Indisk dahl – vegetarretten over dem alle
Nem, sund, krydret, billig og megalækker – er du lige så vild med den grønne, indiske ret som os? Få vores bedste tips samt en nem opskrift på dahl med røde linser.
Nem, sund, krydret, billig og megalækker – er du lige så vild med den grønne, indiske ret som os? Få vores bedste tips samt en nem opskrift på dahl med røde linser.
Den indiske ret med linser er et hit – både hos vegetarer og alle os, der bare gerne vil skrue ned for kødet. Prøv vores lækre opskrift på dahl med søde kartofler, spinat og tomater, og servér naanbrød og mynte-yoghurt til.
Tæller du kalorier? Så drop tilbehøret, og især naanbrødet. Dermed dumper kalorietallet ned fra 719 til 487 kcal pr. person.
Er du til krydret mad, og er det ikke et must for dig at have kød på tallerkenen hver dag, er dahl det oplagte valg til en nem aftensmad.
Den indiske ret er nemlig spækket med krydderier, og i stedet for kød får du sunde, mættende og klimavenlige bælgfrugter i form af linser. Alle bælgfrugter er rige på både kostfibre og proteiner, og derfor er de et supergodt valg i kødfrie retter.
Læs også: Se alle vores vegetar-opskrifter her
Generelt spiser vi danskere alt for få bælgfrugter. De officielle kostråd anbefaler, at vi alle får ca. 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Det kommer du cirka op på med en portion af I FORMs dahl, hvor mængden af røde linser i opskriften gælder tørre (og dermed noget lettere) linser.
Nem er retten også, da den det meste af tiden skal simre på komfuret i fred. Du kan sagtens lave den dagen i forvejen, og retten er også god at fryse ned. Og så er den billig. Men det bedste af det hele er, at dahl smager hamrende godt. Prøv selv!
Dahl er en indisk, vegetarisk simreret, der består af linser, grøntsager og masser af krydderier, fx spidskommen, koriander, ingefær, karry, kardemomme og chili.
Ordet dahl betyder “bælgfrugter” eller rettere “flækkede bælgfrugter”, hvilket giver god mening. Hovedingrediensen i en klassisk dahl er nemlig røde linser, der netop er flækkede bælgfrugter.
Kært barn har mange navne, og det gælder også den populære indiske ret – ihvertfald hvad angår stavemåden. Du kan derfor se retten blive stavet både som dahl, dhal, daal og dal.
Dahl kan sagtens spises, som den er, men vil du gøre lidt ekstra ud af det, er det lækkert både med forskelligt tilbehør og et par toppings.
Det oplagte valg vil være den indiske yoghurtdrik lassi, som både er lækker og dejligt kølende sammen med krydret mad.
Mango lassi er en af de mest populære varianter, men du kan også lave den læskende drik med jordbær eller blot med krydderier som ingefær, kardemomme og kanel.
Læs også: Prøv vores nemme opskrift på mango lassi
Det afhænger naturligvis af ingredienserne, men generelt er kalorietallet ret lavt i dahl.
Vælger du at spise naanbrød til, stiger kalorierne en del, og det samme gælder, hvis du vælger en opskrift med kokosmælk.
I FORMs opskrift på dahl er med boullion – ikke kokosmælk.
Som udgangspunkt er dahl sund i sig selv. Alene linserne bugner af sunde og mættende kostfibre og proteiner, ligesom du også får en del grøntsager.
Der er dog altid lidt, du kan justere for enten at hælde mere sundhed i gryden eller skrue lidt ned for kalorierne.
Læs også: Nem og sund aftensmad – 100+ opskrifter
Tjek vores 4 bedste tips herunder.
Ja, som de fleste andre gryderetter er dahl velegnet til nedfrysning. Så du kan med fordel lave en stor grydefuld, dele den op i mindre portioner og fryse dem ned.
Som med alle andre retter er hurtig nedkøling i køleskabet vigtigt for at undgå bakterier. Og når retten skal tø op, skal det også ske i køleskabet, ikke på køkkenbordet.
Du skal være forberedt på, at eventuelle grøntsager i din dahl vil være mere slatne efter nedfrysning. Tilsæt evt. lidt friske grøntsager under genopvarmningen.
Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren
Du kan sagtens lave dahl dagen før, at den skal spises. Faktisk bliver den næsten kun bedre af at stå og trække, hvilket i øvrigt gælder for de fleste gryderetter.
Husk blot at køle retten hurtigt ned, så snart du tager den af varmen på komfuret.
En tommelfingerregel siger, at der maksimalt må gå 3 timer, fra en ret er på kogepunktet, og til den er kølet ned til under 10 grader.
Når du skal genopvarme retten dagen efter, er det vigtigt, at du varmer retten godt igennem ved høj varme.
Læs også: Afkøling, genopvarmning og nedfrysning – tjek ekspertens råd
Dahl kan holde sig i 3-4 dage på køl - hvis altså, du har overholdt følgende:
Er du i tvivl, om din dahl er god nok, så start med at kigge grundigt på den. Lugt derefter til den, og smag så forsigtigt. Virker alt fint, kan du formentlig godt spise den.
Ja, dahl er som udgangspunkt en glutenfri ret. Hverken linser eller grøntsager indeholder gluten, og bruger du vand, kokosmælk eller hakkede tomater som væde, er du også på sikker grund her.
Der kan dog være gluten i bouillonterninger, så tåler du ikke gluten, skal du kigge efter en glutenfri udgave.
Ligeledes skal du heller ikke servere klassisk naanbrød som tilbehør, idet de indeholder hvedemel og dermed gluten.
Læs også: Sådan ved du, om du kan tåle gluten
Ingen dahl uden linser. De små bælgfrugter er hovedingrediensen i dahl, og den klassiske udgave laves med røde linser. Du kan dog sagtens bruge andre typer, hvis du har lyst fx grønne linser, belugalinser (sorte linser), le puy linser eller brune linser.
Sundhedsmæssigt er der ikke den store forskel på, hvilken type linser, du vælger. De røde adskiller sig dog fra de øvrige linser i konsistensen efter kogning, og det er væsentligt her.
Hvor de andre linser forbliver faste og dermed er supervelegnede i salater, koger de røde linser helt ud. Det giver en dejlig cremet konsistens i fx supper og gryderetter, og derfor er de røde linser det perfekte valg til en dahl.
Jo længere tid, du koger røde linser, jo mere “splatter” de ud.
Vær opmærksom på, at linser suger meget væske under kogning, og derfor kan det være nødvendigt at supplere med ekstra væske undervejs.
Selv om dahl er lækkert, kan man jo ikke spise det hver dag. Og det behøver du heller ikke. Tjek fx alle vores andre lækre opskrifter på indisk mad.