Skal jeg bruge starterkultur til fermentering?

Den flere tusind år gamle konserveringsmetode er blevet utrolig populær, og der er næsten ikke den grøntsag, du ikke kan fermentere. Læs her, hvilke fordele der kan være ved at hjælpe gæringsprocessen på vej med en starterkultur.

FERMENTERING

FERMENTERING - Du kan fx bruge lage fra en tidligere fermentering som starterkultur.

© iStock

Fermentering er en måde at konservere fødevarer på ved hjælp de bakterier, der naturligt findes i fødevarerne og i luften.

Konserveringsteknikken går mange tusind år tilbage og er i de senere år blevet populær igen.

Der er mange forskellige måder at fermentere på, og du kan bl.a. bruge det meste frugt og grønt.

Yoghurt, surdej, sauerkraut, kimchi og kombucha har det til fælles, at de alle er resultatet af en fermenteringsproces.

Du kan både fermentere ved at tilsætte en starterkultur eller udnytte de mælkesyrebakterier, der naturligt er på grøntsagerne.

Fordelen ved en starterkultur er, at syrningen går hurtigere, og det er nemmere at styre forløbet af fermenteringen, bl.a. hvor meget syre og hvilke smagsstoffer der bliver dannet.

Hvis du i stedet fermenterer med naturlige mælkesyrebakterier fra grøntsagerne, kan resultatet variere, fordi naturlige mælkesyrebakterier danner forskellige syrer og forskellige smagsstoffer fra gang til gang.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Mest læste lige nu
Sex

Får du nok (god) sex?

Sundhed

Er rødvin sundt eller ej?

Desserter

Snebolde

62,8 kcal
40 minutter
Stress

Stressekspertens 10 bedste råd

Desserter

Sund julekonfekt fra alle os til alle jer

Slankekur

Tab dig med I FORM Kostplan 1600-1700 kcal

Stress

10 gode råd til at få ro i hjernen

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Søvn

Øv dig i at falde i søvn på kommando med dette trick

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Mere om Sund mad
Annonce

Sådan husker du at få dine 6 om dagen

Sund mad

14 nemme kokke-tips: Sådan bliver du en ninja i køkkenet

Sund mad

Lav en madplan – og slip for stress i supermarkedet

Sund mad

Her er de ingredienser, der bekymrer os mest

Sund mad

5 nemme måder at få brugt havens squash

Sund mad

Søde kartofler – sådan bruger du dem

Sund mad

Kan man spise halloweengræskar?

Sund mad

Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?

Sund mad

Derfor kan stempelkaffe være usundt

Sund mad

9 tips til at spise lidt sundere i ferien

Newsletter background
I FORM anbefaler
Forebyggelse

Hvorfor klør det i min hovedbund?

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Sunde opskrifter

Lav din egen surdej

598 kcal
4-6 dage
Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler

Træningstøj

5 DETALJER: Tjek dem, før du køber vinter-løbetights

Sundhed

Overvejer du at få en lysterapilampe?

Aftensmad

Sund pizza – sådan!

45 minutter