Mette droppede brød: "Jeg føler mig sundere – jeg har meget mere energi"

Når man er vant til at smøre en mad som måltid og at kvæle eftermiddagssulten med en croissant, er det en stor vaneændring at skære ned på stivelsen. Men med planlægning er Mettes mission lykkedes. Få rådene her.

Mette ville gerne spise mindre stivelse.

KOSTÆNDRING – Mette måtte tænke i nye løsninger, da hun ville skære ned på rugbrød og kartofler i dagskosten.

© Thomas Dahl

Mette har over 6 uger skåret kraftigt ned på brød, kartofler og pasta. Hun har fået råd og vejledning af kostvejleder Martin Kreutzer til at ændre sin vane.

Har du selv et stort forbrug af stivelse, du gerne vil af med, kan du læse mere om at ændre lige netop den vane nedenfor. Det er de råd, som Mette fulgte. Læs længere nede i artiklen, hvordan det gik hende.

Kvinde holder hånden op foran brød og boller. Hun vil spise mindre stivelse.

STIVELSE - Få ernæringsekspertens råd til at at spise mindre af – eller helt at undgå - stivelsesrige madvarer som brød, pasta, ris og kartofler.

© iStock

3 råd til at spise mindre stivelse

Nøjes med at skrue ned

Rigide regler er svære at overholde. De inviterer ofte til, at man falder i. Og da små mængder stivelse er helt uproblematiske for blodsukkeret og vægten, så er der ingen grund til at lave fuldt stop for al stivelse, så gå efter at reducere.

Gør grøntsager til fyldstof

Du er vant til at spise ris, pasta, kartofler og hvidt brød. Opgaven består i at skifte ud med alternativer, der også giver god mæthed. Det kan fx være kål, gulerødder, linser, bønner, salater eller blot kogte grøntsager.

Farvel til lette løsninger

En hurtig mad eller en sandwich er no go. Når stivelsen skal barberes ned, kræver det nye ideer til de lette løsninger. Især når man er på farten. Det kræver mere planlægning, og det er en god idé, at du lærer dig et par standardretter, fx grøntsagssuppe, æggemuffins el.lign.

Hvad har det krævet af dig at ændre vanen?

“Jeg har skullet lære mig selv helt nye vaner, for de fleste af de madvarer, jeg spiste flest af, har jeg skullet holde mig fra: brød, kartofler og sandwich. Nu skulle madpakken pludselig planlægges.”

Hvordan gjorde du?

“Jeg tænkte et par dage frem, og jeg lærte hen ad vejen. Fx fandt jeg ud af, at min mave ikke kan tåle rå kål i store mængder, fordi jeg købte mange færdige salater. Så begyndte jeg i stedet for at koge grøntsagerne. Jeg har droppet at købe sandwich og i stedet haft laks og avocado, rå gulerødder og fennikel med. Når der blev serveret kage i forbindelse med arbejde, har jeg sagt til mig selv: ‘Det kommer ikke dig ved, for det spiser du jo ikke.’”

Hvis du gerne vil blive bedre til selv at sige nej tak, når der serveres kage, kan du få hjælp og gode råd her.

Har det været svært?

“Godt nok har det været indgribende, men så svært har det heller ikke været. Det sværeste har faktisk været folks reaktioner: ‘Skal du ikke have kage? Du er da ikke for tyk.’ Mit mål har ikke været at tabe mig meget, men at få smidt det bælte, jeg havde om maven.”

Er du tilfreds med resultatet?

“Ja, meget tilfreds – jeg er helt stolt. Resultaterne er overraskende gode. Jeg har tabt flere cm i taljen. Selvværdet har fået et skub opad, nu hvor jeg er fri for pølsen på maven. Min sukkertrang er også mindsket, og jeg er mæt i længere tid ad gangen. Jeg føler mig sundere, har meget mere energi og er bare superglad.”