Bitter-melon – helt sin egen
Bitter-melon har været brugt i kinesisk medicin i årtusinder, og så er den, ja, ganske bitter. Dens særlige smag gør den til et eksotisk indslag i fx en asiatisk wok – bliv klogere på den vortede frugt her.
Bitter-melon har været brugt i kinesisk medicin i årtusinder, og så er den, ja, ganske bitter. Dens særlige smag gør den til et eksotisk indslag i fx en asiatisk wok – bliv klogere på den vortede frugt her.
Mens de fleste andre meloner kan prale af at være søde og milde, vinder bitter-melonen på noget helt andet. Den er nemlig, som navnet siger, ganske bitter i smagen.
Melonen er meget populær i Asien, Afrika og Indien, mens den er knap så udbredt på de nordlige breddegrader. Du skal da heller ikke regne med at støde på den i dit sædvanlige supermarked, men du kan være heldig at finde den hos små grønthandlere i storbyerne.
Bitter-melon har en ujævn grøn-gul skal, ligner en rynket agurk og er i virkeligheden en grøntsag i familie med squash – og så findes den i mange former og størrelser.
De mest udbredte er den kinesiske variant, som er 20-30 cm lang, aflang og bleg-grøn, og den indiske variant, som er smallere med spidse ender og en overflade dækket af takkede “tænder”.
Som de fleste andre meloner indeholder bitter-melon A-vitamin og C-vitamin.
De fleste foretrækker at spise melonen, når den er ung og grøn og knap så bitter. Jo mere moden den er, jo mere gul-orange bliver skindet – og jo mere bitter er den. Kernerne ændrer også farve, fra hvid til rød.
Unge skud og blade kan spises som grøntsager, lidt som man ville anvende friske spinatblade.
Hvis du vil reducere bitterheden, kan du prøve at bløde den rå, udskårne frugt op i koldt vand.
En hurtig Google-søgning på bitter-melon kan være en temmelig forvirrende oplevelse – og det kan da også være svært at komme med en stålfast konklusion på, hvorvidt bitter-melon i visse tilfælde eller i overdrevent indtag kan være skadelig eller ej. Ligesom det kan være svært at sige noget entydigt om dens virkning som medicinsk plante.
Noget forskning viser, at den kan være gavnlig mod diabetes og kræft – samtidig advares der også om, at melonen muligvis kan være skadelig, hvis du er gravid eller ammende, og at særligt frøene kan give dårlig mave ved overdrevent indtag.
Søde, saftige og sunde – bliv klogere på de mest populære meloner her: