Kræft lærte Morten at elske grøn grød

Hvis nogen for et par år siden havde foreslået Morten Skovsted at spise et halvt kilo blendet grønt hver dag, havde svaret nok været et pænt “nej tak”. I dag har piben fået en anden lyd.

Morten Skovsted

MORTEN SKOVSTED er sognepræst uden for Århus og har spist grøn grød hver dag siden nytårsaften 24/25.

© Privatfoto

58-årige Morten Skovsted har egentlig aldrig spist decideret usundt, men han har omvendt heller ikke spist meget sundt.

I mange år var hvidt brød fx fast inventar på morgenbordet, ligesom han også var rigtigt glad for kød.

Men for halvandet år siden blev han pludselig ramt af kræft – og det kickstartede en lyst til at passe bedre på sig selv.

Læs også: Lær at spise sundt – for altid

Faktisk var det et af Morten Skovsteds voksne børn, der en aften sagde noget, som blev afgørende for hans lyst til at spise mere grønt:

“Jeg er angiveligt helbredt for kræften, men et af vores børn udtrykte en dag, at han var meget bange for at miste mig. Og der lovede jeg bare ham og mig selv, at mine børn skulle have en far, der blev gammel,” fortæller han.

Læs også: Spis sundt hele livet – kostråd til 6 forskellige årtier

Fra kødelsker til grøntforkæmper

Det er i skrivende stund ni måneder siden, Morten Skovsted havde snakken med sin søn nytårsaften.

“1. januar købte jeg en blender, og så gik jeg bare i gang,” fortæller han. Siden har han spist den grønne grød dagligt, kun afbrudt af rejser eller sociale aktiviteter.

(Psst ... du kan prøve den lige her 👇)

Det lå ellers ikke i kortene, at sognepræsten fra Hjortshøj ved Aarhus skulle blive så glad for blendet grønt, at han har startet en Facebook-gruppe for folk, der laver grøn grød.

“Jeg har været ret glad for kød, så mange er lidt chokerede over, at jeg nu administrerer en Facebook-gruppe om grøn grød. Jeg har også fået adskillige i min vennekreds til at spise den,” fortæller Morten Skovsted.

Da han besluttede sig for, at den populære grød skulle være en fast del af hans hverdag, var det for at give sin krop bedre betingelser for at holde sig sund og rask.

I dag er han afhængig af det energikick, han får umiddelbart efter, at skålen er tømt.

“Det føles simpelthen så godt. Jeg mærker en summen i min krop – som om den bare er sprængfyldt med energi. Det giver mig velvære og god samvittighed,” forklarer han.

Fordi grøden giver så meget energi, undgår Morten Skovsted så vidt muligt at spise den tæt på sengetid – for så har han simpelthen svært ved at sove. I stedet ryger den som regel på bordet sidst på eftermiddagen.

Prepper til god musik

De fleste, der hører om den grønne grød for første gang, tænker måske, at det lyder bøvlet og tidskrævende at skulle forberede så meget grønt hele tiden. Men det behøver det ifølge Morten Skovsted slet ikke at være.

Hemmeligheden ligger i at forberede til flere dage ad gangen – og at hygge sig, mens man gør det.

“Jeg laver til 14 dage ad gangen. Hver anden weekend bruger jeg halvanden time på hele rutinen, og jeg hygger mig faktisk med det. Så hører jeg noget god musik imens,” fortæller Morten Skovsted, som aldrig kommer til at stå og snitte og hakke hver morgen.

Han laver altid grøden ud fra Oluf Borbyes originale opskrift, og så topper han den som regel med bær og nødder for at give den lidt struktur og sødme.

Nogle ville måske finde det ensformigt, men det passer Morten Skovsted rigtigt godt:

“Jeg er en meget travl mand, og jeg kommer aldrig til at stå og bruge en masse tid på at lave salater. For mig er det nemt bare at køre efter den samme opskrift, og jeg har fuld tillid til, at den indeholder det, jeg skal have,” fortæller han.