5 myter om sved

Er sved et tegn på god eller dårlig kondition? Vi giver dig fem svedige sandheder om din kropslugt.

Kvindeansigt

Få et par svedige facts om sved

© Wichmann+bendtsen

Kan det virkelig passe...

... at man kan dufte sin mad gennem sveden?

Sandt

Den er god nok – din sved kan afsløre, hvad du har spist. Kroppen afgiver nogle stoffer fra maden gennem huden, bl.a. svovlforbindelser fra hvidløg og urinstof fra kødets proteiner. Ofte vil duftene også trænge ud andre steder, fx gennem munden (som fiskeånde) og gennem urinen (som asparges).

... at man er i god form, når man sveder meget?

Både-og

Undersøgelser viser, at jo bedre form du kommer i, jo flere svedkirtler producerer du, og du bliver også bedre til at aktivere dem. Det betyder, at du bliver bedre til at sende kølende væske til overfladen, og det kan fremme præstationen. Så du kan træne dig op til at svede mere. Du kan dog også svede af andre årsager, fx af angst eller ophidselse. Her er det stresshormoner, der sætter gang i svedproduktionen, og det knytter sig i højere grad til din evne til at kontrollere følelser og ikke til din form.

Læs også: Sveder meget? Få lægens råd til slippe for svedproblemer

... at sved lugter virkelig dårligt?

Falsk

Frisk sved er stort set lugtfri. Først ved nedbrydningen af lange fedtsyrer til smørsyre og myrinsyre opstår den karakteristiske svedlugt. Det er bakterier i huden, der er ansvarlige for den proces, og den sker primært i de apokrine kirtler i kønsregionerne.

... at der er forskel på den varme træningssved og angstens kolde sved?

Falsk

Selv om det føles anderledes koldt at svede af skræk end under træning, er det de samme kirtler, der er på spil. Grunden til, at angst og stress fremkalder koldsved, er, at stresshormonerne adrenalin og noradrenalin får hudens blodkar til at trække sig sammen, så blodet primært sendes til musklerne. Samtidig afsondres sved for at understøtte afkølingen af huden. Tilsammen bevirker det, at den svedige oplevelse er langt koldere, end når du træner.

... at det er sundt og udrensende at svede igennem til træning (fx hot yoga)?

Sandt

Undersøgelser viser, at du gennem sveden afgiver gift- og affaldsstoffer. Samtidig heles huden, når sveden løber ned over rifter og mindre sår. Det afgørende for, at du kan svede godt igennem, er ikke kun, at der er varmt i lokalet (typisk 35-40 grader), men også, at luftfugtigheden er kontrolleret. Bliver den for lav, vil temperaturoplevelsen reelt ikke være høj nok til, at du for alvor sveder, fordi selv et tyndt lag sved formår at køle kroppen. Omvendt kan en alt for høj luftfugtighed få varmen til at føles enormt trykkende og energirøvende.