Gylden sauerkraut med spidskål

Sauerkraut er fermenteret mad på den fede måde. Sauerkraut byder på et væld af anvendelsesmuligheder, prøv for eksempel at spise det sammen med dit æg til morgenmad eller en til kødret til aften.

23. oktober 2015 af Luise Vindahl

Gylden sauerkraut

2 store glas

2 spidskål (gem nogle af de yderste blade til “låg")
800 g gulerod (6 mellemstore gulerødder)
1½ spsk. revet ingefær
1½ spsk. presset hvidløg
1 spsk. revet frisk gurkemeje (hvis muligt)
3 spsk. stødt gurkemeje
1 spsk. kommenfrø
1 spsk. fennikelfrø
2 spsk. havsalt

Spis løs af gurkemeje, det er supersundt!

Sådan laver du sauerkraut

  • Vask kålen, og skrub gulerødderne, snit derefter kålen ganske fint, og riv gulerødderne.
  • Kom alle ingredienserne i en stor skål. Brug hænderne – brug evt. gummihandsker – til at blande og massere, indtil massen begynder at blive blød og saftig. Der skal gerne komme meget saft ud af det, hvis ikke – tilsæt mere salt.
  • Kom massen op i 2 store steriliserede glas, og pak det virkelig tæt, så der ikke er luft imellem.
  • Fyld glasset næsten helt op, og sørg for, at grønsagerne er helt dækket af saft – vigtigt!
  • Fold et kålblad, og læg det tæt ned over massen øverst i glasset for at undgå iltning. Luk med et lufttæt låg.
  • I fermenteringsprocessen vil grønsagerne udvide sig, og saften forsøge at komme ud. Sæt derfor glassene ned i en plasticbalje el.lign.
  • Lad glassene fermentere i rumtemperatur i 2-4 uger.
  • Når det er klart, skal det have en fin struktur og en frisk, krydret og syrlig duft. Fjern kålbladet, og opbevar glassene i køleskabet – du kan evt. dele det op i flere små glas.

Fermentering er en supersund spise, der både styrker dit immunforsvar og får dig ned i vægt. Se her, hvordan du kommer i gang med at fermentere din mad.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler