Kødfri proteiner
Vegetarmad, vegansk kost og andre kødfri diæter hitter stort. Men hvordan kan man være sikker på at få protein nok, når ens måltid er uden kød? Det er ganske nemt! Her får du 8 gode bud på kødfrie proteinkilder.
Vegetarmad, vegansk kost og andre kødfri diæter hitter stort. Men hvordan kan man være sikker på at få protein nok, når ens måltid er uden kød? Det er ganske nemt! Her får du 8 gode bud på kødfrie proteinkilder.
6 g protein pr. 100 g
Blandt de friske grøntsager er ærterne et pletskud. En god portion dækker snildt 15-20 procent af hele dagsbehovet og giver dig desuden en masse C-vitamin.
Vitaminet er en af nøglerne i kroppens opbygning af stærke led og sener, så for dig, der styrketræner, er der dobbelt bonus ved at smække ærter på tallerkenen.
26 g protein pr. 100 g
20 procent mere protein end i et stykke magert oksekød er slet og ret imponerende.
Muskelbyggestenene får tilmed følgeskab af enorme mængder jern. Det er et kæmpe plus, da kød er en af de bedste kilder til netop jern, som er så vigtigt for vores blodproduktion.
Sørg for at spise nogle C-vitaminrige grøntsager sammen med dine linser. Det hjælper kroppen med at optage mineralet.
LÆS OGSÅ: Spis linser i lange baner
5,5 g protein pr. 100 g
Den buskede grøntsags indhold af antioxidanter har gjort den populær i det sunde køkken.
En betydelig fordel ved den grønne favorit er også, at den er særdeles rig på proteiner.
Spiser du et par hundrede gram til aftensmaden, dækker det 15 procent af hele dit dagsbehov for proteiner. Som bonus får du et væld af styrkende plantestoffer og fordøjelsesfremmende kostfibre.
20 g protein pr. 100 g
Mens friske grønne bønner er relativt fattige på proteiner, er det en helt anden sag med de tørrede bønner.
Det gælder, uanset om de er hvide eller brune. Ud over proteinerne glimrer de tørrede bønner ved deres høje fiberindhold og et hav af vitaminer og mineraler.
Vil du spise mere vegetarisk til aftensmad? Find flere sunde vegetar opskrifter her
8 g protein pr. 100 g
Sojabønneosten er en fantastisk køderstatning, fordi konsistensen minder lidt om kød.
På proteinsiden er den god, men vær opmærksom på, at proteinindholdet trods alt kun er omkring 40 procent af kødets.
Hvad spiser en veganer, vegetar og fleksitar?
LÆS OGSÅ: Tofu – lær at bruge den klimavenlige råvare
13,5 g protein pr. 100 g
De små frø egner sig fremragende som alternativ til ris og bulgur, enten til at komme i salaten eller som bund under sovsen.
Ud over at være rige på kulhydrater er frøene også en imponerende leverandør af proteiner. Andre kvaliteter tæller sunde omega-3-fedtsyrer, masser af kostfibre, store mængder jern samt diverse andre mineraler og vitaminer.
26 g protein pr. 100 g
Parkér frygten for fedtet. Jordnødden giver dig både masser af proteiner og en række andre stoffer af den sundeste skuffe.
Hertil hører superfedtet MUFA, der både forkæler kredsløbet og hjælper dig af med mavefedtet, E-vitamin, som er en kraftfuld antioxidant, og B-vitaminet niacin, der spiller en afgørende rolle i nervernes funktion, stofskiftet og meget andet.
Hvis dit mål er at leve kødfrit, men du i øvrigt er villig til at inkludere andre animalske råvarer i din kost, åbner der sig et væld af sublime proteinkilder.
Her er nogle af de bedste (pr. 100 g):