Sådan bekæmper du bihulebetændelse

Under en forkølelse kan snotten vandre og skabe betændelse i de hulrum, der støder op til næsen. Tilstanden går i de fleste tilfælde over af sig selv, men heldigvis kan ubehaget lindres på flere måder.

Kvinde med bihulebetændelse tager sig til næsen pga. smerter

BIHULEBETÆNDELSE Smerterne kan sidde lidt forskelligt, afhængigt af hvilken bihule der er ramt. Sidder smerterne omkring øjnene og den øverste del af næseryggen, er betændelsen formentlig lokaliseret i pandehulen.

© iStock

Har du en trykkende fornemmelse i ansigtet? Får du ondt i hovedet, når du bukker dig forover? Og er du forkølet? Så kan du meget vel være ramt af bihulebetændelse. Tilstanden opstår typisk i kølvandet på en forkølelse, men kan også skyldes andre ting. Få svar på alle dine spørgsmål om bihulebetændelse, og få tips til at lindre ubehaget.

FAQ om bihulebetændelse

Hvad er bihulebetændelse?

Bihulebetændelse er betændelse i ét eller flere af de hulrum, der støder op til næsen, heriblandt pandehuler og kæbehuler. Tilstanden kan både forekomme i en akut og i en kronisk form:

Akut bihulebetændelse

  • Akut bihulebetændelse skyldes typisk forkølelsesvirus eller andre former for slimhindepåvirkninger, der giver hævelser inde i næsen og forhindrer det naturlige afløb fra bihulerne. Derved får bakterierne, der findes naturligt i næsen, mulighed for at “sætte sig fast” og forårsage en infektion.

  • Akut bihulebetændelse sidder typisk i kæbehulerne, men kan også sidde i pandehulen eller i nogle af de andre bihuler. Betændelsestilstanden kan også vandre mellem de forskellige bihuler eller sidde i dem alle sammen på én gang.

  • Akut bihulebetændelse varer under 12 uger.

  • Akut bihulebetændelse går typisk over af sig selv.

Kronisk bihulebetændelse

  • Kronisk bihulebetændelse kan udvikle sig fra en akut til en kronisk bakteriel infektion, men kan også skyldes inflammatoriske tilstande i næsen, fx polypper eller hævede slimhinder som følge af allergi.

  • Kronisk bihulebetændelse varer over 12 uger.

  • Kronisk bihulebetændelse kræver ofte medicinsk behandling eller operation.

Læs også: Hvad er helvedesild – og hvad gør jeg ved det?

Bihulebetændelse - tegning der viser betændelsen i bihulerne

HER SIDDER BIHULEBETÆNDELSEN Ved bihulebetændelse er en eller flere af vores bihuler fyldt med betændelse. Bihulebetændelsen er typisk i enten pandehulen eller kæbehulen, som er under dine kindben, men kan også sidde i de små huler langs næsen.

Hvad er symptomerne på bihulebetændelse?

Uanset hvor bihulebetændelsen er lokaliseret, er tilstanden kendetegnet ved smerter og trykken i ansigtet, som typisk forværres, når du bøjer dig forover.

Sidder betændelsen i kæbehulen, er smerterne ofte lokaliseret under kindbenene, hvorfra de i nogle tilfælde stråler ned i tænderne. Ved pandehulebetændelse sidder smerterne i panderegionen, hvorfra de kan stråle ned i øjnene og ned omkring den øverste del af næseryggen. Her kan du se, hvilke andre symptomer der også kan forekomme i forbindelse med bihulebetændelse.

Symptomer på bihulebetændelse

FOREKOMMER ALTID:

  • Smerter i panden (pandehulebetændelse) og/eller under kindben (kæbehulebetændelse), der typisk forværres, når du bøjer dig forover

FOREKOMMER NOGLE GANGE:

  • Hovedpine

  • Tilstoppet næse

  • Nedsat lugtesans

  • Ømhed i ansigtet ved berøring

  • Hoste, særligt om morgenen

  • Feber

  • Tyk sekret, der løber bagud ned i halsen

  • Ømhed i halsen

  • Smerteforværring, når du bliver udsat for temperaturskift

Kender du symptomerne på halsbetændelse?

Hvorfor får man bihulebetændelse?

Bihulebetændelse opstår typisk i kølvandet på en forkølelse, ca. 5-7 dage inde i forløbet.

Når du er forkølet, producerer kroppen en masse snot, og samtidig hæver slimhinderne op. Dermed bliver der skabt en blokade i én eller flere af bihulerne, og den normale transport af slim fra næse til svælg kan ikke længere finde vej. Det betyder, at slim vil hobe sig op i bihulerne, og er der bakterier til stede i denne slim, kan de forårsage en betændelsestilstand.

