Omega-3 kan beskytte kvinder mod Alzheimers
Kvinder med Alzheimers har markant lavere niveauer af omega-3-fedtsyrer i blodet end raske kvinder, viser ny forskning. Sørg for at få nok, råder forskere.
Kvinder med Alzheimers har markant lavere niveauer af omega-3-fedtsyrer i blodet end raske kvinder, viser ny forskning. Sørg for at få nok, råder forskere.
Vælger du fed fisk eller kød fra firbenede dyr, når du handler ind til aftensmaden?
Ny forskning tyder på, at valget har en stor betydning for, om din hjerne kan holde Alzheimers fra livet.
Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia, peger på, at omega-3-fedtsyrer spiller en særlig rolle for kvinders risiko for at få demenssygdommen.
Forskerne analyserede blodprøver fra 841 personer med Alzheimers. Det viste sig, at kvinderne havde markant mindre af det sunde, umættede fedt i blodet sammenlignet med raske kvinder.
Hos mænd med Alzheimers blev der ikke målt mindre umættet fedt end hos deres raske kønsfæller.
Få styr på forskellen mellem mættet og umættet fedt her.
Resultatet tyder på, at fedtsyrene har forskellig betydning i udviklingen af sygdommen hos de to køn.
Den nye viden kan måske give en forklaring på, hvorfor 2 ud af 3 Alzheimers-patienter er kvinder – de mangler ganske enkelt det beskyttende Omega-3.
Læs også:
Studiet er det første, der viser en statistisk sammenhæng mellem fedtsyrer og Alzheimers sygdom. Der skal der flere undersøgelser til, men studiets hovedforfatter, doktor Legido-Quigley, tør alligevel godt konkludere:
“Vores undersøgelse tyder på, at kvinder bør sørge for at få omega-fedtsyrer i deres kost – gennem fed fisk eller via kosttilskud.”— Dr. Legido-Quigley,
Du finder især omega-3-fedtsyrer i fede fisk som laks, sild, makrel, ørred osv. Spiser du ikke fisk, findes der også omega-3-fedtsyrer i hørfrø, valnødder og rapsolie. Den type omega-3-fedtsyrer, du finder her, optages dig knap så effektivt.
Endelig er der mulighed for at indtage omega-3-fedtsyrer som kosttilskud i form af fiskeoliekapsler eller levertran.