Kombucha, te, fermenteret
Kombucha

Kombucha te er fermenteret te, der er gæret og derfor indeholder masser af probiotiske bakterier, som gør det let brusende. 

© iStock

Kombucha te er trendy, men er det også sundt?

Kombucha er noget af det mest trendy, du kan drikke lige nu, og det er der gode og sunde grunde til. Læs her, hvilke fordele der er ved at drikke den fermenterede te, og få opskriften til at lave din egen kombucha!

1. marts 2017 af Birgitte Muldbjerg

Den fermenterede te, kombucha, er kendt for både at hjælpe din fordøjelse og dit immunforsvar. Men hvad er kombucha, hvorfor er kombucha sundt og hvordan laver man selv den fermenterede te? Få svar på dine spørgsmål om kombucha – og få opskriften til at lave din egen. 

Kombucha – fakta og opskrift

 

Hvad er kombucha?

Gæret te lyder måske ikke så lækkert, men det er det – og så er det oven i købet sundt. Den gærede – eller som det også hedder fermenterede – te kaldes kombucha te og har rødder 2000 år tilbage til Kina, hvor drikken var kendt som nærmest livseliksir.

Og det gode rygte fulgte med, da kombucha teen begyndte at poppe op i helsekredse for nogle få år siden: Drikken fik ry for at kunne helbrede og forebygge stort set alt fra kræft til nyresvigt. Rygterne var så vedholdende især i USA, hvor drikken har været populær i flere år, at amerikanske eksperter har set sig nødsaget til at slå fast, at der ikke er videnskabeligt belæg for alle de sunde fordele. 

 

Virkning – hvad er kombucha godt for?

Men kombucha teen indeholder jo som andre fermenterede produkter præbiotika, der er ufordøjelige kulhydrater, som kan fremme de gode bakterier i tarmene, og måske er det årsagen til, at kombucha teen har fået sit medicinske ry igennem to årtusinder. En sund tarmflora, mener forskerne, kan være med til bl.a. at holde vægten og styrke immunforsvaret.

Du kan købe færdig kombucha te, men du kan også lave den selv, hvor du dyrker den bakteriekultur, der giver den præbiotiske effekt og den perlende smag. 

 

Hvad er en kombucha svamp?

Kombucha er lavet af te, sukker og en kombucha svamp, kaldet SCOBY. Det er en forkortelse for Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeas. Det vil sige, det er en koloni af gode bakterier og gær, der i symbiose med sukker og te, skaber en bestemt form for fermentering.

 


Hvor kan jeg købe en kombucha svamp?

Du kan købe en kombucha svamp på nettet på fx Den Blå Avis. Derudover findes der facebooksider- og grupper for brugere, der har interesse for fermentering. Her kan man ofte købe en kombucha svamp eller få én gratis af andre som laver kombucha derhjemme.  

Kombucha te og SCOBY
Kombucha te

Der er nærmest ingen grænser for, hvilken smag du kan give din kombucha te. Prøv med ingefær, citron, vanilje eller bær.

© iStock
 

Kombucha opskrift – sådan laver du fermenteret te

Ingredienser

  • 30 g grønne eller sorte teblade
  • 1 l kogende vand
  • 150 g økologisk rørsukker
  • 1 l koldt vand
  • Kombucha starter-kit: 1 dl kombucha te og SCOBY 
  • Evt. frisk ingefær, blåbær, citron, havtorn, vaniljestang
Desuden: 
  • En glasskål, ostelærred eller lign., patentflasker, god hygiejne og tålmodighed.

Sådan laver du kombucha

  • Lav teen af tebladene og det kogende vand i en ren glasskål. Si tebladene fra. Opløs sukkeret i teen, og tilsæt det kolde vand. Tilsæt starter-kittet af kombucha og SCOBY. Læg ostelærred over skålen. Blandingen skal nu stå ved stuetemperatur – forholdsvis mørkt, men ikke indelukket – i ca. 10 dage.
  • Tag SCOBY op og hæld 1 dl kombucha over – gem begge dele til næste gang, du skal lave kombucha. Hæld teen på patentflasker, og put skiver af ingefær, vaniljestænger, bær eller citronskal i – alt efter smag og behag. Luk flaskerne og lad dem stå ved stuetemperatur i en lille uge, men husk at åbne flaskerne en gang i døgnet, så du får lukket kulsyre ud.
  • Den færdige kombucha te kan holde sig i køleskabet 2-3 uger.

Kefir har fået comeback. Men hvad er kefir egentlig godt for? Få svaret her 


Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: