Sunde og lækre tærte-opskrifter

1 time
430 kcal

Alle elsker tærte, og vores broccolitærte med kylling er også nem at holde af. Få den lækre opskrift her, og tjek vores mange tips til sunde madtærter, du kan servere til aftensmad.

Brokkolipai med kylling

ALLE ELSKER PAI – – også til middag. Vår nydelige brokkolipai med kylling kommer til å bli en ny hverdagsfavoritt.

© wichmann+bendtsen

Broccolitærte med kylling

Det er ikke svært at lave en lækker tærte, heller ikke hvis du som i denne opskrift laver tærtedejen selv. Og selvom der er en god klat smør i dejen, er denne skønne tærte både sund og rimelig kaloriefattig. Fyldet kan du let variere – her er det med broccoli og kylling.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Personer

Tærtebund

  • 25 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 30 g grahamsmel
  • ⅓ dl koldt vand
  • ½ tsk. havsalt

Æggemasse

  • æg
  • 1 dl mælk
  • ½ tsk. havsalt
  • lidt sort peber

Fyld

  • 150 g kyllingebryst
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 125 g broccoli

Til anretning

  • ¼ rødløg
  • frisk timian

Sådan laver du broccoli-tærte:

  • Varm ovnen op til 180 gr.
  • Smuldr smørret ud i de to slags mel, brug gerne en kniv til dette frem for dine hænder.
  • Tilsæt vand og salt. Saml tærtedejen hurtigt uden at ælte. Har du tid, så stil gerne dejen på køl en halv times tid.
  • Rul dejen ud, og kom den i en tærteform (ca. 22 cm i diameter).
  • Prik bunden med en gaffel, så dejen ikke hæver op i ovnen. Forbag bunden i 15 min.
  • Skær kylling i små tern, og steg på en varm pande i olie i 5 min.
  • Del broccoli i små buketter.
  • Bland æg, mælk, salt og peber sammen.
  • Kom broccoli og kylling på den forbagte tærtebund, hæld æggemassen over, og bag i yderligere ca. 35 min.

TIPS!

  • Top evt. med tynde skiver af rødløg og frisk timian, og servér gerne en stor skål salat til.

  • Tærten er også supergod kold, fx i madpakken. Den kan sagtens holde sig et par dage på køl.


Tærte til aftensmad kan være en ret fed fornøjelse. Der er mange grunde til at være vild med madtærte. Den sprøde bund og kant, det varme, bløde fyld – og ikke mindst gratineringen på toppen.

Brug resterne fra køleskabet og glæd dig over den tilfredsstillelse, som det er at undgå madspild. Og så kan ovnmad altså bare “noget”. For når maden først er smækket ind i varmen, har du fri i en god halv times tid. Fedt! Skulle du være så heldig, at der er et stykke tærte eller to tilovers, så er der dejlig mad til madpakken dagen efter.

Er du også til tærter – især de knap så fede tærter – så får du her masser af tips, der både gør det nemmere og sundere at servere tærte til aftensmad. Har du en time, kan du lægge ud med vores lækre broccolitærte med hjemmelavet bund. Har du knap så lang tid, så brug en færdigkøbt tærtedej. Begge varianter bliver et hit.

Læs mere om tærte

1 Hvordan laver man en sundere tærte?


Kalorielet er ikke altid lig med sund, selvom der er visse overlap. Vil du lave sund tærte, er der et par tricks, og dem får du her.

Sundere tærte

FLERE KOSTFIBRE

  • Fuldkornsmel. En del af hvedemelet til din tærtebund kan du erstatte med grahamsmel, fuldkornsmel eller blendet havregryn. Dermed får du flere kostfibre og mere mæthed. Da grove meltyper suger mere væske end almindeligt mel, skal du sandsynligvis bruge lidt mere væde.

  • Ærter. De små grønne kugler er en af de mest fiberrige grøntsager, så kom endelig en god håndfuld ærter eller to i dit fyld. Ærterne må gerne være frosne.

FLERE PROTEINER

  • Hytteost. Æggemassen bidrager i sig selv med gode mættende proteiner, men blander du hytteost i, øger du proteinindholdet betragteligt.

  • Kylling. Spiser du kød, er kylling i tern et godt bud på flere proteiner i dit tærtefyld. Blev der en rest kød tilovers fra aftensmaden i går, så brug endelig den.

  • Bælgfrugter. Vil du undgå kød, er bælgfrugter et godt proteinvalg, fx kikærter, linser eller kidneybønner.

MINDRE MÆTTET FEDT

  • Koldpresset olie. I en klassisk tærtebund er der smør, men skift evt. dele af det ud med oliven- eller rapsolie.
  • Skummetmælk. I stedet for fløde i æggemassen kan du helt fint bruge en fedtfattig mælk som skummet- eller minimælk.
  • Lufttørret skinke. Bacon og chorizopølse er populært i tærter, men lufttørret skinke, fx parmaskinke, er tæt på at give den samme salte smag.

5 byttehandler, der letter din tærte

Butterdej, fløde, bacon og ost sender kalorierne på himmelflugt. Se her, hvad du kan komme i din tærte i stedet.

Butterdej ➡️ Fillodej i tærten

Butterdej bugner af smør og rummer derfor langt over 20 g fedt pr. 100 g dej. Fillodej har ligesom butterdej mange tynde, fine lag og bliver supersprød, men til gengæld får du næsten intet fedt – typisk kun 2 g pr. 100g, så du sparer lidt kalorier ved at vælge fillodejen.

Fløde ➡️ Mælk i tærten

Du sparer masser af kalorier, hvis du dropper piskefløden eller madlavningsfløden. Brug mælk i stedet, og kompensér for den manglende fede smag ved at skrue op for krydderier, hvidløg og krydderurter i din æggemasse.

Bacon ➡️ Lufttørret skinke i tærten

Der er mindre fedt og dermed færre kalorier i lufttørret skinke end i bacon. Og da skiverne er skåret ultratyndt, bruger du typisk mindre mængder skinke end bacon. Tørsteg gerne skinken lidt på panden først, så du får den salte smag endnu mere frem.

Feta ➡️ Hytteost i tærten

Hytteost er ret genialt i æggemassen i din tærte. Ud over at du sparer langt over halvdelen af kalorierne, bidrager hytteosten til en lækker, let og cremet konsistens, som feta ikke kan matche. Fetaen bidrager til gengæld med en saltet smag, som krydderier let kan råde bod på.

Tærte alene ➡️ Spis salat til tærten

Grøntsager rummer langt færre kalorier end din tærte – også selvom du skærer ned på fx fløde og bacon. Lav gerne en ekstra mættende salat med kål og evt. bælgfrugter, fx lilla spidskål, grønkål, edamamebønner, ristede kikærter og rød peber, og spis den til.

Find inspiration til salater lige her

2 Kan man lave en tærte uden mel og gluten?


Det kan du sagtens. Er du glutenallergiker, eller forsøger du af andre årsager at styre uden om gluten, behøver du ikke at blive snydt for en god tærte.

Her får du en opskrift, hvor vi har erstattet klassisk hvedemel med glutenfri havregryn, mandelmel og loppefrø:

Glutenfri tærtebund fyld

GLUTENFRI TÆRTEBUND OPSKRIFT – Her er den glutenfri tærtebund fyldt med tomat, løg, spinat, hytteost og oregano.

© wichmann+bendtsen

Tærte uden mel og gluten

  • 2 dl havregryn, glutenfri
  • 2 dl mandelmel
  • 1⁄2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. loppefrøskaller, pulveriserede
  • 1 æg
  • 4 spsk. vand
  • Havsalt

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 175 gr. varmluft.
  2. Ælt ingredienserne til dejen sammen, lad den stå i 10 min., og pres den så ud i en tærteform.
  3. Stik bunden med en gaffel, og forbag den i 10-15 min.
  4. Kom fyldet på, og bag tærten færdig i 45 min.

3 Hvilket fyld kan man komme i tærte?


Æggemassen er svær at komme uden om, men herefter er det kun fantasien, der sætter grænsen.

  • KØD I TÆRTE
    Alle kødrester er gode, kylling, oksesteg, skinke, hamburgerryg og svinekam.

  • FISK I TÆRTE
    Laks er supervelegnet, både i fersk og røget udgave.

