Kirsebær – blanke, blodrøde og ret blærede

De eksklusive, dybrøde bær er fyldt med smag og vitaminer, og så emmer de bare af ferie og fest på én og samme tid. Få inspiration til at bruge sæsonens friske kirsebær på nye måder.

Masser af kirsebær

KIRSEBÆR | For kun ca. 60 kalorier kan du nyde alle disse lækre kirsebær. Velbekomme!

© iStock

Der er bare noget særlig eksklusivt over de råvarer, hvor sæsonen er kort.

Det gælder stenbiderrogn, det gælder hvide asparges – og det gælder i høj grad de blanke, blodrøde kirsebær. Så nyd dem i fulde drag, mens de er her – pludselig er de væk, og så må du vente et helt år på de næste.

De fleste kirsebær spiser vi som snack, og her er de også virkelig svære at slå med deres elegante look og helt særlige syrligt-søde smag.

Men de dybrøde bær er også lækre i forbindelse med måltider. Det gælder både til morgenmad i en lækker smoothie, i en salat til din frokost, som sirup eller kirsebærsovs til is eller kage, eller i en krydret relish serveret til kød eller fisk

1 Er kirsebær sunde?


Grafik med fjer - kalorielet

De er kalorielette

Hovedingrediensen er vand, så der er ikke mange kalorier i en håndfuld kirsebær. Du kan altså roligt smovse løs, når du er i humør til noget sødt.

Der er dog også et vist indhold af frugtsukker, så ligefrem at stille sulten i kirsebær kan ikke anbefales, da du hurtigt vil mærke appetitten melde sig igen.

Grafik med vitamin A og C

Du får vitaminer

Kirsebær har et relativt højt niveau af C-vitamin, som styrker dit immunforsvar, og så er de også begunstiget med en del A-vitamin, der både vedligeholder syn, hud og kroppens slimhinder.

Grafik med kalium mineral

Du får mineraler

Kirsebær (især de sure) er rige på mineralet kalium, der sænker blodtrykket, hvilket dit hjerte vil takke dig for.

Og så er de blodrøde bær spækket med mikroskopiske farvestoffer kaldet antocyaniner, som forebygger hjerte-kar-sygdomme og virker antiinflammatorisk.

Grafik om variation kirsebær

Variation er godt

Kirsebær er ikke lige så rige på sunde stoffer som sin superfood-slægtning blåbær.

Variation er dog vigtigt – også inden for frugt og grønt – så derfor er det en rigtig god idé også at skrive kirsebær på din indkøbsseddel.

2 Hvor mange kalorier er der i kirsebær?


Kirsebær indeholder, helt som de fleste andre bær, omtrent dobbelt så mange kalorier pr. gram som mange grøntsager og halvt så mange som fx banan.

Læs også: Tyttebær – derfor skal du spise de sure, sunde bær

KIRSEBÆR: Næringsindhold i rå, søde kirsebær

Næringsindhold Pr. 100 g kirsebær Anbefalet dagsdosis
Kalorier i kirsebær 55 kcal
Protein 1,4 g
Kulhydrat 11,7 g
Fedt 0,3 g
Kostfibre 1,3 g
C-vitamin 10 mg 75 mg
A-vitamin 5,75 RE 700 RE
Kalium 176 mg 3100 mg
Kalk 20,8 mg 800 mg
Kilde: DTU's fødevaredatabase og De Nordiske Næringsanbefalinger 2012

3 Giver kirsebær en bedre nattesøvn?


Kirsebær og et glas kirsebærsaft

KIRSEBÆRSAFT fra de særlige surkirsebær kan gavne din nattesøvn, viser studier.

© iStock

Hvis du har hørt noget om kirsebær og bedre søvn, er det ikke helt forkert. Kirsebær indeholder nemlig hormonet melatonin, som hjælper kroppens døgnrytme på vej.

Inden du begynder at køre bunkevis af de skønne, søde bær ned for at få en bedre søvn, skal du dog vide, at den mulige effekt gælder saft fra den særlige sort surkirsebær.

De videnskabelige studier er foretaget med testpersoner, som led af søvnløshed, og studierne har vist, at det hjalp på den natlige uro at drikke to deciliter kirsebærsaft om morgenen og samme dosis igen en time før sengetid. Testpersonerne sov i gennemsnit en hel time længere om natten, så ligger du tit vågen, kan det være et forsøg værd.

LÆS OGSÅ: Hvor meget søvn skal man have?

4 Er kirsebær gode, hvis man har irritabel tyktarm?


Et par kirsebær eller tre kan de fleste med irriteret tyktarm godt tåle, men så skal du nok også stoppe. Max. 20 g pr. måltid lyder anbefalingen ifølge den komplekse low FODMAP-diæt.

Diæten er udarbejdet af forskere på Monash University til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer. Et kirsebær uden sten vejer ca. 7 g.

