Det sker der, når du spiser glutenfrit

Overvejer du at bytte brød og pasta ud med glutenfri alternativer? Så overvej lige hvorfor. Det er nemlig ikke nødvendigvis sundt at spise glutenfrit.

Kvinde, der shopper brød i supermarked

GLUTENFRI – Du kan godt leve glutenfrit OG sundt. Men det kræver viden og omtanke. Få evt. hjælp fra en diætist.

© iStock

Leder du efter glutenfri udgaver af varer som brød, morgenmadsprodukter og pasta, skal du ikke lede længe. Salget af glutenfri fødevarer er nemlig eksploderet de seneste 10 år, og ifølge en markedsanalyse fra analysefirmaet Mordor Intelligence vil salget fortsætte med at stige med 11 pct. inden 2027.

Det er godt nyt for de ca. 1 % af befolkningen, der døjer med cøliaki.

En tarmsygdom, der giver betændelsestilstande i tyndtarmen, når du spiser gluten.

LÆS OGSÅ: Kan du tåle gluten?

Men hvad med alle os andre? Vinder vi noget som helst ved at skippe det berygtede protein? Vi har spurgt diætist Mette Borre, der er ansat på Aarhus Universitetshospital med speciale i mave-tarm-sygdomme.

Er det sundt at vælge gluten fra?

Kun hvis du lider af cøliaki.

Gluten er de proteiner, der findes i hvede, rug, byg og havre, og de er som udgangspunkt ikke usunde.

Det kan være sundt i forhold til din vægt at skrue lidt ned for indtaget, hvis du primært får gluten fra fødevarer som hvidt brød, hvid pasta og sukkerholdige morgenmadsprodukter.

Men spiser du fuldkornsprodukter med gluten, er der ikke noget at vinde ved at bytte ud med glutenfri alternativer.

LÆS OGSÅ: En særlig diæt kan give ro i maven

Er glutenfri kost godt mod oppustethed?

Nogle mennesker fravælger gluten, fordi de mener, det hjælper på oppustethed, luft i tarmen og irritabel tyktarm. Men der findes ikke tilstrækkeligt belæg for, at det er gluten, der er synderen her.

Får du det bedre i maven af ikke at spise fx brød, kan det meget vel i stedet skyldes de korte kulhydrater, der findes i brød og mange andre fødevarer, og som nedbrydes af bakterier i tyktarmen og skaber en del luft og ubehag.

Her snakker vi om korte kulhydrater af navnet oligosakkarider, fruktose, polyoler (en sukkeralkohol) og endeligt hos nogle laktose.

Læs også: Hvorfor får man irritabel tyktarm?

Kan det være usundt at spise glutenfrit?

Det kan det faktisk.

Uden gluten risikerer du nemlig at gå glip af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Du får både protein, fuldkorn og fibre i mange glutenholdige fødevarer. Ting, som der ikke er ret meget af i de færdiglavede glutenfri produkter, der i stedet typisk er fyldt med stivelse.

Har du cøliaki, kan du få dækket nogle af næringsstofferne gennem fx fuldkornsrismel og fuldkornsmajsmel, men det kræver oftest, at du selv bager dit brød og er meget bevidst om, hvad du gør.