Ramen-suppe med kylling, risnudler, æg og grønt

30 minutter
490 kcal

Nem, sund og megalækker. Vi forstår godt, at den japanske suppe med nudler er populær. Prøv selv vores bedste opskrift på hjemmelavet ramen med kylling, grønt og nudler.

En skål low FODMAP-Ramensuppe med et halvt æg på toppen.

VIL DU MED TIL JAPAN – på sådan en helt almindelig hverdagsaften? Så prøv vores nemme og lækre opskrift på ramen.

© Betina Hastoft

Ramensuppe med kylling, nudler, æg og grønt

Sprøde grøntsager, bløde risnudler og en skøn smag af ingefær, soya, lime og østerssauce. Du kan lige så godt tilføje denne ramen-opskrift til dine livretter med det samme. Suppen kan også nydes af dig, der følger low FODMAP-diæten.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1¼ liter kyllingebouillon uden løg og hvidløg
  • ½ dl soja
  • 2 spsk. østerssauce
  • 1 skiv. frisk, skrællet ingefær
  • 1 spsk. limesaft
  • 250 g kyllingefilet
  • 100 g peberfrugt, rød eller gul
  • 80 g risnudler
  • 1 æg
  • 125 g gulerod
  • 150 g edamamebønner fra frost
  • 75 g grønne bønner, gerne fine haricot verts
  • 1 håndfuld bønnespirer
  • 2 tsk. sesamfrø

Sådan gør du

  • Bring bouillon, soya, østerssauce, ingefær og limesaft i kog. Lad det simre 5 min. ved svag varme.
  • Skær kylling i mundrette strimler, og kom dem i suppen. Kog endnu 5 min.
  • Kog ægget smilende, ca. 8 min. Pil og halvér.
  • Skær peberfrugt i strimler. Lav strimler af gulerod med en spirelli eller en tyndskræller, eller skær guleroden i tændstiktynde stave. Kom begge dele i suppen sammen med edamamebønner og grønne bønner. Lad suppen småkoge i 2 min.
  • Kom risnudler i en stor skål eller gryde, hæld kogende vand over, og lad dem trække et par minutter. Risnudler skal ikke koges som de fleste andre nudler.
  • Fordel nudler i to store dybe tallerkner, og kom suppen med kylling og grøntsager hen over. Kom bønnespirerne ved, og læg et halvt æg på toppen af hver portion. Drys med sesamfrø, og servér straks.

TIP! Følger du low FODMAP-diæten, skal du vælge en bouillon, hvor der ikke indgår løg eller hvidløg.

TIP! Du kan bruge alle slags nudler i ramen. Følger du low FODMAP-diæten, skal det dog være risnudler.


Selvom du ikke har været en tur i Japan, er du sikkert stødt på den indbydende nudelsuppe ramen, der ofte har farvestrålende grønt og et halvt æg på toppen.

Ramen kan fås på mange små, smarte spisesteder, men har du ikke lige sådan et rundt om hjørnet, er det heldigvis supernemt selv at lave suppen hjemme i dit eget køkken.

Et hav af varianter

Ramen findes i utallige udgaver, så du bestemmer helt selv, hvad du vil hælde i netop din suppeskål. Er det første gang, du skal lave ramen, foreslår vi, at du følger vores nemme og lækre opskrift, der er baseret på kyllingebouillon og har fyld af bl.a. risnudler, kylling og sprøde grøntsager.

Suppen er skøn, varmende hverdagsmad til både store og små. Er der kræsne børn – eller voksne – i familien, kan du evt. servere en del af fyldet i små skåle ved siden af. Dermed kan alle mikse deres helt egen favoritudgave af ramen, og så er der ingen brok ved middagsbordet.

Samme trick med små skåle kan du benytte til smagsgivere som hvidløg, ingefær, kimchi og koriander. Det gør de også i Japan, og det er ret smart, for så kan alle tilpasse suppen efter netop deres smagsløg. Velbekomme!

Læs også: Vild med suppe? Få flere opskrifter her

1 Hvad er ramen?


Ordet ‘ramen’ forbinder de fleste af os med en japansk suppe med nudler. Helt korrekt er ramen dog navnet på den helt særlige type nudler, der oprindeligt blev brugt i suppen.

Ramen-nudler er fremstillet af hvedemel, vand, salt samt alkalisk vand, kansui, der giver nudlerne deres særlige gule farve og smag.

Selve suppen består af en kraftig bouillon smagt til med miso, soyasauce eller salt og med fyld af nudler, kød og fintsnittede grøntsager. Ofte serveres ramen-suppe med et halvt æg på toppen.

Læs også: Vild med nudler? Prøv vores hjemmelavede kopnudler

2 Hvor kommer ramen fra?


Japan – vil de fleste sikkert svare – men faktisk menes ramen oprindeligt at stamme fra Kina. I dag er ramen en af de mest populære retter i Japan, og du kan købe skåle med suppen overalt i små gadekøkkener og restauranter.

Læs også: Prøv en madpakke med inspiration med Asien

3 Er ramen sundt?


Ja, ramen er som udgangspunkt en sund ret. Der er mange grøntsager i suppen, ligesom kødet typisk er magert og i begrænsede mængder.

Vælg gerne fuldkornsnudler, så får du lidt ekstra kostfibre.

4 Hvad kan jeg komme i min ramen?


Suppen består typisk af en bouillon, nudler, en proteinkilde, grøntsager, en smagsgiver samt en topping.

Læs også: Her er der flest proteiner

Hvilke konkrete råvarer, du vælger til netop din ramen, er helt op til dig, men du kan hente lidt inspiration i disse forslag.

Skål med ramen-suppe med kylling, nudler, æg og grønt

HELT KLASSISK RAMEN med nudler, kylling og smilende æg på toppen. De valgte grøntsager er grønne bønner, spinat, sølvbede, hvidløg og ingefær.

© wichmann+bendtsen

Bouillon til ramen

Hvilken bouillon, du skal bruge, afhænger af det fyld, du gerne vil bruge i suppen.

Bruger du kylling, så vælg en kyllingebouillon vælg oksebouillon til oksekød og fiskebouillon til en ramen med fisk eller skaldyr.

Laver du en vegetarudgave af ramen, så brug en grøntsagsbouillon.

Har du tid, er det optimale at koge din egen bouillon. Du kan også vælge at købe frossen hønsekøds-eller oksekødssuppe. Si evt. suppegrøntsagerne fra, så du får en klar suppe.

Der kan være stor forskel i kvaliteten på færdigkøbte bouilloner. Ofte er der færre smagsforstærkere i de produkter, der er kategoriseret som fond.

Nudler til ramen

Vil du lave suppen på traditionel vis, så vælg ramen-nudler. Alle nudler kan dog bruges. Går du efter de sundeste, så vælg nudler med fuldkorn.

Læs mere i den særlige boks om nudler længere nede i artiklen.

Proteinkilder til ramen

Gå efter fisk, rejer eller magert kød som kylling og kalkun, alternativt svinekød og oksekød uden fedt.

Andebryst er også populært som fyld. Hvis du vil spare på kalorierne, så skær fedtet fra.

Er du vegetar eller veganer, kan du bruge soya som fyld. Umodne soyabønner – som du typisk kender som edamamebønner – er også en god kilde til proteiner.

Læs også: 8 gode kødfrie proteinkilder

Grøntsager til ramen

  • Fintsnittet kål
  • Gulerødder i tynde stave
  • Edamamebønner – god proteinkilde til vegetarer og veganere
  • Bønnespirer
  • Pak choy i strimler
  • Stegte svampe
  • Broccoli i små buketter
  • Forårsløg i tynde ringe
  • Peberfrugt i tern eller tynde strimler
  • Kimchi (fermenteret kål, ofte spicy)

Toppings til ramen

  • Halve, smilende æg
  • Ristede sesamfrø
  • Frisk koriander
  • Hakkede peanuts

Smagsgivere til ramen

5 Ramen – til vegetarer, veganere og allergikere


Er du vegetar?

Anvend grøntsagsbouillon til suppen. Brug soya som fyld og evt. et ekstra halvt æg på toppen. Edamamebønner er også en god kilde til proteiner.

Læs også: Fup og fakta om soya

Er du veganer?

Følg de samme råd som vegetaren – dog uden æg på toppen.

Læs også: Sådan laver du vegansk mad – til dig selv og andre

Tåler du ikke gluten?

Vælg en glutenfri bouillon, og brug glasnudler eller risnudler i din suppe.

Følger du low FODMAP-diæten?

Undgå at komme fx løg, hvidløg, svampe og nudler lavet på hvedemel i din suppe. Vælg i stedet risnudler. I FORMs opskrift på ramen-suppe med kylling, risnudler, æg og grønt kan spises af alle på low FODMAP-diæten.

Læs også: Ro i maven med low FODMAP-diæten

6 Hvordan spiser man ramen?


Grafik af ramen, spisepinde og ske

SPISEPINDE OG EN ASIATISK SUPPESKE – så er du klar til at spise en skål ramen.

© iStock

Du bestemmer jo helt selv, men normalt serveres ramen i en skål, og så spiser du suppen med et sæt spisepinde og en asiatisk suppeske.

Det kan ikke anbefales kun at bruge en almindelig spiseske, for så er det svært at få de glatte nudler til at makke ret. Japanerne bruger spisepindene til at fange nudler og fyld, og så spiser de selve bouillonen med suppeskeen – eller drikker den direkte af skålen.

I Japan får du ofte din ramen sammen med små skåle ved siden af med fx revet ingefær, ristet hvidløg, frisk koriander og forårsløg i skiver. På samme måde kan du også servere ekstra fyld i små skåle.

7 Hvilke nudler skal jeg bruge til ramen?


Ingen nudler – ingen ramen!

Nudler er obligatoriske i den japanske suppe, men hvis du tror, at nudler bare er nudler, må du tro om igen. Der er nemlig mange forskellige slags.

Fælles for dem er, at de fleste er ret tynde, og at kogetiden dermed er kort, typisk 2-3 minutter.

