Chiafrø er det ultimative superfrø

To skefulde chiafrø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30 % flere antioxidanter end blåbær.

Chiafrø

CHIAFRØ er fulde af sunde sager - læs mere om det her på siden.

Chiafrø

For 500 siden spiste Azteker-krigerne chiafrø for at få energi og udholdenhed, inden de skulle i kamp. De små, brune frø nåede først frem til Danmark i 2013, men siden lanceringen har interessen været støt stigende, for chiafrø indeholder en lang række sundhedsgevinster.

5 sunde grunde til at spise chiafrø

1. Kostfibre

Chiafrø har et tårnhøjt indhold af kostfibre. Du får hele 5 gram fibre i en spiseskefuld, hvilket klart giver andre frø som sesamfrø, hørfrø og solsikkefrø baghjul.

Kostfibrene binder en masse væske til sig – op til 27 gange deres egen vægt – og svulmer derfor op i dine tarme. Det styrker din fordøjelse og holder dig mæt i længere tid. Derfor kan chiafrø være med til at understøtte et vægttab. De mange kostfibre er også med til at holde dit blodsukker stabilt.

2. Omega-3-fedt

Spiser du to skefulde chiafrø, får du flere omega-3-fedtsyrer end fra en laksefilet. Før du dropper laksen, er det dog vigtigt at skelne mellem animalske og vegetabilske omega-3-fedtsyrer. De animalske, EPA og DHA, er de vigtigste. De styrker blandt andet vores immunforsvar og nervesystem, og disse fedtsyrer findes kun i fede fisk.

Chiafrø kan derfor ikke erstatte de sunde, fede fisk, men da de små, brune frø er den bedste kilde til de vegetabilske omega-3-fedtsyrer, kan de være en god måde at øge indtaget af flerumættet fedt, som de fleste af os får for lidt af.

3. Proteiner

Har du fokus på proteiner, er chiafrø også et godt valg. Chiafrø er nemlig en af planterigets bedste kilder til protein, som øger din mæthed.

4. Kalk

Chiafrø er rige på kalk, der styrker dine knogler. Derfor er chiafrø et godt alternativ til dig, der ikke drikker mælk. 1 spsk. chia indeholder 6 pct. af det calcium, du har brug for på en dag.

5. Antioxidanter

Chiafrø bugner af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar og er med til at beskytter kroppens celler mod frie radikaler og dermed mod ældning.

Chiafrø omega-3

7 sundhedsfordele ved at spise chiafrø

Chiafrø:

  1. Forebygger hjerte-karsydomme
  2. Gør dig slank
  3. Stabiliserer dit blodsukker
  4. Giver stærke knogler
  5. Styrker din fordøjelse og modvirker infektioner
  6. Fodrer huden med sunde fedtsyrer
  7. Modvirker PMS

Sådan gør du chiafrø endnu sundere

Knus dem: Forskerne er i tvivl om, hvor mange af de sunde fedtsyrer vores organisme er i stand til at hive ud af chiafrøene. Vi du være sikker på at udnytte alle omega-3-fedtsyrerne optimalt, kan du knuse frøene i en morter eller i en kaffekværn. De knuste frø har en nøddeagtig smag, som klæder mange slags mad.

Lav spirer: Chiafrø indeholder stoffet fytin, der kan gøre det sværere at optage vitaminer og mineraler. Hvis du lader frøene spire, nedbrydes fytinen. Lad chiafrøene spire på samme måde som karse. det tager ca. 5-6 dage. Brug spirerne oven på din mad.

Sådan kan du bruge chiafrø

De små superfrø kan bruges til meget andet end spirer. Rigtigt mange bruger chiafrø til en kold grød som fx er meget velegnet som morgenmad. Du kan også tilsætte chiafrø til dine hjemmebagte boller, kager eller pandekager, til din smoothie eller bruge dem som drys ovenpå din skyr, pasta eller salat.

Sådan laver du chiagrød

  • Bland 2 spsk. chiafrø med 2 dl kokosmælk og sæt blandingen på køl i køleskabet i minimum 20 minutter (eller natten over). Du kan også bruge andre typer mælk end kokosmælk, fx mandelmælk eller soyamælk.
  • Tag grøden ud af køleskabet og bland ¼ tsk. vaniljepulver i. Hvis grøden er tør, kan du tilsætte lidt mere kokosmælk.
  • Spis evt. grøden med frisk frugt og hakkede nødder.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du starte morgenen med chiagrød

Sådan skal du ikke spise chiafrø

Chiafrø kan indtages på mange måder – men én metode skal du for alt i verden ikke vælge, nemlig at spise en stor skefuld chiafrø og skylle efter med vand.

Dét måtte en 39-årig amerikansk mand sande på en yderst ubehagelig måde. Chiafrøene begyndte at svulme op allerede i mandens spiserør, hvorved han fik synkeproblemer. Manden måtte søge lægehjælp, og først efter flere forsøg fik lægerne skubbet chia-geleen ned i mavesækken, så spiserøret var atter var frit.

Sådan opbevarer du chiafrø

Opbevar dine chiafrø ved stuetemperatur i en tætsluttende emballage. Undgå at stille dem ved siden af krydderier med kraftig duft.

Chiafrø har lang holdbarhed.

Lækre opskrifter med chiafrø

Herunder kan du se nogle af vores bedste opskrifter med chiafrø.

Newsletter background