6 simple nøgler til en sund sommerkrop

Selv små ændringer kan gøre en stor forskel for din sundhed. Vi har udvalgt seks simple nøgler til en sund sommerkrop fyldt med overskud.

Kvinde der går i naturen om sommeren.

SUNDE SOMMERVANER – drømmer du om at blive lidt sundere, er det nu, du skal slå til.

© Jakob Helbig

Det er sommer, og vi vil ikke undvære noget. Hverken kølige drinks, middagslure i hængekøjen eller store is. Og hvorfor skulle vi også det?

Spørger du os, nyder man dog sommerens glæder lidt mere, hvis man samtidig føler sig nogenlunde sund og godt tilpas i sin krop.

Derfor har vi udvalgt seks nemme, sunde tilvalg, der på hver sin måde gør godt – både nu og her og på længere sigt. Der er ingen forbud. Lutter forslag til gode ting, du kan tilføje til din livsstil.

Lyt dig til ro og overskud med guidede vejrtrækningsøvelser

Forslagene har vi samlet i et skema, som du kan downloade herunder.

Inden du opgiver på forhånd og søger tilflugt i liggestolen, skal vi skynde os at sige, at du formentlig allerede gør mindst en af tingene.

Brug endelig skemaet alligevel, der er ikke noget bedre end at vinge veloverståede opgaver af. Er du ikke allerede i gang, så husk, at det aldrig bliver nemmere end lige nu.

6 NEMME OG SUNDE SOMMERVANER

Nainen syö porkkanaa ulkona

1. Spis frugt og grønt 3 x dagligt

Sprøde asparges, friskbælgede ærter, søde majskolber og saftig melon. Frugter og grøntsager er allerbedst, når termometeret står på bare tæer.

Spis frugt og grønt mindst 3 gange dagligt, fx i alle dine hovedmåltider.

LÆS OGSÅ: I Form tester: Hvad giver det at spise 800 g grønt om dagen?

SUNDE SOMMERTIPS:

Salater er sagen. Vælt dig i lækre salater til grillet kylling, kød og fisk, og gem så bare pasta, ris og kartofler til efteråret.

Smid grønt på grillen. Med stanniolgrillbakker er det ingen sag at grille grønt. Fx kan du grille majskolber, små gulerødder, halve peberfrugter, skiver af aubergine og squash samt spidskål delt i kvarter på langs. Pensl med olivenolie, og grill i nogle minutter.

Frås i bær. Bær er lækre – hele dagen. Hæld dem på din morgenmad, hav dem med i små bøtter som snacks, drys dem ud over dine salater, og spis dem som dessert med mælk på.

Kvinde der går i naturen om sommeren.

SUNDE SOMMERVANER – drømmer du om at blive lidt sundere, er det nu, du skal slå til.

© Jakob Helbig

2. Gå 10.000 skridt hver dag

En af de mange gode ting ved gang er, at det er nemt. Om sommeren er det endnu nemmere. Vejret er bedre, og der er flere lyse timer.

Sæt dig som mål at gå 10.000 skridt dagligt. Forskning viser, at det kan være forbundet med en lavere risiko for alskens dårligdomme fra demens til hjerte-kar-sygdomme.

Så nemt får du 10.000 skridt i hus. Se her

Anskaf dig evt. en skridttæller. Så bliver det nemt at holde styr på, hvornår du er i mål. Husk solcremen!

SUNDE SOMMERTIPS

Gå i sand. Er du tæt på en strand – enten i din ferie eller året rundt – så smid sko og strømper, og gå i sandet langs havet. Det er langt hårdere end at gå på et fast underlag og styrker dine lægge, ankler og tæer.

Vælg et fast tidspunkt for dagens lange tur – så øger du chancen for at komme i mål. Måske passer det dig bedst tidligt om morgenen, måske midt på dagen eller efter aftensmaden – enten alene eller sammen med din partner, nabo, hund eller familie.

Lav noget sjovt imens. Når du er aktiv, får du også høvlet masser af skridt ind på kontoen, selvom du ikke nødvendigvis “går”. Spil fx kongespil, petanque og kroket i haven, hop på trampolin, eller opsøg sjove aktiviteter som klatrebaner, svømmehaller og minigolf.

LÆS OGSÅ: Lisa gik sig til et vægttab på 4 uger. Læs hvordan her.

Nainen ratkoo sudokua

3. Lav en hjernetræningsøvelse dagligt

Når du udfordrer din hjerne, er du med til at holde den frisk og stærk. Især stimulerer du din hjerne, når du gør noget nyt, og det er der heldigvis rig lejlighed til om sommeren.

SUNDE SOMMERTIPS:

Spil og leg. Er du alene, så lav sudoku, læg puslespil, eller løs krydsogtværs. Er du sammen med andre, kan I spille brætspil, fx Scrabble eller Sequence.

LÆS OGSÅ: 7 veje til at holde din hjerne skarp

Vælg en anden vej. Uanset om du går, cykler eller kører bil, kan du stimulere hjernen ved at vælge nye veje. I ferietiden får du jo nærmest denne mulighed foræret. Løb en tur i en fremmed by, eller opsøg en holdtime dér, hvor du er i sommerhus eller på rejse.

Lær et nyt sprog. Det er god motion for de små grå at lære et nyt sprog. Forskning viser, at dele af hjernen rent fysisk vokser, når du terper fremmede verber. Download en sprogapp til mobilen, fx Duolingo, og forsøg at gøre dig forståelig over for de lokale.

Nainen meditoi kivellä istuen

4. Hold 5 min. mig-tid hver dag

Sommer og ferietid er ofte noget med at se en masse mennesker og indgå kompromiser med hele familien og ens rejsefæller. Men husk også at stemple ud af og til og prioritere noget mig-tid, der bare er til dig og dét, der gør dig allermest glad.

SUNDE SOMMERTIPS:

Meditér. Meditation er supergodt til at skabe ro i krop og sind her og nu og kan på længere sigt forebygge stress. Er du ikke vant til at meditere, kan du starte med denne enkle åndedrætsøvelse.

 • Træk vejret dybt ind gennem næsen, mens du i dine tanker tæller til fire.
 • Hold vejret, mens du tæller til fire.
 • Pust så langsomt ud, mens du tæller til seks.
 • Gentag øvelsen seks gange.

Tank op med natur. Søg ud i naturen, så snart du har mulighed for det – uanset om det er havet, skoven, en park eller din egen have. Frisk luft giver ny energi, og naturen skaber ro. Gå, løb, cykl, eller sid bare og kig ud i luften.

LÆS OGSÅ: Derfor er naturen genial for en moderne hjerne

Læs en bog. Er det længe siden, du har læst en god roman? Så er det måske på tide at hoppe op i hængekøjen med en bog under armen. Læsning virker afstressende, du kryber ind i dit eget univers og bliver hverken forstyrret af banner­reklamer eller breaking news.

Nainen treenivaatteissa juo vettä ulkona

5. Drik 6 glas vand om dagen

Vand er godt. Vand i sommervarmen er endnu bedre. Normalt har du brug for ca. 1,5-2 l vand om dagen – det svarer ca. til 6 almindelige glas.

Din krop består af 60 pct. vand, og stort set alle processer i kroppen er afhængige af, at du får hældt tilstrækkeligt med væske indenbords.

Selvfølgelig kan du slukke tørsten i andet end vand, men en af de helt store fordele ved vand er, at det indeholder 0 kalorier.

LÆS OGSÅ: Drikker du nok vand? Tjek vores lyntest her

SUNDE SOMMERTIPS

Hæld smag i glasset. Bliver vand kedeligt i længden, glider det måske nemmere ned, hvis du giver det lidt smag. Prøv fx mynteblade, saft fra en halv appelsin eller skiver af økologisk citron, agurk eller ingefær.

Gør det nemt. Står der et glas vand ved siden af dig, er sandsynligheden for, at du drikker det, langt større, end hvis du skal afbryde det, du er i gang med, rejse dig og gå hen til en vandhane. Hav derfor altid et glas vand – eller flaske – tæt på dig.

Supplér vinen. Aftal med dig selv, at hver gang du drikker alkohol, sodavand eller kaffe, skal du også drikke et glas vand. Det vil få de fleste af os til at drikke mere vand – og formentlig også lidt mindre af alt det andet.

Nainen tekee lihastreeniä nurmikolla

6. Lav en styrkeøvelse dagligt

Selvfølgelig bliver træningsudbyttet ikke det samme, som hvis du deltager i en holdtime i fitnesscenteret. Men den træning, du får gjort, er nu engang bedre end den, du dropper.

Hvilke styrkeøvelser du laver, er helt op til dig, men her har du lidt inspiration.

7 forslag til effektive styrkeøvelser

 • Diagonalløft
 • Mavebøjninger
 • Push-ups
 • Walking lunges
 • Planker
 • Squats
 • Planker med armløft

Er du i tvivl om, hvordan du udfører en styrkeøvelse?
Tjek dem her i I FORMs store træningsunivers

Sådan træner du

Vælg en øvelse, og gør sådan:

 • Lav dagens øvelse i 45 sek.
 • Hold pause i 10 sek.
 • Gentag 2 gange.

Vild med ultrakorte træningspas?
Så tjek vores mikrotræning med programmer på 1, 5 og 10 minutter her