JA-mad
- Frugt, bær og grønsager, både friske, frosne og tørrede
- Æg
- Rent, fersk kød
- Ren fisk
- Nødder og kerner
- Yoghurt, skyr og andre surmælksprodukter uden mysli
- Mælk, smør og ren fløde
- Kartofler og søde kartofler
- Ris, vilde ris, amarant og quinoa
- Glutenfri versioner af brød, kiks, knækbrød, mysli og grød lavet på majsmel, amarant, sorghum, boghvede, rismel, sojamel, tapioka, quinoa, polenta, sagogryn, kokos, kikærter og hirse.
- Glutenfri havregryn
- Glutenfrit mel
- Olie og eddike
Opskrifter: Sådan bager du uden gluten
Pas på-mad
Tjek varefakta, før du spiser:- Pølser, frikadeller og andre farsretter, der kan indeholde mel.
- Færdigretter som sovs, suppe, gryderetter fra glas eller pose og frosne måltidsanretninger
- Paté og pølser
- Soja, indeholder ofte hvede.
- Slik som fx lakrids, lakridskonfekt, karamel og fyldt chokolade
- Energibarer og energidrikke. Kan fx indeholde maltodextrin udvundet af hvede.
- Is, både fabriksfremstillede flødeis og sodavandsis.
- Sukkerfri produkter, fx tyggegummi, hvis sødemidlet er udviklet af korn.
- Cornflakes og andre morgenmadsprodukter, som ikke er lavet af hvede, rug og havre, medmindre det står på dem, at de er glutenfri. Ellers kan de indeholde gluten fra andre produkter.
- Madlavningsfløde, sennep, ketchup, færdiglavet salatdressing og bouillonterninger.
Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her
NEJ-mad
- Brød, pasta, pizza, kiks, knækbrød, grød eller kager, der er lavet af hvede, durumhvede, spelt, emmer, enkorn, grahamsmel, sigtemel, rug, byg, havre eller indeholder klid, kim eller kerner fra disse sorter.
- Perlespelt, perlerug, perlebyg og andre middagskorn
- Nudler, medmindre de er glutenfri.
- Couscous
- Malt og maltekstrakt, som er et almindeligt tilsætningsstof fremstillet af hvede.
- Øl, medmindre den er brygget på hirse eller ris i stedet for byg.
- Ristede løg