Edamamebønner – sådan bliver de helt perfekte

5 minutter
110 kcal

Proteinrig? Tjek ✔ Fiberrig? Tjek ✔ Masser af mineraler? Tjek ✔ Edamamebønner er populære i salat, suppe og hummus. Se hvorfor og få vores bedste opskrift med de friske sojabønner her.

Nem opskrift på hele edamame-bønner med salt og citron

NEMME EDAMAME-BØNNER De friske, grønne sojabønner er nemme at have med at gøre. Med denne opskrift på edamamebønner med salt og citron kan du trylle en sund og lækker snack frem på 5 minutter.

© iStock

Edamame-bønner er grønne, friske sojabønner, der smager mildt og godt. De er perfekte som en både lækker og proteinrig snack – men også geniale i salater, supper, hummus, varme retter og sågar smoothies. I modsætning til tørrede bønner er de supernemme og hurtige at bruge, da de kan tages direkte fra frost og blot overhældes med kogende vand og trække et minuts tid – så er de klar til brug.

Her får du en nem og lækker opskrift på snack-edamamebønner i bælg med salt og citron, samt fakta om bønnernes sundhed og tilberedning plus en række andre lækre opskrifter med edamame. Velbekomme!

1 Edamame-bønner med salt og citron (opskrift)


opskrift på kogte edamamebønner med salt og citron

Edamamebønner med salt og citron

Edamamebønner med bælg er den perfekte snacks – sund og lækker med et drys salt og evt. andet krydderi samt et dryp citronsaft. Kogte, saltede edamamebønner er så nemme at lave, at du nærmest ikke behøver nogen opskrift, men her får du en alligevel – nemlig vores simple, velsmagende opskrift på edamame bønner med salt og citron.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 150 g edamamebønner, frosne med bælg
  • ½ liter vand
  • 1½ tsk. havsalt
  • ½ citron

Sådan laver du edamame-bønner

  • Bring vandet i kog, og tilsæt de frosne bønner samt 1 tsk. salt.
  • Sluk og lad bønnerne trække 1 minuts tid i vandet.
  • Skær citronen ud i både.
  • Hæld vandet fra og server edamame-bønnerne med citronbåde og resten af saltet.

Man spiser ikke skrællen på edamamebønner med bælg, men sutter ligesom bønnen ud af bælgen, så de smutter lige så elegant ind i munden.


2 Hvordan spiser man edamamebønner


Edamame-bønner med skræl spises ofte som snacks før sushi, mens de bælgede bønner (der egentlig hedder mukimame-bønner, men som mest også bare bliver kaldt edamame) er suveræne til at hæve proteinindholdet i en salat, suppe, plantefars eller pastaret.

Man spiser ikke skrællen på de hele edamamebønner i bælg, men sutter bønnerne ud af bælgen, så de smutter lige så elegant ind i munden.

3 Skal frosne edamamebønner koges?


Jeps, men de skal ikke lægges i blød først, og da de blancheres, inden de fryses ned, skal de også kun have et ultrakort opkog eller overhældes med kogende vand og afdryppes efter et minuts tid. Du skal ikke tø dem op, før du koger dem – bare direkte i gryden med dem. Nemmere bliver det ikke.

Er du i gang med at koge noget andet, fx kartofler, så kan du bare lade edamamebønnerne koge med til slut.

4 Hvad er edamamebønner?


EDAMAME ELLER SOJA? Edamamebønner er grønne, umodne sojabønner. Når de grønne bønner er pillet ud af bælgen, hedder de mukimame-bønner (de fleste kalder dem dog stadig edamame). Og når bønnerne tørrer, skrumper de ind og bliver gullige – og går nu under navnet sojabønner.

© iStock

Edamamebønner er friske sojabønner

Edamame-bønner er grønne umodne sojabønner, der smager lidt af nybælgede ærter. Mildt og godt.

I Asien har man nydt edamame i mange herrens år, men her i Norden har vi for alvor fået øjnene op for de små proteinbomber med sushi restauranternes indtog for et par årtier siden.

Edamame bønner fås på frost (både med og uden bælg) i alle større supermarkeder efterhånden og er geniale at have liggende i fryseren, så man altid lige kan få sig en lækker snack, forret eller nem proteinrig salatingrediens.

5 Er edamamebønner sunde?


I kostrådene fremhæves det, at vi skal spise flere bælgfrugter – dels fordi de med deres mange proteiner kan erstatte kød, som vi får for meget af, dels fordi de er så rige på fibre, vitaminer og mineraler.

Edamamebønner er ingen undtagelse. De er faktisk stopfyldt med protein, samtidig med at de giver dig godt med kostfibre – en blanding, der er værd at gå efter, hvis du er på udkig efter en god, lang mæthedsfølelse.

6 Kan man spise for mange edamame-bønner?


Ja, hvis du har haft brystkræft. Edamame-bønner er friske sojabønner og Kræftens Bekæmpelse fraråder tidligere brystkræftpatienter at spise soja i større mængder, da soja indeholder planteøstrogener.

7 Opskrifter med edamamebønner


Salater med edamamebønner

De bælgede bønner er især velegnede i salat, hvor de bidrager til at gøre det samlede måltid både sundt og mættende. Du kan blande bønnerne med i selve salaten eller arrangere dem fint ved siden af som tilbehør eller i en bowl.

Edamame smager ikke af super meget, så de passer fint til langt de fleste ingredienser, særligt de fede, søde og/eller farverige. Nogle af vores favorit-partnere til edamamebønner i salat er feta, avocado, spidskål, granatæbler, mango og quinoa.

Poke-bowl med edamamebønner og kylling
© wichmann+bendtsen

Poke bowl med edamamebønner og kylling

Fyr op for farverne med denne regnbuesalat med edamamebønner, spicy kylling, rødkål, rød peberfrugt og en dressing af cashewnødder.
Find opskriften her

Japansk poke bowl med edamamebønner og laks
© wichmann+bendtsen

Japansk bowl med laks og edamame

Lad dig inspirere af det japanske køkken og server en farverig bowl til frokost eller aftensmad.
Find opskriften her

Rødkålssalat med edamamebønner og appelsin
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med appelsin, edamame og valnødder

Vores rødkålssalat med appelsin og valnødder smager, så englene synger, er nem at lave og mætter i timevis. Det skyldes i grove træk, at vi har fyldt den med groft grønt. Velbekomme!
Find opskriften her

Nudelsalat med squash, rejer og edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Asiatisk squashnudelsalat med rejer og edamamebønner

Skru op for dit grønne indtag med en spicy squashnudelsalat, der kan nydes som en nem aftensmad eller en lækker frokost på farten.
Find opskriften her

Sushisalat med edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Sushi-salat med laks og edamamebønner

Får du nok fisk? Ellers kan vi varmt anbefale denne sunde fiske-salat. Velbekomme!
Find opskriften her

Salat med æble, feta og edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Salat med æbler, feta og edamamebønner

Denne sprøde grønne salat serveres blandt andet med feta og granatæble og toppes yderligere med mynte, som giver et spændende pift til smagsløgene. Server den for sig selv eller som tilbehør.
Find opskriften her

Marineret blomkål med edamamebønner

Marineret blomkål med mynte

Prøv denne blomkålssalat med en asiatisk inspireret dressing, edamamebønner og frisk hakket mynte.
Find opskriften her

Hummus med edamamebønner

Edamame-bønner er også lækre i en hummus. Du bruger ganske enkelt bare edamame-bønnerne, som du normalt ville bruge kikærter. Farven bliver helt lysegrøn og fin og dødhamrende flot sammen med fx syltede rødløg i en wrap. Smagen kan du variere i det uendelige. Men husk tahin og spidskommen, hvis den skal være genkendelig. Hummusen vil være en lækker dip til fx gnavegrønt eller en salat.

Edamama-hummus
© wichmann+bendtsen

Edamame-hummus

Edamamebønner er efterhånden blevet fast inventar til sushi, men hvad med at springe ud i denne hummusvariant?
Find opskriften her

Oksedeller med edamamebønne-hummus
© wichmann+bendtsen

Oksefrikadeller på spyd med edamamehummus og grønt

Oksefrikadeller på spyd med hummus og gnavegrønt er et sikkert hit – såvel til aftensmaden, på buffetbordet, i picnickurven eller i madpakken.
Find opskriften her

Greenie med edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Greenie med spinat, edamame, broccoli og banan

5 minutter! Længere tager det ikke at blende denne sunde og mættende morgengreenie.
Find opskriften her

Misomarineret laks med edamamebønner
© Skovdal Nordic

Misoglaseret laks i ovn med ricebowl

I FORMs opskrift på misoglaseret laks i ovn med ricebowl – en smagsbombe, du kan fremtrylle på kun 20 minutter. Prøv selv!
Find opskriften her

Nudelsuppe med kylling og edamame
© wichmann+bendtsen

Nudelsuppe med miso, kylling og grøntsager

Skru op for fuldkorn og grøntsager i din hverdag med denne lækre nudelsuppe med miso, kylling og grøntsager. Velbekomme!
Find opskriften her

Ramen-suppe med kylling, risnudler, æg og grønt

Den populære japanske suppe findes i et hav af varianter. Her får du den i en lækker version med kylling, edamamebønner og risnudler.
Find opskriften her