Kigger man på Morten Scheibye-Knudsens fødselsattest, vil man se, at han er 45 år. Hans biologiske alder (som er et udtryk for kroppens fysiologiske tilstand) er til gengæld kun 36 år.
Det er ikke tilfældigt. Læge Morten Scheibye-Knudsen forsker nemlig i alderdom og DNA og er derfor ret optaget af, hvordan vi får et længere og sundere liv.
Vi har spurgt ham, hvad han helt konkret selv gør for at bekæmpe tegn på aldring, og det er der kommet 8 interessante og ærlige svar ud af.
Det ene af dem handler fx om kaffe, som han drikker en del af, men stort set altid uden mælk.
Se alle svarene, og stjæl – nogle af – hans tricks herunder. Han gør nemlig også noget, som han ikke vil anbefale andre at kopiere 👇
... spiser jeg flere gange om ugen. Faktisk burde jeg nok være mere konsekvent og spise 50-70 gram om dagen. Mørk chokolade indeholder nemlig polyfenoler, som er plantebaserede molekyler, der beskytter mod celleskader. Jeg spiser også mange nødder – især mandler kan jeg godt lide. Nødder har ret meget protein og mange sunde fedtstoffer.”
… spiser jeg sjældent. Ikke fordi jeg ikke kan lide det, for det kan jeg faktisk godt. Vi ved bare fra forskningen, at man lever længere, hvis man får sine proteiner fra grøntsager. Derfor spiser jeg generelt meget grønt og næsten udelukkende økologisk.”
... for det øger mængden af stoffet NAD+ i blodet. Det er et molekyle, som man taber med alderen, og det kan føre til betændelsestilstande og sygdomme. Min mor gik bort af Alzheimers sygdom og min far af Parkinsons, så jeg forsøger at ruste mig mod de sygdomme. Jeg har taget det i 7-8 år, men det er eksperimentelt, og industrien omkring det er ureguleret, så jeg vil ikke anbefale det til andre.”
… så jeg spiser det sidste måltid kl. 20 og starter først med at spise igen kl. 12 næste dag. Nogle dage først senere. I weekenden spiser jeg dog typisk morgenmad med familien, så jeg er ikke rigid omkring det. Jeg har fastet i ti år, og jeg kan mærke, at de dage, hvor jeg får morgenmad, der går tingene lidt langsommere.”
... og jeg forsøger at få otte timer hver nat, men jeg har en treårig, som nogle gange vågner, så det lykkes ikke altid. Men jeg kommer som regel i seng i ordentlig tid, og det skyldes nok, at jeg bruger mindre tid på skærme end de fleste andre. Vi har fx heller ikke et fjernsyn, så den tid, jeg sparer der, bruger jeg nok ubevidst på at komme tidligere i seng.”
... drikker jeg om dagen. De fleste af dem er uden mælk, fordi jeg faster 16 timer om dagen. Det er lidt sjovt med kaffe, for det er et af de nydelsesmidler, som faktisk mindsker risikoen for aldersrelaterede sygdomme – fx demens og hjerte-kar-sygdomme. Det trumfer endda te. Jeg plejer dog at stoppe med kaffe omkring kl. 14, for ellers kan jeg ikke sove.”
... som jeg tager forebyggende i en lav dosis. Jeg har fx været med til at lave et studie, hvor vi viste, at det øger levetiden hos mus. Det reducerer blodsukkerniveauet, og det at holde et lavt blodsukker er formentlig sundt for os og kan også have en effekt på normal aldring. Det er totalt eksperimentelt, så det er heller ikke noget, jeg kan anbefale andre at gøre. Jeg tror dog, at vi i fremtiden vil bruge lægemidler meget mere forebyggende, end vi gør i dag.”
... men ikke nok. Jeg cykler til og fra arbejde, som er omkring 10 km dagligt, og så styrketræner jeg lidt ved at løfte rundt på mine børn. Det er ikke systematisk nok, og her kunne jeg blive bedre, for især styrketræning er vigtigt. Jo ældre man bliver, jo vigtigere er det at opbygge muskler.”