One pot – aftensmaden, der laver sig selv

35 minutter
487 kcal

One pot er et kæmpehit, og det forstår vi godt. Det er supernem aftensmad. Få tips til sunde one pot lige her, og prøv vores lækre opskrift på one pot pasta med bacon, tomater, ærter og fløde.

One pot pasta med bacon, tomater, ærter og fløde.

ONE POT PASTA – nemt og virkelig skønt!

© wichmann+bendtsen

Nem one pot pasta med bacon

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 150 g fuldkornspasta
  • 300 ml bouillon, grøntsags eller kylling
  • 125 ml madlavningsfløde
  • ½ rødløg
  • 125 g cherrytomater
  • ½ peberfrugt
  • 1 fed hvidløg
  • 125 g haricot verts
  • 50 g ærter fra frost
  • ½ tsk. havsalt
  • ½ tsk. chiliflager
  • 15 g parmesan

Til servering:

  • 62 g kalkunbacon
  • ½ bundt friske krydderurter, fx bredbladet persille

Sådan gør du

  • Tilsæt pasta, bouilon og madlavningsfløde til en stor gryde, og bring det i kog.
  • Snit løg, tomater og peberfrugt. Knus hvidløget.
  • Put grøntsager, krydderier og revet parmesan oven på pastaen. Rør ikke rundt. Skru ned for varmen, og lad retten simre – ikke bulderkoge – under låg i 10 min.
  • Rør grundigt rundt i retten, og lad simre 10-15 min. mere, til størstedelen af væden er kogt ind.
  • Steg kalkunbacon sprødt.
  • Servér pastaen med friske krydderurter og sprødstegt bacon.

TIP: Retten kan varieres efter årstiden. Er det forår, så fyr den af med friske asparges og nybælgede ærter. I efteråret gør squash og svampe sig særdeles godt.


Derfor skal du lave din mad i én gryde


One pot er et hit, og det forstår vi godt. Når du laver din aftensmad i én gryde, får du nemlig masser af fordele:

  • Det er nemt: Ned i gryden med alle ingredienser, og så laver maden laver (næsten) sig selv.
  • Du får masser af smag: Pastaen får ekstra smag, når den simrer i fx en god bouillon.
  • Du undgår madspild: Genialt til at få brugt diverse rester af både kød og grønt.
  • Sparer strøm: Du har kun gang i ét blus.
  • Du sparer opvask: Du skal kun bruge én gryde.

Har får du masser af tips til at lave sunde, lækre one pots. Velbekomme!

1 Hvordan laver man one pot?


Tag en gryde, kom alle ingredienser ned i den, tænd for komfuret – og så er der mad om en halv times tid. Sådan laver du – lidt forenklet – de populære one pots, der er en gave til dig, der ønsker nem aftensmad til travle hverdage.

Sådan gør du dine one pots sundere

Forskellig typer pasta
© iStock

Sundere one pot pasta

Brug fuldkornspasta. Den grove pasta giver dig gange så mange kostfibre som den hvide. Kostfibre både mætter, styrker din fordøjelse og gavner dine tarmbakterier. Fuldkornspasta giver dig også mere jern og B-vitamin.

OBS! Vær obs på, at hvis opskriften er lavet med almindelig hvid pasta, skal du både forlænge kogetiden og tilsætte lidt mere væske, hvis du skifter ud med fuldkorn.

illustration af ris til one pots
© iStock

Sundere one pot med ris

Vælg brune ris. I modsætning til hvide ris har brune ris stadig den yderste skal, hvor langt de fleste sunde fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Hvis opskriften ikke er beregnet til brune ris, skal du bruge mere væske end angivet, idet de skal koge i 35-40 min. Beregn ca. 6 dl væske til 2 dl brune ris. Lad retten stå og trække i ca. 5 min. under låg inden servering.

Illustration af forskelligt kød til one pots
© iStock

Sundere one pot med kød

Skær ned på mængderne. I retter, hvor kød er hakket eller skåret i tern, er det oplagt at skære lidt ned på mængderne.

Hvis du serverer en bøf eller et stykke kylling på 50-75 g pr. person, vil nogle måske brokke sig over størrelsen, men det er der ingen, der opdager her – smart!

Ifølge de officielle kostråd skal vi kun spise 350 g kød om ugen, og det kan one pot hjælpe os i mål med. Du kan også sagtens lave den helt uden kød.

Spar på chorizo

One pot med chorizo er en populær ret. Den krydrede pølse giver masser af god smag, og derfor kan du sagtens nøjes med meget små mængder. Ret heldigt, for fedtindholdet ligger i den høje ende, og der er tale om forarbejdet kød, som vi helst skal begrænse til et minimum.

Gå gerne efter en dansk økologisk chorizo, så undgår du nitrat. I vores opskrift på one pot med chorizo anvender vi kun 75 g pølse til 4 personer.

Byt bacon ud

En del one pot-opskrifter indeholder bacon. Her kan du spare en del kalorier ved at bytte den almindelige bacon ud med serrano, parmaskinke eller kalkunbacon som i I FORMs opskrift.

Hvad skal man bruge af udstyr?

  • En gryde. Vælg gerne en tykbundet gryde, fx en støbejernsgryde.
  • Et grydelåg. Et tætsluttende låg på din gryde forhindrer væsken i at fordampe.
  • En skarp kniv. Godt med grønt er lækkert i en one pot, og det skal skæres i passende stykker. Skal du også skære kød, så skal du have fat i to skarpe knive.
  • Et skærebræt. Til snittearbejdet er et skærebræt uundværligt, men så er der heller ikke mere opvask! Skal du både skære grøntsager og kød, skal du dog bruge to.

2 Hvad passer godt sammen i en one pot?


I princippet er det dine – og måske din families – smagsløg, der bestemmer, hvad der passer godt sammen i gryden. Spørger du os, synes vi dog, at nogle kombinationer er mere oplagte end andre.

5 GODE GRYDER

Med laks

Laks, pasta, bouillon, ærter, løg, asparges, frisk spinat og madlavningsfløde.

Med kylling

Kylling, pasta, bouillon, friske tomater, edamamebønner, hvidløg, frisk basilikum og parmesan.

Med bønner

Bønner, brune ris, bouillon, rød peber, grøn peber, majs, hvidløg, chili og dåsetomater.

Med bacon

Bacon, pasta, bouillon, svampe, ærter, løg, spinat, hvidløg, pesto, madlavningsfløde og parmesan.

Med chorizo

Chorizo, spaghetti, bouillon, revet gulerod, friske tomater, løg, hvidløg og dåsetomater.

3 Kan man bruge alle slags pasta til one pot?


Det korte svar er nej. Frisk pasta er nemlig ikke velegnet her, idet den kun skal koge 2-3 minutter, og det er ikke nok til at opnå den smag og cremede konsistens, som er målet.

Du kan til gengæld bruge både spaghetti, pastaskruer, penne osv. Vær opmærksom på, at fuldkornspasta har længere kogetid end hvid pasta og derfor kræver mere væske.

Du kan også bruge glutenfri pasta eller linsepasta, men kogetiden må ikke være kortere end omkring ca. 10 min.

Tæller du kalorier? Så drop pasta og ris og gå i stedet efter linser, kikærter, bønner og grøntsager.

4 Hvilke grøntsager kan man bruge?


Brug rigeligt med grøntsager

Du kan egentlig bruge alle grøntsager – lige bortset fra avocado. I princippet kommer du dem alle i gryden fra starten, men hvis du gerne vil have lidt bid i nogle af dem, kan du vente med at komme dem i til sidst.

Bruger du mange grøntsager med et højt vandindhold, fx tomater og squash, afgiver de en del væske til saucen. Her kan du derfor overveje at starte med lidt mindre væske og så evt. supplere efterhånden, hvis det er nødvendigt. Omvendt suger en grøntsag som kartoflen en del væske, så har du kartoffeltern i gryden, kan du skulle supplere med lidt ekstra vand.

LÆKKERT GRØNT TIL DIN GRYDERET

  • Kartofler i tern
  • Peberfrugt i tern
  • Halve cherrytomater
  • Squash – revet eller i tern
  • Løg i tern eller både
  • Rodfrugter i tern
  • Majs og ærter – gerne frosne
  • Gulerødder – revne eller i skiver
  • Broccoli eller blomkål i små buketter
  • Champignon i skiver
  • Porre og forårsløg – fintsnittet
  • Frisk spinat

5 Hvilken sauce kan man bruge til one pot?


Saucen, eller rettere væsken, er vigtig, for det er netop den, der binder alle ingredienserne sammen og giver en lækker cremet konsistens. Den opgave klarer både piskefløde og kokosmælk til perfektion, men de mange kalorier og det mættede fedt vil vi egentlig godt undvære.

Derfor får du her en række sunde alternativer, som du også med stor fordel kan kombinere.

  • Madlavningsfløde
  • Hakkede tomater på dåse
  • Hytteost
  • Grøntsags- eller hønsebouillon

6 Hvilke toppings kan man bruge til one pot?


Lige inden du smækker den dampende gryde på bordet, kan du pynte med en håndfuld indbydende – og sunde – toppings, fx en eller flere af disse:

  • Hakkede, friske krydderurter, fx bredbladet persille, basilikum eller koriander
  • Cherrytomater i halve eller kvarter
  • Finthakkede forårsløg
  • Høvlet eller revet parmesanost
  • Hakkede pinjekerner, peanuts eller cashewnødder
  • Krydderier, fx friskkværnet peber og røget paprika

7 Kan man lave one pot til vegetarer?


Ja. Gå efter mættende ingredienser. Du kan sagtens blive mæt af en vegetarisk one pot, men det er en god idé at være opmærksom på at få hældt nogle mættende råvarer ned i gryden. Her får du tre forslag, der byder på både kostfibre og proteiner.

