Nem og sund chokoladekage

50 minutter
137 kcal

En lidt sundere chokoladekage er den perfekte erstatning for et stykke klassisk bagværk eller slik. Der er garanti for både glade børn og voksne. Især hvis den er luftig, smovset – og en lille smule sund. Spænd forklædet, der er chokoladekage på menuen!

Tallerken med stykker af chokoladekage og hindbær

NEM OG SUND CHOKOLADEKAGE – helt uden sukker og gluten men med masser af god smag!

© wichmann+bendtsen

Drømmer du om den perfekte chokoladekage, du kan servere til fødselsdage, på en regnvejrsdag, eller når du får gæster? Den er her! Og så er den oven i købet lidt sundere – og meget lækker. Vi giver dig tips til, hvordan du nemt opnår et svampet resultat hver gang, uanset om du bager med æg, kokostop eller kærnemælk. Og så får du vores yndlingsopskrifter på sunde chokoladekager. Ringer du, når du er færdig med at bage?

1 OPSKRIFT: Nem, lækker og sund chokoladekage


Stykker af I FOMS sunde og nemme chokoladekage

Verdens bedste sunde chokoladekage

I vores opskrift har vi sødet med dadler og banan i stedet for sukker. Vi har også brugt mandelmel i stedet for hvedemel – og chokoladekagen er bagt helt uden fedtstof. Glæd dig!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stykker

 • ¼ banan
 • æg
 • 16 g dadler
 • 16 g mandelmel
 • 4 g kakao
 • ¼ tsk. vaniljepulver
 • ¼ tsk. bagepulver
 • ¼ knsp. havsalt

Topping:

 • 16 g dadler
 • ¼ spsk. kakao
 • ¼ dl vand
 • Friske bær

Sådan laver du sund chokoladekage

 • Varm ovnen op til 180 gr.
 • Blend banan, æg og dadler sammen, og vend sammen med de tørre ingredienser. Hæld i ovnfast fad (14 x 24 cm).
 • Bag i 30 min. Køl kagen af.
 • Lav toppingen ved at blende dadler, kakao og vand sammen. Smør på den afkølede kage, og servér med friske bær.

Læs mere om sunde kager her.

TIP! Vil du spare yderligere på kalorierne, kan du sagtens undlade topping. Kagen smager også rigtig godt uden.

TIP! Få et flot snit ved at dyppe kniven i varmt vand mellem hvert stykke, du skærer.

TIP! Mærk efter, om din kage er færdig ved at stikke et træspyd ned i midten. Der må gerne hænge en anelse ved, men det skal selvfølgelig ikke være ren dej i midten.


2 Kan en chokoladekage virkelig være sund?


Sund og sund. En chokoladekage bliver jo aldrig til en broccoli, men den kan laves sundere end den klassiske version.

Lidt kalorier kan du sagtens skære væk uden at gå på kompromis med smagen (se forskellen i kalorieindholdet i et stykke traditionel chokoladekage og I FORMs sunde chokoladekage her). Og så kan du forholdsvis nemt trylle med ingredienserne i din kage, så den går fra at indeholde en masse tomme kalorier til at byde på et væld af sunde, naturlige og nærende ingredienser, der mætter godt, er sundere for hjertet og bedre for dit blodsukker. Det bedste af det hele? Den smager mindst lige så godt.

5 tips, der gør din chokoladekage sundere

Der er mange steder, du kan sætte ind, hvis du vil gøre din chokoladekage sundere. Se blot her:

Kakao og mørk chokolade – vælg det til sund chokoladekage
© iStock

Når du vælger smagsgiver

Brug enten rent kakaopulver eller en chokolade med en høj kakaoprocent. Her kommer chokoladesmagen mere i spil, sukkerindholdet vil typisk være lavere, og så byder den mørke chokolade på flere antioxidanter.

Rapsolie – vælg det til sund chokoladekage
© iStock

Når du vælger fedtstof

Du kan udskifte smørret helt eller delvist med en relativt smagsneutral rapsolie, fedt fra nødde- eller mandelmel og evt. lidt ekstra æg. Det vil give din kage en sundere fedtprofil.

Overmodne bananer – vælg det til sund chokoladekage
© iStock

Når du vælger sødemiddel

Du kan bruge dadler og/eller æblemos i stedet for sukker. Du kan også bruge lidt agavesirup, ligesom du kan søde med bananer. Overmodne bananer fungerer bedst, da de søder mest. Du kan naturligvis også bruge sødemidler, fx Sukrin, hvis du går efter så lille en påvirkning af blodsukkeret som muligt.

