Sauerkraut-opskrift – den originale med et tvist

35 minutter
34 kcal

Sauerkraut er ikke bare godt for maven, men også en fantastisk smagsgiver i alt fra salater og smørrebrød til varme retter. Se her, hvordan du nemt og naturligt laver fermenteret kål med ganske få ingredienser.

sauerkraut med hvidkål og fennikel

SAUERKRAUT ER SÅRE ENKELT: Det indeholder traditionelt set kun hvidkål og vand. Vi har tilføjet lidt fennikel og peber for en mere kompleks smag.

© iStock

Sauerkraut

Sauerkraut er knasende sundt for din fordøjelse og dit immunforsvar. Samtidig er det super nemt at lave og kan holde sig i måneder i køleskabet.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stort glas

  • 4 stk. hvidkål (ca. 2 kg)
  • 4 spsk. fennikelfrø
  • 2 tsk. peber, sort, hel
  • 4 spsk. groft salt
  • 2 sylteglas på 2 liter

Sådan gør du

  • Skær kålhovederne i kvarter, og skyl dem grundigt.
  • Snit kålen i strimler, og bland den med fennikelfrø og salt i en stor skål.
  • Massér og kram saltet ind i kålen i ca. 10 min., til den afgiver sin saft.
  • Hæld kålblandingen med saft ned i et rent glas. Sørg for, at al kålen er dækket af sin egen saft, og at der er 3-4 cm luft foroven i sylteglasset. For at holde kålen nede i saften kan du evt. lægge et kålblad øverst i glasset, inden det lukkes.
  • Lad kålen fermentere i 20-28 dage et skyggefuldt sted på køkkenbordet ved ca. 18-20 gr. Åbn glasset en gang om dagen de første 7 dage. Derefter kan du nøjes med at åbne glasset hver anden dag, indtil kålen er klar.
  • Smag på kålen efter 20 dage. Er den syrlig nok, sætter du glasset på køl, hvis ikke, venter du en dag mere og smager igen, indtil den er der.

Din sauerkraut kan holde sig i op til seks måneder, hvis den opbevares korrekt på køl.

TIP:
Hvis du ikke er til smagen af hverken fennikelfrø eller peber, men bare vil have den helt originale, simple sauerkraut, så skal du selvfølgelig bare udelade de to krydderier.

TIP:
Sauerkraut laves traditionelt med hvidkål, som har et højt vandindhold og en fast struktur, hvilket gør det velegnet til fermentering over længere tid. Du kan dog også sagtens anvende spidskål, som giver en blødere konsistens og en sødere smag.


1 Hvad er sauerkraut?


Sauerkraut er kort og godt hvidkål, der er blevet konserveret med salt. Sauerkraut er det samme som surkål – og smagen er netop let syrlig og sprød.

Under fermenteringen omdannes kålens naturlige sukkerstoffer til mælkesyre, som giver både smag og holdbarhed. Mælkesyrebakterierne, også kaldet probiotika, er samtidig med til at skabe en sund tarmflora ved at fremme væksten af de gode og gavnlige bakterier i tarmen.

Hvad indeholder sauerkraut?

Grundopskriften er ganske simpel: Hvidkål og salt.

Du kan også eksperimentere med at tilsætte fennikelfrø, kommen, gulerod eller æble. Det giver en lækker og enkel tilføjelse til smagen.

Læs også: 7 fermenterede madvarer, du skal prøve.

2 Hvad er sauerkraut godt for?


Sauerkraut – eller surkål, som vi også kalder det – er meget mere end bare et syrligt tilbehør. Det er en ældgammel måde at konservere kål, hvor helt almindelig hvidkål forvandles til en probiotisk skattekiste fyldt med sundhed.

Se her, hvorfor det fortjener en fast plads i dit køleskab:

5 sunde grunde til at spise sauerkraut

Godt for fordøjelsen

Fermentering skaber probiotika – det er de venligtsindede bakterier, som understøtter en god balance i tarmen.

Tarmen spiller en central rolle i både din fordøjelse, dit immunforsvar og generelle velbefindende.

Masser af gode næringsstoffer

Sauerkraut er rigt på flere vigtige vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, K-vitamin, kostfibre og antioxidanter.

Mulig antiinflammatorisk effekt

Fermenterede grøntsager som sauerkraut menes at kunne bidrage til at dæmpe betændelsestilstande i kroppen.

Det skyldes bl.a. samspillet mellem probiotika og tarmens immunceller.

Inflammatoriske tilstande er forbundet med mange sygdomme, så alt, der naturligt kan hjælpe med at dæmpe inflammation i kroppen, er værd at tage med i sin kostplan.

Kan styrke immunforsvaret

En stor del af kroppens immunceller findes i tarmen.

Du giver derfor dit immunsystem et forspring, når du nærer det med probiotika.

Et sundt tarmsystem kan bedre hjælpe kroppen med at håndtere sygdomme.

Naturligt og uden tilsætningsstoffer

Hjemmelavet eller upasteuriseret sauerkraut indeholder kun kål og salt.

Det gør det til et sundt og simpelt valg i en hverdagskost, der nemt kan blive fyldt op med ultraforarbejdede fødevarer fyldt med tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.

Nyere forskning kæder ultraforarbejdet mad sammen med en række af sygdomme, herunder kræft og hjertesygdomme.

3 Er kimchi og sauerkraut det samme?


Nej – både sauerkraut og kimchi er fermenterede kålretter, men der er væsentlige forskelle:

  • Sauerkraut laves oftest kun med hvidkål og salt, nogle gange med fennikelfrø, kommen, peber eller enkle krydderier.

  • Kimchi stammer fra Korea og indeholder som regel kinakål, chili, hvidløg, ingefær og fiskesauce, hvilket giver en stærkere og mere kompleks smag.

Der findes også andre typer af traditionel fermenteret kål, fx suan cai fra Kina og curtido fra El Salvador.

4 Er sauerkraut tysk?


Ja, som det fremgår af navnet, forbindes sauerkraut (surkål) med tysk madkultur og spises ofte sammen med en god “wurst” (pølse).

Fermentering af kål er imidlertid en meget gammel opfindelse og blev allerede for tusinder af år siden brugt i fx Asien.

kvinde snitter hvidkål til sauerkraut

SÅ SKAL DER SNITTES! Sauerkraut har fundet vej til mange moderne køkkener, men fermenteret kål er faktisk en oldgammel opfindelse.

© iStock

5 Hvad spiser man til sauerkraut?


De fleste vil nok forbinde sauerkraut med kødretter som pølser, flæsk eller svinekød.

Men sauerkraut kan meget mere end at være et sidekick til kød.

Prøv den fermenterede kål i salater eller wraps for ekstra smag og et probiotisk boost. Eller prop det i din sandwich eller burger, hvor det kan tilføre syrlighed og knas. Du kan også bruge det som topping på bowls eller på plantebaserede hotdogs.

6 Giver sauerkraut luft i maven?


Ja, det kan det godt, særligt hvis du ikke er vant til at spise fermenteret mad. Sauerkraut er som bekendt fyldt med probiotiske bakterier og kostfibre, og når dine tarmbakterier begynder at nedbryde fibrene, producerer tarmene samtidig gasser som en del af fordøjelsesprocessen.

Du kan undgå eller i hvert fald mindske oppustethed eller prutter, hvis du starter stille og roligt ud med fx 1 tsk. om dagen. Herefter kan du gradvist øge mængden. Det er også en god idé at spise sauerkraut sammen med andre fødevarer, da det kan afbøde lidt af effekten fra fermenteringen.

Læs også: Sådan lindrer du irritabel tyktarm