Nordisk kimchi med spidskål og gulerødder (opskrift)
Prøv en skandinavisk version af kimchi! Du får den lækre syrlige og varme smag, som vi elsker – tilføjet nordisk sødme fra spidskål og gulerødder.
Prøv en skandinavisk version af kimchi! Du får den lækre syrlige og varme smag, som vi elsker – tilføjet nordisk sødme fra spidskål og gulerødder.
Det er – næsten – kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke grønne ingredienser du kan putte i en kimchi. I denne nordiske udgave af koreansk kimchi har vi erstattet kinakål og kinaradise med spidskål og gulerødder. Det giver en lidt sødere smag og en mere blød struktur.
TIPS:
Hvis du vil have en vegansk version, kan du erstatte fiskesauce med tamari.
Brug et lufttæt glas med låg, men læg låget løst på de første 1–2 dage, eller “bøvs” glasset dagligt ved at slippe lidt luft ud.
Undgå overdreven åbning: Hvis du åbner meget ofte, kan det forstyrre fermenteringen, især i starten.
Stil glasset i en skål eller bakke, da det kan boble over.
Hvis det skal være lidt lettere at gå til, kan du også købe kimchi-pastaen færdig i et asiatisk supermarked.
Hvorfor kaste sig ud i en kimchi baseret på spidskål frem for kinakål?
Der er den helt oplagte fordel, at spidskål er mere tilgængelig, og ofte også billigere, end kinakål. Men spidskål skiller sig også ud på andre fronter:
Spidskål er generelt fastere og har et mere markant bid end kinakål. Hvor kinakålen kan blive ret blød og gennemsigtig under fermenteringen, vil spidskålen bevare mere af sin sprødhed. Dette giver en kimchi med en mere "crispy" og tilfredsstillende tekstur, som nogle foretrækker, især i friske, hurtigt fermenterede kimchi-typer.
På grund af sin lidt løsere struktur og tyndere blade, kan spidskål ofte fermentere hurtigere end kinakål. Det betyder, at du kan få en velsmagende, probiotisk kimchi klar på kortere tid.
Spidskål har en mildere og mere delikat kålsmag end den lidt mere "pebrede" smag, der kan findes i kinakål. Det kan lade de andre smagsgivere i kimchipastaen (chili, hvidløg, ingefær, frugt, osv.) træde mere frem og give en mere afbalanceret smag.
Omvendt vil en en traditionel kimchi med kinakål få en dybere, mere kompleks og umami-rig smag over tid. Foretrækker du den originale opskrift, kan du finde vores opskrift på traditionel koreansk kimchi her.