Nudler – mellem to spisepinde

ULTRATYNDE, TYKKE ELLER MED ÆG? Der er frit valg, hvilken type nudler du bruger i din ramen.

© iStock

7 nudler til ramen

  • Ramen-nudler: Vil du lave en helt ægte ramen, skal du bruge ramen-nudler. De er lavet af hvedemel, vand og salt – og så det helt særlige alkaliske vand, kansui, der giver nudlerne en særlig gul farve og smag.
  • Ægnudler: Er også lidt gule. Ikke overraskende er der æg i disse nudler. Ofte er ægnudler lidt tykkere end de fleste andre nudler.
  • Glasnudler: Gennemsigtige, meget tynde og lavet af mungbønner. Glasnudler skal ikke koges, det er tilstrækkeligt at hælde kogende vand over og lade nudlerne trække et øjeblik.
  • Risnudler: Er også gennemsigtige, men er lavet af rismel og vand. Dermed indeholder de ikke gluten. Som med glasnudler skal risnudler ikke koges, men blot trække kortvarigt.
  • Fuldkornsnudler: I stedet for almindeligt hvedemel er der anvendt fuldkornsmel. Du får derfor lidt flere kostfibre her.
  • Udonnudler: De tykkeste nudler – lidt a la spaghetti. Som de fleste andre nudler er uddonnudler også lavet af hvedemel, vand og salt. Købes især tørrede, men kan også fås friske.
  • Sobanudler: Har en brunlig kulør, idet de helt eller delvist er fremstillet med boghvedemel. Har en længere kogetid.

8 Sådan koger du perfekte smilende æg til ramen


Et halvt smilende æg – eller to – på toppen af din ramen ser indbydende ud. Og så er det en smart måde at tilføje lidt ekstra protein til suppen, der ofte ikke indeholder så meget kød.

Enhver kan koge et æg – eller kan de? Hvis ikke, så hjælper vi dig her.

Æg, halve, smilende og kogte

Smilende æg

Kogetid: Ca. 8 min.

  • Hæld vand i en lille kasserolle, og bring det i kog.
  • Læg forsigtigt ægget ned i vandet med en ske. Kog ægget i 8 min., og hæld koldt vand over, så det kan køle lidt af.
  • Bank ægget let ned i køkkenbordet, og tril det lidt frem og tilbage, så skallen løsner sig. Nu er det nemt at fjerne æggeskallen.
  • Flæk ægget på langs, og anret de halve æg ovenpå din ramen-suppe.

OBS! Skal du dele flere æg, så tør kniven af efter hvert snit.

9 Kan man fryse ramen ned?


Grafik med fryser-ikoner

Du kan sagtens fryse selve bouillonen og det eventuelle kødfyld til din ramen ned, men nudler er ikke velegnet til nedfrysning. Det er dog også supernemt at tilføje nudler til suppen efter optøning og lige inden servering. Topping og de smilende æg skal du heller ikke fryse ned.

Grøntsagerne i suppen tåler typisk nedfrysning, men de mister sprødhed, så optimalt skal de også først tilføjes efter optøning.

Læs også: Hvor længe kan mad holde sig i fryseren?

10 6 opskrifter på asiatiske retter


Er du også vild med asiatisk mad? 😍

Så får du her en stribe opskrifter på andre sunde og lækre retter med et asiatisk touch.

To glas med nudelsuppe med edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Kopnudler med miso, kylling og grønt

Kopnudler på den sunde måde. Fyld glassene op med kylling og grønt, tilsæt et par skefulde miso, hæld kogende vand over – og spis!

Find opskriften her

Bao med kylling og grønt
© wichmann+bendtsen

Bao med kylling, grønt og peanutbutter

(Næsten) som at være i Vietnam. Bløde bao med kylling, peanutbutter og sprødt grønt. Mums.

Find opskriften her

Japansk poke bowl med edamamebønner og laks
© wichmann+bendtsen

Japansk bowl med laks, avocado og edamamebønner

Har du ikke tid til at fikse de syltede kål, så er denne smukke bowl lige så lækker med rå kålstrimler. En kommende favorit, gætter vi på.

Find opskriften her

Asiatisk kålsalat md kylling og peanuts
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsalat med kylling, edamamebønner og peanutbutter-dressing

Ugens flotteste salat. Mango, rød peber, gulerødder, edamamebønner og lilla spidskål sørger for en ren farveeksplosion på din tallerken.

Find opskriften her

Asiatiske kødboller med stegte nudler og spinat
© Skovdal Nordic

Asiatiske kødboller med stegte nudler og spinat

Træt af frikadeller og kartofler? Så prøv vores kødboller med soya, chili og citrongræs – og server stegte nudler til.

Find opskriften her

Nudelsalat med tofu
© wichmann+bendtsen

Vietnamesisk nudelsalat med tofu og hoisinsauce

Snup en kødfri dag, og nyd i stedet denne sprøde salat med nudler, stegt tofu, masser af grønt og en spicy chili-soyadip.

Find opskriften her