Jordbær – sommerbær med masser af C-vitamin

De røde, søde bær er manges sommerfavorit, og det er der sund fornuft i. Jordbær er kalorielette C-vitaminbomber, som du roligt kan spise løs af i hele den korte sæson.

Jordbær på træbord

JORDBÆR Den perfekte slankemad til dig, der gerne vil smide et par kilo

© iStock

Derfor skal du spise jordbær hele sommeren

Ud over at smage fantastisk er jordbær fyldt med gode vitaminer og mineraler. Men jordbær-sæsonen er kort, så det gælder om at få mest muligt ud af den. Læs her hvordan og bliv samtidig klogere en på række andre interessante ting om det søde jordbær.

Spørgsmål og svar om jordbær

Hvad indeholder jordbær?

Hvorfor er jordbær røde?

Farvestoffet antocyanin gør jordbær røde og virker samtidig som en kraftig antioxidant.

Hvorfor skal du spise jordbær?

Jordbær er lette

Du får et hav af forskellige vitaminer og mineraler fra jordbær, og de er især vigtige, hvis du prøver at tabe dig og spare på kalorierne. Der er nemlig ganske få kalorier i jordbær - mere præcist er der kun 38 kcal pr. 100 gram.

Jordbær beskytter hjertet

Jordbær er ligesom de fleste andre frugter og grøntsager rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter, der alle beskytter mod hjerte-kar sygdom.

Jordbær har desuden vist sig at have en effekt på kolesterol-niveauet. I en undersøgelse fra 2014 blev deltagerne bedt om at spise 500 g jordbær udover deres almindelig kost i en måned, og det viste sig, at det sænkede indholdet af dårlig kolesterol i blodet.

Jordbær har et højt indhold af C-vitamin

Jordbær har et højt indhold af C-vitamin - det er 66,9 mg pr. 100 g. Til sammenligning indeholder appelsinen, som er kendt for sit høje indhold af C-vitamin, 54,4 mg C-vitamin pr.100 g.

TIP: Vidste du, at der kun skal 7-8 (100 gram) jordbær til for at dække dit dagsbehov for C-vitamin?

Jordbær bremser alzheimer

Fisetin er en flavonoid, som er en gruppe af plantestoffer, der har antioxidant-egenskaber, og understøtter virkningen af C-vitamin.

Det findes i mange bær og frugter, men især i jordbær, og undersøgelser har blandt andet vist, at det kan have en effekt i forhold til at være med til bremse alzheimer.

LÆS OGSÅ: Hvad er blåbær godt for?

Hvornår er det jordbær-sæson?

Jordbær er allebedst i juni og juli.

Læs også: Jordbær – sommerbærret over dem alle

Jordbær-sæson

JORDBÆR-SÆSON Her skal du spise jordbær

Hvordan opbevarer og tilbereder du jordbær?

Friske jordbær

Jordbær smager bedst, den dag de er købt, men ellers kan jordbær holde sig i køleskabet i et par dage. Tag jordbær ud, et par timer inden de skal spises, så jordbærrene når at få stuetemperatur.

Skyl jordbær med stilk

Skyl først, lige inden jordbærrene skal serveres – med stilk på, så der ikke løber vand ind i jordbærrene.

Jordbær i fryseren

Har du jordbær i overskud, kan du fryse dem og bruge dem fx i smoothies eller til marmelade. I fryseren kan jordbærrene holde sig 8 til 10 måneder.

Hvad egner jordbær sig godt til?

Jordbær egner sig godt til blenderen. Blend dem i en læskende smoothie, fx sammen med banan, ingefær og limesaft.

Jordbær er perfekte i sommersalater med bladgrønt og nødder.

Glem ej den traditionelle sommerdessert jordbær med mælk, men prøv også at sætte jordbærrene sammen med noget salt, surt eller stærkt: fx fetaost, balsamico eller peber.

Er jordbærret egentlig et bær?

... Eller er det faktisk en nød, frugt eller noget helt tredje? Du har måske hørt lange diskussioner om, at jordbær ikke er et bær. Men hvad er det så? Her gør vi det en gang for alle klart, hvordan vi skal klassificere et jordbær.

Trods navnet er jordbærret ikke et bær. Et ægte bær består nemlig af en frugtknude, som er svulmet op som eksempelvis et solbær. Jordbærret består derimod af nødder. Det er de små prikker, du kan se på jordbærret. Selve jordbærret, altså det røde, er heller ikke et bær men frugtkød, der holder på nødderne. Så faktisk kan vi hverken kalde jordbærret for et bær eller en nød. Men hvad søren skal vi så kalde det?

Den korrekte, botaniske betegnelse for et jordbær er en flerfoldssamfrugt, også kaldet en falsk frugt. Men det er et langt og kompliceret ord, hvorfor de fleste stadig kalder jordbærret for et bær.

Opskrifter på jordbær?

I FORM elsker jordbær, og derfor har vi masser af gode jordbær-opskrifter på vores hjemmeside. Her har vi samlet de allerbedste, så du kan tanke op med jordbær hele dagen. Velbekomme.

Jordbær til morgen

Chiagrød med jordbær og granatæble

Begynd dagen med et stort skud energi, der holder langt op af dagen. Her får du opskriften på en skøn og sund chiagrød med jordbær og granatæble. ➡️ Gå til opskrift

Morgensmoothie med ananas, jordbær og granola

Nyd en eksotisk morgensmoothie med ananas og jordbær-topping. ➡️ Gå til opskrift

Jordbær til formiddag

Jordbær-rabarber-saft

Erstat formiddagskaffen med en smagfuld jordbær-rabarber-saft. ➡️ Gå til opskrift

Smoothie med jordbær

En finsk undersøgelse viser, at en blanding af jordbær, solbær, tyttebær og blåbær er særligt effektiv. Find opskriften her. ➡️ Gå til opskrift

Jordbær til frokost

Kyllingesalat med jordbær

Glem alt om kedelige rugbrødsmadder til madpakken. Denne kyllingesalat med jordbær sprudler af sommer og sol. Velbekomme. ➡️ Gå til opskrift

Jordbær til eftermiddag

Sunde ispinde med jordbær og rabarber

Lækkersulten? Mange oplever den lille sult om eftermiddagen. Afhjælp den med en lækker ispind fra fryseren. ➡️ Gå til opskrift

Psst, husk at jordbær også er fantastiske at snacke rå. For 100 kcal kan du spise hele 50 friske jordbær eller 250 gram jordbær.

Jordbær til aften

Kalv med kartofler, broccoli og jordbær

Inviter familie eller venner på en lækker kalvemørbrad med ovnbagte kartofler og jordbær-salat. ➡️ Gå til opskrift

Jordbær til dessert

Choko-banan-pandekager med jordbær

Dekorer disse lækre choko-banan-pandekager med en bunke friske jordbær. ➡️ Gå til opskrift

Banankage med jordbær og smeltet chokolade

Er du mere til kage? Så prøv vores gluten- og sukkerfrie banankage med jordbær-topping. ➡️ Gå til opskrift