Hvorfor får man hovedpine?

Det hamrer, banker, dunker, borer eller trykker i dit hoved, og du kan næsten ikke holde ud at være i din krop. Mange af os har prøvet at have hovedpine, men ved du, hvorfor du får hovedpine, og hvad der hjælper mod hovedpine?

Hovedpine i panden gif

HOVEDPINE ER OFTE EN UBEHAGELIG SMERTE Derfor hjælper vi dig her til at få styr på, hvilken hovedpine der plager dig, og hvad du stiller op med den.

© iStock

Kend og bekæmp din hovedpine

De fleste voksne har prøvet at have hovedpine, og nogle gange er årsagen indlysende. Måske drak du for meget alkohol i går aftes, måske er du snottet, eller måske har du trænet hårdt og glemt at drikke vand. Den type hovedpiner, der betegnes som sekundære hovedpiner, er alle symptomer på en anden sygdom eller tilstand som fx tømmermænd, bihulebetændelse eller væskemangel. Typisk vil disse former for hovedpine være nemme at undgå en anden gang med et par mindre tiltag, ligesom et par smertestillende piller og en lur ofte vil klare problemet her og nu. I mere sjældne tilfælde kan sekundære hovedpiner dog være et symptom på en alvorlig sygdom som fx hjerneblødning.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige spørgsmål om slagtilfælde

En anden slags hovedpine er de primære hovedpiner, som er reelle sygdomme. Disse kan være noget sværere at diagnosticere og ikke mindst behandle og forebygge. De tre store primære hovedpiner er klyngehovedpine, også kaldet Hortons hovedpine, samt migræne og spændingshovedpine, der er langt den mest almindelige af de tre. Spændingshovedpine rammer hele 70-80 pct. af os i mere eller mindre grad i løbet af vores liv.

Brug I FORMs store hovedpineguide herunder til at blive lidt klogere på 3 typiske former for hovedpine, og få et fingerpeg om, hvordan du bedst tackler dem.

Hvorfor får man hovedpine?

Foruden de 3 typiske hovedpiner og deres årsag har vi samlet en række andre grunde til hovedpine.

Hovedpine kan skyldes overforbrug af piller

Op imod 100.000 danskere får årligt hovedpine på grund af et alt for stort forbrug af hovedpinepiller og anden smertestillende medicin. I gennemsnit spiser hver eneste dansker 166 hovedpinepiller om året. Du er i risikogruppen, hvis du tager medicin mod hovedpine mere end 15 dage om måneden i en periode på min. tre måneder. Eller hvis du tager migrænemedicin mere end ni dage i løbet af en måned.

TIP: Der er reelt ingen anden behandling end at tage “en kold tyrker” i to måneder. Tal med din læge, hvis du har svært ved selv at komme ud af dit overforbrug af piller.

Hovedpine kan skyldes tømmermænd

Denne type hovedpine kendes af de fleste. Den er selvforskyldt og ganske nem at forebygge ved at indtage mindre mængder alkohol.

TIP: Her og nu kan du tage et par smertestillende piller, drikke masser af vand og forsøge at sove rusen ud.

Hovedpine kan skyldes forhøjet blodtryk

De fleste oplever ikke symptomer på forhøjet blodtryk, men enkelte rammes af hovedpine og svimmelhed. Forhøjet blodtryk kan på længere sigt føre til hjerte-kar-sygdomme, så det er vigtigt at få det behandlet. Du er i risiko for at få sygdommen, hvis du er overvægtig, fører en inaktiv livsstil, og hvis andre i din familie lider af sygdommen.

TIP: Lån evt. en blodtryksmåler hos din læge, og tjek dig selv derhjemme. Mål flere gange morgen og aften over tre dage, og tag gennemsnittet.

Kender du de første symptomer på demens?

Hovedpine kan skyldes forkølelse

Hovedpine kan opstå under forkølelse, bihulebetændelse og influenza.

TIP: Ved de to første sygdomme kan det hjælpe med en næsespray og at ligge højt med hovedet om natten. I nogle tilfælde må der antibiotika til. Ved influenza kan du tage smertestillende medicin til at dæmpe smerter og feber samt sørge for at drikke masser af væske.

Hovedpine kan skyldes væskemangel

Især på en varm sommerdag er der stor risiko for, at dit hoved dunker på grund af dehydrering – ikke mindst under og efter hård træning. Ud over hovedpine og træthed føler du dig måske også lidt svimmel og er selvfølgelig tørstig.

TIP: Drik masser af vand, og supplér måske med et par saltkiks el.lign.

Hovedpine kan skyldes hjernerystelse

Hovedpine er en typisk følgevirkning af en hjernerystelse. Ro og hvile er nødvendigt, for at hjernen kan komme sig efter en hjernerystelse, og for at forhindre, at du risikerer at komme til at lide af kronisk hovedpine.

TIP: Hjernerystelse er svær at forebygge generelt, men et konkret tiltag er at cykle med cykelhjelm altid.

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du en hjernerystelse

Hovedpine kan skyldes svangerskabsforgiftning

Hovedpine kan skyldes svangerskabsforgiftning, som skal tages alvorligt. Ca. 3 pct. af alle gravide rammes af sygdommen, der typisk konstateres ved en rutineundersøgelse hos din jordemoder eller læge. Forhøjet blodtryk og overvægt kan øge risikoen for sygdommen.

Hovedpine kan skyldes blodprop i hjernen/hjerneblødning

En pludselig, meget voldsom hovedpine kan være symptom på en blodprop eller hjerneblødning. Andre symptomer kan være pludselige lammelser, talebesvær, forvirring samt syns- og balanceproblemer. 70 pct. af de ramte er over 65 år.

TIP: Ring 112 straks – også selvom symptomerne forsvinder igen.

Kilde: Jakob Møller Hansen, leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine