Kvinde sukker opgivende, mens hun tager sig til hovedet
© iStock

Derfor er det livsvigtigt, at du sukker hvert 5. minut

Dine suk er ikke altid et tegn på, at du er utilfreds. Vidste du, at du faktisk ikke kan leve uden at sukke?

29. februar 2016 af Tine Sandorf

Suk! Du kender helt sikkert de dage, hvor de er svære at holde tilbage, og du lægger sikkert også mærke til, når andre sender et dybt suk ud i verden, men faktisk er det ikke en skidt ting. Tværtimod.

Ny forskning viser nemlig, at suk holder dine lunger vitale:

– Hvis du ikke sukker hvert femte minut eller deromkring, vil alveolerne langsomt kollapse, hvilket vil medføre lungesvigt, siger Jack Feldman, en af professorerne bag forskningen fra University of California.

Du sukker automatisk

Derfor sætter din hjerne dig faktisk helt automatisk til at sukke 12 gange i timen, altså hvad der svarer til hvert femte minut.

Grunden til, at det er så vigtigt at sukke, er, at der i lungerne er knap 500 millioner lungeblærer, såkaldte alveoler, som er ballonagtige lommer, der transporterer kuldioxid og ilt mellem lungerne og blodet. Af og til falder alveolerne sammen, og den eneste måde at få dem pustet op igen er ved at sukke.

Dobbelt så meget luft i lungerne

Du får nemlig dobbelt så meget luft ned i lungerne, når du sukker, i forhold til når du trækker vejret almindeligt, fordi du i stedet for at puste ud trækker vejret en ekstra gang. Man kan kalde det en slags dobbeltvejrtrækning, og hvilken vejrtrækning for dine lungers velbefindende!

De californiske forskere fandt også frem til, at de automatiske suk styres af to bittesmå klynger af neuroner i hjernen, men hvorfor vi også sukker, når livet er uoverskueligt, ved de endnu ikke.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: