Derfor skal du spise ost – hver dag
Er du en vaskeægte osteelsker? Så kan du faktisk glæde dig over, at ost ikke kun smager fantastisk – det er også sundere, end mange af os går og tror.
Er du en vaskeægte osteelsker? Så kan du faktisk glæde dig over, at ost ikke kun smager fantastisk – det er også sundere, end mange af os går og tror.
Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan gratinere. Og når du er ude at spise, springer du let og elegant over både chokoladekage og is til dessert og spotter straks osten på menukortet.
Kan du genkende dig selv? Så svarer du sikkert uden tøven JA til, at du elsker ost.
I mange år har ost haft ry for at være usundt – især på grund af dens høje fedtindhold og forbindelsen til kolesterol og hjerte-kar-sygdomme.
Men heldigvis ved vi i dag, at ost ikke er så usundt, som man troede engang. Faktisk gør du rigtig meget godt for din krop, når du spiser ost.
Du tænker nok ikke over det, men når du lægger en skive gouda på dit rugbrød, gør du noget godt for din tarm. Ost er nemlig en fermenteret fødevare, som indeholder mælkesyrebakterier (også kendt som probiotika).
Mælkesyrebakterier fremmer væksten af gode bakterier og hjælper med at genoprette tarmens naturlige balance, hvilket kan være med til at styrke dit helbred.
Så når du spiser ost, gør du noget godt både for din tarm og din generelle sundhed.
Læs også: Probiotika – holder dine tarme glade
Om det skyldes ovennævnte mælkesyrebakterier i osten eller andre stoffer i osten, vides ikke, men forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet har vist, at ost kan give dig flere kortkædede fedtsyrer i tarmen. Det hjælper kroppen med at skille sig af med fedtstoffer, hvilket kan have en positiv effekt på dit kolesteroltal.
Blandt andet får du et højere niveau af den antiinflammatoriske fedtsyre butyrat, når du spiser ost. Det kan være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme og forebygge fedme.
Læs også: Den ultimative osteguide
Ost er også rig på mange vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Blandt andet indeholder ost meget B12-vitamin, som du kun finder i animalske fødevarer.
Hvis du er vegetar eller ikke spiser særlig meget kød, kan ost derfor være en god måde at få B12-vitamin på. Vitaminet er vigtigt for dit nervesystem og for dannelsen af røde blodlegemer.
Ost er også spækket med kalk, som er vigtigt for vores knogler, tænder, muskler, tarme og kredsløb. Særligt de faste oste er rige på kalk – faktisk kan 100 gram hård ost typisk dække hele dit daglige kalkbehov.
Ost er ligeledes en rigtig god kilde til protein, som er essentielt for muskelopbygning og restitution.
Læs også: Proteinrig mad: Her er flest proteiner
En af grundene til, at du bare ikke kan få nok af ost, er dens uimodståelige umamismag.
Det bedste er, at du faktisk ikke behøver særlig meget ost i en ret for at løfte smagen i dine retter – hvilket er praktisk, da ost er en lidt kalorietung fætter.
Lidt revet ost kan give dine bagte grøntsager en dyb og fyldig umamismag, der gør hele forskellen, og får hele familien til pludselig at elske broccoli.
Prøv også at røre lidt feta i en yoghurt sammen med krydderurter, citronsaft og peber – og voilà! Du har en skøn dip til grøntsagsstænger, brød eller som tilbehør til grillmad. Du kan også prøve vores opskrift på græsk, bagt feta-dip
TIP: Vil du gerne have ekstra umamismag?
Så gå efter de lagrede oste – såsom parmesan, cheddar og blåskimmelost. De har en intens og fyldig smag, der virkelig kan give din ret ekstra fylde.
Generelt har ost et højt kalorieindhold – så du bør ikke spise uanede mængder af den gule lækkerbisken.
Ligesom med så meget andet, handler det om lidt men lækkert … også selv om osten har mange sunde fordele.