Må alle madvarer fryses ned igen?

Er der madvarer, der ikke kan tåle at blive genfrosset - fx hvis fryseren har været slukket i længere tid? Få svaret herunder.

Forsne råvarer

FORSNE RÅVARER Hvad der kan genfryses, er svært at sige, fordi det afhænger af flere forskellige ting - og dem kan du læse mere om i denne artikel.

© iStock

Genfrysning af mad

Om en fødevarer kan tåle at blive genfrosset, kommer i høj grad an på, hvor længe fryseren har været slukket. Er der tale om en afrimning af fryseren over et par timer, er der ikke de store problemer i at genfryse alle madvarer. Bare man husker at lægge dem i en frysetaske eller i en stor balje, hvor de kan holde hinanden kolde, er der ingen grund til bekymring.

Men har fryseren været slukket, eksempelvis i forbindelse med en længere strømafbrydelse, og der er gået mere end fem til seks timer, er det langt færre fødevarer, der kan tåle at blive frosset ned en gang til.

LÆS OGSÅ: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Hvad kan genfryses?

Det mest sarte er fisk, skaldyr, råt fjerkræ, råt kød og retter med rå æg og fløde, som for eksempel hjemmelavet is og desserter samt dressinger.

Det mindre sarte er færdigkogte retter (gælder dog ikke fisk og skaldyr), kogte saucer, grønsager og frugt. Det mindst sarte er is, brød og bagværk, der er fremstillet industrielt.

Hvad der kan genfryses, er svært at sige, fordi det afhænger af:

  • Hvor længe fryseren har været slukket
  • Årstiden (dvs. omgivelsernes temperatur)
  • Alder på frostvarerne (dvs. hvor længe de har ligget i fryseren). Frostvarer har jo også en begrænset holdbarhed, og hvor tæt er man på den?

Generelt kan man sige, at er madvarerne tøet helt op, så har hverken råt kød, råt fjerkræ, fisk, skaldyr og retter med fløde og æg godt af at blive frosset ned igen.

Gode råd om genfrysning

Hvis man er ked af at skulle smide et godt stykke kød ud, så er det bedste, man kan gøre, at stege kødet eller lave en sammenkogt ret af det og derefter fryse det varmebehandlede kød ned igen.

Selvom visse madvarer kan tåle at fryses ned igen, vil der altid ske en kvalitetsmæssig forringelse ved genfrysningen. Fx vil frosne bær altid blive mere vandede og med mindre smag efter den anden optøning.