Lynguide til en glutenfri kost

Kan du ikke tåle gluten? Vi viser dig, hvilke madvarer du skal passe på, og hvilke du kan spise løs af.

JA-mad

  • Frugt, bær og grønsager, både friske, frosne og tørrede
  • Æg
  • Rent, fersk kød
  • Ren fisk
  • Nødder og kerner
  • Yoghurt, skyr og andre surmælksprodukter uden mysli
  • Mælk, smør og ren fløde
  • Kartofler og søde kartofler
  • Ris, vilde ris, amarant og quinoa
  • Glutenfri versioner af brød, kiks, knækbrød, mysli og grød lavet på majsmel, amarant, sorghum, boghvede, rismel, sojamel, tapioka, quinoa, polenta, sagogryn, kokos, kikærter og hirse.
  • Glutenfri havregryn
  • Glutenfrit mel
  • Olie og eddike

Opskrifter: Sådan bager du uden gluten

Pas på-mad

Tjek varefakta, før du spiser:

  • Pølser, frikadeller og andre farsretter, der kan indeholde mel.
  • Færdigretter som sovs, suppe, gryderetter fra glas eller pose og frosne måltidsanretninger
  • Paté og pølser
  • Soja, indeholder ofte hvede.
  • Slik som fx lakrids, lakridskonfekt, karamel og fyldt chokolade
  • Energibarer og energidrikke. Kan fx indeholde maltodextrin udvundet af hvede.
  • Is, både fabriksfremstillede flødeis og sodavandsis.
  • Sukkerfri produkter, fx tyggegummi, hvis sødemidlet er udviklet af korn.
  • Cornflakes og andre morgenmadsprodukter, som ikke er lavet af hvede, rug og havre, medmindre det står på dem, at de er glutenfri. Ellers kan de indeholde gluten fra andre produkter.

  • Madlavningsfløde, sennep, ketchup, færdiglavet salatdressing og bouillonterninger.

Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her

NEJ-mad

  • Brød, pasta, pizza, kiks, knækbrød, grød eller kager, der er lavet af hvede, durumhvede, spelt, emmer, enkorn, grahamsmel, sigtemel, rug, byg, havre eller indeholder klid, kim eller kerner fra disse sorter.
  • Perlespelt, perlerug, perlebyg og andre middagskorn
  • Nudler, medmindre de er glutenfri.
  • Couscous
  • Malt og maltekstrakt, som er et almindeligt tilsætningsstof fremstillet af hvede.
  • Øl, medmindre den er brygget på hirse eller ris i stedet for byg.
  • Ristede løg