Professor: Kaffe er meget sundere, end du tror
Starter din dag også først rigtigt, når du har fået den første kop kaffe? Nyd den endelig, og drik også gerne et par kopper mere i løbet af dagen.
Starter din dag også først rigtigt, når du har fået den første kop kaffe? Nyd den endelig, og drik også gerne et par kopper mere i løbet af dagen.
‘Jeg drikker alt for meget kaffe. Det øger vist risikoen for diabetes og kræft. Jeg har også hørt, at kaffedrikkere lever kortere tid end dem, der ikke drikker kaffe’.
Det er blot nogle af de udsagn, som Kjeld Hermansen ofte hører. Han er adjungeret professor ved Københavns Universitet og ansat på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, hvor han bl.a. forsker i kaffe.
Læs også: Disse sygdomme kan bekæmpes med motion
Ifølge ham er der en masse myter om kaffe, som simpelthen ikke er sande. Den sorte drik er nemlig langt sundere end sit rygte.
“Der er fx lavet studier, der viser, at der er 17 % lavere dødelighed blandt dem, der drikker kaffe sammenlignet med dem, der slet ikke drikker kaffe,” fortæller han.
Under overfladen på den populære drik findes hundredvis af bioaktive stoffer. Det er i dem, de sundhedsfremmende egenskaber gemmer sig.
Et af stofferne kender du helt sikkert – nemlig koffein.
Koffein har ikke kun den positive effekt, at det kvikker os op og gør os mere årvågne. Forskere mener også, at det er koffeinen, der har en stor del af æren for, at kaffedrikkere har lavere risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.
(artiklen fortsætter efter boksen)
Kjeld Hermansen og hans kolleger har forsket i et andet stof i kaffe, som også er ganske interessant. Det hedder cafestol.
“Vi har lavet forsøg med både dyr og mennesker. De viste, at cafestol øger insulinfølsomheden og gør det lettere at optage glukose i muskelcellerne. Det er interessant ift. sukkersyge,” forklarer han.
Cafestol er, sammen med stoffet kahweol, formentlig medvirkende til, at os med hang til kaffe er mindre tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes.
Også polyfenoler, som er en gruppe af antioxidanter, der bl.a. findes i kaffe, spiller en rolle for vores sygdomsrisiko. Det er ifølge professoren deres fortjeneste, at kaffedrikkere har lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme.
Men der må da være en grænse, tænker du måske? Et bestemt antal kopper dagligt, som man skal holde sig under for, at indtaget ikke går fra sundt til usundt?
Tja. Ifølge Kjeld Hermansen er det ikke noget, du skal frygte, medmindre du har et virkelig stort forbrug.
“Vi ved, at et indtag på mellem en halv og fem kopper kaffe dagligt, har positive effekter. Meget høje doser koffein kan måske være giftigt, men der taler vi om mere end 50 kopper dagligt,” fortæller kaffeforskeren.
Der er dog tre grupper, der skal være lidt varsomme med deres indtag af koffein, og som derfor med fordel kan overveje den koffeinfri variant til i hvert fald nogle af kaffepauserne.