Derfor vågner du op badet i sved

De ting, der kan få dig til at svede i dagtimerne, kan også provokere svedeture om natten. Men er der ingen oplagt forklaring på de natlige svedeture, prøver kroppen muligvis at fortælle dig noget.

Kvinde, der sover uden dyne på

Sveder du meget om natten, kan du prøve at lufte ud i dit soveværelse inden sengetid eller skifte til tyndere dyner.

© iStock

Sveder om natten

De fleste har prøvet at vågne op på en våd hovedpude – gennemblødt af sved. Mange gange kan det være svært at pege på én enkelt grund til at du sveder om natten, men i de fleste tilfælde skal forklaringen findes i dine omgivelser.

Når du sveder – uanset tidspunktet – prøver kroppen nemlig at komme af med overskydende varme, så din kropstemperatur forbliver omkring 37 grader.

Ligger du i varme dyner, eller har du skruet op for radiatoren midt på sommeren, kan det derfor sagtens føre til øget svedproduktion om natten. Det samme er tilfældet, hvis du sover med syntetisk nattøj, som hindrer huden i at ånde. Men sveder du tran, selv om temperaturen i soveværelset ikke er særligt høj, er der grund til at være opmærksom.

Som udgangspunkt er det nemlig ikke normalt at svede om natten. Selv dem, der lider af såkaldt hyperhidrose, altså overdreven svedtendens, oplever for det meste at være tørre, når de sover. Sveder du derimod spontant om natten, uden at der er nogen oplagt forklaring på dine svedeture, prøver kroppen derfor højst sandsynligt at fortælle dig, at noget ikke er, som det skal være.

Nedenfor kan du se fem mulige årsager til svedeture om natten. Hvis du oplever problemer med nattesved i flere uger, bør du kontakte din læge og blive nærmere undersøgt.

Ved du, hvor længe du må hoste, før du skal søge læge?

For lavt østrogenniveau

En af forklaringerne på nattesved kan være overgangsalder. Når produktionen af østrogen og andre hormoner falder i takt med overgangsalderen, kan det nemlig forstyrre kroppens indre termostat, hvilket kan resultere i svedeture, også om natten. Det er der også nogle gravide, der oplever. Bivirkningerne ved hormonforstyrrelser er dog som regel ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, og ofte vil du også opleve andre tegn på overgangsalder samtidigt, fx udebleven menstruation og tørre slimhinder.

For højt stofskifte

Øget svedtendens er en hyppig bivirkning for personer, der lider af højt stofskifte. Udover øget svedtendens viser sygdommen sig ved indre uro, hjertebanken og vægttab, selvom personer med højt stofskifte ofte har en glubende appetit. Fordi kroppens varmeapparat kører for hurtigt, kan man derfor godt komme til at svede på mærkelige tidspunkter af døgnet, selv om natten.

Medicin

Flere typer medicin kan påvirke svedproduktionen generelt – og derfor også om natten. Nattesved er i hvert fald en hyppig bivirkning efter indtagelse af fx antidepressiv medicin.

Sygdom

Har du feber, er det ikke unormalt at svede om natten, da din temperatur ofte stiger henover aftenen, og der er også visse infektioner, som giver tendens til temperaturstigninger på visse tidspunkter af døgnet, fx middelhavsfeber. Nattesved kan dog også være et symptom på flere alvorlige sygdomme som fx blod- og lymfekræft, især hvis det forekommer i kombination med hudkløe.

Er du (også) ramt af halsbetændelse? Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen

Stress og angst

Folk, der er stressede eller angste, har generelt øget svedtendens. Når kroppen er fyldt med stresshormoner, kommer binyrerne nemlig på overarbejde med at lave binyrebarkhormon, som sætter gang i et væld af processer, heriblandt kroppens varmeprocesser. Det sker dog typisk, når den stressramte bliver konfronteret med noget i vågen tilstand, medmindre sveden altså udløses af en frygt, der opstår om natten.

Kilde: Lisa Secher, speciallæge i hudsygdomme og ejer af SVEDfri

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background