Hold dig rask med professorens grønne energigrød
Læs vores eksklusive interview med professoren bag den grønne grød og se, om du er en af dem, der vil have særlig gavn af at spise blendede grøntsager til morgenmad.
Læs vores eksklusive interview med professoren bag den grønne grød og se, om du er en af dem, der vil have særlig gavn af at spise blendede grøntsager til morgenmad.
Kan du ikke li’ grøntsager? Et KÆMPESTORT TILLYKKE til dig!
Sådan lyder det fra professor, Oluf Borbye Pedersen. Forklaringen? Den vender vi tilbage længere nede i artiklen.
I køkkenet hænger en blenderformet julekugle med grønt glimmer i, givet til ham fra det yngste barnebarn ved hans og hustruens nylige fejring af deres guldbryllup. Her blev der skam også serveret grøn grød for de overnattende gæster dagen efter festlighederne. Og det er ikke tilfældigt.
Oluf Borbye Pedersen går ifølge det uafhængige amerikanske analyseinstitut Clarivate Analytics for at være en af verdens mest betydningsfulde og indflydelsesrige forskere. 31. juli 2025 fik han endnu engang publiceret banebrydende forskningsresultater i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter Nature Microbiology. Revolutionerende forskning, der på sigt, kan føre til livreddende medicin.
Tidligere har han og hans forskerhold vist, at intensiv behandling med lægemidler og livsstil kan forlænge livet med otte år hos mennesker med type 2-diabetes.
Men det er ifølge ham selv måske ikke det vigtigste, han har gjort for folkesundheden.
Det er derimod at inspirere dig og mig og rigtig mange andre til at starte dagen med grøntsager. Gerne mange af dem – og for at gøre det nemt at indtage: Blendet til en grøn grød. Måske har du læst i de officielle kostråd, at du skal spise 600 gram frugt og grønt dagligt, men det kan være lidt svært at forholde sig til mængden. At blende en ordentligt omgang grøntsager fra morgenstunden er derimod til at forstå.
Læs også: Marc ønskede at tabe sig: Sådan gik det, da han begyndte at spise grøn grød hver morgen
Grøn grød er blevet så kendt, at en fan af den grønne morgenmad har lavet en Facebook-gruppe, der i skrivende stund har mere end 10.000 medlemmer, og du kan sågar abonnere på måltidskasser, hvor du får leveret ingredienserne eller den færdige grød lige til døren.
“Der er ikke noget magisk ved den grønne energigrød, men den virker. Den løfter dig!”— Oluf Borbye Pedersen
I en alder af 80 år leverer Oluf og hans internationale forskerhold stadig videnskabelige gennembrud. Så lidt magi er der måske alligevel ved den helt særlige morgenmad, der er gået hen og blevet allemandseje.
Vi gæster professoren til en snak om, hvordan han og hustruens morgenmad gennem 37 år har udviklet sig til regulær folkeeje, og hvorfor han vil anbefale dig at begynde at spise den i dag, hvis du da ikke allerede er i gang.
“Det er vildt godt for folkesundheden!
En af årsagerne til succesen, tror jeg, er, at jeg leverer en relativt simpel opskrift. En anden årsag er, at flere mennesker har fået øjnene op for, hvor stor betydning mikrobiomet har for at forebygge kroniske sygdomme.
Man kan selv gøre noget godt for sit helbred ved at starte dagen med en ordentlig portion grønt.”
“Jo, bestemt. Det vigtigste er, at du får spist en masse plantemad. Helst 30 forskellige slags i løbet af ugen.
Kostundersøgelser viser, at de fleste voksne danskere kun spiser 200-300 gram grøntsager og frugt om dagen.
For mange vil det derfor være smart at skyde en genvej ved at blende en stor portion grøntsager.
Blenderen gør desuden grøntsagernes kostfibre mere tilgængelige for tarmbakteriernes mange enzymer, så fibrene omdannes til bl.a. den gavnlige smørsyre.
Selv spiser jeg 1 kilo grøntsager om dagen. Halvdelen af dem ryger ned fra morgenstunden i form af blendet grøn grød.”
“Jeg slider en blender op på omkring to år, uanset hvilken jeg køber. En kraftig blender er SÅ vigtig. Man kan altså ikke klare sig med sådan en lille stavblender, hvis den skal kunne tygge sig gennem et halvt kilo grøntsager hver morgen. Lige for tiden har vi en blender af mærket Sage Super Q, men Vitamix ascent, KitchenAid og Wilfa har også udmærkede blendere.”
“Hvis du ikke kan lide grøntsager, vil jeg sige et kæmpe stort tillykke! Det er fantastisk. Du er en af de virkelig heldige.