Mandelmel – vælg det til sund chokoladekage
© iStock

Når du vælger fyldstof

Havregryn, melsorten hvid hvede og mandelmel kan erstatte det almindelige hvedemel eller dele af det. Det vil få indholdet af kostfibre til at stige markant. Du kan også gemme sunde sager som kikærter, bønner eller sågar rødbede, blomkål eller avocado i dine kager. Særligt chokoladekager er faktisk velegnede til den slags eksperimenter, fordi de ikke så let tager farve. Vær obs på, at uden traditionelt mel vil kagen ofte blive lidt tungere i det – næsten som en slags konfekt. Til gengæld bliver den ikke tør.

TIP: Skal din kage være glutenfri, er mandelmel, rismel eller boghvedemel velegnet. Spæd evt. op med hakkede nødder for at give lidt crunch og konsistens.

Friske bær, hindbær – vælg dem til sund chokoladekage
© iStock

Når du pynter

Friske bær er et oplagt valg, hvis det skal være sundt. Både hindbær og brombær er virkelig gode til chokoladekager. Du kan også vælge at drysse med valnødder, som klæder chokolade vanvittigt godt, og som på trods af det høje kalorieindhold er virkelig gode for dig med masser af fibre, omega-3-fedtsyrer og antioxidanter.

3 Er det nemt at bage sund chokoladekage?


Yes – det tager ikke mange minutter at bikse ingredienserne til en sund chokoladekage sammen. Ingredienserne skal bare blandes eller blendes sammen, og så skal hele baduljen i en passende form, fx en bradepande. Herefter gør din ovn resten af arbejdet. Bagetiden afhænger af ovn og form.

4 Hvordan bager jeg en svampet chokoladekage?


De fleste chokoladekager (sunde eller ej) bliver bedst efter at have været et par timer på køl, så kagen rigtigt kan nå at sætte sig og blive lige tilpas kompakt og tæt.

Du kan undgå, at din kage synker sammen på midten ved at sigte melet i skålen med de våde ingredienser. Sørg for, at alle dine ingredienser har ca. samme temperatur, og lad være med at åbne ovndøren i tide og tide, selvom det ER svært at vente, når det først begynder at dufte gudeskønt i hele huset!

Svampet rødbede-chokoladekage

Her får du vores opskrift på rødbede-chokolade-kage, hvor vi har brugt både rødbede, olie og græsk yoghurt. Den er SÅ god!
45 minutter • 298 kcal

Se opskirften her

PS: Husk at lave en stor portion – en chokoladekage har det med at forsvinde som dug for solen.

5 Kan man lave en sund chokoladekage med flydende midte?


Sprød udenpå. Blød indeni. Lun blødende chokoladekage smager jo fuldstændig fantastisk. Klassikeren med den flydende midte er så intens i sin smag – nærmest som konfekt – så det er sjældent, man ligefrem grovæder blødende lavakage, uanset om man har kastet sig over den originale version eller en lidt sundere model, fx helt uden mel (hvilket du sagtens kan). Bare smør, æg, sukker og chokolade. HAPS!

Sund bliver den snaskede kage nok aldrig, men du kan jo servere masser af friske bær til og købe en god, mørk chokolade med en høj kakaoprocent. Så får du i hvert fald godt med antioxidanter sammen med sukkeret. Selve sukkeret kan selvfølgelig også udskiftes med sødestof, fx Perfect fit eller Sukrin.

Blødende chokoladekage med jordbær

BLØDENDE CHOKOLADEKAGE – gør den lækre lava-kage lidt sundere ved at bruge god mørk chokolade og spise masser af bær til.

© iStock

6 Kan jeg bage chokoladekage uden æg?


Arghh, så har man pludselig en vild craving efter chokoladekage, men mangler ... æg. Heldigvis er svaret på spørgsmålet: Yes!

Uanset om du er er løbet tør for æg eller får besøg af en allergiker, kan du sagtens bage en svampet, smovset (og lidt sundere) chokoladekage. Du kan nemlig blande sukkeret med et surmælksprodukt som kærnemælk eller yoghurt i stedet.

Skal du bage til en veganer, så kan du erstatte med fx kokosmælk eller havredrik tilsat lidt citronsaft. Da æg er med til at give en kage noget tekstur, skal du holde et ekstra godt øje med bagetiden. Alle ovne er forskellige, så stik en træpind ned i midten og tjek, om der er dej på den, når den kommer op. Husk, at en chokoladekage godt må være lidt klæg (hvis du spørger os).

