Sund og cremet kartoffel-porre-suppe med bacon
Den smager godt, den mætter og varmer, den er tilmed nem og billig og et hit hos hele familien. Vælger du vores opskrift, er den endda også sund. Sååå, skal du ha' kartoffel-porre-suppe til aftensmad?
Den smager godt, den mætter og varmer, den er tilmed nem og billig og et hit hos hele familien. Vælger du vores opskrift, er den endda også sund. Sååå, skal du ha' kartoffel-porre-suppe til aftensmad?
Der findes mange opskrifter på den populære suppe, men udgangspunktet for vores har været, at den skulle være sund, cremet og smage godt. Og hvis vi selv skal sige det, er det lykkedes ret så godt. Tag os bare på ordet ...
TIP Her har vi brugt persille i toppingen, men frisk timian eller purløg vil også være et godt valg.
TIP Husk at lægge låg på gryden, når suppen koger, så bruger du mindre strøm.
Hjemme hos os er kartoffel-porre-suppe en yderst populær ret, og jeg laver altid en kæmpe balje, så der er nok til flere dage – og måske endda lidt tilovers til at fryse ned. På den måde har jeg – selv på travle dage – både nem og sund mad. Og dét er måske faktisk det allerbedste ved favoritsuppen.
I sig selv er kartoffel-porre-suppe dog også ret nem at lave. Dét, du skal bruge mest tid på, er at skrælle kartofler, og det kan du jo passende sætte børnene til – hvis du har nogen – eller de kan skrælles dagen før. Så lader du bare kartoflerne overnatte i en gryde med vand.
Få flere tips til at lave nemmere, sundere og bedre suppe her.
Fløde runder suppen godt af, men du kan sagtens lave den uden. Tæller du kalorier, kan du helt erstatte fløde med ekstra bouillon. Og plejer du at bruge piskefløde, er det også en god byttehandel at lave suppen med madlavningsfløde eller mælk. Herved sparer du ikke alene kalorier, men også en del af det usunde mættede fedt.
Lyse grøntsager og rodfrugter er et godt indslag i suppegryden. Du kan fx tilsætte selleri, blomkål, persillerod eller pastinak til suppen. Grøntsagerne bidrager med god smag og indeholder alle flere mættende kostfibre end kartoflen. Søde kartofler kan også bruges.
Læs også: Hvorfor er pastinak sund?
Kom gerne flere forskellige toppings oven på suppen. En topping må gerne mætte, men det er også lækkert, hvis der både er noget sprødt, noget salt og noget farverigt på toppen.
Nu er det jo ikke nogen lov, at der SKAL bacondrys på en kartoffel-porre-suppe, men den salte, røgede smag klæder nu den milde suppe rigtig godt.
Hovedingredienserne i suppen – kartofler og porrer – er veganske, men der er et par andre ingredienser, du skal være opmærksom på.
Prøv også: Sund jordskokkesuppe med hvide bønner og persille
I vores version af kartoffel-porre-suppe er der 358 kcal pr. person.
I opskriften er der brugt madlavningsfløde og kalkunbacon for at holde energiindholdet nede. Bruger du en opskrift med piskefløde og almindelig bacon, vil du få en del flere kalorier. Det samme gælder, hvis du spiser brød til.
Ønsker du mere mæthed for relativt få kalorier, så tilsæt flere grove grøntsager som pastinak og blomkål, brug kikærter som fyld, og lav evt. rugbrødscroutoner til.
Ud over forskellige slags topping er det oplagt at servere groft brød til suppen.
Har du travlt, er en let løsning ristet rugbrød.
Har du god tid, kan du fx bage vores luftige, glutenfri skyrboller med squash. Eller hvad med grove gulerodsbrud med solsikkekerner?
Brandvarm suppe er ikke sjovt at få på huden, så vær forsigtig og fokuseret, når du blender.
Det er klart nemmest med en blender, men du kan godt lave suppen uden. Konsistensen bliver så bare ikke helt så cremet, ligesom du må leve med små stykker porre.
Har du en håndmixer, så brug den – hvis ikke, er du måske så heldig at have et manuelt kartoffelmoserredskab. Er det heller ikke tilfældet, må du bruge en grydeske eller lignende.
Sådan gør du
Sandsynligvis skyldes det stivelsen i de kartofler, du har brugt. Det er bedst at bruge almindelige spisekartofler og ikke bagekartofler til kartoffel-porre-suppe. Så får du nemlig stivelse nok til, at suppen jævnes, men ikke så meget, at den bliver helt klistret.
Suppen kan også blive klistret af for meget forarbejdning, så blend kun lige, til du har opnået den ønskede konsistens.
Sagtens! Men tilsæt evt. lidt ekstra bouillon eller madlavningsfløde, og rør konstant i gryden. Suppen brænder nemt på under genopvarmning.
Det kan du tro. Suppen er meget fryseegnet, så find endelig den store suppegryde frem, når du nu alligevel skal i gang, og lav en stor portion.
Kartoffel-porre-suppe kan godt have tendens til at skille lidt efter optøning, men rører du grundigt under opvarmningen, skal den nok blive fin igen. Det kan også anbefales at give suppen en hurtig tur i blenderen igen efter opvarmning.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 01/2024