Lige netop du vil nemlig få den allerstørste helbredseffekt af at begynde at spise grøn grød. Det er ren jackpot. Kom i gang nu, og lad være med at vente, til du måske har udviklet en kronisk sygdom.
Giv det et par måneder. Når du fodrer de sundhedsfremmende tarmbakterier, der elsker grøn energigrød, bliver der flere af netop dem, og ud fra vores erfaring med forsøgsdyr, vil de sende signaler til belønningscenteret i din hjerne, så du til sidst begynder at elske plantemaden så meget, at du ikke vil undvære den.”
“Det er kun godt at variere, for det er sådan, du opbygger et stærkt mikrobiom. Grøden behøver slet ikke være grøn. Jeg har personligt fået et utal af forskellige slags blendet grød.
Mit arbejdsliv indebærer mange rejser, og det første jeg gør, efter at være tjekket ind på et hotel, er at spørge efter le chef, så vedkommende kan tanke mig op med energigrød næste morgen i restauranten.
Det er der gennem årene kommet vildt mange forskellige energigrød og smagsoplevelser ud af.
Læs også: Prøv vores dødflotte orange udgave af den grønne grød
“Det har man aldrig undersøgt specifikt i forhold til tarmmikrobiomet, men jeg vil antage, at det vil være lige så godt.
Personligt synes jeg, grøden smager bedst med friske grøntsager, men det vigtigste er at få det spist. Er det lettere for dig at bruge frosne varianter af grøntsager og bær, så er det det, du gør.
Mange laver i weekenden en stor portion til hele ugen og fryser den ned til dagsportioner, som så kan tø op i køleskabet natten over.”
“Den grønne grød er ikke designet til vægttab. Om du taber dig ved at indføre den som et fast ritual afhænger af, hvad du spiser resten af dagen.
Low carb-folket har været lidt efter den, fordi grøden jo hovedsageligt består af kulhydrater. De kulhydrater, der er i den grønne grød, er dog af den komplekse slags, der mætter godt.
For at få ekstra protein er der mange, som før de blender grøntsagerne, tilsætter 3-5 spiseskefulde hampefrø, ærtemel eller edamamebønner med bælg.
Andre foretrækker at tilsætte proteinholdig skyr.”
Du finder vores proteinrige udgave af den grønne grød her
Læs også: Proteinrig grøn energigrød
“Overhovedet ikke! Du kan spise den grønne grød på alle tider af døgnet. Laver du den til aftensmad eller frokost, kan du jo fx tilpasse indholdet og toppingen, så den smager mere som en middagsret.”
“Den har nu i mere end 37 år dagligt været en kæmpestor energibooster.
Jeg er overbevist om, at det er en af forklaringerne på, at jeg stadigvæk – efter 53 år som læge og videnskabsmand – har gåpåmod og stor glæde ved at bidrage med ny viden indenfor sundhedsvidenskab.
Samtidig er der krudt, energi og tid til tre-generationers-familien på 15, og det som vi sammen gør ugen og året igennem.
Jeg har aldrig rigtigt kunnet stave til ordet “pension”, så lige nu arbejder jeg intenst på at undersøge, hvad der sker, hvis man giver raske forsøgspersoner nogle nyopdagede bakterier.
Bakterier, der producerer nogle af de proteiner, som den nyeste forskning på området har vist, har betydning for fedtforbrænding, blodsukker og appetit. Målet er, at man på sigt vil kunne købe en en slags probiotika-tablet, der forebygger fx fedme og diabetes.
På lang sigt er det håbet, at udnytte produktionen fra de her tarmbakterier til at lave medicin, der kan bruges i behandlingen af hjerte-kar-sygdomme, overvægt, diabetes og knogleskørhed.”
Før du kaster dig over grøntsager og blender, er der lige tre ting, professoren råder dig til at være opmærksom på:
1. God køkkenhygiejne
Vask hænder inden du starter. Skyl grøntsager grundigt i rindende vand, og lad aldrig grøden stå mere end 15 min. ved stuetemperatur. Ganske vist er de tiloversblevne jordbakterier på grøntsagerne overvejende neutrale eller gavnlige, men der kan være få skadelige bakterier, som på meget kort tid formerer sig og kan give diarré.
Samtidigt omdannes grøntsagernes nitrat til nitrit, som kan give forgiftning. Stil derfor grøden i køleskab, hvis den ikke spises med det samme. I køleskab kan den holde sig et døgn.
2. Giv bær et opkog
Hvis du bruger bær fra udlandet til topping (især dem fra Marokko og Egypten), skal de skoldes, fordi de kan være gødet med menneskefækalier.
3. Køb økologisk
Køb så vidt muligt økologisk dyrkede grøntsager, bælgfrugter, rodfrugter, bær, nødder og mandler for at mindske indtag af sprøjtegifte.