One pot – aftensmaden, der laver sig selv
One pot er et kæmpehit, og det forstår vi godt. Det er supernem aftensmad. Få tips til sunde one pot lige her, og prøv vores lækre opskrift på one pot pasta med bacon, tomater, ærter og fløde.
One pot er et kæmpehit, og det forstår vi godt. Det er supernem aftensmad. Få tips til sunde one pot lige her, og prøv vores lækre opskrift på one pot pasta med bacon, tomater, ærter og fløde.
One pot er et hit, og det forstår vi godt. Når du laver din aftensmad i én gryde, får du nemlig masser af fordele:
Har får du masser af tips til at lave sunde, lækre one pots. Velbekomme!
Tag en gryde, kom alle ingredienser ned i den, tænd for komfuret – og så er der mad om en halv times tid. Sådan laver du – lidt forenklet – de populære one pots, der er en gave til dig, der ønsker nem aftensmad til travle hverdage.
I princippet er det dine – og måske din families – smagsløg, der bestemmer, hvad der passer godt sammen i gryden. Spørger du os, synes vi dog, at nogle kombinationer er mere oplagte end andre.
Det korte svar er nej. Frisk pasta er nemlig ikke velegnet her, idet den kun skal koge 2-3 minutter, og det er ikke nok til at opnå den smag og cremede konsistens, som er målet.
Du kan til gengæld bruge både spaghetti, pastaskruer, penne osv. Vær opmærksom på, at fuldkornspasta har længere kogetid end hvid pasta og derfor kræver mere væske.
Du kan også bruge glutenfri pasta eller linsepasta, men kogetiden må ikke være kortere end omkring ca. 10 min.
Tæller du kalorier? Så drop pasta og ris og gå i stedet efter linser, kikærter, bønner og grøntsager.
Du kan egentlig bruge alle grøntsager – lige bortset fra avocado. I princippet kommer du dem alle i gryden fra starten, men hvis du gerne vil have lidt bid i nogle af dem, kan du vente med at komme dem i til sidst.
Bruger du mange grøntsager med et højt vandindhold, fx tomater og squash, afgiver de en del væske til saucen. Her kan du derfor overveje at starte med lidt mindre væske og så evt. supplere efterhånden, hvis det er nødvendigt. Omvendt suger en grøntsag som kartoflen en del væske, så har du kartoffeltern i gryden, kan du skulle supplere med lidt ekstra vand.
Saucen, eller rettere væsken, er vigtig, for det er netop den, der binder alle ingredienserne sammen og giver en lækker cremet konsistens. Den opgave klarer både piskefløde og kokosmælk til perfektion, men de mange kalorier og det mættede fedt vil vi egentlig godt undvære.
Derfor får du her en række sunde alternativer, som du også med stor fordel kan kombinere.
Lige inden du smækker den dampende gryde på bordet, kan du pynte med en håndfuld indbydende – og sunde – toppings, fx en eller flere af disse:
Ja. Gå efter mættende ingredienser. Du kan sagtens blive mæt af en vegetarisk one pot, men det er en god idé at være opmærksom på at få hældt nogle mættende råvarer ned i gryden. Her får du tre forslag, der byder på både kostfibre og proteiner.
Når en one pot skal simre, betyder det, at den skal koge ganske stille ved ret lav varme. Retten skal altså ikke bulderkoge, som når du tilbereder pasta i en gryde vand. Overfladen på retten skal kun bevæge sig ganske lidt. Kan du se store bobler, så skru ned for varmen.
Sådan gør du:
Det kan der være flere årsager til. Tjek de mest almindelige fejl her. Hjælper det ikke, så kan du prøve at røre forsigtigt i bunden af gryden et par gange undervejs.
Det kan du sagtens, men her er det bare lidt sværere hurtigt at regulere varmen, så retten ikke bulderkoger.
Artiklen blev bragt i I FORM 15/23