Få styr på fedtet

Slut med at være fedtforvirret. I FORMs fedtguide forklarer dig forskellen på mættet og umættet fedt. På sundt og mindre sundt fedt. Og så får du tjek på, hvor meget fedt du skal have om dagen.

Forskellige fødevarer med fedt

10 TYPISKE FEDTKILDER. Måske har du ikke helt styr på, hvilke fødevarer, du især skal gå efter. Men bare rolig, det har du, når du har læst denne artikel.

© iStock

Du kan ikke undvære fedt. Punktum. Fedt er nødvendigt for en række livsvigtige funktioner i din krop, og du skal derfor helst spise lidt hver dag.

Nøgleordet er dog “lidt”, for det er meget nemt at få for meget fedt. Og da det rummer mange kalorier, kan et højt indtag føre til overvægt, hvilket er – nå ja, knap så fedt. Det øger nemlig din risiko for en lang række livsstilssygdomme, fx forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og type-2-diabetes.

Læs også: TEST: Er du i risiko for forhøjet blodtryk?

Mange forskellige slags

Mængden er ikke det eneste, der er svært at holde styr på. For fedt er ikke bare fedt. Der findes forskellige slags.

Du har sikkert hørt om fx mættet og umættet, ligesom omega-3-fedtsyrer måske også ringer en klokke hos dig. Nogle af fedttyperne har i øvrigt også flere forskellige navne, hvilket ikke gør det nemmere.

Dertil kommer, at nogle typer betragtes som sundere end andre. Så der er nok at holde styr på. Vi hjælper dig i vores fedtguide.

1 Hvad er fedt?


Fedt er et såkaldt makronæringsstof – et næringsstof, som giver din krop energi. Du har brug for tre forskellige makronæringssstoffer; fedt, kulhydrater og proteiner.

Fedt omtales ofte som fedtsyrer. Det er fedtsyrernes biokemiske opbygning, der afgør, hvilken type, der er tale om.

Flere af fedtsyrerne er essentielle – det betyder, at du skal have dem via kosten, da din krop ikke selv kan danne dem.

2 Hvad bruger kroppen fedt til?


Din krop kan ikke undvære næringsstoffet, som bruges til mange vigtige funktioner i din krop.

Din krop bruger fedt til ...

  • at opbygge nye celler. Hver eneste celle i din krop består af fedtsyrer.
  • at opbygge hormoner og enzymer.
  • at styrke dit immunforsvar.
  • at isolere dig, så du kan holde varmen.
  • at optage mikroskopiske næringsstoffer som vitaminer. Det sker fx, når du spiser gulerødder, hvor et vitamin som A-vitamin nemmere bliver optaget, hvis du spiser lidt fedt samtidigt. De andre fedtopløselige vitaminer er D-vitamin, E-vitamin og K-vitamin.

3 Hvilke fedttyper findes der?


Fedt-typer, mættet og umættet

To typer: Mættet og umættet

Overordnet findes der to typer – mættet og umættet. Ofte taler man også om mættede fedtsyrer og umættede fedtsyrer.

De umættede fedtsyrer kan igen deles op i to undergrupper – enkeltumættede fedtsyrer og flerumættede fedtsyrer. De enkeltumættede kaldes også for monoumættede (MUFA) og de flerumættede for polyumættede (PUFA).

De flerumættede har så igen en lang række fedtsyrer under sig. De to vigtigste, som du bør at kende, er omega-6-fedtsyrer og omega-3-fedtsyrer. De to forsyner dig med alfa-linolinsyre (ALA) og linolsyre. De to stoffer betegnes også som essentielle fedtsyrer.

En tredje type af de flerumættede fedtsyrer, som du måske også har hørt om, er de berygtede transfedtsyrer.

Læs mere om de forskellige typer længere nede i artiklen.

4 Hvad er forskellen på mættet og umættet fedt?


Mættet:

  • Findes især i animalske fødevarer som kød og fede mejeriprodukter samt i tropiske fedtstoffer og hård margarine.
  • Et højt indtag kan øge din risiko for hjerte-kar-sygdomme.
  • Bliver stift i køleskabet, tænk fx på smør, kokosolie eller fedtkanten på en kotelet.

