Galia-melon – rund i form og smag
Den søde galia-melon er rig på kalk og A-vitamin, og så smager den skønt til fede fisk og salater. Her kan du blive klogere på den runde melon med den netmønstrede skal.
Den søde galia-melon er rig på kalk og A-vitamin, og så smager den skønt til fede fisk og salater. Her kan du blive klogere på den runde melon med den netmønstrede skal.
Den er rund, den er sund, og så er den ekstra sød. Det er ikke uden grund, at galia-melonen er en af de populære melon-arter i Danmark. Frugtkødet er saftigt og sartgrønt, har en karakteristisk sødme og en krydret bananagtig smag.
Melonen vejer i gennemsnit 1 kilo og tilhører netmelonfamilien – den er da også let genkendelig på sin netmønstrede, gule skal.
Her kan du blive meget klogere på den lækre melon.
Ligesom andre melon-typer indeholder den flere vigtige vitaminer og mineraler. Den kan blandt andet hjælpe med at tanke kroppen op på:
Derudover har den en hydrerende effekt, da den faktisk mestendels består af vand.
Læs mere om meloner: Hvilken er sundest
Ligesom de øvrige meloner indeholder galia-melon et forholdsvist lavt antal kalorier, nemlig 34 kalorier per 100 gram melon.
Til sammenligning indeholder vindruer 67 kalorier per 100 gram, mens et æble indeholder 55 kalorier per 100 gram.
Er du på udkig efter en sød, men kaloriefattig snack, er melonen altså et godt bud.
Næringsindhold | Pr. 100 g galia |
---|---|
Energi | 34 kalorier |
Protein | 0,5 g |
Fedt | 0 g |
Kulhydrat | 7,4 g |
Kostfibre | 1 g |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Er du også i tvivl om, hvornår en galia-melon egentlig er moden? Der er flere tricks, der kan hjælpe med at afgøre, om den er spiseklar.
Start altid med at undersøge skallen grundigt – den skal være fri for revner, bløde pletter og lignende. Herefter kan du:
Tjekke skallens farve
En galia-melon skal have bevæget sig fra at have en grønlig til en gullig skal. Er den for grøn, er den stadig umoden.
Bank på skallen
Er lyden hul og dyb? Så er der god chance for, at din melon er tilpas moden og ikke hverken melet eller hård. Banke-metoden virker bedst med en vandmelon, men du kan altså også prøve dig frem med en galia-melon.
Melonen blev opfundet i Israel som en krydsning mellem en honning-melon og en cantaloupe.
Den dyrkes i dag i flere forskellige lande verden over, herunder Algeriet, Brasilien, Portugal og Marokko.
Så længe din melon er hel, bør den opbevares ved stuetemperatur. På den måde bevarer den mest mulig smag og flest mulige næringsstoffer.
Så snart du har sat kniven i melonen, bør du derimod opbevare den på køl, hvor den typisk holder sig frisk og lækker i godt en uge.
Den søde melon smager fabelagtigt til fede fisk som laks og er også lækker i salater med agurk. Sammen med jordbær udgør de søde meloner desuden en skøn afslutning på en lækker middag.
Melonen smager selvfølgelig også godt i sig selv. Spis den som den er, eller skær stykker ud til at fryse ned. Dyp den frosne melon i mørk chokolade, og server med det samme – eller brug den i en forfriskende smoothie.
Melonen kan sagtens anvendes både i det salte og det søde køkken. Prøv den som en frisk ingrediens i en vaskeægte sommersnack – en svalende sorbet:
Selv om du ikke har tænkt dig at sætte tænderne i skallen, skal du huske at skylle din melon. Skyl, inden du skærer – sådan lyder de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen.
Når du skærer igennem din melon, risikerer du nemlig at forurene frugtkødet med forskellige typer af bakterier og virus, som sidder på skallen og kan give dig et grundigt maveonde.
Hvis du er vild med melon, er der masser at glæde sig over. Der findes nemlig mange forskellige typer af melon at sætte tænderne i – bliv klogere på dem her.