Kirsebær – blanke, blodrøde og ret blærede
De eksklusive, dybrøde bær er fyldt med smag og vitaminer, og så emmer de bare af ferie og fest på én og samme tid. Få inspiration til at bruge sæsonens friske kirsebær på nye måder.
De eksklusive, dybrøde bær er fyldt med smag og vitaminer, og så emmer de bare af ferie og fest på én og samme tid. Få inspiration til at bruge sæsonens friske kirsebær på nye måder.
Der er bare noget særlig eksklusivt over de råvarer, hvor sæsonen er kort.
Det gælder stenbiderrogn, det gælder hvide asparges – og det gælder i høj grad de blanke, blodrøde kirsebær. Så nyd dem i fulde drag, mens de er her – pludselig er de væk, og så må du vente et helt år på de næste.
De fleste kirsebær spiser vi som snack, og her er de også virkelig svære at slå med deres elegante look og helt særlige syrligt-søde smag.
Men de dybrøde bær er også lækre i forbindelse med måltider. Det gælder både til morgenmad i en lækker smoothie, i en salat til din frokost, som sirup eller kirsebærsovs til is eller kage, eller i en krydret relish serveret til kød eller fisk
Kirsebær indeholder, helt som de fleste andre bær, omtrent dobbelt så mange kalorier pr. gram som mange grøntsager og halvt så mange som fx banan.
Læs også: Tyttebær – derfor skal du spise de sure, sunde bær
Næringsindhold | Pr. 100 g kirsebær | Anbefalet dagsdosis |
---|---|---|
Kalorier i kirsebær | 55 kcal | |
Protein | 1,4 g | |
Kulhydrat | 11,7 g | |
Fedt | 0,3 g | |
Kostfibre | 1,3 g | |
C-vitamin | 10 mg | 75 mg |
A-vitamin | 5,75 RE | 700 RE |
Kalium | 176 mg | 3100 mg |
Kalk | 20,8 mg | 800 mg |
Kilde: DTU's fødevaredatabase og De Nordiske Næringsanbefalinger 2012 |
Hvis du har hørt noget om kirsebær og bedre søvn, er det ikke helt forkert. Kirsebær indeholder nemlig hormonet melatonin, som hjælper kroppens døgnrytme på vej.
Inden du begynder at køre bunkevis af de skønne, søde bær ned for at få en bedre søvn, skal du dog vide, at den mulige effekt gælder saft fra den særlige sort surkirsebær.
De videnskabelige studier er foretaget med testpersoner, som led af søvnløshed, og studierne har vist, at det hjalp på den natlige uro at drikke to deciliter kirsebærsaft om morgenen og samme dosis igen en time før sengetid. Testpersonerne sov i gennemsnit en hel time længere om natten, så ligger du tit vågen, kan det være et forsøg værd.
Et par kirsebær eller tre kan de fleste med irriteret tyktarm godt tåle, men så skal du nok også stoppe. Max. 20 g pr. måltid lyder anbefalingen ifølge den komplekse low FODMAP-diæt.
Diæten er udarbejdet af forskere på Monash University til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer. Et kirsebær uden sten vejer ca. 7 g.
Det er heldigvis ret nemt. Groft sagt lader du friske eller syltede kirsebær simre i en gryde med lidt vand, sukker, kirsebærvin eller saft. Herefter jævner du saucen, og så er den klar.
En konkret opskrift på kirsebærsovs får du lige her.
Cremet og fyldig, sød og lidt syrlig – det er egentlig en skam, at vi i Danmark kun spiser kirsebærsovs i december. Men det kan du jo ændre på.
Kirsebærsovs gør sig nemlig fortrinligt som topping på en chiagrød, som tilbehør til is eller oven på et stykke kage.
Friske kirsebær er i sig selv en lækker og sund snack, men du kan også snige dem ind som en lækker ingrediens i alle dagens måltider. Se bare her:
Der findes faktisk et smart, lille håndværktøj til formålet – en kirsebærudstener – som i øvrigt også kan anvendes til oliven. Er du ikke lige i besiddelse af en udstener, er der heldigvis også en anden metode.
Kirsebær smager bedst friske og begynder allerede at gære efter 1-2 dage ved stuetemperatur. Derfor er køleskabet en oplagt løsning, hvis du vil forlænge deres levetid.
Læg dine bærrene i en lille, åben beholder og så ned i køleskabets grøntsagsskuffe med dem. Nu kan de holde sig friske i 4-6 dage, afhængigt af sorten og hvor modne de er.
Når de skal serveres, så lad dem gerne stå ude på køkkenbordet en times tid – så smager de af mest.
Hedder det kirsebær eller moreller?
Det kommer an på, hvor du bor, og hvor gammel du er. Bærrene kaldes nemlig noget forskelligt rundt om i landet og på tværs af generationer. Selvom der er meget diskussion om, hvordan man definerer enten et kirsebær eller en morel, er svaret faktisk, at de er den samme ting.
Moreller hører hjemme i kategorien sødkirsebær og har – som navnet fortæller – en dejlig, sød smag.