Kvinde træner i fitnesscenter. Hører musik.
© iStock

Derfor sveder nogle mere end andre

Der er virkelig stor forskel på, hvor meget eller hvor lidt man sveder, når man fx træner. Læs her, hvorfor!

17. august 2017 af Anja Bruneskjold

Din mængde af sved har ikke nødvendigvis noget at gøre med, hvor længe du har trænet, eller hvor meget gas du har givet den i fitnesscentret eller på løbeturen. Din mængde af sved har heller ikke noget at gøre med, hvor få eller mange kalorier du forbrænder.

Så hvis du hører til én af dem, der ikke drypper af sved, når du træner, så er der ingen grund til bekymring.

Disse faktorer, spiller især ind, når det drejer sig om mængden af sved.

1. Dit køn

Mænd sveder generelt mere end kvinder. Så hvis din sidemakker er en mand, og sveden hagler af ham, så kan du altså skyde skylden på hans køn.

2. Din alder

Yngre mennesker har tendens til at svede mere end ældre. Svedkirtlerne hos de yngre mennesker er hele tiden i udvikling. Med alderen bliver svedkirtlerne mindre følsomme, og mængden af sved bliver mindre.

3. Din vægt

Jo højere vægt, jo mere sved. Det er klart. Der skal ikke ligeså meget fysisk aktivitet til, før en måske overvægtig person sveder. Der skal simpelthen bruges mere energi, og kroppen udskiller derved mere varme.

BMI-BEREGNER: Regn ud, om din vægt er normal

4. Din form

Underligt nok sveder veltrænede mennesker mere end ikke-veltrænede. Forskning tyder på, at jo mere veltrænet du er, jo bedre er kroppen til at regulere sin temperatur. Det betyder til gengæld også, at veltrænede mennesker er langt hurtigere til at køle af igen.

Derudover spiller dine gener, medicin og dit tøj også en stor rolle. Går du fx i syntetisk tøj som polyester, vil sveden hurtigere fordampe. Bomuld absorberer sveden og gør tøjet tungt og vådt.

Kilde: CNN

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: