Spaghetti Carbonara i en nem og sund(ere) udgave

30 minutter
521 kcal

Carbonara – den cremede ret med pasta, bacon, æg og ost er en hverdagsfavorit hos mange. Det er en lækker men også ret tung omgang, så her får du vores bedste opskrift på en lidt lettere og sundere udgave.

En tallerken Spaghetti Carbonara i en sund udgave

SPAGHETTI CARBONARA er en klassiker. Her får du carbonara i en version med fuldkornsspaghetti, kalkunbacon og forårsløg.

© wichmann+bendtsen

Sund spaghetti carbonara med kalkunbacon

Vil du gerne have en lidt lettere udgave af den klassiske carbonara, som du kan servere som sund og nem aftensmad? Så prøv vores opskrift med fuldkornsspaghetti, kalkunbacon, madlavningsfløde, løg og forårsløg. Den smager nemlig ret godt – og så lever vi fint med, at det ikke er en ægte carbonara. Velbekomme!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 150 g fuldkornsspaghetti
  • 100 g kalkunbacon
  • 1½ dl madlavningsfløde, 8 %
  • 1 æg
  • 20 g parmesan
  • ½ tsk. havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • 2 skalotteløg
  • 1 tsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 4 forårsløg

Sådan gør du

  • Kog pastaen al dente. Gem gerne lidt af kogevandet.
  • Skær bacon i strimler, og steg på panden. Læg til side.
  • Pisk fløde, æg, revet parmesan, salt og peber sammen.
  • Hak skalotteløg fint, og steg i olie.
  • Skru helt ned for varmen, og kom flødeblandingen på. Sigt vandet fra spaghettien, og vend pastaen i saucen.
  • Snit forårsløg, og vend i pastaretten sammen med den sprøde bacon.
  • Anret pastaen i skåle. Servér gerne en salat til din carbonara.

TIP: Hvis du vil have retten endnu mindre fed, kan du spæde fløden op med kogevand fra pastaen.


Er du til sund mad, er spaghetti carbonara sikkert ikke på menuen ret tit hjemme i dit køkken. For meget kan man sige om den populære pastaret, men sund – det er den ikke. Langtfra faktisk.

Retten byder på nul grøntsager, men til gengæld en del stivelse, mættet fedt og mange kalorier. I den klassiske opskrift er der fem ingredienser: hvid pasta, guanciale (krydret, saltet og lufttørret svinekæbe), pecorino, æg og sort peber. Og dermed basta!

Efterhånden som retten har gået sin sejrsgang over hele verden, har der dog sneget sig flere ingredienser ind i retten. Ikke bare fløde, som er rigeligt til at sætte sindene i kog hos inkarnerede tilhængere af den originale carbonara, men også fx løg og svampe. På samme måde er det ikke velset, at guancialen i langt de fleste opskrifter er erstattet af bacon, mens pecorinoen er byttet ud med parmesan.

“Den ret smager sikkert også godt, det har bare ikke noget med carbonara at gøre”, lyder et udbredt argument.

Måske skal inkarnerede fans bare stoppe med at læse her. For med vores lidt sundere bud på en carbonara opskrift herover tager vi uden tvivl endnu et par skridt væk fra originalen. Og herunder får du endnu flere tips til at gøre din carbonara sundere (og mindre lig den “ægte” carbonara). Men du får også gode bud på, hvad du kan servere til din carbonara, hvordan du koger pastaen perfekt og tricks til, hvad du skal gøre for at undgå, at din carbonara går galt.

Tips og tricks til spaghetti carbonara:

1 Kan man lave spaghetti carbonara uden fløde?


Faktisk er originalversionen af retten helt uden fløde. Har du fundet en opskrift med fløde, kan du sagtens erstatte fløden med lidt af kogevandet fra pastaen samt eventuelt lidt ekstra æg. Er du laktoseintolerant, og tåler du dermed ikke mælkeprodukter, kan din løsning også være at lave retten med laktosefri fløde.

2 Kan man lave spaghetti carbonara uden æg?


Den er lidt svær, for æg er så stor en del af saucen. Tåler du ikke æg, eller er du veganer, kan du selvfølgelig droppe æggemassen og evt. osten og så i stedet vende pastaen i sojafløde og gærflager.

3 Kan man lave en vegetarisk spaghetti carbonara?


Ja, det kan du godt, selvom nogen sikkert vil hævde, at der så ikke er tale om carbonara længere. Men det kan du jo være ligeglad med.