5 Hvordan laver man kirsebærsovs?


Det er heldigvis ret nemt. Groft sagt lader du friske eller syltede kirsebær simre i en gryde med lidt vand, sukker, kirsebærvin eller saft. Herefter jævner du saucen, og så er den klar.

En konkret opskrift på kirsebærsovs får du lige her.

Gryde med hjemmelavet kirsebær sauce

Hjemmelavet kirsebærsovs

Cremet og fyldig, sød og lidt syrlig – det er egentlig en skam, at vi i Danmark kun spiser kirsebærsovs i december. Men det kan du jo ændre på.

Kirsebærsovs gør sig nemlig fortrinligt som topping på en chiagrød, som tilbehør til is eller oven på et stykke kage.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 116 g syltede kirsebær samt lage
  • ⅓ dl kirsebærvin eller kirsebærsaft
  • ¼ dl sukker
  • ¼ dl vand
  • ½ tsk. majsstivelse

Sådan gør du

  • Bring lagen fra kirsebærrene i kog med kirsebærvin og sukker.
  • Lad lagen koge ind til det halve, tilsæt bær, og kog op.
  • Rør majsstivelse ud i koldt vand, og hæld jævningen i saucen under konstant omrøring.
  • Kog endnu 1 min.

6 Opskrifter med kirsebær


5 lækre opskrifter med kirsebær

smoothie smoothies frugt bær grøntsager spinat kål squash hindbær jordbær blåbær banan æble appelsin grape figner ananas rødbede gulerødder chiafrø nødder cashews
© © Wichmann + Bendtsen

Smoothie med banan, kirsebær og valnødder

Er du også altid sulten lige inden sengetid? Prøv denne smoothie med valnødder, banan og surkirsebær.

Her er opskriften

Kirsebær med skyrcreme, ristet rugbrød med lakrids, spiselige blomster og mandler
© wichmann+bendtsen

Kirsebær med skyrcreme, ristet rugbrød med lakrids og mandler

Er det sæson for friske kirsebær, skal du ikke snyde dig selv for denne søde, sunde sag, der fungerer lige godt som morgenmad, mellemmåltid eller dessert.

Her er opskriften

Mandelshake med kirsebær og chai-te

Prøv en sundere og mere smagfuld version af milkshake med mandelmælk, kirsebær og chai-te.

Her er opskriften

KIRSEBÆRSIRUP

Kirsebærsirup er oplagt til kage og dessert, men prøv også at servere det til kød eller fisk. Skal siruppen anvendes til noget sødt, dropper du salt og peber.

Hjemmelavet kirsebærsirup

  • 1 dl kirsebæreddike
  • ½ dl akaciehonning
  • Evt. havsalt
  • Evt. sort peber, friskkværnet
  1. Kog eddike og akaciehonning ind til en tyk sirup.
  2. Smag evt. til med salt og peber.

KIRSEBÆR-RELISH

En relish er en slags tyktflydende sauce eller salsa, typisk kogt sammen af grøntsager, løg og eddike.

Her har vi brugt kirsebær sammen med rødløg, og den kan bestemt anbefales. Servér relishen til kød eller fisk.

Hjemmelavet kirsebær-rødløgsrelish

  • 1 lille rødløg
  • 100 g kirsebær
  • 2 spsk. kirsebæreddike
  • Havsalt
  • Akaciehonning
  • Sort peber, friskkværnet
  1. Skær rødløget i små både, og tag stenene ud af bærrene.
  2. Kom løgene i en gryde med kirsebæreddike og lidt salt. Lad det simre kort.
  3. Kom bærrene i, og lad relishen simre videre i kort tid.
  4. Smag til med akaciehonning, salt og peber – den skal ikke være for sød.

7 Hvad kan man bruge kirsebær til?


Friske kirsebær er i sig selv en lækker og sund snack, men du kan også snige dem ind som en lækker ingrediens i alle dagens måltider. Se bare her:

Sådan bruger du kirsebær

I SALATER

Lad kirsebær være stjernen i en lækker kombination med spinat, feta og ristede mandler, eller brug dem syltede i en salatdressing, der vil få det grønne bord til at live op og smage af sommer.

I KAGER

Bærrene giver saft til ethvert bagværk og kan både bruges i tærter, som crumble eller til at hæve enhver muffin op på bagedystniveau.

I MARMELADE

Nybagt brød med en skefuld hjemmelavet kirsebærmarmelade på er en himmelsk mundfuld.

Da marmelade kan holde sig længe, kan du tage smagen af de søde sommermåneder med dig langt ind i efteråret og vinteren, hvis du altså kan lade være med at spise hele lageret på én gang.

I SMOOTHIES

Den klare farve giver et blodrødt kick til enhver smoothie, og smagen matcher himmelsk med banan og et drys vanilje.

TIL MORGENMAD

Udstenede kirsebær gør underværker på skyr, havregryn, chia- eller havregrød. Så kan dagen kun begynde godt.

