Galia-melon – rund i form og smag

Den søde galia-melon er rig på kalk og A-vitamin, og så smager den skønt til fede fisk og salater. Her kan du blive klogere på den runde melon med den netmønstrede skal.

galia-melon

FORFRISKENDE OG SAFTIG – galia-melonen hjælper med at holde dig hydreret på en varm sommerdag.

© iStock

Den er rund, den er sund, og så er den ekstra sød. Det er ikke uden grund, at galia-melonen er en af de populære melon-arter i Danmark. Frugtkødet er saftigt og sartgrønt, har en karakteristisk sødme og en krydret bananagtig smag.

Melonen vejer i gennemsnit 1 kilo og tilhører netmelonfamilien – den er da også let genkendelig på sin netmønstrede, gule skal.

Her kan du blive meget klogere på den lækre melon.

1 Hvor sund er galia-melon?


Ligesom andre melon-typer indeholder den flere vigtige vitaminer og mineraler. Den kan blandt andet hjælpe med at tanke kroppen op på:

  • A-vitamin, som er godt for synet og slimhinderne
  • Kalk, som er vigtigt for dine knogler
  • C-vitamin, som er vigtigt for dit immunforsvar

Derudover har den en hydrerende effekt, da den faktisk mestendels består af vand.

Læs mere om meloner: Hvilken er sundest

kvinde tager bid af galia-melon

SÆT TÆNDERNE I EN GALIA-MELON og få samtidig lidt ekstra vitaminer og mineraler indenbords.

© iStock

2 Så mange kalorier indeholder melonen


Ligesom de øvrige meloner indeholder galia-melon et forholdsvist lavt antal kalorier, nemlig 34 kalorier per 100 gram melon.

Til sammenligning indeholder vindruer 67 kalorier per 100 gram, mens et æble indeholder 55 kalorier per 100 gram.

Er du på udkig efter en sød, men kaloriefattig snack, er melonen altså et godt bud.

Næringsindhold i galia-melon


Næringsindhold Pr. 100 g galia
Energi 34 kalorier
Protein 0,5 g
Fedt 0 g
Kulhydrat 7,4 g
Kostfibre 1 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

3 Moden melon – sådan tjekker du


Er du også i tvivl om, hvornår en galia-melon egentlig er moden? Der er flere tricks, der kan hjælpe med at afgøre, om den er spiseklar.

Start altid med at undersøge skallen grundigt – den skal være fri for revner, bløde pletter og lignende. Herefter kan du:

  • Tjekke skallens farve
    En galia-melon skal have bevæget sig fra at have en grønlig til en gullig skal. Er den for grøn, er den stadig umoden.

  • Bank på skallen
    Er lyden hul og dyb? Så er der god chance for, at din melon er tilpas moden og ikke hverken melet eller hård. Banke-metoden virker bedst med en vandmelon, men du kan altså også prøve dig frem med en galia-melon.

galia-meloner i kasse

ÆLLE-BÆLLE ... ... hvilken skal jeg vælge? Gå efter en galia-melon med en fin gul farve og undgå de meloner, hvis skal er revnet eller stødt.

© iStock

4 Hvor stammer galia-melon fra?


Melonen blev opfundet i Israel som en krydsning mellem en honning-melon og en cantaloupe.

Den dyrkes i dag i flere forskellige lande verden over, herunder Algeriet, Brasilien, Portugal og Marokko.

galia-meloner i drivhus

GALIA-MELONEN DYRKES OVER HELE VERDEN – og kræver masser af varme og vand.

© iStock

5 Sådan skal du opbevare den


Så længe din melon er hel, bør den opbevares ved stuetemperatur. På den måde bevarer den mest mulig smag og flest mulige næringsstoffer.

Så snart du har sat kniven i melonen, bør du derimod opbevare den på køl, hvor den typisk holder sig frisk og lækker i godt en uge.

udskåren galia-melon på spækbrædt

UDSKÅREN MELON – skal helst opbevares i køleskabet.

© iStock

6 Det kan du spise sammen med den netmønstrede melon


Den søde melon smager fabelagtigt til fede fisk som laks og er også lækker i salater med agurk. Sammen med jordbær udgør de søde meloner desuden en skøn afslutning på en lækker middag.

Melonen smager selvfølgelig også godt i sig selv. Spis den som den er, eller skær stykker ud til at fryse ned. Dyp den frosne melon i mørk chokolade, og server med det samme – eller brug den i en forfriskende smoothie.

7 Opskrift med galia-melon


Melonen kan sagtens anvendes både i det salte og det søde køkken. Prøv den som en frisk ingrediens i en vaskeægte sommersnack – en svalende sorbet:

melonsorbet
© @wichmann+bendtsen

Sorbet med melon og citron

Prøv denne lækre forfriskende sorbet lavet på melon og citron. Den vil med garanti vække lykke på en sommervarm dag.
Se opskriften her

8 Husk at skylle!


Selv om du ikke har tænkt dig at sætte tænderne i skallen, skal du huske at skylle din melon. Skyl, inden du skærer – sådan lyder de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen.

Når du skærer igennem din melon, risikerer du nemlig at forurene frugtkødet med forskellige typer af bakterier og virus, som sidder på skallen og kan give dig et grundigt maveonde.

Kend din melon


Hvis du er vild med melon, er der masser at glæde sig over. Der findes nemlig mange forskellige typer af melon at sætte tænderne i – bliv klogere på dem her.