Skal jeg bruge starterkultur til fermentering?

Den flere tusind år gamle konserveringsmetode er blevet utrolig populær, og der er næsten ikke den grøntsag, du ikke kan fermentere. Læs her, hvilke fordele der kan være ved at hjælpe gæringsprocessen på vej med en starterkultur.

FERMENTERING

FERMENTERING - Du kan fx bruge lage fra en tidligere fermentering som starterkultur.

© iStock

Fermentering er en måde at konservere fødevarer på ved hjælp de bakterier, der naturligt findes i fødevarerne og i luften.

Konserveringsteknikken går mange tusind år tilbage og er i de senere år blevet populær igen.

Der er mange forskellige måder at fermentere på, og du kan bl.a. bruge det meste frugt og grønt.

Yoghurt, surdej, sauerkraut, kimchi og kombucha har det til fælles, at de alle er resultatet af en fermenteringsproces.

Du kan både fermentere ved at tilsætte en starterkultur eller udnytte de mælkesyrebakterier, der naturligt er på grøntsagerne.

Fordelen ved en starterkultur er, at syrningen går hurtigere, og det er nemmere at styre forløbet af fermenteringen, bl.a. hvor meget syre og hvilke smagsstoffer der bliver dannet.

Hvis du i stedet fermenterer med naturlige mælkesyrebakterier fra grøntsagerne, kan resultatet variere, fordi naturlige mælkesyrebakterier danner forskellige syrer og forskellige smagsstoffer fra gang til gang.

Kilde: Fødevarestyrelsen