Læs også: Chiafrø: Derfor skal du spise de sunde frø + 15 opskrifter

I MILKSHAKE

Udsten bærrene, og blend dem med mælk, vanilje og lidt sirup. Skal det være ekstra festligt, er en kugle is med enten vanilje- eller jordbærsmag lækkert.

SOM SYLTEDE

Kirsebær i syltet form kan bruges i et væld af kager og desserter, men hvorfor ikke prøve hjemmelavet saftevand blandet af syltede bær og danskvand, hældt over knust is?

SOM ISTERNINGER

Fjern stenene, og frys kirsebærrene ned hver for sig i en isterningebakke. Så kan de nemt pynte i sommerpunch og spises til sidst, når drinken er væk.

8 Hvordan udstener man kirsebær?


Der findes faktisk et smart, lille håndværktøj til formålet – en kirsebærudstener – som i øvrigt også kan anvendes til oliven. Er du ikke lige i besiddelse af en udstener, er der heldigvis også en anden metode.

Grafik udstening af kirsebær

Sådan gør du:

  • Start med at fjerne stilken.

  • Hold kirsebærret med den ene hånd.

  • Tag en spisepind i den anden hånd, stik pinden ned i “stilkhullet”, pres ned på stenen – og voila!

  • Hvis du vil undgå saft på fingre og bordplade, så tag evt. engangshandsker på og stå ved din køkkenvask.

9 Hvornår er kirsebær i sæson?


Sæson for kirsebær

Sæson for kirsebær

De rubinrøde bær er i sæson fra juli til september her i vores del af verden.

10 Hvordan opbevares kirsebær?


Kirsebær smager bedst friske og begynder allerede at gære efter 1-2 dage ved stuetemperatur. Derfor er køleskabet en oplagt løsning, hvis du vil forlænge deres levetid.

Læg dine bærrene i en lille, åben beholder og så ned i køleskabets grøntsagsskuffe med dem. Nu kan de holde sig friske i 4-6 dage, afhængigt af sorten og hvor modne de er.

Når de skal serveres, så lad dem gerne stå ude på køkkenbordet en times tid – så smager de af mest.

11 Kan kirsebær fryses?


Grafik med fryser-ikoner

Ja, du kan sagtens gemme de mørkerøde guldklumper på frost, men husk at tage stenene ud, inden de ryger i fryseren.

Frosne kirsebær kan holde sig i 10 måneder.

LÆS OGSÅ: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Lækre sunde kirsebær i en skål

KIRSEBÆR Kirsebær-sæsonen er kort. Så nyd kirsebærrene, når du har chancen.

Vælg butikkens bedste kirsebær

Kan du ikke selv springe op på en stige og plukke løs fra kirsebærtræet, så er her et par tips til at vælge den bedste bakke bær i supermarkedet eller hos grønthandleren.

De skal være blanke

Og helst uden revner eller buler på overfladen, som afslører, at de ikke er blevet transporteret forsigtigt.

Vælg de faste

Som med al anden frugt er en runken overflade ikke så appetitlig, så mærk på bærrene, og vælg dém med en fast, mørkerød overflade.

Kig på stilken

For ja, der skal altid være en stilk, så holder de længst. Stilken skal være grøn og frisk. Ser den lidt brunlig ud, er det fordi bærrene blev plukket for længe siden.

Undgå spande

En dyb spand eller ekstra stor pakning med kirsebær lyder som et godt tilbud, men de nederste bær bliver mast af vægten af lagene ovenpå, og er måske allerede til at smide ud. Så undgå beholdere dybere end cirka 20 centimeter.

12 Hvor mange slags kirsebær findes der?


Kirsebaer flere slags

KIRSEBÆR Gå altid efter blanke, faste kirsebær med en frisk, grøn stilk.

© iStock

Det korte svar er: mange!

Kirsebær findes i hundredvis af forskellige sorter rundt omkring i verden, men overordnet inddeles de i tre kategorier: sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær.

SØDKIRSEBÆR

– køber du friske kirsebær i supermarkedet, er det højst sandsynligt disse skønne, søde bær. Sødkirsebær går også under navnet moreller.

SURKIRSEBÆR

– har cirka samme størrelse som de søde af slagsen, men er sortrøde og blanke på oversiden og fyldt med syre i smagen.

De sure fætre bliver især brugt til saft og syltetøj og i Danmark til den måske mest kendte kirsebær-ret af alle: kirsebærsovs.

FUGLEKIRSEBÆR

– bærrene er små og lidt sure i smagen. Træerne vokser ofte vildt i naturen.

13 Hvad er forskellen på moreller og kirsebær?


Hedder det kirsebær eller moreller?

Det kommer an på, hvor du bor, og hvor gammel du er. Bærrene kaldes nemlig noget forskelligt rundt om i landet og på tværs af generationer. Selvom der er meget diskussion om, hvordan man definerer enten et kirsebær eller en morel, er svaret faktisk, at de er den samme ting.

Moreller hører hjemme i kategorien sødkirsebær og har – som navnet fortæller – en dejlig, sød smag.