Kvinde sidder i hug på toilettet for at undgå hæmorider
Drop læsestoffet, når du skal på toilettet for at undgå hæmorider –

dine toiletbesøg skal nemlig optimalt set være hurtige og nemme.

© iStock

Sådan bliver du fri for hæmorider

De bløder, de klør, de svier, og de er nok ikke det første, du fortæller om ved frokostbordet. Men op mod hver tredje dansker døjer med hæmorider, så der er egentlig nok at snakke om. Vi besvarer alle dine spørgsmål her.

28. maj 2020 af Amalie Langballe

Hæmorider kan være ganske ubehagelige og det er sjældent noget, vi taler højt om. Men hæmorider er mere almindelige, end du måske lige tror. Op mod hver tredje dansker døjer nemlig med hæmorider. 

Her besvarer vi en række spørgsmål og giver gode råd om hæmorider. 

Spørgsmål og svar om hæmorider

    Typer af hæmorider

    Hvad er hæmorider?

    Den korte definition: En hæmoride er en udposning på en blodåre omkring din endetarm. 

    Den længere forklaring kræver et nærmere kig på din endetarm: Udvendigt og et par centimeter op er endetarmen dækket af almindelig hud, der længere oppe bliver til slimhinde. Under både huden og slimhinden er der en masse fine blodkar, og bliver de udvidet til et punkt, hvor de decideret poser ud, fyldes de med blod, og så har vi hæmoriden. 

    Ved en anden type hæmoride brister et blodkar under huden, så der opstår en blodansamling, som kan give slemme smerter. Uanset om det er en udposning eller en blodansamling, så opdeles hæmorider i ydre og indre varianter. 

    Er hæmoriden under huden, er der tale om en udvendig hæmoride, men hvis den derimod befinder sig under slimhinden, kaldes det en indvendig hæmoride. 

    Ud over at skelne mellem ydre og indre hæmorider, så kan du også have fire forskellige grader af hæmorider, afhængigt af hvor alvorlige de er.

    Hæmoridens fire grader 

    Hæmorider af 1. grad
    Hæmoriden bløder kun og buler ikke ud (endnu). Den kan ikke ses med det blotte øje. På det her stadie kan hæmoriden kun påvises via en kikkertundersøgelse, som din læge foretager.

    Hæmorider af 2. grad
    Hæmoriden bløder og buler ud, når du presser, men glider tilbage af sig selv, når du slapper af.

    Hæmorider af 3. grad
    Hæmoriden bløder og buler permanent ud. Du kan trykke den tilbage på plads, men den gør det ikke af sig selv. Det er her, du kan få problemer med din numsehygiejne, hvilket igen kan give kløe. 

    Hæmorider af 4. grad
    Hæmoriden bløder, buler ud og lader sig ikke skubbe på plads igen.

    Hvordan føles hæmorider?

    Det mest almindelige symptom på hæmorider er blod i forbindelse med afføring, og det er ofte også det første symptom, der melder sig. Rigtig mange vil også kunne se og mærke de små udposninger, og nogle vil endda opleve, at de med fingrene skal trykke hæmoriderne “på plads” efter toiletbesøg. Samtidig kan du have følelsen af, at du ikke er ordentligt tømt efter toiletbesøg.

    Det ændrede landskab i den nedre region kan med tiden også gøre det sværere at holde sig ordentligt ren, og det kan give kløe. Afhængigt af hvilken grad hæmoriden har, kan den både klø, svie og bløde. 

    Symptomer på hæmorider

    • Blødning og smerter fra numsehullet kan være tegn på en hæmoride.
    • Synlige og mærkbare udposninger omkring endetarmsåbningen. 
    • Buler omkring endetarmsåbningen, der kommer længere ud efter toiletbesøg, og som derefter kan skubbes på plads igen er med stor sandsynlighed en hæmoride. 
    • Kløe som følge af besværliggjort hygiejne.

    Kan hæmorider forsvinde af sig selv?

    De er oftest tilbagevendende gæster, så har du først pådraget dig en hæmoride, er det sandsynligt, at du indimellem vil høre brok fra endetarmen. Hæmorider bliver nemlig betragtet som en kronisk tilstand, selvom du godt kan blive symptomfri. 

    Det kan fx ske ved, at de bristede blodkar, der forårsager hæmoriden, lukker til af sig selv. Her risikerer du dog, at de blodtømte hæmorider efterlader hudfolder, som ikke forsvinder. I nogle tilfælde er hudfolderne – eller mariskerne, som de også kaldes – til så meget gene, at de skal fjernes kirurgisk.

    Hvorfor får jeg hæmorider?

    De smertefulde udposninger kan have mange årsager. Fælles for mange af dem er, at der bliver lagt ekstra pres på blodkarrene i endetarmsregionen. Det kan fx ske, hvis du er gravid, forstoppet eller simpelthen har en tendens til at presse meget hårdt, når du har afføring. 

    Lige så tit vil årsagen dog være ukendt, for selvom vi sjældent snakker om dem, så er hæmorider meget almindelige – en tredjedel af befolkningen antages at døje med hæmorider. 

    Hvordan behandles hæmorider?

    Behandling afhænger af, hvilken grad af hæmoride du har, men de ting, du selv kan gøre, er oftest de mest virksomme – det kan du læse mere om under "Kan jeg selv behandle hæmorider?”

    Skyldes hæmoriderne forstoppelse, kan afføringsmiddel også være godt. Det er naturligvis ikke sådan, at læger intet kan stille op over for hæmorider. 

