Sådan kommer du i mål med 30 planter om ugen

Få mave-tarm-lægens bedste råd til at flette 30 forskellige planter ind i din kost. Dine tarmbakterier kommer til at juble.

små skåle med mange forskellige slags planter

HVOR MANGE FORSKELLIGE PLANTER får du mon indenbords om ugen? 10, 20, 30 – eller endnu flere? Ifølge tarmforskere er det en god idé at nå op på minimum 30.

© iStock

Spis 30 forskellige planter om ugen! Lyder den udfordring helt uoverskuelig, så er denne artikel til dig.

Det er nemlig lettere, end du lige tror, lyder den gode besked fra speciallæge i mave-tarm-sygdomme Alice Højer. Hun tjekker jævnligt sin egen kost efter i sømmene ved at tælle, og alle hendes bedste råd til at nå i mål, serverer hun i denne artikel.

Læs også: Tæl til 30 – og styrk dine tarmbakterier

“30 forskellige planter lyder måske af meget, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er så svært. Det er jo ikke kun frugt og grønt, der tæller, men også fx nødder, fuldkorn og bælgfrugter”, siger Alice Højer og tilføjer, at nogen også vælger at tælle både kaffe, te, krydderurter og krydderier med.

Mave-tarm-lægens 9 bedste råd

1 Køb poser med rodfrugt-mix


Kig efter poser med rodfrugtmix i dit supermarked. Dermed går du typisk hjem med både gulerod, rødbede, jordskok, persillerod og pastinak – og voila, 5 forskellige planter på én gang.

3 hurtige med rodfrugter

  • Bag dem i ovnen med lidt olie og timian
  • Lav en rodfrugtmos
  • Skær dem i tern til fyld i en suppe
kylling med ovnbagte rodfrugter

KUNNE DET FRISTE MED ovnbagte rodfrugter i aften? Her med barbecuekylling, salat og estragon-dip. Få opskriften her.

© wichamann+bendtsen

2 Nøddeblanding er et hit


Mange af os bruger ofte en håndfuld mandler som en sund snack.

Næste gang, du køber ind, så vælg i stedet en pose med nøddeblanding. Så får du typisk både mandler, hasselnødder, cashewnødder og valnødder på én gang. Ret smart!

Nødder er også lækre i wokretter og som topping på salater, grød og skyr.

Læs også: Hvilke nødder er sundest?

Wokret med cashewnødder og grønt

HURTIG OG LÆKKER WOKRET med et godt drys cashewnødder samt hele 6 forskellige slags grønt plus brune ris. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

3 Fyld fryseren


Frosne grøntsager er geniale at have på lager, for så kan du lynhurtigt tilføje et par gode håndfulde grønt til din mad.

Gå gerne efter poserne med grøntsagsblandinger, så du nemt kan tælle flere planter med.

Du kan fx dampe grøntsagerne et par minutter i en gryde, men du kan også tilsætte dem til din suppe, wokret, pastasauce, gryderet, grøntsagstærte eller hvad du nu ellers har på menuen.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Poke-bowl med tigerrejer

EDAMAMEBØNNER ER GENIALE at have i fryseren. Hæld kogende vand over, lad dem stå i 5 minutter, og så er de klar. Fx i en lækker poke bowl som denne. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

4 Tænk i flere farver


Et nemt stik er at købe den samme frugt eller grøntsag i forskellige farver. Hver farve tæller nemlig med, idet hver farve forsyner dig og din tarm med forskellige sunde plantestoffer, fx polyfenoler.

Frugt og grønt, der alle kan tælles med:

  • Gule, grønne og røde peberfrugter= 3 stk.
  • Grøn og rød spidskål = 2 stk.
  • Grønne og røde æbler = 2 stk.
  • Orange, lilla og hvide gulerødder = 3 stk.
  • Røde og grønne vindruer = 2 stk.
Fyldte-peberfrugter

DET GØR DET LIDT LETTERE at nå i mål, når du må tælle fx rød peberfrugt og grøn peberfrugt med som to planter. I denne her version får du så tilmed 7 andre planter. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

5 Spis "Professorens grønne grød”


Måske har du hørt om "Professorens grønne grød"?

Hvis ikke, så er den et bekendtskab værd for dig, der interesserer dig for tarmbakterier. Den grønne grød er udviklet af en af verdens førende forskere i tarmbakterier, Oluf Borbye Pedersen, der selv har spist grøden til morgenmad i over 35 år.

Grøden består af 10-12 forskellige frugter, grøntsager, krydderurter og nødder og tæller derfor tungt i dit regnskab.

En anden nem måde at få mange forskellige slags frugter og grøntsager indenbords på er ved at blende en hjemmelavet smoothie eller en grøntsagssuppe.

6 Vær nysgerrig i grønt-afdelingen


De fleste af os er vanemennesker og køber det, vi plejer. Prøv at øve dig i at vælge noget, som du ikke normalt lægger ned i din kurv.

Kig fx efter:

  • Glaskål
  • Bolsjebeder
  • Gule beder
  • Kålrabi
  • Palmekål
  • Romanesco
  • Kantareller
  • Havtorn
  • Grapefrugt

HVORNÅR HAR DU SIDST FÅET PALMEKÅL? Du kan servere det i aften – sammen med en stribe andre planter og krydderier – i denne skønne indiske udgave af boller i karry. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

7 Få øjnene op for frø og kerner


Frø og kerner tæller også med i dit planteregnskab.

Lav gerne en blanding af fx hørfrø, chiafrø, sesamfrø, solsikkekerner og græskarkerner. Den kan du så blande i dine havregryn og hælde i din brøddej eller drysse ud over din salat, skyr eller grød.

Quinoa er også et frø, og det kan du bruge som alternativ til ris og pasta eller som mættende fyld i salater.

QUINOA ER GENIALT til at få mere mæthed ind i en salat. Her i en skøn salat med fersken, blåbær, feta og pinjekerner. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

8 Brug flere planteolier


Brug gerne både en god koldpresset olivenolie og rapsolie i din mad.

Et enkelt dryp på din salat er nok ikke helt tilstrækkeligt til at tælle med, men bruger du olier til både at stege i samt dryppe ud over dine salater og ovnbagte grøntsager gennem hele ugen, kan du godt tælle to planter med.

Læs også: Guide – de 9 sundeste olier

9 Skær ned på fabriksmad


Er du vant til at spise masser af ultraforarbejdede fødevarer, fx chips, slik og fastfood, så anbefaler speciallæge Alice Højer, at du prøver at skære ned og helst helt lader være med at købe disse produkter.

“I det øjeblik, du begynder at fylde maven op med fabriksmad, så bytter du noget af den næring, som du har brug for, ud med noget forkert. Og så bliver der for lidt plads til alt det sunde,” siger hun.

Læs også: Så sundt er hjemmelavet mad

Lammefrikadeller med salat

KRYDDERURTER GØR NOGET GODT for langt de fleste retter. Her har vi fx hældt godt med persille og mynte i både lammefrikadeller og salaten med perlebyg og feta. Få opskriften her.

© wichmann+bendtsen

Vær gavmild med krydderurter

Både krydderurter og tørrede krydderier indeholder kostfibre og plantestoffer, som gør godt i din tarm.

De fleste af os bruger dog begge typer smagsgivere i ret små mængder. Hvis du gerne vil tælle dem med, så brug dem med rund hånd flere gange i løbet af ugen.

Læs også: Sådan kan du kende ramsløg