Er du vegetar, eller har du bare lyst til en kødfri dag, er svampe en rigtig god erstatning for bacon. Smagsmæssigt kan svampe dog ikke konkurrere med baconens markante smag, så giv retten et ekstra kværn peber. Og så er både finthakket persille eller frisk timian en rigtig god makker til en grøn carbonara.

forskellige svampe man kan bruge til spaghetti carbonara
© iStock

Svampe indeholder umami, især hvis du rister dem, til de bliver gyldne.

4 Hvor mange kalorier er der i en portion pasta carbonara?


Svaret afhænger naturligvis meget af de valgte ingredienser og portionsstørrelsen.

521 kcal – så mange kalorier er der i en portion af I FORMs sunde udgave af spaghetti carbonara.

Bruger du en opskrift med bacon, fløde samt store mængder af pasta, skal du regne med, at der er over 800 kcal i en portion. Spiser du I FORMs version, sparer du 300 kcal pr. portion.

5 Hvordan laver man spaghetti carbonara sundere?


Der er flere knapper, du kan skrue på, når du vil lave en sundere spaghetti carbonara. Her får du nogle at vælge imellem.

Sådan kan du gøre carbonara sundere

Spar på pastaen til spaghetti carbonara
© iStock

Spar på pastaen

Tæller du kalorier, kan du erstatte halvdelen af spaghettien med strimlet squash eller gulerod.

Brug fuldkornspasta til spaghetti carbonara
© iStock

Vælg fuldkornspasta

Det er ikke sværere at koge fuldkornsspaghetti end den hvide version, så hvorfor ikke vælge den grove? Du får flere kostfibre og dermed mere mæthed.
Læs mere om fuldkorn

Kostfibre:

  • Hvid pasta, rå: 3,2 g pr. 100 g
  • Fuldkornspasta, rå: 9,6 g pr. 100 g

Skift bacon ud

Uanset om du bruger guanciale (krydret, saltet og lufttørret svinekæbe), pancetta (italiensk, urøget bacon) eller almindelig røget bacon, indeholder kødet meget fedt. Det giver smag, men også mange kalorier, og samtidig er fedtet af den usunde mættede slags.

Et sundere valg vil være kalkunbacon. Et andet godt valg er lufttørret skinke, fx parmaskinke. Denne form for skinke er yderst fedtfattig, men da den både er salt og røget, har den masser af smag. Derfor behøver du kun små mængder. Rist den på en tør pande – eller i ovnen, hvis den alligevel er tændt.

Hæld grøntsager i din carbonara

Grøntsager indgår ikke i en klassisk carbonara, men vi synes nu alligevel, at du skulle prøve at snige et par stykker ned i gryden. Du får både flere vitaminer, mineraler og kostfibre. Prøv med nogle af disse, der klæder retten godt:

Drop den fuldfede fløde

Du kan vælge at gøre som italienerne: lave retten uden fløde og i stedet bruge lidt af kogevandet sammen med æg. Dermed sparer du en del kalorier. I stedet for piskefløde kan du også bruge madlavningsfløde.

  • 1 dl piskefløde: 360 kcal
  • 1 dl madlavningsfløde: 111 kcal

Anret carbonara med en grøn topping

Krydderurter har en tredobbelt effekt på dine retter. De bidrager med vitaminer og antioxidanter, de giver masser af smag, og så gør de din mad langt mere indbydende at se på.

3 gode urter til pasta carbonara

  • Basilikum
  • Persille
  • Timian

Servér en salat til din spaghetti carbonara

En stor skål salat er en god måde at få grønt indenbords og giver samtidig mulighed for at spare på pastaen. Du kan servere salaten ved siden af eller gøre som italienerne: spise salaten først og derefter gå til carbonaraen.

Lækre salater og andet tilbehør til spaghetti carbonara

Tomatsalat med jordbær og vandmelon
© wichmann+bendtsen

Tomatsalat med jordbær og vandmelon

Servér en lækker tomatsalat med jordbær og vandmelon – perfekt til sommerens varme aftener.

Find opskriften her

Rødkålssalat med appelsin og valnødder
© Thomas Dahl

Rødkålssalat med appelsin og valnødder

Vores rødkålssalat med appelsin og valnødder smager, så englene synger, er nem at lave og mætter i timevis. Det skyldes i grove træk, at vi har fyldt den med groft grønt. Velbekomme!