Andre tilstande kan dog også forårsage bihulebetændelse. Har du betændelse i en tandrod, kan betændelsen bl.a. sive gennem vævet og brede sig til kæbehulen, men tilstanden kan også skyldes polypper i næsen eller allergi.

Smitter bihulebetændelse?

Nej, bihulebetændelse smitter ikke. Til gengæld smitter forkølelse, som er den hyppigste årsag til akut bihulebetændelse.

Hvor længe varer en typisk bihulebetændelse?

Selvom akut bihulebetændelse kan vare helt op til 12 uger, vil bihulebetændelse forårsaget af forkølelse som regel ikke give symptomer i mere end 2-3 uger ad gangen.

Skal jeg gå til læge med bihulebetændelse?

I langt de fleste tilfælde kræver bihulebetændelse ikke lægelig behandling. Er dine symptomer ikke forsvundet efter 14 dage, og føler du dig meget generet, kan du overveje at søge læge for at bede om en antibiotikakur. Dette gives dog kun i yderst sjældne tilfælde, da bihulebetændelse som regel går over af sig selv.

Døjer du med tilbagevendende bihulebetændelse, gør du klogt i at blive tilset af en øre-næse-hals-læge for at finde årsagen. Lægen kan bl.a. kikkertundersøge næsen for at finde ud af, om tilstanden skyldes polypper eller andre inflammatoriske tilstande i næsen.

Desuden vil lægen ofte se dine tænder efter, da kronisk bihulebetændelse ofte skyldes infektion omkring tandrødderne. Ved gentagende tilfælde vil lægen ofte bestille en scanning af bihulerne og evt. indstille dig til operation.

Hvornår tilbydes operation?

I helt sjældne tilfælde kan operation blive nødvendigt. Nogle mennesker har fra naturens side snævre åbninger til bihulerne, hvilket øger risikoen for bihulebetændelse i forbindelse med forkølelse. Via en kikkertoperation kan lægen imidlertid forbedre luftpassagen i næsen, så evt. næsespraybehandling i fremtiden kan komme helt ud i bihulesystemet. Indgrebet forbedrer ofte samtidig lugtesansen.

Operationen foregår i fuld bedøvelse og er sjældent smertefuld, og du kan som regel udskrives samme dag. Du skal dog regne med mindst en uges sygeperiode efter indgrebet.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg har bihulebetændelse?

Skyldes din bihulebetændelse forkølelse, skal tilstanden egentlig bare have lov til at gå i sig selv igen. Der er der dog flere ting, du selv kan gøre for at lindre symptomerne.

Skyl næsen

Er din næse tilstoppet, kan du med fordel bruge en næseskyller til at skylle næsen med kropstempereret saltvand, gerne flere gange om dagen. Herved renses næsen, så bakterierne får sværere ved at formere sig, og samtidig kan det lette trykket en smule.

Sådan bruger du en næseskyller:

1. Fyld næseskylleren med kropsvarmt vand, og tilsæt køkkensalt som angivet
på pakningen. Hold for næseskyllerens to åbninger, og ryst blandingen let, så saltet bliver helt opløst.

2. Placér tuden i det ene næsebor. Bøj dig lidt forover, og drej hovedet til den ene side. Løft næseskylleren, så vandet løber ud af det andet næsebor. Træk vejret gennem munden imens.

3. Når halvdelen af vandet er løbet gennem næsen, kan du tømme næsen yderligere ved at blæse forsigtigt i det næsebor, du netop har skyllet. Gentag hele proceduren med det andet næsebor.

Brug næsespray

En forkølelses-næsespray købt i håndkøb kan mindske ophobningen af slim og hævningen af slimhinderne, så du bedre kan trække vejret.

Du bør dog ikke bruge næsespray mod forkølelse mere end 10 dage i træk, da overdreven brug af næsespray kan give den stik modsatte effekt og føre til afhængighed.

Hæv sengegærdet

Smid en ekstra hovedpude eller en sammenrullet dyne under nakken, når du skal sove, så dit hoved kommer lidt op i højden. Du kan også lægge et par tykke bøger under sengen i hoved-enden. Det kan lette trykket i bihulerne og derigennem lindre ubehaget en smule.

Snup en pille

Håndkøbsmedicin mod svage smerter, fx paracetamol, kan tage toppen af ubehaget ved bihulebetændelse og dæmpe evt. feber.

*Kilde:Niclas Rubek, overlæge i næsebihulesygdomme og svælgkirurgi, Rigshospitalet*