    I milde tilfælde af 1. grad vil du ofte blive tilbudt behandling med steroidcreme, der får blodkarrene til at trække sig sammen. Er det en hæmoride, hvor et kar har åbnet sig under huden og skabt en blodansamling, kan lægen skære den op og tømme den for blod.

    Mellemstore hæmorider – typisk af 2. grad – kan behandles med det, der kaldes gummielastikmetoden. Her bliver en gummielastik snoet om hæmoriden, så blodforsyningen bremses, og hæmoriden efter et stykke tid falder af af sig selv. Gummielastikmetoden bruges dog kun til indre hæmorider. 

    I svære tilfælde – 3.- og 4.-gradshæmorider – er operation en mulighed. Afhængigt af hæmoridens størrelse og placering kan der være tale om en mere eller mindre stor operation, hvor man i nogle tilfælde kan nøjes med lokalbedøvelse og andre gange skal i fuld narkose. 

    Kan jeg forebygge hæmorider? 

    Vil du undgå hæmorider, skal du undgå forstoppelse. Det sker ved at drikke rigeligt med vand, spise en fiberrig kost og dyrke motion – nogle læger anbefaler desuden naturlægemidlet HUSK. 

    Dernæst kan du gå dine toiletvaner efter i bedene: Hvis du har for vane at tage avisen under armen, når turen går til toilettet, skal du hellere lade nyhederne vente. Din afføring skal nemlig helst afvikles på cirka et minut, og selvom du ikke skal presse afføringen ud – den skal helst glide nogenlunde af sig selv – så skal du heller ikke distraheres.

    5 ting, du selv kan gøre for at undgå forstoppelse

    Sådan skal du sidde på toilettet for at undgå hæmorider

    En skammel er et yderst effektivt hjælpemiddel på toilettet for at undgå hæmorider.

    Pottetræning for voksne

    SÅDAN SKAL DU SIDDE PÅ TOILETTET FOR AT UNDGÅ HÆMORIDER

    Vi er skabt til at sidde på hug og have afføring, og den position kan være god at genskabe, hvis du har problemer med at komme af med din afføring. Ideelt set skal dine ben danne en 35-graders vinkel frem for den 90-graders vinkel, der er, hvis du bare sidder almindeligt på toilettet. 35-gradersvinklen kan opnås ved fx at bruge en skammel, der hæver dine fødder lidt fra gulvet. 

    • Læn dig en lille smule forover, så du ikke sidder ret op og ned. 
    • Træk vejret dybt ind. 
    • Du skal ikke presse hårdt. Du skal føle, at afføringen kommer næsten af sig selv.

    SÅ LÆNGE SKAL DU SIDDE 

    Selve “akten” skal i den bedste af alle verdener tage omkring et minut og gerne under.

    SÅ TIT SKAL DU SIDDE 

    En nem huskeregel er, at alt mellem tre gange om dagen og hver tredje dag er normalt. Du kender bedst selv din rytme.

    Virker hæmoridecreme? 

    Mange hæmoridecremer, du kan købe i håndkøb, har til formål at rense og lindre – og ikke decideret behandle – dine hæmorider. De kan være et forsøg værd, hvis du døjer med kløe eller er bekymret for, at du ikke kan holde dig ordentligt ren forneden. 

    Til decideret behandling af hæmorider findes der en lægeordineret salve, der bruges til milde tilfælde, og det er steroidcremer. De virker ved at få dine blodårer omkring endetarmen til at trække sig sammen. For mange er det en virksom behandling, men den kurerer dig ikke og skal ledsages af en fiberrig kost, motion og gode toiletvaner.

    TOP 10: Her er flest fibre

    Skyldes blod fra numsen altid hæmorider?

    Blod fra numsen er et almindeligt symptom på hæmorider, men det er bestemt ikke den eneste mulige årsag til blodig afføring. 

    Både frisk blod i din afføring samt sortfarvet afføring kan være symptomer på tarmkræft, og derfor er det vigtigt at gå til lægen, hvis du oplever nogen af delene. Når lægen diagnosticerer dig, vil han typisk først mærke dig i numsen med sin finger og derefter foretage en kikkertundersøgelse.

    Læs her, hvordan du bedst muligt forebygger tyktarmskræft

    Kan jeg selv behandle hæmorider?

    For mange vil den mest effektive behandling – især på lang sigt – være en ændring af kostvaner, toiletvaner og livsstil. 

    Hvad kan du selv gøre for at undgå hæmorider? 

    • Drik nok væske.  
    • Spis fiberrigt. 
    • Dyrk motion – let til moderat motion sætter gang i fordøjelsen. 
    • Undgå lange toiletbesøg, drop læsestoffet. 
    • Et job med tunge løft og mange timer på benene øger risikoen for hæmorider. Har du mulighed for at sidde ned eller begrænse de tunge løft, er det tilrådeligt. 
    • Nænsom, men grundig rengøring af numsen. Brug blødt toiletpapir, overvej renseservietter til intimt brug, eller brug mandelolie duppet på lidt toiletpapir – det både blødgør og renser. 


    10 fantastiske fiberkilder

    • Havregryn 
    • Rugbrød 
    • Fuldkornspasta 
    • Brune ris 
    • Blomkål 
    • Rosenkål 
    • Hvidkål 
    • Broccoli 
    • Gulerødder 
    • Ærter

    Derfor er fibre så gavnlige for vores tarmflora

    Kilde: Carl Frederik Nagell, speciallæge i kirurgisk gastroenterologi og overlæge på Aleris-Hamlet

    Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2020


    Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

    Måske er du interesseret i...

    Hvor ofte køber du nyt tøj eller udstyr til træning?

    I FORM anbefaler

    Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: