Sund og cremet kartoffel-porre-suppe med bacon

30 minutter
358 kcal

Den smager godt, den mætter og varmer, den er tilmed nem og billig og et hit hos hele familien. Vælger du vores opskrift, er den endda også sund. Sååå, skal du ha' kartoffel-porre-suppe til aftensmad?

En skål kartoffel-porre-suppe med topping af bacon, æbletern og græskarkerner

KARTOFFEL-PORRE-SUPPE – er der ikke meget farve over i sig selv. Så giv den endelig gas med en kulørt og indbydende topping. fx persille, æbletern
og bacon.

© wichmann+bendtsen

Sund og cremet kartoffel-porre-suppe med bacon

Der findes mange opskrifter på den populære suppe, men udgangspunktet for vores har været, at den skulle være sund, cremet og smage godt. Og hvis vi selv skal sige det, er det lykkedes ret så godt. Tag os bare på ordet ...

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 250 g kartofler
  • 1 porrer
  • ¼ blomkål
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ liter grøntsagsbouillon
  • ¼ tsk. stødt muskatnød
  • 1 dl madlavningsfløde
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Topping:

  • 60 g kalkunbacon
  • 2 spsk. græskarkerner
  • ½ æble
  • Friske krydderurter

Sådan gør du

  • Hak skrællede kartofler, porrer og blomkål groft.
  • Kom alle ingredienser på nær fløden i en gryde, og bring i kog. Lad suppen simre under låg i 20 min., til grøntsagerne er møre.
  • Blend suppen.
  • Tilsæt fløde, og kog op. Smag til med salt og peber.
  • Steg bacon sprødt på en tør pande. Tilsæt græskarkerner, og steg, til de begynder at poppe.
  • Skær æblet i tern, og hak krydderurterne groft. Servér kartoffel-porre-suppen med æbletern, bacon, græskarkerner og krydderurter.

TIP Her har vi brugt persille i toppingen, men frisk timian eller purløg vil også være et godt valg.

TIP Husk at lægge låg på gryden, når suppen koger, så bruger du mindre strøm.


Hjemme hos os er kartoffel-porre-suppe en yderst populær ret, og jeg laver altid en kæmpe balje, så der er nok til flere dage – og måske endda lidt tilovers til at fryse ned. På den måde har jeg – selv på travle dage – både nem og sund mad. Og dét er måske faktisk det allerbedste ved favoritsuppen.

I sig selv er kartoffel-porre-suppe dog også ret nem at lave. Dét, du skal bruge mest tid på, er at skrælle kartofler, og det kan du jo passende sætte børnene til – hvis du har nogen – eller de kan skrælles dagen før. Så lader du bare kartoflerne overnatte i en gryde med vand.

Få flere tips til at lave nemmere, sundere og bedre suppe her.

1 Hvordan laver man sund kartoffel-porre-suppe?


TIP 1: Spar på fløden

Fløde runder suppen godt af, men du kan sagtens lave den uden. Tæller du kalorier, kan du helt erstatte fløde med ekstra bouillon. Og plejer du at bruge piskefløde, er det også en god byttehandel at lave suppen med madlavningsfløde eller mælk. Herved sparer du ikke alene kalorier, men også en del af det usunde mættede fedt.

TIP 2: Kom grove grøntsager i

Lyse grøntsager og rodfrugter er et godt indslag i suppegryden. Du kan fx tilsætte selleri, blomkål, persillerod eller pastinak til suppen. Grøntsagerne bidrager med god smag og indeholder alle flere mættende kostfibre end kartoflen. Søde kartofler kan også bruges.

Læs også: Hvorfor er pastinak sund?

TIP 3: Servér med sund topping

Kom gerne flere forskellige toppings oven på suppen. En topping må gerne mætte, men det er også lækkert, hvis der både er noget sprødt, noget salt og noget farverigt på toppen.

Salte, sprøde toppings

  • Ristede saltmandler
  • Ristede kikærter, evt. med lidt cayennepeber
  • Rugbrødscroutoner

Fyldige toppings

  • Små ovn- eller panderistede tern af kartoffel, selleri eller persillerod
  • Æbletern
  • Ristede svampe
  • Små, ristede blomkålsbuketter

Farverige toppings

  • Grofthakket persille
  • Hakket purløg
  • Frisk timian
  • Fintsnittet porre

Undgå madspild – brug skrællerne

Sørger du for at skylle og skrubbe kartoflerne godt, inden du skræller, kan du bruge skrællerne og lave de lækreste chips. Brug dem som topping på din suppe, eller servér dem ved siden af.

Læs også: Må man spise kartofler med spirer?

Sådan gør du

  • Dup kartoffelskrællerne helt tørre, og vend dem med lidt olivenolie, groft salt og peber.
  • Fordel skrællerne i et tyndt lag på bagepapir på en bageplade.
  • Bag dem ved 200 gr. varmluft i ovnen i ca. 15 min., eller til de er gyldne og sprøde. Hold øje til sidst, så skrællerne ikke bliver brændte.

TIP 4: Byt bacon ud

Nu er det jo ikke nogen lov, at der SKAL bacondrys på en kartoffel-porre-suppe, men den salte, røgede smag klæder nu den milde suppe rigtig godt.

  • Vil du gerne spare kalorier, er et godt tip at vælge parmaskinke, som du rister sprødt på en tør pande.
  • Vil du gerne undgå rødt kød (alt kød fra firbenede dyr), er et godt alternativ kalkunbacon. Her sparer du også kalorier samt mættet fedt.
  • Er du vegetar eller veganer, eller vil du bare gerne skære ned på dit kødindtag, kan du i stedet bruge kikærter, som du rister på panden i lidt olivenolie og fx røget paprika, cayennepeber eller bare groft salt.

2 Hvordan laver jeg vegansk kartoffel-porre-suppe?


Hovedingredienserne i suppen – kartofler og porrer – er veganske, men der er et par andre ingredienser, du skal være opmærksom på.

  • Til vegetaren: Brug grøntsagsbouillon i suppen i stedet for hønsebouillon, og top med fx ristede kikærter i stedet for bacon.
  • Til veganeren: Brug grøntsagsbouillon i stedet for mælk eller fløde. Vil du gerne have en mere cremet konsistens, kan du lave suppen med kokosmælk. Vælg en vegansk topping, fx kerner eller svampe.

Prøv også: Sund jordskokkesuppe med hvide bønner og persille

Find flere opskrifter på kartoffelsuppe her

Kartoffel-porre suppe med bacon
© wichmann+bendtsen

Cremet kartoffel-porresuppe med kalkunbacon og croutoner

Prøv vores cremede suppe med kalkunbacon, croutoner og frisk timian.

Find opskriften her

Kartoffelsuppe med kikæerter

Kartoffelsuppe med kikærter

Varmende, cremet og spækket med kostfibre, denne kartoffelsuppe er ikke bare lækker, den er også både sund og billig.

Find opskriften her

Suppekur - kartoffelsuppe
© wichmann+bendtsen

Sød kartoffelsuppe med blomkål, chili og ingefær

Denne velsmagende suppe fylder hele kroppen med varme og energi. Perfekt som aftensmad på en grå og kedelig hverdag.

Find opskriften her

3 Hvor mange kalorier er der i kartoffel-porre-suppe?


I vores version af kartoffel-porre-suppe er der 358 kcal pr. person.

I opskriften er der brugt madlavningsfløde og kalkunbacon for at holde energiindholdet nede. Bruger du en opskrift med piskefløde og almindelig bacon, vil du få en del flere kalorier. Det samme gælder, hvis du spiser brød til.

Ønsker du mere mæthed for relativt få kalorier, så tilsæt flere grove grøntsager som pastinak og blomkål, brug kikærter som fyld, og lav evt. rugbrødscroutoner til.

4 Hvilken slags tilbehør kan man servere til?


Ud over forskellige slags topping er det oplagt at servere groft brød til suppen.

Har du travlt, er en let løsning ristet rugbrød.

Har du god tid, kan du fx bage vores luftige, glutenfri skyrboller med squash. Eller hvad med grove gulerodsbrud med solsikkekerner?

Boller med squash
© wichmann+bendtsen

Luftige, glutenfri skyrboller med revet squash

Vores bedste opskrift på hjemmelavede boller uden gluten, men med squash, der gør dem luftige.

Find opskriften her

gulerodsbrud
© Betina Hastoft

Nemme grove gulerodsbrud med solsikkekerner

Gulerodsbrud er et hit. Og det forstår vi godt. Prøv vores lidt sundere grove version med fuldkorn og sprøde solsikkekerner.

Find opskriften her

5 Hvordan blender man suppen?


Brandvarm suppe er ikke sjovt at få på huden, så vær forsigtig og fokuseret, når du blender.

© iStock

Med almindelig blender

  • Stil dit blenderglas ned i håndvasken, og placér suppegryden ved siden af på køkkenbordet på en bordskåner.
  • Brug en stor suppeske til at øse suppen over i blender-glasset.
  • Fyld kun blenderglasset en tredjedel ad gangen – også selvom du så må blende flere gange.
  • Læg låget på blenderglasset, læg en hånd oven på låget, og blend, til suppen er jævn.
  • Hæld den blendede suppe over i en ny gryde, og fortsæt sådan, til det hele er blendet.
  • Varm din kartoffel-porre-suppe godt igennem under konstant omrøring.

TIP Når du er færdig, kan du hælde varmt vand med en dråbe opvaskemiddel i blenderglasset. Blend et øjeblik. Så er opvasken næsten klaret!

© iStock

Med stavblender

  • Tag suppegryden af komfuret, og stil den ned i håndvasken, så du har en god arbejdshøjde.
  • Kom stavblenderen ned i gryden, så den næsten rører bunden.
  • Brug evt. et grydelåg som skjold, så du er sikker på, at suppen ikke sprøjter. Start forsigtigt ud.
  • Bevæg blenderen lidt rundt og evt. forsigtigt lidt op og ned, så du får det hele blendet. Hele blenderhovedet skal være nede i suppen, når du blender. Tag blenderen ud af stikket, før du rengør den.
  • Varm din suppe godt igennem under konstant omrøring.

TIP Gør blenderen ren med det samme. Stik hovedet ned i et glas vand tilsat opvaskemiddel, blend – og voila!

Begge typer blendere kan benyttes. Generelt bliver suppen mest glat i den almindelige blender.

TIP Vil du gerne have noget at tygge på, så tag nogle af de kogte kartoffeltern fra, inden du blender.

6 Kan man lave kartoffel-porre-suppe uden en blender?


Det er klart nemmest med en blender, men du kan godt lave suppen uden. Konsistensen bliver så bare ikke helt så cremet, ligesom du må leve med små stykker porre.

Har du en håndmixer, så brug den – hvis ikke, er du måske så heldig at have et manuelt kartoffelmoserredskab. Er det heller ikke tilfældet, må du bruge en grydeske eller lignende.

Sådan gør du

  • Hæld det meste af bouillonen over i en anden gryde. Mos de godt udkogte kartoffeltern med den resterende bouillon med en håndmixer på laveste hastighed eller et håndredskab. Pas godt på, det ikke sprøjter.
  • Tilsæt den resterende væske lidt efter lidt, mens du rører. Varm suppen igennem til sidst, og smag til.

Godt køkkenudstyr til kartoffel-porre-suppe

© iStock
  • En skrællekniv
  • En stor gryde med låg
  • En blender, evt. stavblender
  • En snittekniv
  • Et spækbræt

7 Hvorfor bliver min suppe klistret?


Sandsynligvis skyldes det stivelsen i de kartofler, du har brugt. Det er bedst at bruge almindelige spisekartofler og ikke bagekartofler til kartoffel-porre-suppe. Så får du nemlig stivelse nok til, at suppen jævnes, men ikke så meget, at den bliver helt klistret.

Suppen kan også blive klistret af for meget forarbejdning, så blend kun lige, til du har opnået den ønskede konsistens.

8 Kan man genopvarme suppen dagen efter?


Sagtens! Men tilsæt evt. lidt ekstra bouillon eller madlavningsfløde, og rør konstant i gryden. Suppen brænder nemt på under genopvarmning.

9 Kan man fryse kartoffel-porre-suppe?


Det kan du tro. Suppen er meget fryseegnet, så find endelig den store suppegryde frem, når du nu alligevel skal i gang, og lav en stor portion.

Kartoffel-porre-suppe kan godt have tendens til at skille lidt efter optøning, men rører du grundigt under opvarmningen, skal den nok blive fin igen. Det kan også anbefales at give suppen en hurtig tur i blenderen igen efter opvarmning.

Sådan fryser du suppen ned

  • Køl suppen hurtigt af, gerne på køl. Fordel suppen i passende portioner i dobbelte fryseposer, skriv dato på poserne, og frys ned.
  • Du kan naturligvis også fryse suppen ned i bøtter, men poser er mere fleksible og nemmere at få plads til i en presset fryser.
  • Holdbarhed i fryser: Kartoffel-porre-suppe kan ca. holde sig i 3 måneder i fryseren.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 01/2024