Meditation for begyndere – sådan kommer du i gang
Meditation kan have en gavnlig effekt på dit helbred og din velvære. Vi guider dig igennem en kort meditation – du behøver kun 10 minutters fred og en stol.
Meditation kan have en gavnlig effekt på dit helbred og din velvære. Vi guider dig igennem en kort meditation – du behøver kun 10 minutters fred og en stol.
Aaahh… et øjebliks tiltrængt ro kan være alt, du har brug for, når hverdagen er fyldt med gøremål og bekymringer. I stedet for at bruge dét øjeblik på at kigge på din telefon kan du med fordel bruge nogle simple meditationsteknikker til at bringe kroppen i ro og sindet i balance.
Læs mere om meditation nedenfor, og følg vores simple guide til meditation for begyndere.
Læs også: Vandreferie – en guide til nybegyndere
Meditation er en tilstand af ro, hvor sindet får lov til at hvile og koble af. Meditation er altså en form for afstressning af hjernen, som blot behøver at fokusere på enkelte ting som fx åndedrættet under seancen.
Det er sjældent, at vi lader vores hjerne slappe af, fordi hverdagen ofte er fyldt med travlhed og gøremål. Meditation er derfor en afstressende måde at koble af på, hvor tankerne kan få lov til at flyde frit.
Når vi lader tankerne flyde, er det naturligt, at bekymringer om vores job og hverdag begynder at boble frem. Når du mediterer, er det derfor vigtigt, at du lader tankerne flyde frit og ikke kæmper imod. Anerkend i stedet blot tanken, når du støder på den, og lad den så flyde igen.
Det kan være svært at fokusere på at slappe af, hvis du aldrig har mediteret før. Det kan derfor være en fordel at fokusere på noget nært – fx din vejrtrækning i stedet. Du kan også fokusere på lyde eller bestemte kropsdele. Find ud af, hvad der fungerer bedst for dig ved at prøve dig frem.
Når du mediterer, bringer du din vejrtrækning ned i et roligt niveau. Det betyder, at din puls sænkes, dit nervesystem bringes i ro, dine muskler slapper af, og kroppen får et roligt afbræk. For nogle mennesker hjælper meditation dem med at fokusere, hvis de er stressede eller har koncentrationsbesvær. For andre virker meditation som en slags temperaturmåling, hvor de kan mærke efter, hvordan de i virkeligheden går og har det.
Meditation giver kroppen en – ofte tiltrængt – pause i en ellers travl hverdag, hvilket kan have en gavnlig effekt. Pausen kan hjælpe med at forebygge stress og tankemylder, og den komplette afslapning kan også være et effektivt middel mod spændingshovedpine.
Meditation er samtidig en måde at få et øjebliks fuldkommen fred og ro prioriteret ind i en stresset hverdag. Hvis du har svært ved at falde til ro om aftenen eller lider af tankemylder, når du skal sove, kan meditation også have en gavnlig virkning. Brug fx meditationslyde eller afslappende musik til at hjælpe kroppen i en tilstand af ro.
Du kan sagtens meditere liggende, men hvis du har tendens til at falde i søvn, er det nok ikke den bedste idé. Prøv i stedet at sætte dig i en rar stol eller alternativt i skrædderstilling på gulvet.
Det vigtigste er, at du sidder rart og kan slappe af i kroppen og sindet, når du mediterer.
Det kræver intet udstyr at meditere. Du kan meditere, hvor end du har lyst, og lige når det passer dig bedst. Du skal blot sørge for, at der er nogenlunde ro omkring dig – og gerne sidde et rart sted. Hvis du kun har begrænset tid at meditere i, kan du med fordel sætte en alarm til 10-15 minutter, så du bliver gjort opmærksom på, når tiden er gået. På den måde kan du fokusere 100 % på at stresse af og finde ro uden at skulle bekymre dig om, at du falder i søvn eller bliver ved for længe.
Du kan nemt lære at meditere ved at følge guiden i denne artikel. Start evt. med at meditere i kort tid fx 5 min. Herefter kan du gradvist sætte tiden op, når du har vænnet dig til det. Det vigtigste er, at du finder den model, der fungerer bedst for dig. Nogle synes fx, at det er rarere at meditere, imens de går en tur udenfor.
Er du i tvivl om, hvordan du gør, eller vil du gerne guides igennem din meditation, kan du prøv vores guidede meditation på lyd ved at klikke nedenfor: