Te-guide: Hvilke slags findes der – og hvilken er sundest?
Hvad er forskellen på grøn te, sort te og hvid te? Er den varme drik sund – og hvis ja: hvilken slags te er så sundest? Få svar i vores store te-guide.
Hvad er forskellen på grøn te, sort te og hvid te? Er den varme drik sund – og hvis ja: hvilken slags te er så sundest? Få svar i vores store te-guide.
Tedrikkere lever længere end ikke-tedrikkere.
Det var konklusionen, da koreanske forskere i 2024 gennemtrawlede 38 dataset fra 27 forskellige undersøgelser af, om der følger sunde fordele med, når vi slubrer te i os.
Forskerne afsluttede dog rapporten med ordene: Der er brug for yderligere undersøgelser for at konkludere, om det er te, der er årsagen til den længere levetid.
Te er vores første ‘medicin’, når forkølelse eller energiforladthed rammer os. Men spørgsmålet er, om den varme drik kan leve op til sit sunde ry.
Vi dykker dybt ned i en tepotte og finder svar på alt fra te-typer, hvordan te bliver te, hvad det indeholder, opskrifter med te og ikke mindst: Om te er godt for sundheden.
Te er blade, der kommer fra teplanten Camellia Sinensis. Når vi hælder vand over bladene, kalder vi det te.
Dermed er urtete faktisk ikke te, for den består af urter – ikke teblade. Vi bruger altså ordet “te” om udtrækket af planter i vand, men urtete er teknisk set ikke te.
Der findes overordnet fire forskellige typer af ægte te: Hvid, grøn, oolong og sort.
Det er høsttidspunktet og den efterfølgende bearbejdning, der afgør, hvilken type te tebladene ender med at kunne kategoriseres som.
Er du nysgerrig på de forskellige faser af teproduktion, kan du læse videre her.
Te bliver generelt opfattet som en sund drik. Det skyldes især, at den indeholder nogle aktive stoffer, som har dokumenteret virkning på planter eller forsøgsdyr.
Videnskaben kan dog ikke entydigt bevise, at stofferne virker på samme måde, når et menneske indtager dem gennem en kop te, og de kommer ind i vores kroppe.
Derfor forskes der fortsat løs på at bryde mysteriet: Hvor sund er te?
Billedet er dog broget, for hvad det ene forskerteam finder frem til, skydes ikke sjældent ned af andre forskere.
“Videnskaben har endnu ikke påvist de store generelle sundhedsmæssige virkninger af te. I nogle undersøgelser har te virket positivt, i andre har det ikke, men der kan stadig være visse enkeltpersoner, der får en gavnlig virkning,” siger Lars Ove Dragsted, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Han bakkes op af human fysiolog og teekspert Marcus Udsen Grandjean.
“Intet studie har fundet godt nok belæg til, at vi kan komme med en anbefaling af at drikke te. Vi ved med andre ord ikke nok, så der forskes fortsat i sammenhængen,” siger han.
Te indeholder enkelte mineraler og vitaminer, men kun i meget små mængder.
Te er en kilde til B2 vitamin (riboflavin) og en smule mineraler, typisk kalium, magnesium og mangan. De er dog godt forskanset i tebladene og kan kun trænge ud det varme vand, hvis teen behandles rigtigt, såsom at tebladene beskyttes for sollys under opbevaring.
Forskningen af teens sunde kvaliteter har især koncentreret sig om tre såkaldt bioaktive forbindelser, der måske – måske ikke – kan påvirke helbredet.
Det er dokumenteret, at de i koncentreret eller ren form hver især har en virkning, som du kan se herunder. Det er dog langt mere tvivlsomt, om effekten er den samme, når stofferne indtages fortyndet i te.
Ja, en kop te (3 dl) indeholder ca. 60 mg koffein. Til sammenligning indeholder 3 dl. filterkaffe 200 mg – altså over 3 gange så meget.
Koffeinindholdet afhænger bl.a. af tesort, produktionsmetode og trækketid. Der er mest koffein i sort te og mindst i hvid te.
Der kan i øvrigt være stor forskel på, hvor følsomme vi er over for virkningen af koffein.
Her kan du læse, hvad to eksperter, Lars Ove Dragsted, professor ved Københavns Universitet, og Marcus Udsen Grandjean, human fysiolog og tekender, peger på som de mest sandsynlige effekter af at drikke te.
Han tilføjer, at studier viser samme virkning af grøn te på forhøjet blodtryk.
Da man i et studie testede den blodtrykssænkende effekt på overvægtige, var resultatet dog ikke overbevisende.
Vil du sænke dit blodtryk, får du dog markant mere ud af at spise frugt og grønt, som anses at være op imod fem gange mere effektiv til at sænke blodtrykket end te.
DASH-diæten er udviklet af foskere netop til at sænke blodtrykket. Du kan læse om den her.
Grøn te anses for at være den sundeste af de fire te-typer.
Det er især virkningen af katekiner, der er en type polyphenol, man lægger til grund for de mange sunde fordele, der forbindes med te.
Det skyldes, at katekiner menes at have antioxidante egenskaber, som kan bidrage til celleopbygning i kroppen. De bekæmper de frie radikaler, der ellers kan få celler til at mutere og ødelægges, så man i værste fald kan blive ramt af bl.a. kræft- og hjerte-kar-sygdomme.
Grøn te er den te, der indeholder flest katekiner. Det er grunden til, at den anses for at være den sundeste te at drikke.
Teproduktion er lige så komplekst som at lave vin. Hvert eneste led i processen – fra klimaet, som teplanten vokser i, til hvor længe plantecellerne i tebladene får lov at nedbryde – påvirker smagen i den færdige dåse te.
Der er derfor forskel på, hvor mange produktionstrin hver enkelt tevariant gennemgår. Her er en en forenklet gennemgang af de trin, der gør teblade til te.
De forskellige led i produktionen afsætter hver et spor i teens endelig smag. Her kan du se, hvordan hhv. hvid, grøn, oolong og sort te bliver til.
Vi har samlet vores opskrifter med forskellige typer af te: sort, grøn, hvid og oolong.