Den store osteguide

Her får du det fulde overblik over alle de gode oste – fra næringsindhold og smag til lækre opskrifter, du nemt kan prøve derhjemme.

Forskellige oste på en platte

OST ER RIG PÅ KALK, PROTEIN OG B12-VITAMIN. Og så smager det bare drøngodt.

© iStock

Ost er og bliver lækkert.

Det kræver kun en smule af den gule lækkerbisken at løfte en ret. En klump revet ost på grøntsagerne eller lidt feta i en salat kan gøre hele forskellen.

Uanset om du er til en cremet hytteost, intens parmesan eller foretrækker en klassisk danbo, finder du din favorit i vores guide.

Her får du det store overblik over, hvad din favoritost egentlig indeholder – fra kalorier og protein til kalk og fedt.

Du får også masser af inspiration til, hvordan du kan bruge din yndlingsost i sunde og lækre retter.

TIP: Hytteost er perfekt til dig, der gerne vil have en mild ost, der giver masser af protein – uden alt for mange kalorier.

Du kan spise den ovenpå brød, men den er også genial at bruge i fladbrød, boller, tærter og et hav af andre retter.

Læs meget mere om, hvordan du kan bruge hytteost her

TIP: Du kan sagtens spise både kanten og den cremede midte. Den bløde, hvide kant giver faktisk ekstra smag til osten.

OBS: Hvis du er gravid, så læs lige en ekstra gang på varedeklarationen, inden du spiser brie. Brie og andre bløde oste er ofte upasteuriserede, og kan i sjældne tilfælde indeholde bakterien listeria, som især kan være skadelig for fostre.

Du kan dog godt finde bløde oste, der er pasteuriseret (varmebehandlet) – dem må du gerne spise som gravid.

Læs også: Gode kostråd, når du er gravid

TIP: Flødeost er ikke kun lækkert på brød, kiks og som dip til grøntsagsstænger – du kan også snildt bruge den i forskellige retter som sovs og tærte til at give din ret et cremet pift.

Vidste du, at danbo er den ost, vi spiser mest af i Danmark? Osten kaldes ofte for Danmarks nationalost.

Faktisk må en ost kun kaldes for danbo, hvis den er produceret i Danmark.

Vidste du, at du sagtens kan fryse parmesan ned?

Parmesan og andre hårde oste, som cheddar og emmentaler, er gode at fryse, fordi de holder smag og konsistens på frost.

Du kan også godt fryse bløde oste som hytteost, flødeost og feta, men deres konsistens bliver mere vandet og grynet, når de tøes op.

TIP: Burrata smager drøngodt i al sin cremede enkelthed.

Prøv at toppe din tomatsalat med en gavmild klat af den milde ost med flydende midte.

Kan du ikke få fat i burrata, kan du bruge mozeralla i stedet.

Læs også: Derfor er fed ost ikke usundt

Vidste du, at feta er et beskyttet produktnavn. Kun oste, der bliver produceres i bestemte regioner i Grækenland, må egentlig kaldes for feta. De "fetaer", der produceres herhjemme, kaldes i stedet salattern.

Der er stor forskel på smagen i ægte feta og feta-lignende oste. Rigtig feta er lavet på fåremælk eller en blanding af fåre- og gedemælk, hvor fx salatost er lavet på komælk.

Vidste du, at blåskimmeloste er modnet med skimmelsvampe og har en kraftig og let skarp smag?

TIP: Den er især god på ostebordet, i salater, dressinger eller smeltet i saucer og på pizza.

Cheddar fungerer rigtig godt smeltet og er perfekt til toast og pizza eller til at gratinere en ret med. Den er også god ovenpå varme retter – fx suppe eller bagte kartofler.

TIP: Cheddar smelter bedst, hvis du river den først.

Mozzarella er perfekt i et hav af retter. Dens milde og lette smag er god både på pizza, i lasagne, salater, sandwich og som fyld i varme retter.

TIP: Frisk mozzarella indeholder rigtig meget væske. Du kan derfor med fordel skære din mozzarella i skiver og lade den dryppe af på et stykke køkkenrulle, inden du putter den på pizza eller andre retter.

Den brune, sødlige myseost er ikke så normal i Danmark. Den er dog meget populær i Norge, hvor den oprindeligt stammer fra.

Nordmændene spiser myseost på brød og boller, men faktisk også på varme vafler.