Find opskriften her

Skål med salat af melon, jordbær, rucola og parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan

Flot og lækker salat af melon, jordbær, rucola og parmesan – en salat, der pynter flot på bordet og samtidig smager fantastisk.

Find opskriften her

sød-kartoffel-bruschetta
© wichmann+bendtsen

Bruschetta af søde kartofler med tomat og parmesan

Den lækreste opskrift på kalorielette bruschetta med tomat – lavet af søde kartofler, der er bagt i ovnen og afsluttet med et drys parmesanost.

Find opskriften her

Flutes med groft mel, opskrift
© wichmann+bendtsen

Nemme hjemmebagte flutes med groft mel

Opskrift på nemme flutes med lækker sprød skorpe. Perfekte til suppe, sandwiches og salat – og carbonara.

Find opskriften her

6 Hvordan koger man pasta?


  • Brug rigeligt vand. Brug en stor gryde, og beregn ca. 1 liter vand til 100 gram rå pasta. Med rigeligt vand undgår du, at pastaen klistrer sammen.
  • Kom først pasta i vandet, når det koger. Og rør lige lidt rundt i starten, så der ikke sætter sig pasta fast i bunden af gryden.
  • Fuld power. Pastaen skal bulderkoge, for så bevæger pastaen sig hele tiden i vandet og klistrer ikke sammen. Så pas på ikke at skrue for meget ned for blusset.
  • Tilsæt salt. Salt giver god smag til din pasta, men kom det først i gryden, når vandet koger. Netop ved Carbonara giver det god mening at være lidt forsigtig med saltet, da både bacon og parmesan er meget salt.
  • Kog pastaen al dente. På emballagen kan du se, hvilken kogetid, som producenten anbefaler. Men hold gerne selv øje med pastaen undervejs og bid gerne i den. Pasta skal være ‘al dente’ – altså have lidt bid og må ikke blive helt blød og slatten.
  • Hæld vandet fra. Og lad så pastaen dryppe af i en sigte et øjeblik, inden du hælder pasta over i den sauce – eller æggeblanding, som den skal serveres med.
Kogning af pasta til fx carbonara

HVORDAN KOGER MAN PASTA? – Der skal masser af vand til og fuldt blus under gryden, når du koger pasta.

© iStock

7 Hvilket køkkengrej skal man bruge til spaghetti carbonara?


Godt køkkengrej til din carbonara:

  • En stor gryde med låg til at koge pasta i
  • En stor pande til at stege bacon i
  • Et piskeris til at piske æggene sammen med
  • En stor skål til at at vende pastaen rundt i æggemassen i
  • Et rivejern til at rive parmesan eller pecorino på
  • En peberkværn, da friskkværnet peber er et must
Køkkengrej til at lave spaghetti carbonara
© iStock
Ingredienser til spaghetti carbonara

SPAGHETTI CARBONARA – Det er – som altid – en god idé at finde alle råvarerne frem, inden du går i gang med madlavningen.

© iStock

3 x nødhjælp til din carbonara

Hvorfor bliver min pasta klistret?

Sandsynligvis har du ikke skruet nok op for kogepladen. Måske har du heller ikke brugt nok vand. Pasta skal bulderkoge i rigeligt vand. Dermed bevæger pastaen sig nemlig hele tiden og risikerer ikke at klistre sammen.

Hvorfor bliver æggemassen grynet?

Svaret er sikkert, at æggene har fået for meget varme. Sker det, stivner de, ligesom når du laver røræg. Du skal vende den våde og kogte spaghetti i æggemassen, så snart du har hældt vandet fra, og her er det vigtigt, at æggemassen ikke får for meget varme. Skru ned, eller fjern gryden fra komfuret, inden du vender pastaen grundigt og hurtigt rundt i æggemassen. Varmen fra pastaen er nok til at creme sovsen. Nogle foretrækker at have æggemassen parat i en stor skål og så hælde den våde kogte pasta her over i.

Hjælp! Min carbonara er for tør?

Den er hurtigt klaret. Virker retten ikke tilstrækkeligt cremet, så hæld lidt pastavand i gryden, og vend godt rundt.

8 Hvor lang tid kan pasta carbonara holde sig i køleskabet?


2-3 dage. Forudsat at du har brugt råvarer, der ikke var skredet på dato, og at retten ikke har stået og flagret på bordet for længe, før den kom på køl.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 03/2024