Te-guide: Hvilke slags findes der – og hvilken er sundest?

Hvad er forskellen på grøn te, sort te og hvid te? Er den varme drik sund – og hvis ja: hvilken slags te er så sundest? Få svar i vores store te-guide.

En kvinde skænker en kop te op. Har den sunde fordele?

TE kan drikkes som en del af en sund livsstil, men vær opmærksom på ikke at tillægge den mirakuløse egenskaber.

© iStock

Tedrikkere lever længere end ikke-tedrikkere.

Det var konklusionen, da koreanske forskere i 2024 gennemtrawlede 38 dataset fra 27 forskellige undersøgelser af, om der følger sunde fordele med, når vi slubrer te i os.

Forskerne afsluttede dog rapporten med ordene: Der er brug for yderligere undersøgelser for at konkludere, om det er te, der er årsagen til den længere levetid.

Te er vores første ‘medicin’, når forkølelse eller energiforladthed rammer os. Men spørgsmålet er, om den varme drik kan leve op til sit sunde ry.

Vi dykker dybt ned i en tepotte og finder svar på alt fra te-typer, hvordan te bliver te, hvad det indeholder, opskrifter med te og ikke mindst: Om te er godt for sundheden.

1 Hvad er te?


Te er blade, der kommer fra teplanten Camellia Sinensis. Når vi hælder vand over bladene, kalder vi det te.

Dermed er urtete faktisk ikke te, for den består af urter – ikke teblade. Vi bruger altså ordet “te” om udtrækket af planter i vand, men urtete er teknisk set ikke te.

Teplanten Camellia Sinensis.

TE – uanset variant – kommer fra den samme plante, Camellia Sinensis.

2 Te-guide: Hvilke slags te findes der?


Der findes overordnet fire forskellige typer af ægte te: Hvid, grøn, oolong og sort.

Det er høsttidspunktet og den efterfølgende bearbejdning, der afgør, hvilken type te tebladene ender med at kunne kategoriseres som.

Er du nysgerrig på de forskellige faser af teproduktion, kan du læse videre her.

De 4 forskellige slags te

Teblade af hvid te
© iStock

Hvad er hvid te?

  • Den mindst behandlede te. Knopperne lufttørrer uden udefrakommende varmebehandling, så de bevarer flest mulige sunde egenskaber.
  • Består af tebuskens øverste, spæde knopper, før de folder sig ud som blade.
  • Let og mild i smagen.
  • Det er almindeligt at aromatisere de hvide teer, dvs. tilsætte smag fra fx olier eller frugter.

TILBEREDNING:
🌡️ Vandtemperatur: 80˚
☕️ Trækketid: Anbefalet 4-7 min., men den kan stadig drikkes, hvis den trækker længere.

Teblade af grøn te
© iStock

Hvad er grøn te?

  • Gennemgår kortvarig dampning og er ikke iltet, hvorfor den bevarer sin grønne farve.
  • Farven skifter hurtigt til en mat farve, og smagen forringes, hvis den udsættes for luft.
  • Smager bedst, hvis den drikkes indenfor en måned efter åbning.
  • Grøn te er generelt græsagtig med en smag af grøntsager, men kan også have blomsteragtige, ristede, smøragtige og nøddeagtige noter.

TILBEREDNING:
🌡️ Vandtemperatur: 80-85˚. Er vandet varmere, bliver smagen skarp og besk.
☕️ Trækketid: Kommer an på den enkelte te, så spørg forhandleren. Normalt kun 2-4 min.

Læs også: Grøn te bugner af grønne plantestoffer

Teblade af oolong te
© iStock

Hvad er Oolong te?

  • Oolong te er en betegnelse for den halvfermenterede te.
  • Fermenteringen (forrådnelsen) stoppes, før teen bliver til sort te.
  • Har typisk en smuk gylden farve og en mildere smag end den sorte te.

TILBEREDNING:
🌡️ Vandtemperatur: 100˚
☕️ Trækketid: 4-7 min. afhængig af typen, så spørg hos forhandleren.

Teblade af sort te
© iStock

Hvad er sort te?

