Sunde og lækre tærte-opskrifter
Alle elsker tærte, og vores broccolitærte med kylling er også nem at holde af. Få den lækre opskrift her, og tjek vores mange tips til sunde madtærter, du kan servere til aftensmad.
Alle elsker tærte, og vores broccolitærte med kylling er også nem at holde af. Få den lækre opskrift her, og tjek vores mange tips til sunde madtærter, du kan servere til aftensmad.
Det er ikke svært at lave en lækker tærte, heller ikke hvis du som i denne opskrift laver tærtedejen selv. Og selvom der er en god klat smør i dejen, er denne skønne tærte både sund og rimelig kaloriefattig. Fyldet kan du let variere – her er det med broccoli og kylling.
TIPS!
Top evt. med tynde skiver af rødløg og frisk timian, og servér gerne en stor skål salat til.
Tærten er også supergod kold, fx i madpakken. Den kan sagtens holde sig et par dage på køl.
Tærte til aftensmad kan være en ret fed fornøjelse. Der er mange grunde til at være vild med madtærte. Den sprøde bund og kant, det varme, bløde fyld – og ikke mindst gratineringen på toppen.
Brug resterne fra køleskabet og glæd dig over den tilfredsstillelse, som det er at undgå madspild. Og så kan ovnmad altså bare “noget”. For når maden først er smækket ind i varmen, har du fri i en god halv times tid. Fedt! Skulle du være så heldig, at der er et stykke tærte eller to tilovers, så er der dejlig mad til madpakken dagen efter.
Er du også til tærter – især de knap så fede tærter – så får du her masser af tips, der både gør det nemmere og sundere at servere tærte til aftensmad. Har du en time, kan du lægge ud med vores lækre broccolitærte med hjemmelavet bund. Har du knap så lang tid, så brug en færdigkøbt tærtedej. Begge varianter bliver et hit.
Kalorielet er ikke altid lig med sund, selvom der er visse overlap. Vil du lave sund tærte, er der et par tricks, og dem får du her.
Det kan du sagtens. Er du glutenallergiker, eller forsøger du af andre årsager at styre uden om gluten, behøver du ikke at blive snydt for en god tærte.
Her får du en opskrift, hvor vi har erstattet klassisk hvedemel med glutenfri havregryn, mandelmel og loppefrø:
Æggemassen er svær at komme uden om, men herefter er det kun fantasien, der sætter grænsen.
KØD I TÆRTE
Alle kødrester er gode, kylling, oksesteg, skinke, hamburgerryg og svinekam.
FISK I TÆRTE
Laks er supervelegnet, både i fersk og røget udgave.
GRØNTSAGER I TÆRTE
De fleste grøntsager kan bruges. Især broccoli, porrer, blomkål, spinat, tomater, champignoner, peberfrugter, majs, løg, asparges og kogte kartofler i tern er populært som tærtefyld. Husk, at stokken fra såvel broccoli som blomkål sagtens kan bruges.
BÆLGFRUGTER I TÆRTE
Her er der også frit valg. Brug fx kidneybønner, hvide bønner, kikærter og linser.
Ja, du kan sagtens lave en vegetartærte, og det er endda ret nemt. Finder du en god opskrift, som dog indeholder kød eller fisk, fjerner du det blot fra opskriften og erstatter det med en anden god og mættende proteinkilde.
Vegetarisk tærtefyld med proteiner:
En klassisk tærte indeholder både smør, æg og mælk og ofte også ost, så tærte er måske ikke lige det mest oplagte valg for en veganer. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at lave en vegansk tærte.
Hav altid en rulle færdigkøbt tærtedej fra supermarkedet i dit køleskab. Så slipper du både for at lave en dej og rulle den ud. Så skal du bare piske en æggemasse sammen og skære dit yndlingsfyld – eller dine rester – i passende små stykker.
Vælg gerne en tærtedej med fuldkorn, så får du sunde kostfibre med i købet.
En blød tærtebund er kikset. Heldigvis kan du med nogle få tricks sikre dig en sprød tærtebund HVER gang.
Til tærter er det godt at bruge mel med et lavt proteinindhold; kig efter “kagemel” i supermarkedet. Dermed hæver dejen ikke så meget, hvilket er godt, når man går efter en flad, sprød tærtebund. Mel med et højt proteinindhold er derimod rigtig godt til brød – men det er en helt anden historie ...
Brugen tærteform af metal. Den leder varmen hurtigere fra ovn til dej end en tærteform af glas eller porcelæn.
Forbag din tærtebund i ca. 15 min., inden fyldet kommes på.
Bruger du bagebønner til at holde dejen på plads under forbagningen, så fjern bønnerne efter ca. 10-15 min., og bag så bunden 10 min. mere.
Når du tager tærtebunden ud af ovnen fra forbagningen, pensler du bunden med sammenpisket æg. Dermed “forsegler” du bunden, hvilket gør den mere sprød. Lad æggepenslingen lige sætte sig et øjeblik, inden du hælder æggemasse og fyld på tærtebunden og bager den færdig i ovnen.
Der er to gode løsninger her, og du kan sagtens bruge dem begge.
Her skal du igen have fat i bagebønner – enten de keramiske fra isenkræmmeren eller nogle af dine tørrede bønner i køkkenskuffen. For ligesom bagebønnerne forhindrer, at dejen buler op under forbagningen, så forhindrer de også dejen i at trække sig sammen under bagningen, og dermed at kanten glider ned. Smart!
Har du hverken den ene eller anden slags bønner, er der to andre metoder:
Til den perfekte mørdej til en madtærte skal du bruge fire ingredienser: mel, vand, salt og fedtstof – og så gælder det ellers om at røre så lidt ved dejen som muligt med dine hænder og holde dejen så kold som muligt.
Skal du bage en desserttærte, skal du også tilsætte sukker til dejen, men ellers er fremgangsmåden helt den samme
Ja, det kan du godt – både som en hel tærte og som stykker, hvis der blev noget til overs fra aftensmaden.
Du kan dog risikere, at bunden bliver lidt blød ved genopvarmning. Vil du undgå dette, så nøjes med at forbage tærtebunden, og frys denne ned. Så er det kun fyldet, du skal fikse på dagen.
Regn med, at din tærte skal bage i 30-40 min., hvis din tærtebund er forbagt. Hvis æggemassen stadig er flydende, skal du bage din tærte lidt længere. Stik evt. i æggemassen med en gaffel for at vurdere, om den er blevet fast.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 04/2023