Stegte ris med æg og grøntsager

30 minutter
576 kcal

Du kan hurtigt trylle en rest kogte ris om til den lækreste ret. Prøv denne kalorielette opskrift på fried rice med æg, bønner og masser af grøntsager.

Stegte ris med æg og grøntsager

STEGTE RIS – Genial måde at få tømt grøntsagsskuffen på og få nem og lækker hverdagsmad i ét hug.

© wichmann+bendtsen

Stegte ris med æg og grøntsager

Det er grønt, det er lækkert, og det kan sagtens gøres sundt. Se her, hvordan du stabler det populære hverdagsmåltid på benene.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 peberfrugt
  • 1 spsk. ingefær
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 150 g pillede edamamebønner
  • 250 g kogte, kolde brune ris
  • 4 æg
  • 3 spsk. sojasauce
  • ½ spsk. akaciehonning eller sukker
  • lime, saften
  • 1 spsk. fiskesauce
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Servering:

  • 1 bundt frisk koriander
  • ½ bundt forårsløg
  • 1 rød chili

Sådan laver du stegte ris med æg og grøntsager

  • Svits finthakkede løg, gulerødder og peberfrugt samt revet ingefær og knust hvidløg i olie i 5 min.
  • Tilsæt edamamebønner og kogte ris. Varm godt igennem.
  • Skub ris og grøntsager til siden, så en del af panden er tom.
  • Pisk æggene sammen, og hæld ud på den tomme del af panden. Rør rundt, til det har sat sig. Vend æggemassen sammen med ris og grøntsager, og steg videre ved lav varme i et par min. under omrøring.
  • Pisk soja, honning, limesaft og fiskesauce sammen, og fordel over retten. Rør grundigt rundt, og steg et par min. mere. Smag til med salt og peber.
  • Servér med fintsnittet koriander, forårsløg og chili.

TIP Servér evt. med pinde. Det er autentisk og giver øvelse i at spise langsommere.

TIP Hvis du ikke har en rest kogte ris, svarer den angivne mængde til ca. 65 g rå brune ris eller 100 g rå hvide ris.


Opskrift på stegte ris – når det skal være hurtigt og nemt

Stegte ris med grøntsager og æg er et godt bud på både en familievenlig opskrift og en opskrift til solo-middagen. Retten egner sig perfekt til en hurtig gang aftensmad, når hverdagen er travl – og så det den perfekte mulighed for at få bugt med rester eller – i samme ånd – at få tømt køleskabet.

Det er desuden en ret, som er nem at variere. Du kan bruge de fleste grøntsager, og du kan også sagtens spæde op med fx kylling eller mørbrad.

1 Er stegte ris sunde?


Ris i sig selv er sunde – så længe du vælger fuldkornsris og husker at følge anbefalingerne for kogning. Fuldkornsris har intakte riskorn, hvilket betyder, at alle de sunde næringsstoffer er bevarede.

Har du ikke lyst til at undvære de hvide ris, når du laver stegte ris med grøntsager og æg, kan du alternativt vælge parboiled. De er dampet eller forkogt under tryk, hvilket presser en stor del af vitaminerne og mineralerne ind i riskornet, så de sunde stoffer så vidt muligt bevares.

Laver du retten med grøntsager og æg, får du selvfølgelig også en masse gode næringsstoffer ind ad den vej.

Læs også: Nem og sund aftensmad – 100+ opskrifter

2 Hvilke ris egner sig bedst?


Du kan bruge alle slags ris til at lave fried rice. Ikke mindst kan du med fordel bruge rester fra dagen før, og så har du opskriften på en lynhurtig og lækker aftensmad eller frokost.

Læs også: Stop madspild: Sådan!

fried rice med grøntsager laves på panden

STEGTE RIS er en ret, som er hurtig at lave og nem at variere.

© iStock

3 Hvor stammer stegte ris fra?


Fried rice stammer oprindeligt fra det sydøstlige Asien og er blevet en meget populær spise over hele verden.