  • Gennemgår den længste fremstillingsproces, før den er klar til at blive drukket. Den er fuldt iltet, dvs. at bladene har ligget fremme længe, så ilt kan trænge ind og give smag og farve til tebladet.
  • Den mest populære tetype i de europæiske lande.
  • Har en stærk og fyldig smag.
  • Drikkes ofte med mælk, citron eller lidt sukker eller honning for at modvirke indholdet af garvesyre.

TILBEREDNING:
🌡️ Vandtemperatur: 100˚
☕️ Trækketid: Varierer mellem 5-8 min. Jo længere tid, des mere bitter og stærk bliver teen.

3 Er te sundt – hvad siger videnskaben?


Te bliver generelt opfattet som en sund drik. Det skyldes især, at den indeholder nogle aktive stoffer, som har dokumenteret virkning på planter eller forsøgsdyr.

Videnskaben kan dog ikke entydigt bevise, at stofferne virker på samme måde, når et menneske indtager dem gennem en kop te, og de kommer ind i vores kroppe.

Derfor forskes der fortsat løs på at bryde mysteriet: Hvor sund er te?

Billedet er dog broget, for hvad det ene forskerteam finder frem til, skydes ikke sjældent ned af andre forskere.

“Videnskaben har endnu ikke påvist de store generelle sundhedsmæssige virkninger af te. I nogle undersøgelser har te virket positivt, i andre har det ikke, men der kan stadig være visse enkeltpersoner, der får en gavnlig virkning,” siger Lars Ove Dragsted, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Han bakkes op af human fysiolog og teekspert Marcus Udsen Grandjean.

“Intet studie har fundet godt nok belæg til, at vi kan komme med en anbefaling af at drikke te. Vi ved med andre ord ikke nok, så der forskes fortsat i sammenhængen,” siger han.

4 Sunde stoffer i te – og hvad de gør


Te indeholder enkelte mineraler og vitaminer, men kun i meget små mængder.

Te er en kilde til B2 vitamin (riboflavin) og en smule mineraler, typisk kalium, magnesium og mangan. De er dog godt forskanset i tebladene og kan kun trænge ud det varme vand, hvis teen behandles rigtigt, såsom at tebladene beskyttes for sollys under opbevaring.

Forskningen af teens sunde kvaliteter har især koncentreret sig om tre såkaldt bioaktive forbindelser, der måske – måske ikke – kan påvirke helbredet.

Det er dokumenteret, at de i koncentreret eller ren form hver især har en virkning, som du kan se herunder. Det er dog langt mere tvivlsomt, om effekten er den samme, når stofferne indtages fortyndet i te.

3 bioaktive stoffer i te

Katekiner beskytter celler

Både sort, grøn, hvid og oolong te indeholder nogle bestemte indholdsstoffer, polyfenoler, der virker som antioxidanter i planten. Det vil sige, at de bekæmper de frie radikaler, der ellers kan få celler til at mutere og ødelægges.

I mennesker menes antioxidanter at have en beskyttende virkning mod kræft, hjerte-kar-sygdomme og ældning af huden.

Katekiner er den mest interessante type polyfenoler, fordi vi optager dem bedst – nemlig ca. 30 procent af dem, vi indtager gennem munden.

Theanin virker afslappende

Aminosyren theanin findes udelukkende i te. Selvom man ikke kan smage theanin, så kan virkningen måles.

Studier viser, at stoffet isoleret giver en type hjerneaktivitet, der minder om den, man får, når man mediterer, altså mere forkuseret, men også afslappende og søvnforbedrende.

Læs også: Sådan holder du hjernen ung

Koffein virker opkvikkende

Te indeholder koffein, som er et organisk stof, du også finder i kaffe, cola og kakao.

Når vi får koffein, går stoffet ind og blokerer for de receptorer i hjernen, der normalt reagerer på træthed. Dermed føler man sig mere frisk, og stoffet anses som en effektiv præstationsfremmer.

5 Er der koffein i te?


Ja, en kop te (3 dl) indeholder ca. 60 mg koffein. Til sammenligning indeholder 3 dl. filterkaffe 200 mg – altså over 3 gange så meget.

