovnbagt æggekage) med et strejf af Indien i form af spidskommen og karry.

Find opskriften her

© wichmann+bendtsen

Indiske kødboller i karrysovs

Glad for boller i karry? Så synes vi også, at du skal prøve vores lækre indiske version.

Find opskriften her

To tallerkner med butter chicken og blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Butter chicken med blomkålsris

Kan man lave butter chicken uden “butter”? Og uden piskefløde? JA! Tjek bare vores lækre, kalorielette opskrift her.

Find opskriften her

en portion blomkålscurry med røde linser
© wichmann+bendtsen

Blomkålscurry med linser

Indrømmet! Vores curry her kan godt minde om en dahl. Men i denne gryde finder du også rød karrypasta og godt med blomkål.

Find opskriften her

En portion Chicken Korma med blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Chicken Korma

Kylling, sovs, lidt grøntsager og krydderier – og så lidt nødder på toppen. Hvad kan man ønske sig mere?

Find opskriften her