Sådan laver du perfekte jordskokker i ovn

Jordskokker er super sunde, men hvordan tilbereder du bedst de små knolde i ovnen? Bag jordskokkerne i ovnen fx i et fad med hvidløg, olivenolie og frisk timian.

Bagte jordskokker i ovn på en tallerken drysset med salt

JORDSKOKKER I OVN – Jordskokker er rige på C og K vitamin, og selv skrællen kan spises, bare du husker at vaske de små knolde grundigt, inden du smider jordskokker i ovnen.

© iStock

Det er let at overse jordskokkerne på hylden hos grønthandleren, for de knoldede, små grøntsager ligger ikke ligefrem og gør et stort nummer ud af sig selv. Og det er egentlig en skam, for de er supersunde. Jordskokker er blandt andet rige på C- og K-vitamin, og så indeholder de også kostfibren inulin, der hjælper med at opretholde en sund bakteriebalance i tarmen.

Der er masser af måder at tilberede jordskokker i ovn på. Jordskokker kan både bruges til snacks og som tilbehør - få opskrifter og tips lige her.

Jordskokker
© iStock

Jordskokker i ovn

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 300 g Jordskokker
  • 1½ spsk. Ekstra jomfru olivenolie
  • Saft af en kvart citron
  • 1½ fed Hvidløg
  • Havsalt
  • En lille håndfuld plukket frisk timian, eller et drys tørret

Sådan laver du jordskokker i ovnen:

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Vask og skrub jordskokkerne helt rene med en børste eller svamp.
  • Flæk dem i halve eller kvarte.
  • Pres citronsaften ud over jordskokkerne for at undgå misfarvning pga. iltning.
  • Læg jordskokkerne i et fad smurt med olie.
  • Pres de 3 fed hvidløg på siden med en kniv, og fordel stykkerne rundt i fadet.
  • Dryp olivenolie over jordskokkerne, og fordel krydderurterne.
  • Bag jordskokkerne i ovnen i 30-35 minutter.
  • Vend dem evt. undervejs med en ske.
  • Tag dem ud, mens de stadigvæk har lidt ‘bid’.

Godt at vide om jordskokker


  • Lad dig ikke afskrække af, at jordskokker kan være besværlige at skrælle. Skrællen kan spises, så du kan bare lade den sidde på. Men skrub dem grundigt, så du får alle rester af jord vasket af. Og køb helst økologiske jordskokker.

  • Jordskokker egner sig både til at blive bagt, ristet, most og kogt. Og så kan du selvfølgelig komme jordskokker i salaten, enten rå eller bagte. Men det afhænger af sorten, hvad de egner sig bedst til, så spørg din grønthandler til råds. De er også skønne rå, hvor nøddesmagen er mest fremtrædende.

Prøv også jordskokker i ovn på denne måde ...

Jordskok i ovn opskrift 1
© iStock

Jordskokker som chips

Skær jordskokkerne i tynde skiver med et mandolinjern, dup dem med olivenolie og salt, og bag skiverne på en bradepande ved 180 gr. i 15-20 min., eller til chipsene er helt sprøde.

Se opskriften her

Jordskok i ovn opskrift 3
© iStock

Jordskokker med rodfrugter

Du blande diverse skrællede og skårne rodfrugter, fx pastinak, gulerødder, persillerødder og rødbeder, i et ovnfast fad med halverede jordskokker, olivenolie, friske urter samt salt og peber og bage hele baduljen i ca. 35 min. ved 200 gr. Læg evt. rødbederne for sig selv, hvis du gerne vil undgå, at det hele bliver pink.

Jordskok i ovn opskrift 2
© iStock

Jordskokker i fad

Skift nogle af kartoflerne i fadet med flødekartofler ud med skiveskårne jordskokker.

Andre I FORM favoritter med jordskokker ...

Jordskok i ovn opskrift 5
© iStock

Jordskokker som mos

Kombinér eller erstat kartoflerne med jordskokker når du laver mos som tilbehør.

Se opskriften her

Jordskok i ovn opskrift 4
© iStock

Jordskokker som suppe

Brug jordskokkerne i suppe og tilbered dem ved at koge dem op i en gryde eller svitse på panden.

Se opskriften her

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 15/2022

Newsletter background