Koffeinindholdet afhænger bl.a. af tesort, produktionsmetode og trækketid. Der er mest koffein i sort te og mindst i hvid te.

Der kan i øvrigt være stor forskel på, hvor følsomme vi er over for virkningen af koffein.

6 9 sandsynlige sunde fordele ved te


Her kan du læse, hvad to eksperter, Lars Ove Dragsted, professor ved Københavns Universitet, og Marcus Udsen Grandjean, human fysiolog og tekender, peger på som de mest sandsynlige effekter af at drikke te.

1. Øger modstandskraft mod syge celler

Indholdet af antioxidanter i te, især katekiner, hævdes at gøre os mere modstandsdygtige over for visse kræfttyper, hjerte-kar-sygdomme og ældning af hudceller. Altså at stoffet virker som antioxidant i mennesker, ligesom det gør i planter.

“Problemet er, at vi mangler en troværdig måde at måle antioxidanters virkning hos mennesker. Vi kan måle katekiner i kroppen, men det er ikke lykkedes at påvise en generel antioxidant virkning, dvs. en betydning for sundheden,” siger Lars Ove Dragsted.

Læs også: TEST: Er du i risiko for forhøjet blodtryk?

I et studie har man fx taget blodplasma ud af forsøgspersoner, som enten fik te eller bare vand, og tilført det katekiner. Det viste sig, at plasmaet i tedrikkerne blev bedre til at modstå ødelæggende oxidationsmidler.

Det kunne tyde på en antioxidant effekt – altså at man bliver mere modstanddygtig mod sygdomme.

Når man ser på hele kroppen – ikke kun blodplasma, der er undersøgt uden for kroppen – har det dog ikke været muligt at vise den samme beskyttende effekt.

2. Sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

De fleste hjerte-kar-sygdomme opstår, når fedt aflejrer sig i blodårerne, så blodet ikke kan flyde frit til vævet, eller når blodtrykket er for højt. Der kan opstå blodpropper og karbristninger. Det hævdes, at grøn te med sit høje katekinindhold kan virke forebyggende.

Et studie viser da også, at teen er i stand til at forstærke karvæggene, så de bliver mere fleksible og dermed burde stå bedre rustet mod åreforkalkning og stigende blodtryk.

Professor Lars Ove Dragsted er dog tilbageholdende med at drage hurtige konklusioner.

“Ved vi, at te sænker kolesteroltallet? Nej, for det kan ikke stå alene. Kan det medvirke til et lavere kolesterol sammen med sund kost? Ja,” siger han.

Han tilføjer, at studier viser samme virkning af grøn te på forhøjet blodtryk.

Da man i et studie testede den blodtrykssænkende effekt på overvægtige, var resultatet dog ikke overbevisende.

Vil du sænke dit blodtryk, får du dog markant mere ud af at spise frugt og grønt, som anses at være op imod fem gange mere effektiv til at sænke blodtrykket end te.

DASH-diæten er udviklet af foskere netop til at sænke blodtrykket. Du kan læse om den her.

3. Sænker risikoen for kræft

Der er lavet en lang række studier, hvor man ser på risikoen for at udvikle kræft blandt personer, der drikker eller ikke drikker grøn te. Nogle af dem viser en beskyttende effekt, særligt i forhold til prostatakræft.

Problemet med disse studier er dog, at personer, der vælger at drikke grøn te, ofte også lever sundere på mange andre områder – og at det derfor er vanskeligt at skille effekten af grøn te fra generel sund livsstil.

“Der er måske en lille effekt, men usikkerheden er så stor, at det er svært at påvise et generelt billede,” siger Lars Ove Dragsted.

Et andet problem er ifølge ernæringsprofessoren, at der ikke er et tydeligt mønster i, hvilke patientgrupper der lykkes med at sænke kræftrisikoen. Måske er der en ukendt faktor, der gør, at det er individuelt fra person til person, om katekiner og grøn te har en virkning.