Umættet:

  • Findes især i fødevarer fra planteriget samt fisk.
  • Nogle umættede fedtsyrer kan sænke din risiko for hjerte-kar-sygomme.
  • Er blødt eller flydende i køleskabet. Tænk fx på olivenolie og rapsolie.

5 Hvad er mættet fedt?


Rent biokemisk er mættede fedtsyrer opbygget ret kompakt uden såkaldte dobbeltbindinger.

Mættet fedt omtales ofte som det usunde fedt. Det skyldes, at store mængder kan øge dit LDL-kolesterol, hvilket giver dig en højere risiko for åreforkalkning og blodpropper.

De mættede fedtsyrer findes især i animalsk fedt, fx i kød og mejeriprodukter. Disse madvarer giver dig også hver især gode sager som antioxidanter, vitaminer, kalk og proteiner af god kvalitet, så du skal ikke nødvendigvis fjerne dem fra din kost, men spise dem med måde.

Det sidste har vi danskere åbenbart svært ved. Vi spiser nemlig alt for meget mættet fedt i forhold til de officielle anbefalinger – faktisk hele 50 pct. for meget, viser den seneste befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs også: Tjek vores sunde fedtbyttehandler

Grafik med eksempler på fødevarer med et højt indhold af mættet fedt

FÅR DU FOR MEGET AF DET MÆTTEDE – som så mange andre danskere? Så skær ned på fødevarer med animalsk fedt, fx kød og smør, samt tropiske olier som fx kokosolie.

© iStock

Her findes mættet fedt især

  • Kød med høj fedtprocent, fx bacon, pølser, kødpålæg, hakket kød med over 10 pct. fedt, og kød med synlig fedtkant
  • Fede mejeriprodukter, fx smør, fløde, ost, sødmælk og creme fraiche
  • Flødeis
  • Kager, kiks og lignende
  • Chokolade
  • Kokosolie
  • Palmeolie
  • Hård margarine

6 Hvad er umættet fedt?


Umættet fedt betegnes ofte som det gode eller det sunde fedt. En del af de umættede fedtsyrer sænker dit kolesteroltal og kan dermed være med til at forebygge åreforkalkning og blodpropper.

Det findes primært i fødevarer fra planteriget samt i fisk.

Denne type kan deles op i enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. De to typer er opbygget af henholdsvis en eller flere dobbeltbindinger og er løsere i strukturen og dermed mere flydende end mættet fedt.

Grafik med eksempler på fødevarer med et højt indhold af umættet fedt

VIL DU HAVE MERE AF DET UMÆTTEDE? Så kan du skrue op for fx fede fisk, avocado, olivenolie og nødder.

Gode kilder til enkeltumættet

Gode kilder til flerumættet

  • Fede fisk, fx laks, makrel og sild
  • Nødder og mandler
  • Planteolier som solsikke-, tidsel- og vindruekerneolie

7 Hvad er omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer?


Forskellige kilder til omega-3-fedt

DE FLESTE FÅR FOR LIDT OMEGA-3-FEDT. Gælder det også dig, så tank op med fx fisk og rapsolie.

© iStock

Omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer

Gruppen af flerumættede fedtsyrer er stor, men der er især to, som du skal kende – omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer.

Begge betragtes som meget vigtige, idet de hver især indeholder såkaldte essentielle fedtsyrer. Det er syrer, som kroppen ikke selv kan danne, og som derfor er livsvigtige at få via kosten eller kosttilskud.

Omega-6 får du rigeligt af

Du skal især fokusere på omega-3. Mange af os får nemlig rigeligt med omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3.

Det skyldes både, at mange spiser for lidt fisk, og at omega-6-fedtsyrer findes i rigelige mængder i planteolier som solsikke-, majs-, tidsel- og vindruekerneolie. Disse olier er billige og benyttes derfor i stor stil af industrien i fx færdigretter og mange andre forarbejdede fødevarer.

Sådan får du mere omega-3

Tank op med omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA (fiskeolie) via:

  • Spis flere fede fisk, fx laks, sild, ørred og makrel, eller tag fiskeoliekapsler.

Tank også op med omega-3-fedtsyrer via:

  • Brug mere rapsolie, valnøddeolie og hørfrøolie, og spis flere valnødder, hørfrø og chiafrø. De animalske omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA fra fisk, er dog lettere for kroppen at anvende end de plantebaserede. Typisk skal der ganske store doser plantebaseret omega-3 til for at få det konverteret til EPA og DHA.

Hvad er transfedtsyrer?

Transfedt er en særlig type umættede fedtsyrer – rent kemisk ligner de dog mere de mættede fedtsyrer.

Fødevarestyrelsen betegner transfedtsyrer som meget usunde.

Det menes, at transfedtsyrer øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme op til 10 gange mere end mættet fedt.

Transfedtsyrer findes både i industrielt fremstillede fødevarer og naturligt i mælkefedt og fedt fra okse- og lammekød.

Tidligere blev transfedtsyrer brugt i vid udstrækning i fx margarine, wienerbrød, kiks, chips og fastfood. I EU er transfedtsyrer i dag kun tilladt i små mængder i fødevarer fra industrien.

8 Hvor mange kalorier er der i fedt?


9 Hvor meget fedt skal man have om dagen?


Det præcise svar afhænger både af dit køn, din alder, din vægt og dit aktivitetsniveau.

Mængden skal generelt helst udgøre 25-40 pct. af det samlede daglige energiindtag. For den gennemsnitlige dansker anbefales det, at du stræber efter 32-33 pct. Sådan lyder de officielle danske anbefalinger, der er baseret på Nordic Nutrition Recommendations 2023.

Lad os som eksempel tage udgangspunkt i en kvinde på 70 kilo. Som en grov tommelfingerregel siger man, at en kvinde på 70 kilo har brug for ca. 2.200 kcal om dagen. Det vil dermed sige at:

En kvinde på 70 kilo skal have ca. 750 kcal fra fedt om dagen.

Du kan finde dit daglige kaloriebehov via I FORMs kalorieberegner.

Når du kender dit kaloriebehov, kan du let finde dit daglige fedtbehov, idet det skal udgøre 32-33 pct., altså en tredjedel af dine daglige kalorier.

Får du mere ... end 40 pct., risikerer du let at tage på, hvilket øger risikoen for livsstilssygdomme.

Får du mindre ... end 25 pct., kan det være svært for dig at optage tilstrækkeligt med fedtopløselige vitaminer og essentielle fedtsyrer.

Spis de rigtige fedtsyrer

De officielle anbefalinger for fordelingen af fedtsyrer:

  • Enkeltumættet fedt: 10-20 pct. af det samlede energiindtag.
  • Mættet fedt: Max. 10 pct. af det samlede energiindtag.
  • Flerumættet fedt: Mindst 5-10 pct. af det samlede energiindtag. Heraf bør mindst 1 pct. være omega-3-fedtsyrer.

Forvirret? Det ville vi også være. Nedenfor kan du se, hvad dette helt konkret kunne svare til i fødevarer.

Eksempel på anbefalet fedtindtag

Mættet fedt:

Pr. dag:

  • Maks 3,5 skiver ost +45 (a 20 g pr. skive) eller
  • Maks. 30 g smør

Flerumættet fedt:

Pr. dag:

  • Mindst 50-100 g laks eller
  • Mindst 70-140 g makrel i tomat eller
  • Mindst 15-30 g valnødder

Enkeltumættet fedt:

Pr. dag:

  • 1,5-3 spsk. olivenolie eller rapsolie eller
  • 1-2 stk. avocado(mediumstr.) eller
  • 35-70 g mandler eller
  • 60-120 g oliven

De anbefalede daglige fedtmængder tager udgangspunkt i en kvinde på 70 kilo med et dagligt kaloriebehov på 2.200 kcal. Alle angivelser er cirka-angivelser.

Den hurtige fedtguide

Hvis du ikke orker at gå og veje maden og regne på fedtmængder, forstår vi dig virkelig godt. Det behøver du heldigvis heller ikke.

Brug guiden herunder og huskat spise varieret.

Hvor meget fedt må jeg spise?

En grov tommerfingerregel er 2-3 spsk. fedt pr. hovedmåltid. Det er en passende mængde, hvis du gerne vil passe på vægten.

  • Prioritér især fede fisk, valnødder og hørfrø
  • Spis gerne olivenolie, rapsolie, nødder, mandler, avocado og oliven
  • Spis kun lidt kød og fede mejeriprodukter
  • Spar på planteolier som solsikke-, majs-, tidsel- og vindruekerneolie
  • Begræns friturestegt mad, wienerbrød og fede færdigretter