Tager man på af kulhydrater?
Slut med ris, pasta, brød og helt sikkert kage! Sådan lyder det i mange diæter. Men må man slet ikke spise kulhydrater, hvis man skal tabe sig?
Slut med ris, pasta, brød og helt sikkert kage! Sådan lyder det i mange diæter. Men må man slet ikke spise kulhydrater, hvis man skal tabe sig?
Det er meningsløst at udpege kulhydrat som synder, hvis dit mål er at komme ned i vægt. Spiser du et overskud af kalorier, vil de nemlig fede, uanset hvad de består af.
Det er altså groft sagt underordnet, om du spiser for mange gulerødder, røde bøffer eller guldkarameller, hvis du kommer i såkaldt positiv energibalance; det vil sige, hvis du tager mere energi ind, end kroppen forbrænder.
Så vil maden blive til ekstra vægt, og kulhydrat er ikke værre end noget andet.
Matematisk set har de udskældte kulhydrater faktisk den laveste energitæthed pr. gram sammenlignet med fx alkohol eller fedt. Kulhydrat giver 4 kalorier pr. gram (ligesom protein), mens alkohol giver 7 kalorier, og fedt giver 9 kalorier.
Læs også: Quiz: Har du helt styr på kulhydraterne?
Så spis endelig kulhydrater, og du kan med fordel gå efter de grove af slagsen, nemlig fibre og grøntsager a la kål, løgplanter og rodfrugter. De indeholder mange fibre og mætter derfor bedst.
En årsag til, at mange tror, at kulhydrater feder, er, at kulhydrat binder vand.
Hver gang du spiser 1 gram kulhydrat, binder det hele 3 gram væske. Det betyder slet ikke, at du øger din kropsvægt, men hvis du vejer dig, kan det se ud, som om du har taget på, selvom det måske ikke er tilfældet.
Skærer du kulhydrater væk fra kosten, kan det omvendt se ud, som om du har tabt dig hurtigt, selvom det kun er væske, du har tabt. Den vil komme på, når du igen spiser kulhydrat, men er altså kun væske og ikke din virkelige kropsvægt.
Ud over de grove kulhydrater er det også klogt at spise proteinrigt, hvis du vil holde dig mæt i længere tid, så blodsukkeret forbliver stabilt, og du undgår at snacke løs.
Kilde: Stine Junge Albrechtsen, klinisk diætist