Skal du være bekymret for nattesved?

Det er ubehageligt at vågne badet i nattesved. Det kan også vække bekymring. Få ekspertens råd til, hvordan du mindsker generne. Og hvornår du skal søge læge.

Kvinde, der lider af nattesved og hedeture, søger gode råd.

NATTESVED – Du kan begynde med at skrue varmen ned til 18-19 grader i soveværelset, hvis du har varme nætter hvor du sveder om natten.

© iStock

Det er helt naturligt at svede, når du sover om natten. Sved er din krops klimaanlæg, så når kroppen bliver overophedet - enten om dagen eller natten - regulerer kroppen sin temperatur gennem sved. Sveden lægger dig nemlig på din hud og køler kroppen ned.

Men det kan være vådt og væmmeligt at vågne badet i nattesved. Det kan også vække bekymring. At svede er jo noget, man gør i fitnesscentret, så vi forventer det ikke, når kroppen går til ro. Oftest behøver du bare at skrue temperaturen ned i soveværelset, men i visse tilfælde kan hedeturene være et tegn på, at noget ikke er som det burde være.

For at berolige dig har vi snakket med en læge om, hvad nattesved kan skyldes. Du får også gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske svedturene og generne af dem. Så kan du forhåbentlig snart gå i seng og vågne udhvilet og perfekt tempereret til en ny dag.

1 Hvorfor sveder man om natten?


Sved er ikke en ligegyldig funktion. Det er kroppens klimaanlæg. Når kroppen bliver overophedet, sprøjter de mellem to og fire millioner svedkirtler væske ud, som lægger sig på huden og køler kroppen ned. Det er praktisk, fx når vi løber en tur. Knap så herligt er det, når nattesveden pibler frem, mens vi sover. Men også da kan kroppen have brug for at skrue ned for varmen.

2 Hvad er nattesved tegn på?


Sved kan sagtens komme, selvom vi ligger og sover. Det er ganske normalt. Nattesved kan være generende, men oftest er det helt harmløst og kræver blot, at du skifter vinterdynen ud med en sommermodel. Måske er dit nattøj for varmt, eller også er madrassen for gammel til at transportere varmen væk. Men bliver du gentagne gange våd af nattesved, selvom du har sørget for et køligt sovemiljø, så kan det være et tegn på, at noget i din krop ikke er, som det burde være.

5 mulige årsager til nattesved

STRESS OG ANGST

Er du stresset eller angst, kan det give ekstra sved. Den pressede sindstilstand får kroppens produktion af stresshormonerne adrenalin og kortisol op i gear, og det påvirker kroppens varmeregulering, så du sveder om natten. Sprinkleranlægget går i gang med at producere sved, som skal køle kroppen ned. Det kan også ske, hvis vi er stressede i løbet af dagen.

OVERGANGSALDER

En hyppig årsag til, at kvinder nattesveder, er overgangsalderen. Det skyldes, at vi bliver mere følsomme over for temperatursvingninger, når produktionen af hormonet østrogen falder. Hedeturene kommer hyppigst om natten og kan være ledsaget af uro og hjertebanken.

OVERAKTIVE SVEDKIRTLER

Nattesvederiet kan skyldes, at du hører til de ca. 5 procent af danskerne, der har hyperhidrose – altså overaktive svedkirtler. Ved hyperhidrose sveder man op til fem gange så meget som gennemsnittet. Tilstanden er ganske ufarlig, og så er den kronisk og arvelig.

BIVIRKNING VED MEDICIN

En del lægemidler har bivirkninger som forhøjet puls og udvidede blodkar. Og dermed sveder man pm natten. Især de såkaldte tricykliske antidepressiver kan give nattesved. Også hormonbehandlinger, morfinpræparater og medicin mod forhøjet blodsukker kan sætte gang i nattesveden.

FOR HØJT STOFSKIFTE

For højt stofskifte skyldes, at skjoldbruskkirtlen producerer for meget af hormonerne thyroxin og trijodthyronin. Det bringer uorden i kroppens indre termostat, så man sveder mere. Typisk vil nattesveden være ledsaget af andre tegn som fx træthed, ringen for ørerne og vægttab.

I forbindelse med nattesved
© iStock

3 Sveder mænd mere end kvinder om natten?


Vores køn har faktisk noget at sige, i forhold til hvor meget vi sveder om natten. Kvinder har ganske vist flere svedkirtler end mænd. Men mænds svedkirtler er mere aktive, så de sveder ofte kraftigere både om dagen og om natten. Mange kvinder overhaler dog mændene på den konto omkring overgangsalderen, hvor nattesved kan blive lidt af en udfordring.

4 Kan nattesved være farligt?


I langt de fleste tilfælde er hedeture om natten ikke forårsaget af noget alvorligt. Men det kan hænde, at nattesveden er fremkaldt af sygdom. Her er eksempler på sygdomme, der kan medføre nattesved.

5 EKSEMPLER PÅ SYGDOMME DER KAN MEDFØRE NATTESVED

  • Virus og influenza
    I den mere fredelige afdeling er virus og influenza med feber. Her er nattesveden kroppens forsøg på at sænke temperaturen. Så den er kun din hjælper i den situation.

  • Kræft
    Nattesved kan være et symptom på alvorlige sygdomme som fx blod- og lymfekræft. Her ledsages de natlige hedeture ofte af hudkløe, hævede underarme og lymfeknuder eller en opsvulmet lyske. Er det tilfældet, bør du straks søge læge.

  • Tuberkulose
    Denne alvorlige lungesygdom er næsten altid ledsaget af perioder med stærk nattesved, kombineret med høj feber, brystsmerter, hoste med blod og åndedrætsbesvær.