Vil du lade tvivlen komme teen til gode, skal du gå efter grøn eller hvid te, der har højest indhold af katekiner pga. den korte produktion. Sort te og oolong te har det laveste indhold.

4. Styrker tarmsystemet

For at tarmsystemet fungerer optimalt, har det brug for en mindre hær af forskellige bakterier. Ellers kan der opstå problemer med at fordøje maden ordentligt og holde sygdomme væk.

Læs også: Se her, hvilke fødevarer der gavner din tarm - og hvilke du helst skal begrænse

Katekiner i te er faktisk lettere giftige, men på den gode måde. De får forsvarsenzymerne i din tarmvæg op på barrikaderne, så de fungerer bedst muligt.

“Te er med sine mange plantestoffer med til at opretholde en sund balance i tarmen og kan derfor bidrage til sundheden, men det er ikke et mirakelmiddel,” siger Lars Ove Dragsted.

5. Virker opkvikkende

Te indeholder koffein, der har en påvist opkvikkende virkning. Følelsen af at få en spand koldt vand i hovedet er dog stærkere ved kaffe.

Dels er koffeinindholdet mindst dobbelt så højt som i te. Dels indeholder te også theanin, som virker både fokuserende og afslappende.

“Te har et mere afbalanceret koffeinniveau, så det giver ikke en hyper opkvikkende effekt, som man kender fra kaffe,” siger teekspert Marcus Grandjean.

Desuden er vores sensitivitet overfor koffein forskellig, så det må bero på din egen fornemmelse, hvor meget te der føles behageligt.

6. Virker afslappende

Kan te både kvikke op og få os til at slappe af? Ja, det lader det til. Det er veldokumenteret, at stoffet theanin i te har en afstressende og søvnforbedrende effekt.

Dog ses effekten tydeligst, når man drikker rigelige mængder.

Til gengæld har videnskaben endnu til gode at kortlægge, hvordan koffein og theanin indvirker på hinanden. Man formoder, at theanin kan tage brodden af koffein.

Derfor er te et bedre valg end kaffe, hvis du hører til dem, der kan opleve hjertebanken og nervøsitet af for meget koffein.

7. Opretholder væskebalancen

Mange får ikke drukket de anbefalede 1,5-2 liter vand om dagen. Her kan te være til gavn!

Te-drikkere har typisk et højere væskeindtag end andre. Te kan altså medvirke til, at du får drukket nok.

Læs også: 10 tegn på, at du får for lidt vand

Har du hørt, at te og kaffe er vanddrivende, så man skal kompensere med mere vand, hvis man nyder de koffeinholdige drikke? Det passer ikke.

Et sammenfattende studie viser, at den vanddrivende effekt er så lille, at du godt kan drikke te for at sikre en sund væskebalance.

8. Er fri for kalorier

Te tilhører en meget eksklusiv klub af kaloriefrie drikke. Hører du til dem, der gerne vil holde vægten eller ligefrem tabe dig, kan du altså roligt slukke tørsten i te.

Den varme drik vinder stort i sammenligning med saft og andre sukkerholdige læskedrikke.

Det er først, hvis du hælder mælk, sukker eller honning i teen, at kalorieindholdet kravler op over nul.

Læs også: Så mange kalorier er der i 11 populære drikkevarer

9. Gavner den mentale sundhed

En ting er, hvordan indholdsstofferne i te fysiologisk virker på os. Det spørgsmål optager til stadighed forskere over hele verden.

En anden ting er den mentale side af sagen, altså hvordan vi føler os, når vi drikker te. Alene pausen fra dagens gøremål kan virke afstressende på sindet.

Læs også: 6 små pauser i hverdagen

“At putte et tebrev i en kop varm vand er måske ikke så nærværende en oplevelse. Men hvis du fordyber dig i processen og brygger en nøje udvalgt te i en tepotte på en stille og rolig måde, kan det være ren mindfulness,” siger teekspert Marcus Udsen Grandjean.

7 Hvilken te er sundest?


Grøn te anses for at være den sundeste af de fire te-typer.

Det er især virkningen af katekiner, der er en type polyphenol, man lægger til grund for de mange sunde fordele, der forbindes med te.

