Nem couscous salat med dressing og mynte

Vi elsker couscous salat. Denne her med blandt andet spidskål og den lækreste dressing kan du have færdig på max. 10 min. Se også vores andre favoritter med couscous og få de bedste tips til den mellemøstlige klassiker.

Couscous salat

COUSCOUS SALAT – en nem salat, der smager supergodt til alt fra fisk til fjerkræ og et godt stykke brød.

© wichmann+bendtsen

Nem couscous salat med dressing og mynte

Denne flotte couscous salat smager fantastisk og er lynhurtig at lave. Prøv den til fisk, lam eller kylling – eller som et let måltid i sig selv. Velbekomme!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 50 g couscous (ukogt)
  • 150 g lilla spidskål
  • ½ æble
  • 2 forårsløg
  • 2 spsk. mynte
  • ½ tsk. havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Dressing

  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk. vand
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. flydende honning

Sådan laver du couscous salat

  • Overhæld couscous med kogende vand. Lad trække et par minutter, og hæld det overskydende vand fra.
  • Vend med fintsnittet kål, æble, mynte og forårsløg. Drys med salt og peber.
  • Vend alle ingredienser til dressingen sammen, og bland i salaten.

TIP I stedet for couscous kan du bruge linser, speltkerner, bulgur eller lignende.


Couscous stammer fra Nordafrika og er mellemøstens svar på kartofler. Altså en meget almindelig og elsket bestanddel af et(hvert) måltid på de kanter. Couscous er mindre end bulgur, men smagen er nogenlunde den samme.

Denne artikel handler om couscous i salat. Hvad smager det godt til, og hvad skal du putte i hvilken dressing er lækker til osv.

1 Hvad er couscous salat godt til?


Du kan spise det både som hovedret eller som tilbehør.

Som tilbehør er salater med de små gyldne gryn perfekt til sommerens grillbuffet. Resten af året er den et evigt hit til mellemøstlige klassikere som falafler, middelhavsfavoritter som fisk eller afrikanske og vegetariske livretter.

Couscous salat er sundt og lækkert, og da tilberedningen er ganske kort, er det tilmed lynhurtigt at lave.

Det smager godt både koldt og varmt og en couscous salat mætter mere end en traditionel grøn salat.

2 Gode ingredienser til din couscous salat


  • Krydderurter, fx frisk mynte, koriander eller persille
  • Løg, fx forårsløg, hvidløg eller syltede rødløg
  • Dressing, fx citronsaft og olivenolie
  • Krydderier, fx spidskommen eller safran
  • Friskt grønt, fx agurk eller cherrytomater
  • Fede smagsgivere, fx feta, avocado eller pesto
  • Bagte grøntsager, fx peberfrugt, rødløg, aubergine og gulerod
  • Knasende elementer, fx hakkede saltmandler, pinjekerner eller pistacienødder
  • Søde frugter, fx tørrede abrikoser eller rosiner
  • Farverige elementer, fx granatæblekerner
  • Bladgrønt, fx hjertesalat eller spinat

3 Hvilke dressinger er gode til couscous salat?


Den perfekte dressing behøver ikke bestå af andet end olivenolie og citron. Men du kan spice den op med salt, peber, urter, hvidløg og evt. et lille nip sukker eller honning efter smag og behag.

Tahin eller cremefraiche rørt op med pesto er også velegnet.

4 Hvordan tilbereder man couscous?


Til couscous-salat

Couscous tilberedning

Til en salat til 4 personer skal du normalvis bruge ca. 2-2½ dl couscous.
Ofte er de små gryn forkogte, så de kun lige skal blødes op før brug. Tilbered efter anvisningen på emballagen. Det kan nemlig godt variere. Har du smidt pakken væk, så følg denne anvisning.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 1 dl couscous
  • spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt
  • 1 dl vand

Sådan gør du

  • Hæld couscous op i en skål, og massér olien ind i grynene.
  • Opløs salten i kogende vand og overhæld couscousen med blandingen i forholdet 1:1.
  • Lad trække i 5-10 min.
  • Tjek couscousen. Er der for meget bid i den, så hæld på ny lidt kogende vand over, og lad den trække et par minutter ekstra.
  • Når den er færdig, så rør lidt rundt i den med en gaffel eller en ske, så kornene løsner sig.

TIP
Man kan også købe perle couscous. De skal koges i rigelige mængder saltet vand i 12 min., hvorefter vandet drænes fra.

TIP
En my spidskommen i de færdige couscous giver et strejf af Mellemøsten.


5 Video: Sådan laver du couscous


6 Er couscous sundt?


Couscous er især rig på energi i form af kulhydrater og protein, men indeholder også en pæn mængde B-vitaminer, blandt andet folat. Desuden er de små korn rige på mineralet kalium. Couscous findes også i en fuldkornsudgave, hvor du får lidt flere fibre, vitaminer og mineraler.

7 Er der gluten i couscous?


Ja.

Couscous er lavet af hvede, så der er som udgangspunkt altid gluten i. Du kan dog godt købe glutenfri “couscous” i nogle special- og helsekostbutikker. Det består som regel af findelt majs.

Hvis du er ude efter en glutenfri version, kan du også lave en couscous udelukkende af blomkål. Det er ekstra sprødt, kaloriefattigt og helt gultenfrit tilbehør. Du får da lige vores ydnlingsopskrift her:

8 Opskrift på blomkålscouscous


Blomkål forvandlet til en fin couscous konsistens. Smager lækkert med et drys kerner og kan bruges til alle de retter, hvor du ellers ville have spist couscous.

Blomkålscouscous

Blomkålscouscous

Mums - Sådan forvandler du blomkål til den fineste couscous. Lige til at putte i en mættende salat.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • ½ stort stk. blomkål
  • ½ håndfuld persille
  • ½ håndfuld mynte
  • 25 g pinjekerner
  • 12 g parmesanost

Dressing

  • 1 fed hvidløg
  • ½ tsk. sennep
  • ½ tsk. honning
  • 1½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ stk. citron, saften
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du

  • Riv blomkålshovedet fint. Evt. på en foodprocessor.
  • Pisk alle ingredienser til dressingen sammen. Hæld over blomkålen.
  • Top med hakkede krydderurter, ristede pinjekerner og parmesan i flager.

TIP
Med en blomkålscouscous får du langt færre kulhydrater og kalorier. Godt for dig der gerne vil ned i vægt, vil undgå stivelse, vil spise glutenfrit, eller dig, der bare gerne vil spise rigtigt mange grøntsager. Passer perfekt som tilbehør til fx kylling eller fisk.

TIP
Har du ikke nogen foodprocessor, kan du bruge et rivejern eller en stavblender (lidt ad gange, så den ikke brænder sammen).

TIP
Vil du have blomkålen til at ligne couscous, kan du hælde kogende vand tilsat lidt gurkemeje over blomkålen og lade trække lidt, før du blander med urterne. Eller du kan bage blomkålskornene lidt i ovnen, til de bliver gyldne, før du blander med resten.


9 Hvor længe kan couscous holde sig?


Utilberedt skal de små korn opbevares mørkt og køligt, fx i dit køkkenskab. Kogte rester af couscous kan holde sig ca. 4 dage på køl.

Er du blevet couscous sulten, så prøv også disse:

couscous
© wichmann+bendtsen

Couscous med lam

Prøv vores lækre opskrift på couscous med lam, spinat, gulerødder og tomat. En perfekt ret til alle hverdagens travle dage!
Få fingre i opskriften her.

perlecouscous
© Betina Hastoft

Gulerods-perlecoscous med kylling

Giv hverdagen et eksotisk strejf med denne marokkanske gulerodssalat med couscous, rosiner og den skønneste krydrede dressing. Et dejligt bud på tilbehør til alt fra deller, kylling, lam og fisk.
Gå til opskriften.

Blomkaalscouscous
© wichmann+bendtsen

Blomkålscouscous

Hav aftensmaden klar på et kvarter med denne skønne opskrift på blomkåls "couscous" med ærter, feta og krydderurter.
Her kan du komme lige til opskriften.