Chiafrø er det ultimative superfrø

Chiafrø er et lille superfrø. Fx rummer det 4 gange så meget kalk som mælk, og er også en topscorer, når det gælder indholdet af vegetabilsk omega-3. Bliv klogere på de små frøs sunde egenskaber her.

Ske med chiafrø

CHIAFRØ – er fulde af sunnde ting som omega-3 fedtsyrer, kostfiber, protein og calcium.

© iStock

Chiafrø er kendt for at være et super-frø med masser af sunde fordele. De små, brune frø kom først til Danmark i 2013, men siden lanceringen har interessen været støt stigende.

Men hvad er chiafrø godt for? Hvad er næringsindholdet? Hvad kan man bruge dem til – og er der bivirkninger? Bliv klogere her.

1 Hvor sunde er chiafrø?


Der er masser af sunde fordele ved at spise chiafrø. De små frø har blandt andet et højt indhold af kostfibre, protein, Omega-3-fedt (alfa-linolensyre, ALA) – og så bugner de af antioxidanter og er rige på kalk.

Her kan du blive klogere på fem sunde grunde til at spise chiafrø.

5 sunde grunde til at spise chiafrø

Kostfibre

Chiafrø har et tårnhøjt indhold af kostfibre. Du får hele 5 gram fibre i en spiseskefuld, hvilket klart giver andre frø som sesamfrø, hørfrø og solsikkefrø baghjul.

Kostfibrene binder en masse væske til sig – op til 27 gange deres egen vægt – og svulmer derfor op i dine tarme. Det styrker din fordøjelse og holder dig mæt i længere tid. Derfor kan chiafrø være med til at understøtte et vægttab.

De mange kostfibre er også med til at holde dit blodsukker stabilt.

Omega-3-fedt

Spiser du en skefuld chiafrø, får du flere omega-3-fedtsyrer end fra en laksefilet. Før du dropper laksen, er det dog vigtigt at skelne mellem animalske og vegetabilske omega-3-fedtsyrer. Der er 1,9 g vegetabilsk omega-3 (ALA) i 10 gram frø og godt 1 g animalsk omega-3 (EPA+DHA) i en laksefilet på 100 g.

De animalske, EPA og DHA, er lettere for kroppen at anvende end de plantebaserede. Typisk skal der ganske store doser plantebaseret omega-3, der primært optræder som ALA (alfa-linolensyre), for at få den konverteret til EPA og DHA. Det er de to sidstnævnte, der primært har dokumentation for blandt andet at kunne styrke vores immunforsvar og nervesystem, og disse fedtsyrer findes fortrinsvis i fede fisk.

Chia er (næst efter hørfrø-olie) den bedste kilde til de vegetabilske omega-3-fedtsyrer, og de kan derfor især for vegetarer og veganere være en god måde at øge indtaget af omega-3-fedtsyrer.

Læs også: Fiskeolie – dette bør du gå efter

Proteiner

Har du fokus på proteiner, er chiafrø også et godt valg. Chiafrø er nemlig en af planterigets bedste kilder til protein, som øger din mæthed.

Prøv også: Protein-beregner – hvor meget protein skal du have?

Kalk

Chiafrø er rige på kalk, der styrker dine knogler. Derfor er chiafrø et godt alternativ til dig, der ikke drikker mælk. 1 spsk. chia indeholder 6 pct. af det calcium, du har brug for på en dag.

Antioxidanter

Chiafrø bugner af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar og er med til at beskytter kroppens celler mod frie radikaler og dermed mod ældning.

2 Hvad er chiafrø godt for?


Der er mange sundhedsfordele ved at spise chiafrø. Her har vi samlet 5 af dem:

  1. Forebygger hjerte-kar-sygdomme
  2. Stabiliserer dit blodsukker
  3. Giver stærke knogler
  4. Styrker din fordøjelse og modvirker infektioner
  5. Fodrer huden med sunde fedtsyrer

LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise quinoa

Sådan gør du chiafrø endnu sundere

Chia knust i en morter
© iStock

Knus eller kværn frøene

Forskerne er i tvivl om, hvor mange af de sunde fedtsyrer vores organisme er i stand til at hive ud af chiafrøene.

Vi du være sikker på at udnytte alle omega-3-fedtsyrerne optimalt, kan du knuse frøene i en morter eller i en kaffekværn. De knuste frø har en nøddeagtig smag, som klæder mange slags mad – og er fx gode i bagværk og smoothies.

Chiaspirer – Chiafrø har spiret på våd vat, her svøbt omkring et lille “æggehoved”.
© iStock

Lav spirer af dem

Chiafrø indeholder stoffet fytin, der kan gøre det sværere at optage vitaminer og mineraler. Hvis du lader frøene spire, nedbrydes fytinet.

Lad chiafrøene spire på samme måde som karse – fx ovenpå vådt vat. Det tager ca. 5-6 dage. Brug spirerne oven på din mad.

3 Hvad er næringsindholdet i chiafrø?


Chiafrø – næringsindhold

De vigtigste næringsstoffer i hhv. 1 spiseskefuld chiafrø (ca. 10 g) og 100 gram frø.
Chiafrø næringsindholdPr. spsk. (10 g) chiafrøPr. 100 g chiafrø
Energi46 kcal462 kcal
Protein1,8 g 18 g
Fedt 3,4 g 34 g
– heraf ALA (omega-3)1,9 g19 g
Kostfibre4,1 g41 g
Kalk55 mg545 mg
Folat7 µg71 µg
Kilde: DTU's fødevaredatabase

KOSTFIBRE – Indholdet af fibre i chiafrø er tårnhøjt, også sammenlignet med andre frø. Her ses (fra venstre)

Kostfibre i en skefuld ...

  • Sesamfrø: 1,1 g
  • Græskarkerner: 0,8 g
  • Solsikkefrø: 0,8 g
  • Hørfrø: 2,7 g
  • Chiafrø: 4,1 g

Kilde: DTU's fødevaredatabase

4 Hvor stammer chiafrø fra?


Det lille frø kommer fra planten Salvia hispanica, der er i familie med salvie. Den stammer oprindeligt fra Mellemamerika. Her spiste azteker-krigerne chiafrø for at få energi og udholdenhed, inden de skulle i kamp.

De små, gråbrune frø nåede først frem til Danmark i 2013.

Planten Salvia Hispanica, som chiafrø kommer fra, stammer fra Mellemamerika

SALVIA HISPANICA – det hedder planten, som chiafrø kommer fra. Den stammer fra Mellemamerika og er i familie med salvie.

© iStock

5 Hvordan kan chiafrø bruges?


De små superfrø kan bruges til meget andet end spirer. Rigtigt mange bruger chiafrø til en kold grød som fx er meget velegnet som morgenmad.

Du kan også tilsætte chiafrø til dine hjemmebagte boller, kager eller pandekager, til din smoothie eller bruge dem som drys ovenpå din skyr, pasta eller salat.

Læs også: Chia-vand – få opskriften og fakta om den populære drik

Nem morgenmad og nem måde at spise chiafrø på – chiagrød med kokosmælk og banan og nødder

Chiagrød – opskrift

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 4 spsk. chiafrø
  • 4 dl kokosmælk
  • ½ tsk. vaniljepulver

Sådan laver du chiagrød

  • Bland chiafrø med kokosmælk og sæt blandingen på køl i køleskabet i minimum 30 minutter (eller natten over).
  • Tag grøden ud af køleskabet og bland vaniljepulver i. Hvis grøden er tør, kan du tilsætte lidt mere kokosmælk.
  • Spis evt. grøden med frisk frugt og hakkede nødder.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du starte morgenen med chiagrød

TIP: Du kan bruge forskellige typer af mælk fx havremælk, kokosmælk, komælk, mandelmælk eller soyamælk.

Vil du spare på kalorierne, kan du vælge en lightudgave af kokosmælken og spare ca. 200 kcal pr. portion – eller bare bruge halv vand, halv kokosmælk. Vælger du havremælk eller minimælk, sparer du ca. 300 kcal.


Prøv også: Lækre, sunde klatkager eller nemme overnight oats – i begge opskrifter kan du bruge chia.

6 Hvor mange chiafrø må man spise om dagen?


Der er ikke længere nogen anbefalet maks.-grænse for, hvor mange chiafrø du må spise om dagen. Så du kan roligt spise chiagrød til morgenmad og drysse godt med chia i din smoothie, på din salat eller i bolledejen.

Tidligere var den officielle anbefaling, at vi højst måtte spise 15 gram chiafrø om dagen (svarer til ca. 1½ skefuld), og du kan stadig finde denne anbefaling på nogle poser med chia. Men denne anbefaling blev fjernet i 2020, og gælder altså ikke længere.

Det skyldes ikke, at frøene på mirakuløs vis mistede noget, der før 2020 gjorde dem betænkelige at spise i store mængder. Årsagen er, at chiafrø er et meget nyt produkt på det europæiske marked. Og da det først blev introduceret i 2013, var 15 daglige gram frø den mængde, som oprindeligt blev søgt om at få godkendt som såkaldt “novel food” i EU.

De 15 gram var altså den mængde chiafrø, som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) dengang risikovurderede og fandt sikkert at indtage. Siden har EFSA studeret forskningen omkring frøene og ikke fundet grund til at bevare grænsen på de 15 gram.

Herhjemme anbefaler Fødevarestyrelsen da også, at veganere og vegetarer med fordel kan spise bl.a. chiafrø for at få nok omega-3, ligesom chiafrø kan indgå i en sund kost i børnehaver, der serverer mange vegetariske måltider.

7 Er der bivirkninger ved chiafrø?


Der er ikke nogen kendte bivirkninger eller sundhedsmæssige problemer ved at spise chiafrø.

Et stort indtag kan dog medføre forstoppelse, hvis du ikke sørger for at indtage tilstrækkeligt med vand, når du spiser dem.

Chiafrø kan indtages på mange måder – men én metode skal du for alt i verden ikke vælge, nemlig at spise en stor skefuld chiafrø og skylle efter med vand.

Dét måtte en 39-årig amerikansk mand sande på en yderst ubehagelig måde. Chiafrøene begyndte at svulme op allerede i mandens spiserør, hvorved han fik synkeproblemer. Manden måtte søge lægehjælp, og først efter flere forsøg fik lægerne skubbet chia-geleen ned i mavesækken, så spiserøret atter var frit.

8 Hvordan skal chiafrø opbevares?


Opbevar dine chiafrø ved stuetemperatur i en tætsluttende emballage. Undgå at stille dem ved siden af krydderier med kraftig duft.

Chiafrø har lang holdbarhed.

9 Lækre opskrifter med chiafrø


Herunder kan du se nogle af vores bedste opskrifter med chiafrø.