Drømmer du om den perfekte chokoladekage, du kan servere til fødselsdage, på en regnvejrsdag, eller når du får gæster? Den er her! Og så er den oven i købet lidt sundere – og meget lækker. Vi giver dig tips til, hvordan du nemt opnår et svampet resultat hver gang, uanset om du bager med æg, kokostop eller kærnemælk. Og så får du vores yndlingsopskrifter på sunde chokoladekager. Ringer du, når du er færdig med at bage?
Sund og sund. En chokoladekage bliver jo aldrig til en broccoli, men den kan laves sundere end den klassiske version.
Lidt kalorier kan du sagtens skære væk uden at gå på kompromis med smagen (se forskellen i kalorieindholdet i et stykke traditionel chokoladekage og I FORMs sunde chokoladekage her). Og så kan du forholdsvis nemt trylle med ingredienserne i din kage, så den går fra at indeholde en masse tomme kalorier til at byde på et væld af sunde, naturlige og nærende ingredienser, der mætter godt, er sundere for hjertet og bedre for dit blodsukker. Det bedste af det hele? Den smager mindst lige så godt.
Yes – det tager ikke mange minutter at bikse ingredienserne til en sund chokoladekage sammen. Ingredienserne skal bare blandes eller blendes sammen, og så skal hele baduljen i en passende form, fx en bradepande. Herefter gør din ovn resten af arbejdet. Bagetiden afhænger af ovn og form.
De fleste chokoladekager (sunde eller ej) bliver bedst efter at have været et par timer på køl, så kagen rigtigt kan nå at sætte sig og blive lige tilpas kompakt og tæt.
Du kan undgå, at din kage synker sammen på midten ved at sigte melet i skålen med de våde ingredienser. Sørg for, at alle dine ingredienser har ca. samme temperatur, og lad være med at åbne ovndøren i tide og tide, selvom det ER svært at vente, når det først begynder at dufte gudeskønt i hele huset!
Sprød udenpå. Blød indeni. Lun blødende chokoladekage smager jo fuldstændig fantastisk. Klassikeren med den flydende midte er så intens i sin smag – nærmest som konfekt – så det er sjældent, man ligefrem grovæder blødende lavakage, uanset om man har kastet sig over den originale version eller en lidt sundere model, fx helt uden mel (hvilket du sagtens kan). Bare smør, æg, sukker og chokolade. HAPS!
Sund bliver den snaskede kage nok aldrig, men du kan jo servere masser af friske bær til og købe en god, mørk chokolade med en høj kakaoprocent. Så får du i hvert fald godt med antioxidanter sammen med sukkeret. Selve sukkeret kan selvfølgelig også udskiftes med sødestof, fx Perfect fit eller Sukrin.
Arghh, så har man pludselig en vild craving efter chokoladekage, men mangler ... æg. Heldigvis er svaret på spørgsmålet: Yes!
Uanset om du er er løbet tør for æg eller får besøg af en allergiker, kan du sagtens bage en svampet, smovset (og lidt sundere) chokoladekage. Du kan nemlig blande sukkeret med et surmælksprodukt som kærnemælk eller yoghurt i stedet.
Skal du bage til en veganer, så kan du erstatte med fx kokosmælk eller havredrik tilsat lidt citronsaft. Da æg er med til at give en kage noget tekstur, skal du holde et ekstra godt øje med bagetiden. Alle ovne er forskellige, så stik en træpind ned i midten og tjek, om der er dej på den, når den kommer op. Husk, at en chokoladekage godt må være lidt klæg (hvis du spørger os).
TIP: Skal der korn fra en vaniljestang i din opskrift, og du er løbet tør, kan du altid erstatte med lidt usødet vaniljepulver.
Som nævnt ovenfor kan du nemt erstatte mælk med plantedrik, fx havremælk eller mandelmælk. Putter du lidt citrussaft i en plantedrik, kan du også snige dig udenom æg. Men giv kagen tid til at sætte sig ordentligt. Smør kan du erstatte med plantesmør – eller helt simpelt med en smagsneutral rapsolie. Vær desuden obs på, om din chokolade eller dit kakaopulver er vegansk.
Præcise mål er altid vigtige, når man bager, men når du bager vegansk, er det endnu vigtigere. Vejer du alle ingredienser nøje af, vil vi dog gå så langt som til at sige, at det er hamrende nemt at lave en lækker og velsmagende vegansk chokoladekage.
TIP: Du kan lave vegansk frosting af vegansk smør, flormelis, kakao og vand.
Chokoladekage med banan. Yes, den er god nok. Hvis du elsker banankage – hvem gør ikke det? Og elsker chokoladekage – hvem gør ikke det? Så vil du helt sikkert forelske dig hovedkulds i en banan-chokoladekage. Bananerne er med til at gøre kagen ekstra fugtig og så sød, at man næsten ikke kan tro, den også samtidig kan være (lidt) sund. Brug gerne godt med overmodne bananer, som du blender sammen med dadler og æg, før du blander med de tørre ingredienser og chokolade/kakao.
Du kan sagtens lave en kokostopping uden en masse smeltet smør og flormelis. Det er faktisk supernemt. Du tager bare mørk chokolade, som du smelter og rører sammen med kokosmel. Blandingsforholdet er ca. ½ dl kokos til 50-70 g chokolade. Smør blandingen på din chokoladekage, og lad den køle af, så det størkner. Drys evt. Lidt ekstra kokos på lige før, du sætter på køl, hvis du går efter flødebolle-looket. En kage med kokostop bliver ekstra god af at stå i køleskabet natten over.
TIP: Du kan blande lidt stærk kaffe i kokosblandingen, hvis du vil have en kage, der minder om “Den du ved nok”.
TIP: Vil du have et mere drømmekage-ish look, kan du blande kokosmel med bløde dadler og flormelis i stedet for chokolade. Smør det på kagen, når der er ca. 10. min tilbage af bagetiden, og lad det bage med.
Ofte passer kageopskrifter til en form på 18 x 18 cm. Det svarer til en springform på ca. 20 cm, og så har du kage til omkring 10 heldige personer.
Har du mange kagesultne munde, der skal forkæles, kan du bage en hel bradepande (ovnstørrelse), så skal du gange en opskrift til ovenstående størrelse med 3,5. Der er kage til ca. 25-30 personer i en bradepande. Men alt er jo relativt og afhænger af, om du serverer kage til glubske jord- og betonarbejdere eller børnehavebørn, der lige har spist fødselsdagsboller.
Vil du hellere bage muffins, så putter du bare dejen i muffinforme, men vær da obs på bagetiden, som skal være meget kortere.
Du kan fx prøve vores ualmindeligt lækre chokolademuffins med blomkål her.
Tildækket i køleskabet kan en chokoladekage holde sig relativt længe – mindst 4-5 dage.