Kombucha te er populært, men er det også sundt?

15 minutter

Kombucha er en super populær drik, og det er der gode grunde til. Læs her, hvilke sunde fordele den fermenterede te er kendt for, og få opskriften til at lave din helt egen te!

Fermenteret kombucha te

TE | Kombucha er en fermenteret te, der er gæret og derfor indeholder masser af probiotiske bakterier, som gør det let brusende.

© iStock

Den fermenterede te, kombucha, er kendt for både at hjælpe din fordøjelse og dit immunforsvar. Men hvad er kombucha egentlig, er drikken sund, og hvordan laver du selv den fermenterede te? Få svar på dine spørgsmål – og få opskriften til at lave din egen derhjemme lige herunder.

Fakta og opskrift

Hvad er kombucha?

Kombucha er gæret te, som er lavet af te, sukker og en kombucha svamp, også kaldet SCOBY.

Gæret te lyder måske ikke så lækkert, men det er det – og så har det oven i købet ry for at have sunde fordele - især for tarmen. Den gærede (eller fermenterede, som det også hedder) te har rødder 2000 år tilbage til Kina, hvor drikken nærmest var kendt som livseliksir.

Og det gode rygte fulgte med, da den fermenterede te begyndte at poppe op i helsekredse for nogle år siden. Kombucha fik ry for at kunne helbrede og forebygge stort set alt fra kræft til nyresvigt. Rygterne var så vedholdende især i USA, hvor den fermenterede drik har været populær i flere år, at amerikanske eksperter har set sig nødsaget til at slå fast, at der ikke er videnskabeligt belæg for alle de helbredende effekter.

Hvad er kombucha godt for?

Kombucha indeholder, som andre fermenterede produkter, præbiotika. Det er ufordøjelige kulhydrater, som kan være med til at fremme de gode bakterier i tarmen og dermed skabe en god tarmflora. Dette kan dog variere fra person til person. Desuden har det et lavt sukkerindhold og et højt indhold af gode aminosyrer.

LÆS OGSÅ: Hvad er kamillete godt for?

Drik med kombucha

DRINK | Pift din fermenterede te op med forskellige smage, bær eller lignende for at få nye og spændende smagsoplevelser.

© iStock

Er det sundt at drikke kombucha?

Der findes intet videnskabeligt belæg for, at det kan have en helbredende effekt at drikke kombucha.

Alligevel er de berygtede gode og sunde fordele måske årsagen til, at teen har fået sit medicinske ry igennem to årtusinder. Teens indhold af præbiotika betyder nemlig, at drikken er sund for tarmene. Og en sund tarmflora, mener forskerne, kan være med til bl.a. at holde vægten og styrke immunforsvaret. Drikken er desuden sukkerfattig, hvilket gør det til en sund snack i stedet for alternativer som sodavand og saftevand.

Kombucha te kan købes færdigt, men du kan også lave det selv, hvor du dyrker den bakteriekultur, der giver den præbiotiske effekt og den perlende smag.

Hvad er en kombucha svamp (SCOBY)?

En kombucha svamp, primært kaldet SCOBY, er en svamp, som består af forskellige bakterier og gær.

SCOBY er en forkortelse for Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det er altså en koloni af gode bakterier og gærkulturer, som i symbiose med sukker og te, skaber en bestemt form for fermentering.

En kombucha svamp (SCOBY) har konsistens som en vandmand, og har nærmest en uendelig levetid, hvis den opbevares i et lukket glas med væske fra en tidligere brygning. For hver gang du brygger en ny omgang, formerer SCOBY sig.

En kombucha svamp - SCOBY

SCOBY | Ved første øjekast ser en kombucha svamp lidt besynderlig ud, men det skal ikke afholde dig fra at prøve at arbejde med den. Måske kan det endda være, at du kommer til at holde helt af din SCOBY i sidste ende.

© iStock

Hvor kan jeg købe en kombucha svamp (SCOBY)?

Du kan købe en kombucha svamp (SCOBY) på nettet på fx på Den Blå Avis. Derudover findes der facebooksider- og grupper for brugere, der har interesse for fermentering. Her kan man ofte købe en svamp (SCOBY) eller få én gratis af andre som laver drikken derhjemme.

Kombucha te og SCOBY

SMAGSVARIANTER | Der er nærmest ingen grænser for, hvilken smag du kan give din fermenterede te. Prøv med saft, ingefær, citron, vanilje eller bær.

© iStock

Kombucha opskrift

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

 • 30 g grønne eller sorte teblade eller 1 tebrev
 • 1 liter kogende vand
 • 150 g økologisk rørsukker
 • 1 liter koldt vand
 • Starter-kit: 1 SCOBY og 1 dl kombucha te
 • Evt. saft, frisk ingefær, blåbær, citron, havtorn, vaniljestang

Sådan gør du

 • Hæld sukker, te og det kogende vand i et rent stort patentglas. Sørg for at sukkeret bliver opløst.
 • Si tebladene fra eller fjern tebrevet, når teen har trukket længe nok - cirka 15 minutter, og tilsæt det kolde vand.
 • Tilsæt starter-kittet af kombucha og SCOBY.
 • Læg ostelærred over skålen.
 • Blandingen skal nu stå ved stuetemperatur – forholdsvis mørkt, men ikke indelukket – i ca. 10 dage.
 • Tag SCOBY op og put den i en ren skål. Hæld 1 dl af den bryggede væske over SCOBY, og gem begge dele til næste gang, du skal lave en omgang.
 • Hæld teen på rengjorte patentflasker, og put smagsgiver i – alt efter smag og behag. Prøv fx saft, skiver af ingefær, vaniljestænger, bær eller citronskal. Luk flaskerne og lad dem stå ved stuetemperatur i en lille uge, men husk at åbne flaskerne en gang i døgnet, så du får lukket kulsyre ud.
 • Drik den færdige fermenterede te. Den kan holde sig i køleskabet 2-3 uger.

Desuden skal du bruge

 • Et stort patentglas, ostelærred eller lign., patentflasker, god hygiejne og tålmodighed

Hvordan drikker man kombucha?

Kombucha er en læskende og smagfuld te, som skal nydes kold. Teen har en smule brus og kan have en syrlig smag på grund af gæringsprocessen.

Som med andre nye produkter, du begynder at spise eller drikke, skal du også prøve dig gradvist frem. Start med at drikke lidt te ad gangen, og se, hvordan din krop og tarme reagerer på kombuchaen. Husk dog, at kombucha ikke er saftevand – det kan ikke anbefales at drikke fx en hel liter ad gangen.

Er det farligt at drikke kombucha?

Som udgangspunkt er det ikke farligt at drikke kombucha. Fordelen ved den fermenterede drik er nemlig, at det laves af kogende vand, så risikoen for uønskede bakterier mindskes. Du kan dog med fordel tage nogle sikkerhedsforanstaltninger, så du mindsker risikoen for at drikke dårlig te:

Tjekliste:

 • Skold dit glas, før du hælder indhold i det.
 • Vask dine hænder og udstyr grundigt af, inden du begynder.
 • Følg en troværdig opskrift.
 • Brug en starterkultur, så syrningen går hurtigere, og hold øje med din kombucha løbende.
 • Hvis slutproduktet smager, lugter eller ser mærkeligt ud, så stol på dine sanser, og hæld det ud. Hvis overfladen synes "pelset", eller du kan se tydelig mug eller skimmel på toppen, så kassér også teen.