  • GRØNTSAGER I TÆRTE
    De fleste grøntsager kan bruges. Især broccoli, porrer, blomkål, spinat, tomater, champignoner, peberfrugter, majs, løg, asparges og kogte kartofler i tern er populært som tærtefyld. Husk, at stokken fra såvel broccoli som blomkål sagtens kan bruges.

  • BÆLGFRUGTER I TÆRTE
    Her er der også frit valg. Brug fx kidneybønner, hvide bønner, kikærter og linser.

4 Tærte opskrifter


Tærte opskrifter

Porretærte

Porre-spinattærte med skinke og filodej – En tærte, der mætter rigtig godt og længe.

Se opskriften her

spinattærte

Spinattærte

Prøv denne sunde og lækre spinattærte, som kan laves på bare 25 minutter.

Se opskriften her

tomattærte

Tomattærte

Tomattærte med svampe og basilikum er en middagsfavorit der kan gemmes til brunchen.

Se opskriften her

Rabarbertærte

Du kan roligt forvente klapsalver, når du serverer denne smukke upside-down rabarbertærte med skyrcreme for dine gæster.

Se opskriften her

Græskartærte

En nem og lækker dessert.

Se opskriften her

5 Kan man lave en vegetar tærte?


Ja, du kan sagtens lave en vegetartærte, og det er endda ret nemt. Finder du en god opskrift, som dog indeholder kød eller fisk, fjerner du det blot fra opskriften og erstatter det med en anden god og mættende proteinkilde.

Vegetarisk tærtefyld med proteiner:

  • Kikærter, linser eller andre bælgfrugter
  • Parmesanost
  • Ærter
  • Broccoli
  • Portobellosvampe

6 Kan man lave en vegansk tærte?


En klassisk tærte indeholder både smør, æg og mælk og ofte også ost, så tærte er måske ikke lige det mest oplagte valg for en veganer. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at lave en vegansk tærte.

  • I stedet for smør i tærtedejen kan du bruge olie.
  • I stedet for æg i tærtefyldet kan du bruge planteæg, som er et pulver lavet bl.a. på kikærter og kartofler, og som røres op med vand. En tærte med planteæg i fyldet skal typisk bage i noget kortere tid end en tærte med almindeligt æggefyld.
  • I stedet for ost i tærtefyldet kan du bruge plantebaseret ost eller gærflager.
  • I stedet for mælk eller fløde i tærtefyldet kan du bruge plantemælk.

7 Hvordan laver man nemt en tærte?


Hav altid en rulle færdigkøbt tærtedej fra supermarkedet i dit køleskab. Så slipper du både for at lave en dej og rulle den ud. Så skal du bare piske en æggemasse sammen og skære dit yndlingsfyld – eller dine rester – i passende små stykker.

Vælg gerne en tærtedej med fuldkorn, så får du sunde kostfibre med i købet.

8 Hvilken tærteform er den bedste?


  • Gå efter en tærteform af metal. Den leder nemlig varmen hurtigere fra ovn til dej end en tærteform af glas eller porcelæn, og så giver den en sprødere bund.
  • Vælger du tilmed en perforeret form med små huller i bund og kant, bliver din tærte endnu sprødere.
  • Brug gerne en metaltærteform med løs bund. Så er det nemt at få tærten ud af formen og over på et fad.

9 Hvordan undgår man at, tærtebunden bliver blød?


En blød tærtebund er kikset. Heldigvis kan du med nogle få tricks sikre dig en sprød tærtebund HVER gang.

  • Til tærter er det godt at bruge mel med et lavt proteinindhold; kig efter “kagemel” i supermarkedet. Dermed hæver dejen ikke så meget, hvilket er godt, når man går efter en flad, sprød tærtebund. Mel med et højt proteinindhold er derimod rigtig godt til brød – men det er en helt anden historie ...

  • Brugen tærteform af metal. Den leder varmen hurtigere fra ovn til dej end en tærteform af glas eller porcelæn.

  • Forbag din tærtebund i ca. 15 min., inden fyldet kommes på.

  • Bruger du bagebønner til at holde dejen på plads under forbagningen, så fjern bønnerne efter ca. 10-15 min., og bag så bunden 10 min. mere.