  • Diabetes
    Folk med type 1-diabetes oplever ofte hyppige episoder med hvor de sveder om natten. Det er det lave blodsukker og bugspytkirtlens manglende produktion af insulin, som får kroppen til at svede overdrevent.

5 Hvordan slipper man af med nattesved?


Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at mindske de natlige svedeture. Først og fremmest skal du skabe et sundt soveklima. Og så skal du se på, hvad du spiser og drikker inden sengetid. Det er også en god idé at bruge lidt tid på at slappe af, så sindet beroliges.

Læs også: Sådan slipper du af med en nedgroet negl

Det kan du selv gøre, for at undgå nattesved

Undgå syntetisk sengetøj. Det kan huden ikke ånde i. Vælg sengetøj lavet af naturlige fibre som fx bomuld eller hør.

Skift til en lettere sommerdyne eller et vattæppe så du ikke sveder om natten.

Hold temperaturen i soveværelset under stuetemperatur, gerne omkring 18-19 grader.

Spis ikke stærkt krydret mad op til puttetid. Det sætter gang i svedafsondringen.

Undlad at indtage alkohol og koffeinholdige drikke, 2-3 timer før du går i seng. Det stimulerer også svedproduktionen.

Lav meditation, yoga eller afslappende åndedrætsøvelser, inden du går til køjs. Så modvirker du stressbetinget sved.

Er nattesveden koncentreret på afgrænsede områder, så brug en antiperspirantdeodorant med aluminiumsalte, som blokerer svedkirtlerne.

Undgå kaffe - nattesved
© iStock

Koffein

Når du drikker kaffe, påvirkes centralnervesystemet, hvilket blandt andet får kropstemperaturen til at stige. Derfor aktiveres kroppens kølesystem – altså svedkirtlerne. Og du kan derfor opleve nattesved.

Undgå alkohol - nattesved
© iStock

Alkohol

Kroppen opfatter alkohol som et giftstof, så den arbejder hårdt på at slippe af med den – blandt andet ved at svede den ud. Alkohol øger også blodgennemstrømningen i huden, så kropstemperaturen stiger. Kroppen kompenserer så ved at svede mere for at køle ned. Også om natten.

Undgå stærk mad - nattesved
© iStock

Stærk mad

Spiser du chilli eller anden stærk mad, så snydes hjernen til at tro, at noget gør ondt og at der er en betændelse på vej. Som forsvar mod den indbildte inflammation sætter hjernen svedkirtlerne i gang med at producere væske, der kan rense ud.

Undgå stress - nattesved
© iStock

Stress

En presset sindstilstand får kroppens produktion af stresshormonerne adrenalin og kortisol op i gear. Det påvirker varmereguleringen, så sprinkleranlægget går i gang med at producere sved, som skal køle kroppen ned.

Kvinde mediterer i forsøg på at undgå nattesved
© iStock
Sørg for, at sindet er beroliget, inden du hopper i kanen. Yoga kan hjælpe på vej. Skærm gør ofte det modsatte.

6 Skal man søge læge på grund af nattesved?


Du bør altid være opmærksom, hvis alt ikke er, som det plejer at være. Begynder du at få jævnlige ture hvor du sveder om natten uden nogen oplagt grund, kan det være tegn på sygdom. Søg derfor læge og få det undersøgt. Selvom det viser sig ikke at være sygdom, der er skyld i svedgenerne, så kan det være godt at tale problemet igennem med lægen. Måske kan I finde en måde at mindske nattesveden på.

Se her hvilke behandlinger der findes mod nattesved.

Tjekliste: Søg læge, når …

  • ... du hyppigt får nattesved uden tidligere at have haft det.

  • ... nattesveden ødelægger din søvn og dermed din livskvalitet.

  • ... nattesveden kommer sammen med feber, uforklarligt vægttab og hudkløe.

LÆS OGSÅ: Skal man gå til lægen ved hårtab?

7 Behandlinger mod nattesved


Det kan lægen gøre i forhold til nattesved
Er du meget generet af nattesved, så kan du søge lægelig behandling. Især i forhold til hyperhidrosis – altså overaktive svedkirtler – og overgangsalderens hedeture findes der gode behandlingsmuligheder. Skyldes nattesveden en underliggende sygdom, så er det naturligvis først og fremmest den, der skal behandles.

  • BOTOX MOD NATTESVED
    Indsprøjtninger med giftstoffet botox bruges mod lokal svedafsondring i fx armhuler og på fødderne. Botox lammer de nerver, der styrer svedkirtlerne, og derfor mindskes svedafsondringen. Virkningen holder i op til et halvt år. Behandlingen udføres både på offentlige og private hospitaler.

  • MEDICIN MOD NATTESVED
    Behandling med lægemidlet antikolinergika hæmmer nerveimpulserne, så aktiviteten i svedkirtlerne mindskes. Midlet påvirker også andre af kroppens funktioner, og derfor oplever nogle bivirkninger som mundtørhed, hovedpine, træthed og sløret syn. Pillernes virkning varer ca. 6-8 timer, efter at de er slugt.

  • HORMONER MOD NATTESVED
    Er det overgangsalderen, som er skyld i nattesveden, så kan generne afhjælpes med præparater, der indeholder hormonerne østrogen og gestagen. Behandlingen kan have bivirkninger som blandt andet hovedpine og vægtøgning. Der er desuden en let forøget risiko for brystkræft, hvis man tager hormonerne i mere end fem år.

  • MIKROBØLGER MOD NATTESVED
    Ved mikrobølgebehandling foretages en kontrolleret opvarmning af huden på de udsatte områder. Det ødelægger svedkirtlerne og reducerer derfor svedproduktionen permanent. Det kræver typisk to behandlinger for at få et varigt resultat. Behandlingen udføres både i offentlig og privat regi.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 08/2022