Nem svampet kanelkage

1 time
148 kcal

På udkig efter en svampet kage? Prøv denne med kanel, kærnemælk og æg. Vi har smurt ganache på toppen, men den kan nemt erstattes med en kaffeglasur, hvis du er mere til det.

Kanelkage, opskrift

KANELKAGE – Vi har brugt kærnemælk, men kagen kan også bages med andet mælk. Undlader du at bruge et surmælksprodukt, er det dog vigtigt at udskifte natron med bagepulver, da natron kræver syre i dejen for at få den til at hæve.

© wichmann+bendtsen

Nem svampet kanelkage med kærnemælk og æg

Her får du opskriften på verdens bedste kanelkage – bagt helt uden sukker og smør.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 kage / 18 stk.

  • 400 g dadler
  • 1 dl olie
  • 6 dl kærnemælk
  • 4 æg
  • 4 spsk. kanel
  • 3 tsk. natron
  • 400 g hvedemel

Ganache:

  • 200 g mørk chokolade
  • 2 dl kaffefløde

Sådan bager du en nem og sund kanelkage

  • Blend dadler, olie og kærnemælk sammen.
  • Pisk æggene i en anden skål, kom kærnemælksblandingen heri, og pisk det hele godt sammen.
  • Sigt de tørre ingredienser i, og vend det hele sammen med en dejskraber.
  • Kom dejen i en bradepande (ca. 20 x 30 cm) beklædt med bagepapir.
  • Tænd ovnen på 180 gr., og bag kagen i 35 min.
  • Hak chokoladen. Varm kaffefløde op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Vend det godt sammen, til chokoladen er smeltet, og stil på køl.
  • Smør ganache på toppen af den afkølede kage.

TIP! Kagen kan fryses ned. Men gør det uden ganache på toppen.

TIP! Har du en ovn, der varmer kraftigt, kan du evt. lægge et stykke bagepapir over kagen den sidste halvdel af bagetiden.

TIP! Kan du lide kaffesmag, kan du erstattte en anelse af kaffefløden med et stænk stærk kaffe.


Kanelkage-opskrift

Den er nem, den er lækker – og så egner en kanelkage med kærnemælk sig perfekt til dig, der godt kan lide en svampet kage.

Vores kanelkage-opskrift egner sig også godt til at bage i en stor bradepande, hvis du skal have en lækker kage med til et socialt arrangement – eller bare har en stor, kageglad familie.

1 Hvorfor skal der kærnemælk i kanelkage?


Kærnemælk tilføjes ofte til kanelkage, fordi dets syrlige egenskaber reagerer med natron, hvilket skaber en mere luftig og let tekstur – det gør altså din kanelkage ekstra lækker svampet. Og så bidrager kærnemælk med en mild syrlighed, der balancerer kagens sødme og giver en mere kompleks smag.

Vær opmærksom på, der skal være syre i din dej, når du bruger natron. Det er nemlig syren, der får bicarbonatet i natron til at reagere og danne kuldioxid, som får dejen til at hæve. Uden syre danner natron også soda, hvilket kan give din kanelkage en let smag af sæbe.

Har du ikke kærnemælk eller et andet surmælksprodukt, kan du bruge almindelig mælk tilsat lidt citron. Brug ca. 1 tsk. citronsaft per ½ tsk. natron.

2 Kan jeg bruge bagepulver i stedet for natron?


Det kan du godt – og så behøver du ikke at tilsætte syre i form af kærnemælk eller citron, men kan bruge fx almindelig mælk. Bagepulver er nemlig natron tilsat syre, hvilket gør, at du kan bage uden at bekymre dig om at tilføje syre til din dej.

Bagepulver vil dog som udgangspunkt give dig en dej, som hæver mindre og bliver mindre fyldig, mens natron vil gøre din kanelkage ekstra luftig, lækker og svampet.

1 tsk bagepulver svarer til 2 tsk natron.

3 Kanelkage – prøv den også med kaffeglasur


En klassisk glasur til kanelkage er fx chokoladeganache, som du kan se opskriften på oven for, eller en lækker kaffeglasur, som kan laves helt simpelt på flormelis, kakaopulver og lidt stærk kaffe.

4 Hvor længe kan en kanelkage med kærnemælk holde sig?


En kanelkage med kærnemælk kan typisk holde sig frisk i 3-4 dage, hvis den opbevares korrekt i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Hvis kagen indeholder mejeriprodukter i glasuren, bør den dog opbevares i køleskabet, hvor den kan holde sig i op til en uge. Du risikerer dog, at den bliver en anelse mere tør på køl.

5 Kan jeg lave en kanelkage dagen forinden?


Ja, du kan sagtens lave kanelkagen dagen før. Faktisk kan smagene udvikle sig og blive endnu bedre efter en dag. Sørg for at opbevare kagen korrekt for at bevare friskheden – altså i en lufttæt beholder.

kanelkage tages ud af ovn

EN SVAMPET KANELKAGE kan sagtens sættes i ovnen dagen inden, den skal spises.

© iStock

6 Hvordan skal jeg opbevare min kanelkage?


Opbevar kanelkagen i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, hvis den ikke har nogen mejeribaseret glasur. Hvis den har en glasur lavet med flødeost eller andet mejeri, bør kagen opbevares i køleskabet.

7 Kan jeg fryse kanelkage ned?


Ja, du kan sagtens fryse kanelkage ned. Optø kagen i køleskabet natten over, før du serverer den.

Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren

8 Er kanel sundt?


Kanel har ry for at have nogle sundhedsmæssige fordele, fx at have en gavnlig virkning på for højt blodsukker. Det er dog usikkert, om undersøgelserne er efterprøvet i tilstrækkelig grad – læs mere om kanel her.
Det er vigtigt at konsumere kanel i moderate mængder, da store mængder kan være skadelige på grund af indholdet af kumarin, især i Cassia-kanel.

9 Hvad er ægte kanel?


Ægte kanel, også kendt som Ceylon-kanel, stammer fra barken af Cinnamomum verum-træet. Den har en lysere farve og en mildere, sødere smag sammenlignet med Cassia-kanel, som er mere almindelig og ofte findes i supermarkeder.

Ceylon-kanel indeholder også lavere niveauer af kumarin, hvilket gør det til et sundere valg ved regelmæssigt forbrug.