TIP: Skal der korn fra en vaniljestang i din opskrift, og du er løbet tør, kan du altid erstatte med lidt usødet vaniljepulver.

7 Hvordan bager jeg vegansk chokoladekage?


Som nævnt ovenfor kan du nemt erstatte mælk med plantedrik, fx havremælk eller mandelmælk. Putter du lidt citrussaft i en plantedrik, kan du også snige dig udenom æg. Men giv kagen tid til at sætte sig ordentligt. Smør kan du erstatte med plantesmør – eller helt simpelt med en smagsneutral rapsolie. Vær desuden obs på, om din chokolade eller dit kakaopulver er vegansk.

Præcise mål er altid vigtige, når man bager, men når du bager vegansk, er det endnu vigtigere. Vejer du alle ingredienser nøje af, vil vi dog gå så langt som til at sige, at det er hamrende nemt at lave en lækker og velsmagende vegansk chokoladekage.

TIP: Du kan lave vegansk frosting af vegansk smør, flormelis, kakao og vand.

Vegansk brownie med peanutbutter-topping
© wichmann+bendtsen

Verdens bedste veganske brownie

Hvis du aldrig før har bagt en vegansk kage, så lad denne lækre brownie være din første. Den er supernem!
40 minutter • 313 kcal

Se opskirften her

8 Hvordan laver jeg banan-chokoladekage?


Chokoladekage med banan. Yes, den er god nok. Hvis du elsker banankage – hvem gør ikke det? Og elsker chokoladekage – hvem gør ikke det? Så vil du helt sikkert forelske dig hovedkulds i en banan-chokoladekage. Bananerne er med til at gøre kagen ekstra fugtig og så sød, at man næsten ikke kan tro, den også samtidig kan være (lidt) sund. Brug gerne godt med overmodne bananer, som du blender sammen med dadler og æg, før du blander med de tørre ingredienser og chokolade/kakao.

9 Kan jeg lave sund kokostopping?


Du kan sagtens lave en kokostopping uden en masse smeltet smør og flormelis. Det er faktisk supernemt. Du tager bare mørk chokolade, som du smelter og rører sammen med kokosmel. Blandingsforholdet er ca. ½ dl kokos til 50-70 g chokolade. Smør blandingen på din chokoladekage, og lad den køle af, så det størkner. Drys evt. Lidt ekstra kokos på lige før, du sætter på køl, hvis du går efter flødebolle-looket. En kage med kokostop bliver ekstra god af at stå i køleskabet natten over.

TIP: Du kan blande lidt stærk kaffe i kokosblandingen, hvis du vil have en kage, der minder om “Den du ved nok”.

TIP: Vil du have et mere drømmekage-ish look, kan du blande kokosmel med bløde dadler og flormelis i stedet for chokolade. Smør det på kagen, når der er ca. 10. min tilbage af bagetiden, og lad det bage med.

10 Hvor meget chokoladekage skal jeg bage?


Ofte passer kageopskrifter til en form på 18 x 18 cm. Det svarer til en springform på ca. 20 cm, og så har du kage til omkring 10 heldige personer.

Har du mange kagesultne munde, der skal forkæles, kan du bage en hel bradepande (ovnstørrelse), så skal du gange en opskrift til ovenstående størrelse med 3,5. Der er kage til ca. 25-30 personer i en bradepande. Men alt er jo relativt og afhænger af, om du serverer kage til glubske jord- og betonarbejdere eller børnehavebørn, der lige har spist fødselsdagsboller.

Vil du hellere bage muffins, så putter du bare dejen i muffinforme, men vær da obs på bagetiden, som skal være meget kortere.

Du kan fx prøve vores ualmindeligt lækre chokolademuffins med blomkål her.

Chokolademuffins blomkål i dejen og toppet med citruscreme og brombær
© wichmann+bendtsen

Chokolademuffins med blomkål og citruscreme

“Sagde de blomkål?” Ja, det gjorde vi! Inden du fnyser og går videre, så giv lige opskriften en chance, for det ER faktisk muligt at lave chokolademuffins med blomkål, der ikke kun er sunde, men også smager rigtig, rigtig godt!
30 minutter • 259 kcal

Se opskriften her

11 Hvordan opbevarer jeg chokoladekage?


Tildækket i køleskabet kan en chokoladekage holde sig relativt længe – mindst 4-5 dage.

God bagelyst!