Er rå grøntsager sundere end tilberedte?

Rå grøntsager kan faktisk snyde kroppen for næringsstoffer – omvendt snyder du dig selv, hvis du ikke af og til spiser grøntsagerne rå. Forvirret? Læs med!

Grøntsager

RÅT ELLER KOGT – Kogevandet gør kål på en del af vitaminerne, men byder på andre fordele.

© iStock

Det kan vi faktisk ikke give et entydigt svar på. I store videnskabelige undersøgelser af rå og kogte grøntsager og deres effekt på sundhed fremstår de som nogenlunde lige sunde. Og spørger vi forskere i ernæring, lyder rådet også kort og godt: Spis varieret – også inden for kategorien grøntsager.

Sådan spiser du antiinflammatorisk

Koger du dine grøntsager og smider vandet væk, hælder du samtidig nogle af næringsstofferne ud i afløbet. Men det betyder ikke automatisk, at det er en dårlig ting at varme grøntsagerne, før du spiser dem.

Når den grønne mad bliver varmet op, ødelægges nogle af cellevæggene i grøntsagerne nemlig, og så bliver det faktisk nemmere at optage næringsstofferne. Det betyder især noget for de “hårde” grøntsager som gulerødder, broccoli og grønkål.

Næringen bliver altså mere tilgængelig for dig, i forhold til når du spiser det hele råt, hvor dele af grøntsagerne passerer igennem tarmene og kommer ud igen, uden at du nødvendigvis får fuldt udbytte af næringsstofferne. Det sker, fordi vi mennesker ikke kan nedbryde cellevægge fra planter, og de hårde grøntsager kan vi heller ikke tygge så fint. Så det kan sagtens give mening at tilberede dine grøntsager – sommetider.

Omvendt er det ikke nødvendigvis en dårlig ting, når rå og grove grøntsager passerer gennem maven og kommer ud igen i mere eller mindre ufordøjet form. I løbet af dén proces er grøntsagerne nemlig med til at skabe en sammensætning af gavnlige bakterier i tarmen, som også styrker din sundhed.

Så selvom du ikke trækker al næring ud af grøntsagerne, skal det ikke afholde dig fra at guffe løs af salatbuffeten.

Si
© iStock

Damp din grønne mad

Den mest skånsomme måde at tilberede grøntsager med varme er at dampe dem. Fordi du nøjes med at mørne grøntsagerne over den 100 grader varme damp, hælder du ikke alle vitaminerne ud med kogevandet bagefter. Du kan bruge en dampgryde specielt til formålet eller sætte en sigte over en gryde med lidt vand og salt i bunden.

Persille
© iStock

Giv ekstra smag til dampet grønt

  • Persille
  • Dild
  • Timian
  • Hvidløg
  • Citronsaft
  • Ingefær
  • Sojasauce
  • Olivenolie

Kilde: Lars Ove Dragsted, professor i ernæring ved Københavns Universitet