Professorens grønne grød – en perfekt start på dagen

10 minutter
415 kcal

Put grønt, frugt, ingefær og nødder i en blender med en kop urtete – så har du verdens sundeste morgenmad, kendt som “Professorens grønne grød”. Mød professoren her, prøv hans grød og se, hvorfor den gør underværker for tarmen.

Blendede grøntsager, frugt, nødder og bær = professorens grønne grød

PROFESSORENS GRØNNE GRØD får dine sunde tarmbakterier til at juble og giver dig en perfekt start på dagen.

© Mikkel Adsbøl

Professorens grønne grød (original opskrift)

Her får du original-opskriften på professorens grønne grød, som han selv har spist i over 35 år. Oluf Borbye Pedersens grød er proppet med grøntsager og andre sunde råvarer, der forkæler dine tarme. Spis den til morgenmad og få masser af energi til resten af dagen.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 1 avocado
  • 1 æble
  • 1 citron (saften)
  • 2 knsp. friskrevet ingefær
  • 1 kiwi eller 5-10 vindruer
  • 10 valnødder
  • 2 ark sushitang
  • 6 håndfuld frisk spinat
  • 2 håndfuld frisk persille
  • 6 buketter broccoli, kan erstattes med grønkål, blomkål eller rosenkål
  • 2 håndfuld bønnespirer
  • 4 dl afkølet urtete, fx myntete

Toppings:

  • Frisk mynte eller persille
  • Friske bær (eller frysetørrede)
  • Valnødder

Sådan laver du professorens grønne grød

  • Hæld alle ingredienser i en blender eller foodprocessor.
  • Blend det til en grøn finkornet grød.
  • Anret med friske urter, valnødder og bær.

TIP: Hvis du vil pifte grøden op med protein, kan du tilsætte 1-1,5 dl skyr eller andet surmælksprodukt.

TIP: Du kan frit variere grøden ved at skifte fx æble og kiwi ud med andre frugter eller bær og skifte broccoli med andre typer kål.


Derfor er professorens grønne grød god for dine tarme

Når du starter din dag med en stor portion grøntsager, er du allerede godt i gang med at servere optimalt brændstof til de sunde tarmbakterier, der hjælper dit immunforsvar og dine organer med at fungere optimalt.

Grøntsager hjælper med at holde vores tarmbakterier i balance. Bakterierne omdanner kostfibre og plantestoffer i grøntsagerne til sundhedsfremmende stoffer. Nogle af tarmbakterierne kan fx producere enzymer, der kan omdanne stoffer i broccoli og co. til kræfthæmmende molekyler.

Læs også: Mad, der gavner – og skader – din tarmflora

“Vores bakterier i tarmene elsker det her.”
— Professor Oluf Borbye Pedersen om “professorens grønne grød”

Mød mennesket bag “Professorens grønne grød”


“En prut skal ikke lugte, den skal dufte. Af skovbund.”

Sådan siger en af verdens førende tarmbakterie-forskere, Oluf Borbye Pedersen, der selv spiser et halvt kilo blendede grøntsager – til morgenmad.

Han deler behændigt en moden avocado i to med sin lille urtekniv. Vupti ned i hans turbostærke blender smutter den sammen med et halvt sprødt æble, nogle druer og lidt ingefær. Nok spinat til at brødføde en hel familie bliver skyllet i et dørslag, mens valnødder, tang, bønnespirer og rå broccoli ryger ned og mænger sig med frugterne.

Til sidst overhældes indholdet i den nu stopfyldte blender med lidt rygende varm pebermyntete og et skvæt syrlig citronsaft. Låget lægges på, og Oluf trykker på startknappen.

Læs også: Smid grøntsager i blenderen

Grøntsagsbjerget forvandles i løbet af nul komma fem til en finkornet grød. Den dufter af græs.

Vores bakterier i tarmene elsker det her”, forklarer Oluf Borbye Pedersen, der spiser et halvt kilo grøn energigrød stort set hver morgen.

Er han ude på en af sine mange rejser, får han sågar kokken på hotellet til at lave noget tilsvarende.

“Jeg deler ikke mit liv op i arbejde og sjov. Derfor synes jeg faktisk aldrig, jeg nogensinde har haft et arbejde i traditionel forstand. På trods af, at jeg har brugt 70-80 timer ugentligt det meste af mit voksenliv på lægeopgaver og forskning. Jeg tror, det ville være rigtig svært at leve på den her måde, hvis jeg ikke hver morgen tankede noget ordentligt brændstof på min 6-cylinders Ferrari-motor,” siger Oluf og henviser til den grønne grød, der smager lidt som en fløjlsblød nyslået sommerplæne.

Læs også: 10 sygdomme, der bliver påvirket af dine tarmbakterier

Om professor Oluf Borbye Pedersen

Professor Ole Borbye Pedersen, manden bag professorens grønne grød – fra 2016
© Mikkel Adsbøl

Oluf Borbye Pedersen er speciallæge i intern medicin og hormonsygdomme og professor i genomforskning. Han er blevet hædret med et væld af nationale og internationale priser. Dels for sin grundforskning i menneskets DNA og dels for sit pionerarbejde med at kortlægge menneskets billioner af tarmbakterier. Han har tidligere været overlæge og professor ved Steno Diabetes Center og var i mange år formand for Diabetesforeningen.

Oluf Borbye Pedersen har i flere år været gæsteprofessor på det berømte Joslin Diabetes Center på Havard Universitetet i Boston og har været en af de helt store drivkræfter bag verdens største DNA forskningscenter i Kina. I 2010 blev han headhuntet til at grundlægge og lede Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han er med i det absolutte førerfelt internationalt, når det handler om at udforske årsagerne til, at nogle af os udvikler livsstilssygdomme, og er en af pionererne, når det kommer til at belyse tarmbakteriernes rolle for vores helbred. Har gennem årene publiceret et hav af videnskabelige artikler i fx Nature.

Grøn grød til morgenmad i over 35 år

Oluf Borbye Pedersen har selv spist sin egen "Professorens grønne grød" i over 35 år. Hør her, hvad han selv fortæller om grødens entre på hans morgenbord:

Energigrøden kom ind i mit liv et år, hvor jeg sammen med min familie boede og arbejdede på Harvard Universitetet i Boston. En dag besøgte vi Ann Wigmore, som var en af de helt store personligheder inden for raw food-miljøet i USA.

På grund af tæt trafik kom vi lidt for sent til det aftalte møde, og vi skyndte os – noget forpustede – op ad trapperne til Wigmores store lejlighed på 3. sal. Da vi stod uden for døren, hørte vi nogle mystiske knirkelyde. Efter vi havde ringet på, lød der et ubesværet ‘Please, come in’.

Indenfor døren blev vi mødt af en 78-årig toptrimmet slank kvinde, der i rimeligt hurtigt tempo hoppede omkring halvanden meter op og ned i luften. På en trampolin. I sin højloftede patricierlejlighed. Men overraskende nok var det kun os, der var forpustede! Jeg tror, at vi allerede dér var solgt.

Hendes udstråling gjorde indtryk. Anns måde at anskue mad, helbred og energiopladning i det hele taget var ‘second to none’ i forhold til alt, hvad vi tidligere havde stiftet bekendtskab med. Hun var autodidakt, men fra sit eget liv og fra de patienter hun hjalp, vidste hun, hvad fermenterede kornprodukter og grøntsager kan gøre for mennesker.

Det, vi tog med os fra det uforglemmelige møde med den usædvanligt livfyldte og anderledes tænkende kvinde, var inspirationen til at spise den her grønne energigrød. Den har nu været vores daglige morgenmad lige siden.

Vi spiser den sammen med en portion friske, optøede eller tørrede bær og et surmælksprodukt. Resten af dagen spiser vi varieret – også varmebehandlet mad, men altid en eller flere portioner råkost.

Og udtrykt i beskedenhed: for vores familie har det været en stærk investering i vores hverdag – en hverdag fyldt med energi og gå-på-mod og fravær af kronisk sygdom.”

© I FORM og Politikens Forlag

Læs mere i “Tarme i topform”

Opskriften på “Professorens grønne grød” blev først bragt i bogen “Tarme i topform”, udgivet af I FORM og Politikens forlag. Den er skrevet af Oluf Borbye Pedersen og klinisk diætist og redaktionschef på I FORM, Irene Brøndum. Bogen indeholder også tarmvenlige opskrifter udviklet af Majbritt Louring Engell.
Læs mere om bogen her