Sauerkraut er kort og godt hvidkål, der er blevet konserveret med salt. Sauerkraut er det samme som surkål – og smagen er netop let syrlig og sprød.
Under fermenteringen omdannes kålens naturlige sukkerstoffer til mælkesyre, som giver både smag og holdbarhed. Mælkesyrebakterierne, også kaldet probiotika, er samtidig med til at skabe en sund tarmflora ved at fremme væksten af de gode og gavnlige bakterier i tarmen.
Hvad indeholder sauerkraut?
Grundopskriften er ganske simpel: Hvidkål og salt.
Du kan også eksperimentere med at tilsætte fennikelfrø, kommen, gulerod eller æble. Det giver en lækker og enkel tilføjelse til smagen.
Læs også: 7 fermenterede madvarer, du skal prøve.
Sauerkraut – eller surkål, som vi også kalder det – er meget mere end bare et syrligt tilbehør. Det er en ældgammel måde at konservere kål, hvor helt almindelig hvidkål forvandles til en probiotisk skattekiste fyldt med sundhed.
Se her, hvorfor det fortjener en fast plads i dit køleskab:
Nej – både sauerkraut og kimchi er fermenterede kålretter, men der er væsentlige forskelle:
Sauerkraut laves oftest kun med hvidkål og salt, nogle gange med fennikelfrø, kommen, peber eller enkle krydderier.
Kimchi stammer fra Korea og indeholder som regel kinakål, chili, hvidløg, ingefær og fiskesauce, hvilket giver en stærkere og mere kompleks smag.
Der findes også andre typer af traditionel fermenteret kål, fx suan cai fra Kina og curtido fra El Salvador.
Ja, som det fremgår af navnet, forbindes sauerkraut (surkål) med tysk madkultur og spises ofte sammen med en god “wurst” (pølse).
Fermentering af kål er imidlertid en meget gammel opfindelse og blev allerede for tusinder af år siden brugt i fx Asien.
De fleste vil nok forbinde sauerkraut med kødretter som pølser, flæsk eller svinekød.
Men sauerkraut kan meget mere end at være et sidekick til kød.
Prøv den fermenterede kål i salater eller wraps for ekstra smag og et probiotisk boost. Eller prop det i din sandwich eller burger, hvor det kan tilføre syrlighed og knas. Du kan også bruge det som topping på bowls eller på plantebaserede hotdogs.
Ja, det kan det godt, særligt hvis du ikke er vant til at spise fermenteret mad. Sauerkraut er som bekendt fyldt med probiotiske bakterier og kostfibre, og når dine tarmbakterier begynder at nedbryde fibrene, producerer tarmene samtidig gasser som en del af fordøjelsesprocessen.
Du kan undgå eller i hvert fald mindske oppustethed eller prutter, hvis du starter stille og roligt ud med fx 1 tsk. om dagen. Herefter kan du gradvist øge mængden. Det er også en god idé at spise sauerkraut sammen med andre fødevarer, da det kan afbøde lidt af effekten fra fermenteringen.
Læs også: Sådan lindrer du irritabel tyktarm