  • Når du tager tærtebunden ud af ovnen fra forbagningen, pensler du bunden med sammenpisket æg. Dermed “forsegler” du bunden, hvilket gør den mere sprød. Lad æggepenslingen lige sætte sig et øjeblik, inden du hælder æggemasse og fyld på tærtebunden og bager den færdig i ovnen.

10 Hvordan undgå man, at tærtebunden buler op under bagning?


Der er to gode løsninger her, og du kan sagtens bruge dem begge.

PRIK DIN TÆRTE MED EN GAFFEL

Når dejen er på plads i tærteformen, prikker du en del huller i dejen (helt ned til tærteformen) med en gaffel. Dermed kan den luft, der ofte dannes mellem dej og form under bagningen, slippe væk.

FORBAG DIN TÆRTE MED BØNNER

Når dejen er på plads i tærteformen, hælder du bagebønner ud på tærtebunden. Bagebønner kan både være keramiske, som du køber fx hos en isenkræmmer, eller det kan være ris eller tørrede bælgfrugter fra dit køkken. Begge dele holder dejen nede under bagningen og forhindrer altså, at bunden buler op. Metoden kaldes også blindbagning.

Læg evt. et stykke bagepapir imellem bønner og tærtebund. Bag tærtebunden i ca. 10-15 min., fjern så bagepapir og bagebønner, og bag videre i ca. 10 min. Beregn 500 g bagebønner til en mindre tærteform på op til 21 cm, og 1.000 g til større tærteforme. Bønnerne kan bruges igen og igen.

11 Hvordan undgår man, at tærtebundens kant glider ned under bagning?


Her skal du igen have fat i bagebønner – enten de keramiske fra isenkræmmeren eller nogle af dine tørrede bønner i køkkenskuffen. For ligesom bagebønnerne forhindrer, at dejen buler op under forbagningen, så forhindrer de også dejen i at trække sig sammen under bagningen, og dermed at kanten glider ned. Smart!

Har du hverken den ene eller anden slags bønner, er der to andre metoder:

  1. Du kan stille tærteformen med din tærtebund på køl et kvarters tid inden bagning. Kulden vil gøre, at dejen er mindre tilbøjelig til at trække sig sammen under bagningen.
  2. Hold tærtebundens kant oppe under forbagningen ved at presse en “pølse” af alufolie rundt langs tærteformens kant.

12 Hvordan laver man en god mørdej til en tærte?


Til den perfekte mørdej til en madtærte skal du bruge fire ingredienser: mel, vand, salt og fedtstof – og så gælder det ellers om at røre så lidt ved dejen som muligt med dine hænder og holde dejen så kold som muligt.

Skal du bage en desserttærte, skal du også tilsætte sukker til dejen, men ellers er fremgangsmåden helt den samme

GOD MØRDEJ TIL TÆRTE – Når konsistensen er lidt som revet parmesan, er det tid til at samle dejen.

Sådan gør du:

  1. Hak smørret ud i melet, fx med en bordkniv. Undlad at bruge hænderne. En foodprocessor kan også bruges.
  2. Når konsistensen er som revet parmesan, tilsætter du salt, og samler dejen hurtigt med lidt vand. Dejen skal endelig ikke æltes, men blot samles til en kugle.
  3. Læg evt. dejen på køl lidt, inden du ruller den ud. Herefter forbages tærtebunden, inden fyldet kommes på, og tærten bages færdig.

13 Kan man fryse en tærte?


Ja, det kan du godt – både som en hel tærte og som stykker, hvis der blev noget til overs fra aftensmaden.

Du kan dog risikere, at bunden bliver lidt blød ved genopvarmning. Vil du undgå dette, så nøjes med at forbage tærtebunden, og frys denne ned. Så er det kun fyldet, du skal fikse på dagen.

14 Hvor lang tid skal en tærte have?


Regn med, at din tærte skal bage i 30-40 min., hvis din tærtebund er forbagt. Hvis æggemassen stadig er flydende, skal du bage din tærte lidt længere. Stik evt. i æggemassen med en gaffel for at vurdere, om den er blevet fast.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 04/2023