8 10 lækre one pot opskrifter


5 x one pot pasta

© wichmann+bendtsen

Sund hjemmelavet one pot pasta med kylling

Du behøver kun en enkelt gryde for at fremstille denne sunde pasta-ret med kylling.

Find opskriften her

One pot pasta med oksekød
© wichmann+bendtsen

Spicy one pot pasta med oksekød og bønner

One pot pasta er megapopulært. Vi serverer en skøn klassisk alt-i-en gryderet – bare i en sund udgave med fuldkorn og lidt flere grøntsager.

Find opskriften her

Italiensk one pot med tomat
© wichmann+bendtsen

One pot pasta med chorizo og tomat

Pasta med tomatsovs er altid en vinder. Her serveres den med chorizo-pølse i en alt-i-en-gryde, som kan stå og passe sig selv, indtil den er færdig. Vupti! Så er der nem og lækker aftensmad.

Find opskriften her

One pot-pasta med laks og spinat
© wichmann+bendtsen

Cremet one pot pasta med laks, spinat og ærter

Pastaretten, der passer sig selv. Så bliver det ikke nemmere. Denne ret serveres med laks, spinat og ærter og er overskuelig at bikse sammen.

Find opskriften her

Vegetarisk one pot
© wichmann+bendtsen

One pot pasta vegetar med squash, grønkål og hvide bønner

Mad på 25 min.: Lækker vegetarisk one pot med masser af umamismag.

Find opskriften her

5 x one pots uden pasta

One pot med kylling og ris
© wichmann+bendtsen

One pot med kylling, bønner og brune ris

Skal der laves en overkommelig aftensmad? Så er denne gryderet det perfekte valg. Er der rester, smager den mindst lige så lækkert dagen efter.

Find opskriften her

Vegetarisk one pot
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk one pot med quinoa, kål og linser

Er du til mad, der er varm, vitaminrig og velsmagende? Og som passer helt sig selv? Så behøver du ikke at lede længere. Denne vegetariske alt-i-en gryde er lige netop det.

Find opskriften her

© wichmann+bendtsen

Vegetarisk karrygryde med kikærter

Vil du skære ned på kødet? Så prøv denne skønne karrygryde med kikærter. Du skal bare smide grøntsager og krydderier i en gryde og lade det simre i 40 min.

Find opskriften her

karry serveret i en ananas

One pot kylling i karry med ananas og grønt

Server den lækre karryret i en halv ananas. Det får retten til at ligne et caribisk festfyrværkeri, og du sparer opvasken.

Find opskriften her

Grøntsagsgryde med blomkål og chili

Spicy! Hurtig gryde med blomkål, linser og chili.

Find opskriften her

9 Hvad betyder det, at retten skal simre?


Når en one pot skal simre, betyder det, at den skal koge ganske stille ved ret lav varme. Retten skal altså ikke bulderkoge, som når du tilbereder pasta i en gryde vand. Overfladen på retten skal kun bevæge sig ganske lidt. Kan du se store bobler, så skru ned for varmen.

Sådan gør du:

  • Bring retten i kog.
  • Skru ned for varmen, og læg låg på.
  • Hvis væsken stadig bobler, så skru en tak længere ned.
  • Ved for høj varme risikerer du, at retten brænder på.

10 Hvorfor brænder min one pot på?


Det kan der være flere årsager til. Tjek de mest almindelige fejl her. Hjælper det ikke, så kan du prøve at røre forsigtigt i bunden af gryden et par gange undervejs.

  • Du har skruet for højt op. Så snart retten koger, skal du lægge låg på og skrue helt ned for varmen, så retten kun lige simrer.
  • Bunden på din gryde er for tynd. Med en tykbundet gryde brænder din one pot-ret ikke så let på.
  • Du har ikke lagt et låg på din gryde. Dermed fordamper der en del mere væske fra retten.
  • Du har ikke brugt nok væske. Det kan skyldes, at opskriften er beregnet til fx hvid pasta, og du har brugt fuldkornspasta, som kræver lidt mere væske.
gryde der brænder på

TIP: Smør lidt olie i bunden af gryden, inden du går i gang – det kan være med til at forebygge, at retten brænder på.

11 Kan man lave one pot-retter i ovn?


Det kan du sagtens, men her er det bare lidt sværere hurtigt at regulere varmen, så retten ikke bulderkoger.

© iStock

Sørg for, at din gryde – og grydelåg – kan tåle at komme i ovnen, eller brug et stort fad, og læg stanniol over.

Artiklen blev bragt i I FORM 15/23