Jordbær – sommerbær med masser af C-vitamin
De røde, søde bær er manges sommerfavorit, og det er der sund fornuft i. Jordbær er kalorielette C-vitaminbomber, som du roligt kan spise løs af i hele den korte sæson.
De røde, søde bær er manges sommerfavorit, og det er der sund fornuft i. Jordbær er kalorielette C-vitaminbomber, som du roligt kan spise løs af i hele den korte sæson.
Ud over at smage fantastisk er jordbær fyldt med gode vitaminer og mineraler. Men jordbær-sæsonen er kort, så det gælder om at få mest muligt ud af den. Læs her hvordan og bliv samtidig klogere en på række andre interessante ting om det søde jordbær.
Farvestoffet antocyanin gør jordbær røde og virker samtidig som en kraftig antioxidant.
Du får et hav af forskellige vitaminer og mineraler fra jordbær, og de er især vigtige, hvis du prøver at tabe dig og spare på kalorierne. Der er nemlig ganske få kalorier i jordbær - mere præcist er der kun 38 kcal pr. 100 gram.
Jordbær er ligesom de fleste andre frugter og grøntsager rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter, der alle beskytter mod hjerte-kar sygdom.
Jordbær har desuden vist sig at have en effekt på kolesterol-niveauet. I en undersøgelse fra 2014 blev deltagerne bedt om at spise 500 g jordbær udover deres almindelig kost i en måned, og det viste sig, at det sænkede indholdet af dårlig kolesterol i blodet.
Jordbær har et højt indhold af C-vitamin - det er 66,9 mg pr. 100 g. Til sammenligning indeholder appelsinen, som er kendt for sit høje indhold af C-vitamin, 54,4 mg C-vitamin pr.100 g.
TIP: Vidste du, at der kun skal 7-8 (100 gram) jordbær til for at dække dit dagsbehov for C-vitamin?
Fisetin er en flavonoid, som er en gruppe af plantestoffer, der har antioxidant-egenskaber, og understøtter virkningen af C-vitamin.
Det findes i mange bær og frugter, men især i jordbær, og undersøgelser har blandt andet vist, at det kan have en effekt i forhold til at være med til bremse alzheimer.
LÆS OGSÅ: Hvad er blåbær godt for?
Jordbær er allebedst i juni og juli.
Læs også: Jordbær – sommerbærret over dem alle
Jordbær smager bedst, den dag de er købt, men ellers kan jordbær holde sig i køleskabet i et par dage. Tag jordbær ud, et par timer inden de skal spises, så jordbærrene når at få stuetemperatur.
Skyl først, lige inden jordbærrene skal serveres – med stilk på, så der ikke løber vand ind i jordbærrene.
Har du jordbær i overskud, kan du fryse dem og bruge dem fx i smoothies eller til marmelade. I fryseren kan jordbærrene holde sig 8 til 10 måneder.
Jordbær egner sig godt til blenderen. Blend dem i en læskende smoothie, fx sammen med banan, ingefær og limesaft.
Jordbær er perfekte i sommersalater med bladgrønt og nødder.
Glem ej den traditionelle sommerdessert jordbær med mælk, men prøv også at sætte jordbærrene sammen med noget salt, surt eller stærkt: fx fetaost, balsamico eller peber.
... Eller er det faktisk en nød, frugt eller noget helt tredje? Du har måske hørt lange diskussioner om, at jordbær ikke er et bær. Men hvad er det så? Her gør vi det en gang for alle klart, hvordan vi skal klassificere et jordbær.
Trods navnet er jordbærret ikke et bær. Et ægte bær består nemlig af en frugtknude, som er svulmet op som eksempelvis et solbær. Jordbærret består derimod af nødder. Det er de små prikker, du kan se på jordbærret. Selve jordbærret, altså det røde, er heller ikke et bær men frugtkød, der holder på nødderne. Så faktisk kan vi hverken kalde jordbærret for et bær eller en nød. Men hvad søren skal vi så kalde det?
Den korrekte, botaniske betegnelse for et jordbær er en flerfoldssamfrugt, også kaldet en falsk frugt. Men det er et langt og kompliceret ord, hvorfor de fleste stadig kalder jordbærret for et bær.
I FORM elsker jordbær, og derfor har vi masser af gode jordbær-opskrifter på vores hjemmeside. Her har vi samlet de allerbedste, så du kan tanke op med jordbær hele dagen. Velbekomme.
Begynd dagen med et stort skud energi, der holder langt op af dagen. Her får du opskriften på en skøn og sund chiagrød med jordbær og granatæble. ➡️ Gå til opskrift
Nyd en eksotisk morgensmoothie med ananas og jordbær-topping. ➡️ Gå til opskrift
Erstat formiddagskaffen med en smagfuld jordbær-rabarber-saft. ➡️ Gå til opskrift
En finsk undersøgelse viser, at en blanding af jordbær, solbær, tyttebær og blåbær er særligt effektiv. Find opskriften her. ➡️ Gå til opskrift
Glem alt om kedelige rugbrødsmadder til madpakken. Denne kyllingesalat med jordbær sprudler af sommer og sol. Velbekomme. ➡️ Gå til opskrift
Lækkersulten? Mange oplever den lille sult om eftermiddagen. Afhjælp den med en lækker ispind fra fryseren. ➡️ Gå til opskrift
Psst, husk at jordbær også er fantastiske at snacke rå. For 100 kcal kan du spise hele 50 friske jordbær eller 250 gram jordbær.
Inviter familie eller venner på en lækker kalvemørbrad med ovnbagte kartofler og jordbær-salat. ➡️ Gå til opskrift
Dekorer disse lækre choko-banan-pandekager med en bunke friske jordbær. ➡️ Gå til opskrift
Er du mere til kage? Så prøv vores gluten- og sukkerfrie banankage med jordbær-topping. ➡️ Gå til opskrift