Det skyldes, at katekiner menes at have antioxidante egenskaber, som kan bidrage til celleopbygning i kroppen. De bekæmper de frie radikaler, der ellers kan få celler til at mutere og ødelægges, så man i værste fald kan blive ramt af bl.a. kræft- og hjerte-kar-sygdomme.

Grøn te er den te, der indeholder flest katekiner. Det er grunden til, at den anses for at være den sundeste te at drikke.

8 Hvordan producerer man te?


Teproduktion er lige så komplekst som at lave vin. Hvert eneste led i processen – fra klimaet, som teplanten vokser i, til hvor længe plantecellerne i tebladene får lov at nedbryde – påvirker smagen i den færdige dåse te.

Der er derfor forskel på, hvor mange produktionstrin hver enkelt tevariant gennemgår. Her er en en forenklet gennemgang af de trin, der gør teblade til te.

En kvinde arbejder i en temark.

EFTERBEHANDLINGEN af det friske teblad afgør, hvilken slags te, der kommer ud af det.

© iStock

5 trin i produktionen af te

Plukning

Kun de yngste skud og blade plukkes, typisk i hånden for at sikre kvalitet.

Visning (tørring)

De friskplukkede blade spredes ud og tørres, så de ‘falder sammen’, begynder at visne og blive bøjelige.

Rulning

Bladene rulles, så ilt kan trænge længere ind i bladet og nedbryde cellevæggen. Det frigiver enzymer og æteriske olier, som påvirker teens smag og aroma.

Oxidering og fermentering

Afhængigt af te-typen får bladene lov til at oxidere i kort eller lang tid, dvs. at der trænger luft ind. Det får dem til at skifte farve og udvikle smagsstoffer, ligesom når en skive æble bliver brun af at ligge fremme.

Vil man frembringe en tungere smag, lader man processen fortsætte, indtil bladet angribes af bakterier, der ændrer smagen. Det kaldes fermentering.

Hvid og grøn te oxideres ikke, oolong er delvist oxideret, mens sort te gennemgår fuld oxidering.

Tørring

For at stoppe oxideringsprocessen og bevare teens kvalitet tørres bladene ved høje temperaturer i en ovn eller over åben ild. Nogle teer dampes eller ristes. Tidlig opvarmning lader teen bevare sin grønne farve. Jo senere opvarmning, des mere oxidering og mørkere tefarve- og smag.

De forskellige led i produktionen afsætter hver et spor i teens endelig smag. Her kan du se, hvordan hhv. hvid, grøn, oolong og sort te bliver til.

Produktionsfaser i forskellige tetyper – hvid, grøn, oolong og sort te.

FASER AF TEPRODUKTION | Sådan bliver de friske blade forvandlet til te – fra en mindst forarbejdede hvide te til den mest forarbejdede sorte.
KILDE: “The fra blad til kop”, C. Hincheldey

© iStock

9 Opskrifter med te


Vi har samlet vores opskrifter med forskellige typer af te: sort, grøn, hvid og oolong.

Iste med sort te
© © wichmann+bendtsen

Hjemmelavet iste med sort te og citron

Opskrift på lækker, varmbrygget iste med kun en anelse sukker. Vil du have en mildere smag, kan du udskifte den sorte earl grey med frugt-te eller en hvid te.

Find opskriften her

Juice af te og hyben
© © wichmann+bendtsen

Juice med hyben og grøn te

Denne juice bugner af C-vitamin fra hyben, og den grønne te bidrager med sunde katekiner, der menes at virke som antioxidanter.

Find opskriften her

Ingefærshot med te
© iStock

Ingefærshot med sort te

Te og ingefær – så bliver det ikke sundere! Her får du en let opskrift til at lave dit eget ingefærshot med te.

Find opskriften her

Professorens grønne groed
© Mikkel Adsbøl

Professorens grønne grød med te

Starter du dagen med denne vitaminbombe af en grød, så giver du kroppen de bedste betingelser for en god og energifyldt dag. Te står også på ingredienslisten.

Find opskriften her