Kan man spise middelhavskost til morgenmad?

Ja da! Middelhavskostens sunde principper kan sagtens flettes ind i din morgenmad. Se bare her, hvor vi har håndplukket 10 nemme middelhavskost-opskrifter til sund og lækker morgenmad.

Middelhavskost opskrifter, 3 slags morgenmad

DU KAN SAGTENS SPISE MIDDELHAVSKOST – til morgenmad. Og det uanset, om du er mest til at starte dagen med yoghurt og frugt, fuldkornsrugbrød med ost og gnavegrønt eller en avocadotoast med hummus.

© Jakob Helbig

En espresso – og måske en croissant. Sådan forestiller mange af os sikkert en typisk morgenmad i Middelhavslandene.

Og ja, sådan ser dagens første måltid nok ud for en del sydeuropæere, men taler vi om morgenmad efter den berømte middelhavskosts principper, skal der altså helt andre råvarer på morgenbordet.

Opskrifter og tips

For at hjælpe dig godt på vej har vi fundet en stribe nemme, sunde og lækre middelhavskost-opskrifter til morgenmad.

Nogle af retterne, fx øllebrød og havregrød, er nok ikke klassikere på morgenbordet i hverken Spanien eller Grækenland, men alle opskrifter indeholder flere typiske råvarer fra den traditionelle middelhavskost, fx fuldkorn.

Vil du hellere selv sammensætte en middelhavs-rigtig morgenmad, får du også tips til dette.

Friske, lokale råvarer

Den traditionelle og supersunde middelhavskost er baseret på friske, lokale madvarer.

Det er især frugt og grønt, fuldkorn, olivenolie, bælgfrugter, nødder, skaldyr, fisk og kylling, som der tankes op med. Og samtidig fylder rødt kød, søde sager og ultraforarbejdede fødevarer ikke meget i den sunde diæt.

Få også over 50 lækre middelhavskost opskrifter på aftensmad

Middelhavskost opskrifter morgenmad – forskellige råvarer

MORGENMADS-VENLIGE RÅVARER på Middelhavskosten. Gå efter fuldkorn, frugt, grønt og nødder.

© iStock

Gå især efter disse 4 typer fødevarer

Selvfølgelig kan du sagtens vælge at spise frit fra alle de råvaregrupper, der udgør Middelhavskosten.

For mange vil fisk og skaldyr nok være lidt svære at klemme ned lige fra morgenstunden, så vi foreslår, at du fokuserer på fuldkorn, frugt, grønt og nødder.

Kan du krydse alle fire af ved morgenbordet, er det optimalt, men to eller tre er bedre end ingen.

Fuldkorn

Måske får du fuldkorn allerede, for mange danskere spiser enten havregryn, rugbrød eller fuldkornsbrød til morgenmad.

Hvis ikke, kan du overveje at begynde nu. Groft knækbrød er også fint.

Frugt

Frugt vil nok være et nemt stik for de fleste.

Det er oplagt at spise bær eller frugt i tern ovenpå græsk yoghurt, grød eller havregryn, men du kan også hælde forskellige typer frugt i blenderen til en lækker smoothie.

Og allernemmest kan du jo også spare spise frugten, som den er, fx et helt æble og en håndfuld bær.

Grønt

Måske spiser du normalt ikke grøntsager om morgenen, men du vænner dig hurtigt til det, og de giver dig en god og behagelig mæthed.

Er du glad for avocado, er det en god og mild grøntsag fra morgenstunden, fx ovenpå groft brød.

Har du tid til at lave omelet, så hæld grøntsager i æggemassen, fx svampe, tomat, løg eller peberfrugt.

En smoothie er ret genial til at “skjule” grøntsager, fx spinat, grønkål eller broccoli, der så blendes sammen med frosne bananer eller ananas, lidt citronsaft og gerne græsk yoghurt.

Endelig kan du også bare spise rå grøntsagsstave – start med dem, du bedst kan lide. Gør dem evt. klar, mens du laver aftensmad, så skal du ikke bruge tid om morgenen.

Læs også: Start dagen med professorens grønne grød

Nødder

Du får både noget crunchy, noget lækkerhed og sundt fedt ind i din morgenmad ved at spise nødder.

Spis en håndfuld, som de er, eller hak dem, og drys dem på din yoghurt, din grød eller havregryn. Variér gerne mellem mandler, valnødder, hasselnødder og cashewnødder.

En god peanutbutter smurt på fuldkornsbrød er også en mulighed.